Ελληνίδα καθηγήτρια του MIT παλεύει να τιθασεύσει την τεράστια κατανάλωση ενέργειας από τα data centers

Related

Ελληνίδα καθηγήτρια του MIT παλεύει να τιθασεύσει την τεράστια κατανάλωση ενέργειας από τα data centers

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η ραγδαία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί μια νέα πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία και το περιβάλλον: την αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα μεγάλα κέντρα δεδομένων (data centers). Η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ασκεί πίεση στα ηλεκτρικά δίκτυα, ενώ σημαντικό μέρος της ήδη διαθέσιμης υπολογιστικής ισχύος

Εθνική Τράπεζα: Οι πέντε παγίδες του phishing και πώς να τις αναγνωρίζετε

Από τα προσωποποιημένα emails και τα παραπλανητικά SMS μέχρι τις τηλεφωνικές απάτες, η Εθνική Τράπεζα με ανάρτησή της παρουσιάζει τις διαφορετικές μορφές ψηφιακής εξαπάτησης. Ένα μήνυμα που περιέχει προσωπικές πληροφορίες, ένα email που μοιάζει με προηγούμενη, πραγματική επικοινωνία ή ένα τηλεφώνημα από κάποιον που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος οργανισμού. Αυτές είναι ορισμένες από τις μορφές που

Άρης: Το ρόβερ Perseverance της NASA σπάει το ρεκόρ οδήγησης και κουβαλά μια δυνητικά συγκλονιστική ανακάλυψη

Στις 11 Οκτωβρίου, το Perseverance, το εξερευνητικό όχημα με τους έξι τροχούς, έφτασε τα 45,22 χιλιόμετρα οδήγησς στον Άρη, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 45,16 χιλιομέτρων που κατείχε ο προκάτοχός του, το Opportunity. Το Opportunity πέρασε σχεδόν 15 χρόνια στην επιφάνεια του Άρη, από το 2004 έως το 2018. Το Perseverance, το οποίο προσγειώθηκε τον Φεβρουάριο

Bending Spoons: Αγοράζει τις «ξεχασμένες» εταιρείες της τεχνολογίας

Μια διαφορετική επενδυτική διαδρομή στην αγορά τεχνολογίας ακολουθεί η Bending Spoons: εξαγοράζει γνωστές ψηφιακές επιχειρήσεις που έχουν χάσει την παλιά τους δυναμική και επιχειρεί να τις μετατρέψει σε σταθερές πηγές κερδοφορίας. Όπως αναδεικνύει το CNBC, η ιταλική εταιρεία βρίσκει ευκαιρίες εκεί όπου η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης έχει εντείνει την αβεβαιότητα και συμπιέσει τις αποτιμήσεις.

Ελλάδα και AI: Η ελκυστικότητα αυξάνεται, η επιχειρηματική υιοθέτηση μένει πίσω

Την απόσταση ανάμεσα στη βελτίωση της επενδυτικής εικόνας της Ελλάδας στην τεχνητή νοημοσύνη και στην πραγματική αξιοποίησή της από τις επιχειρήσεις αναδεικνύει η έρευνα «EY Attractiveness Survey Ελλάδα». Ενώ το 60% των συμμετεχόντων αναγνωρίζει ότι οι πολιτικές της χώρας για την AI έχουν ενισχύσει την ελκυστικότητά της ως επενδυτικού προορισμού την τελευταία τριετία, μόλις το

Μετάφραση με ΑΙ: Πόσο κοντά είμαστε στην πλήρη αντικατάσταση των ανθρώπων;

Στην ιατρική και τη νομική, η αδυναμία της τεχνητής νοημοσύνης να διακρίνει ειδική ορολογία (π.χ. συγχέοντας τις ιατρικές μονάδες «micro» και «milli») μπορεί να έχει ολέθριες, ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες. Τα σύγχρονα μεταφραστικά εργαλεία παράγουν κείμενα που διαβάζονται απόλυτα φυσικά, καμουφλάροντας τα νοηματικά λάθη και καθιστώντας τον εντοπισμό τους πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με

Big Tech: Η χειρότερη εβδομάδα από την έναρξη των δασμών Τραμπ

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την ανακοίνωση των σαρωτικών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, τον Απρίλιο του 2025, κατέγραψαν οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές στις ΗΠΑ, καθώς οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της επενδυτικής έκρηξης στην τεχνητή νοημοσύνη οδήγησαν τους επενδυτές προς τη σχετική ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Nasdaq 100 έκλεισε

Τεχνητή Νοημοσύνη στη βιομηχανία: Απόλυτη κυριαρχία της Κίνας – Πώς «αντεπιτίθεται» η Ευρώπη

Η Κίνα ελέγχει πλέον το εντυπωσιακό 54% των νέων βιομηχανικών ρομπότ παγκοσμίως, έχοντας ξεπεράσει το στάδιο των δοκιμών, με την υιοθέτηση του AI στη μεταποίηση να αγγίζει το 67%. Η Γηραιά Ήπειρος ρίχνει στη μάχη βιομηχανικούς κολοσσούς (Siemens, ABB, Schneider Electric) και δημιουργεί ένα δίκτυο 19 «AI Factories» για να επιβάλει την «κυριαρχία των δεδομένων».

