-
-
- 05/07/2025, 19:00
- SHARE

Η νέα γενιά στρέφεται σε ψηφιακούς συντρόφους, με 8 στους 10 Gen Z να δηλώνουν πως θα έκαναν σχέση – ακόμη και γάμο – με τεχνητή νοημοσύνη.
Το 80% των εκπροσώπων της Generation Z δηλώνει πως θα παντρευόταν μια τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας chatbots Joi AI. Επιπλέον, το 83% αναφέρει ότι μπορεί να αναπτύξει βαθύ συναισθηματικό δεσμό με ένα AI.
Η Joi AI έχει μάλιστα δημιουργήσει νέο όρο για τις σχέσεις ανθρώπου – μηχανής: “AI-lationships”.
«Οι AI-lationships δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις», υποστηρίζει η Jaime Bronstein, θεραπεύτρια και σύμβουλος σχέσεων στην Joi AI. «Αντίθετα, προσφέρουν έναν εναλλακτικό τύπο συναισθηματικής υποστήριξης που μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευεξία. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιεσμένοι, απομονωμένοι, ασήμαντοι και μόνοι».
Φυσικά, οι αριθμοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη – η Joi AI έχει κάθε συμφέρον να προωθεί τις σχέσεις με την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, στην έρευνα που διεξήγαγε με 2.000 άτομα της Gen Z, το 75% δήλωσε πως πιστεύει ότι οι AI σύντροφοι μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τον ανθρώπινο σύντροφο – μια άποψη που για αρκετούς προκαλεί ανησυχία.
Η Julie Albright, κοινωνιολόγος και συγγραφέας του Left to Their Own Devices, προειδοποιεί πως «ένα σημαντικό ποσοστό νέων ανθρώπων δεν έχει καθόλου φίλους». Καθώς οι φωνητικές AI γίνονται ολοένα και πιο ρεαλιστικές, θα μπορούν να προσομοιώνουν την ανθρώπινη επικοινωνία με σημεία όπως η «ζεστασιά στον τόνο της φωνής».
Παρότι οι άνθρωποι έχουν έμφυτη ανάγκη να συνδέονται με άλλους, η τεχνολογία, τα social media και τα video games έχουν περιορίσει τις ζωντανές, αυθόρμητες αλληλεπιδράσεις. Πλέον, η ανταλλαγή μηνυμάτων με AI μοιάζει – ή και υποκαθιστά – τη συνομιλία με φίλους.
Το AI είναι πάντα διαθέσιμο, δεν φέρνει συγκρούσεις και γίνεται ό,τι ακριβώς θέλει ο χρήστης, χωρίς τον «κόπο» των πραγματικών ανθρώπινων σχέσεων.
«Αυτή η μορφή σχέσης λειτουργεί ως υποκατάστατο της ανθρώπινης επαφής, αλλά καταλήγει να μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο ο ένας από τον άλλον», τονίζει η Albright.
Η Joi AI παραδέχεται την ανάγκη προσοχής, αλλά θεωρεί πως το AI μπορεί να είναι ένας ψηφιακός φίλος, μια “digital best friend” που ακούει, στηρίζει και δεν εγκαταλείπει ποτέ.
«Καμιά φορά, αρκεί να υπάρχει κάποιος – ακόμη κι αν είναι τεχνητή νοημοσύνη», λέει η Bronstein. «Όπως ήδη αξιοποιούμε το AI για πρακτικά θέματα, τώρα πολλοί αρχίζουν να βλέπουν πώς μπορεί να τους προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη».
Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί.
Το 2023, ένας 14χρονος αυτοκτόνησε έπειτα από ερωτική εμπλοκή με ένα AI chatbot. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε στο Βέλγιο την ίδια χρονιά, σύμφωνα με το Vice. Επιπλέον, η IBM προειδοποιεί για παραπληροφόρηση και χειραγώγηση μέσα από τις σχέσεις με bots.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται θεαματικά οι αναζητήσεις τύπου “Feelings for AI” και “Fell in love with AI”, με αύξηση 120% και 132% αντίστοιχα – σημάδι πως οι άνθρωποι αναζητούν σύνδεση, ακόμη και με κάτι που δεν είναι αληθινό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Τζεφ Μπέζος – Λόρεν Σάντσεζ: Οι αριθμοί πίσω από τον γάμο των 1,1 δισ. δολαρίων που «τάραξε» τη Βενετία
- Η Vogue αποχαιρετά την Anna Wintour: Οι εμβληματικές στιγμές μιας ανίκητης καριέρας