Η COSMOTE, μένοντας πιστή στη δέσμευση της για την προστασία του περιβάλλοντος και με επίκεντρο της επιχειρηματικής της πρακτικής τη βιώσιμη ανάπτυξη, παρουσίασε πρόσφατα το COSMOTE BLUE, τη νέα πρωτοβουλία για την προστασία των θαλασσών. Αναγνωρίζοντας πως οι ελληνικές θάλασσες είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας, αυτή η νέα πρωτοβουλία βιώσιμης ανάπτυξης φέρνει στο προσκήνιο την υψηλή ανάγκη για την προστασία του φυσικού πλούτου της Ελλάδας.
Σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία», η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE ξεκινά με την απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης στον Θερμαϊκό κόλπο, τη Χαλκιδική, τον Αργοσαρωνικό Κόλπο και την Κρήτη.
Η επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης
Η πλαστική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο χρήζει άμεσης προσοχής και αντιμετώπισης και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Βάσει στατιστικών στοιχείων, η χώρα μας παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, αριθμός που ισοδυναμεί με 68 κιλά πλαστικών ανά άτομο. Παράλληλα, κάθε χρόνο καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες χιλιάδες τόνοι πλαστικού, με το 70% των συγκεκριμένων απορριμμάτων να επιστρέφει στις ακτές.
Μεταξύ των διαφόρων τύπων απορριμμάτων που ρυπαίνουν τον βυθό μας, οι πλαστικές σακούλες κυριαρχούν. Αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνολικού όγκου των απορριμμάτων που εντοπίζονται, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένες λύσεις ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων. Δυστυχώς, μόνο το συγκλονιστικά χαμηλό ποσοστό της τάξεως 1-3% των παραγόμενων πλαστικών σακούλων ανακυκλώνονται.
Τα απορρίμματα δυστυχώς δεν συλλέγονται, αλλά εναποτίθενται παράνομα σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε παράνομες χωματερές, με αυξημένες πιθανότητες να διαρρεύσουν σε ποτάμια και στη θάλασσα. Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων καταλήγει στις χωματερές, λόγω δυσκολιών στη συλλογή και τη διαχείριση αποβλήτων, ενώ το 6% εκτιμάται πως τελικά διαρρέει στο περιβάλλον.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες πολλών οργανισμών, οι προβλέψεις για το μέλλον παραμένουν ανησυχητικές. Βάσει ερευνών, εκτιμάται ότι τα πλαστικά απόβλητα στην περιοχή της Μεσογείου θα μπορούσαν να τετραπλασιαστούν μέχρι το 2050, γεγονός που δημιουργεί μια ξεκάθαρη εικόνα των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.
Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE
Η πρωτοβουλία της COSMOTE έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης του ελληνικού θαλάσσιου οικοσυστήματος. Μέσα από τη συνεργασία της με την «Εναλεία», μια κοινωνική επιχείρηση που ασχολείται με τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και του βυθού αλλά και την εκπαίδευση των επαγγελματιών ψαράδων, η COSMOTE στηρίζει τη συλλογή και εισαγωγή στην κυκλική οικονομία των πλαστικών απορριμμάτων που συγκεντρώνονται από τον βυθό των ελληνικών θαλασσών.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις φιλοδοξεί να συλλεχθούν και να απομακρυνθούν 90 τόνοι πλαστικού από τις επιλεγμένες περιοχές έως το 2025, στοχεύοντας στην ανακύκλωση του 60% αυτών των αποβλήτων σε νέα, ανακυκλωμένα και βιώσιμα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως κάλτσες, μπουφάν, παπούτσια και έπιπλα.
Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE δεν εστιάζει όμως μόνο στις προσπάθειες καθαρισμού. Με το βλέμμα στο μέλλον, δίνει σημαντική έμφαση και στην εκπαίδευση. Πάνω από 200 επαγγελματίες αλιείς θα λάβουν κατάρτιση σε βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, στην υπεύθυνη διαχείριση αλιευτικού εξοπλισμού και στα πρωτόκολλα θαλάσσιου καθαρισμού. Ενδυναμώνοντας αυτούς τους ανθρώπους με τις απαραίτητες γνώσεις, αποτρέπεται μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικά εργαλεία.
Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE συμβάλλει ενεργά στην προστασία των ελληνικών θαλασσών, διασφαλίζοντας ένα υγιέστερο οικοσύστημα τόσο για τη θαλάσσια ζωή, όσο και για τον άνθρωπο. Παράλληλα, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά πως η διασφάλιση των ελληνικών θαλασσών για τις επόμενες γενιές είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.