Anthropic: Προσφέρει διψήφια απόδοση στην Blackstone, για χρηματοδότηση

Η Anthropic προσφέρει στην Blackstone υψηλή απόδοση άνω του 10% για τη χρηματοδότηση της τελευταίας συμφωνίας της για τσιπ, υπογραμμίζοντας την προθυμία της νεοσύστατης επιχείρησης να αντέξει το υψηλό κόστος δανεισμού για τη χρηματοδότηση δαπανηρών υποδομών τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τους Financial Times, το πακέτο χρέους ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την ονομασία «Project North

Γιατί ορισμένοι CEOs απαγορεύουν την καθολική χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία

Ο CEO της Paysend, Ben Chisell, περιορίζει την πρόσβαση σε γενικά εργαλεία AI αποκλειστικά στους εργαζομένους υψηλών επιδόσεων, απαιτώντας τους να αποδείξουν πρώτα την προστιθέμενη αξία της τεχνολογίας. Έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης αποκαλύπτει ότι, ενώ το 75% των επιχειρήσεων είδε βελτίωση στην παραγωγικότητα χάρη στο AI, το 77% δεν διαπίστωσε καμία αύξηση στα έσοδά του.

Apple: Εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες το πτυσσόμενο iPhone

«Ξέμεινε» η Apple από νέο μοντέλο της, το πτυσσόμενο iPhone Duo, καθώς είχε «εξαιρετικά μεγάλη» ζήτηση και η συσκευή εξαντλήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας μέχρι τον επόμενο χρόνο μέσα σε λίγες ώρες αφότου διατέθηκε προς πώληση. Ο τεχνολογικός όμιλος των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δήλωσε ότι θα συνεχίσει να δέχεται ηλεκτρονικές παραγγελίες για το τηλέφωνο, το

Η AI ακριβαίνει το 5G: Η προειδοποίηση της Ericsson και ο λογαριασμός για την Ελλάδα

Η Ericsson προειδοποιεί για αυξημένο κόστος εξαρτημάτων το 2027. Πώς η ζήτηση της AI για μνήμες επηρεάζει τις επενδύσεις 5G στην ελληνική αγορά σήμερα.

Share

Ακολουθήστε το fibernews.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.
Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Η ραγδαία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί μια νέα πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία και το περιβάλλον: την αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα μεγάλα κέντρα δεδομένων (data centers).

Η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ασκεί πίεση στα ηλεκτρικά δίκτυα, ενώ σημαντικό μέρος της ήδη διαθέσιμης υπολογιστικής ισχύος παραμένει αναξιοποίητο. Μπορεί η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει λύση στο πρόβλημα; Σε αυτό το ερώτημα επικεντρώνεται η έρευνα της Χριστίνας Δελημήτρου (Christina Delimitrou), η οποία απέκτησε πρόσφατα μονιμότητα στη βαθμίδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Massachusetts Institute of Technology (MIT), με έδρα το Κέιμπριτζ των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με αφιέρωμα του MIT News, η ερευνητική της ομάδα αξιοποιεί τη μηχανική μάθηση για να βελτιώσει την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία των μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων, περιορίζοντας την ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών.

Η Χριστίνα Δελημήτρου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη, επισημαίνει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές προκλήσεις των επόμενων ετών.

«Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει με πρωτοφανή ταχύτητα τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία. Αυτή η πρόοδος, όμως, έχει ένα σημαντικό κόστος που παραμένει αόρατο στον τελικό χρήστη: την τεράστια υπολογιστική υποδομή και την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει. Τα κέντρα δεδομένων αποτελούν πλέον κρίσιμες υποδομές της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά η συνεχής αύξηση των ενεργειακών τους αναγκών δημιουργεί σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε τα επόμενα χρόνια δεν είναι μόνο πώς θα κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη πιο ισχυρή, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξή της θα είναι βιώσιμη».

«Στην ερευνητική μου ομάδα στο MIT προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση επανεξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και λειτουργούν τα μεγάλα υπολογιστικά συστήματα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνάς μας είναι ότι μεγάλο μέρος της διαθέσιμης υπολογιστικής ισχύος συχνά παραμένει αναξιοποίητο, ενώ τα συστήματα εξακολουθούν να καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας.

Χρησιμοποιούμε την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα αυτών των υποδομών, ώστε να μπορούμε να υποστηρίζουμε περισσότερες εφαρμογές με λιγότερους πόρους, χωρίς να θυσιάζουμε την απόδοση ή την αξιοπιστία τους. Η πραγματική καινοτομία δεν βρίσκεται μόνο στη δημιουργία ολοένα ισχυρότερων τεχνολογιών, αλλά και στην ικανότητά μας να τις κάνουμε πιο αποδοτικές, προσβάσιμες και βιώσιμες».

Το πρόβλημα της αναξιοποίητης υπολογιστικής ισχύος

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Stanford, η Χριστίνα Δελημήτρου, σε συνεργασία με τον καθηγητή Χρήστο Κοζυράκη, διαπίστωσε ότι πολλά υπολογιστικά συστήματα μεγάλης κλίμακας λειτουργούσαν μόλις στο 15% της δυναμικότητάς τους, παρά την αυξανόμενη ζήτηση για υπολογιστική ισχύ. Όπως εξηγεί, μεγάλο μέρος της αναποτελεσματικότητας οφείλεται στο λογισμικό. Η καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων θα μπορούσε να περιορίσει την ενεργειακή κατανάλωση και την ανάγκη κατασκευής πρόσθετων εγκαταστάσεων. Η ομάδα της αναπτύσσει μεθόδους μηχανικής μάθησης για την αυτοματοποιημένη διαχείριση των υπολογιστικών πόρων στο cloud, επανασχεδιάζοντας συστήματα και αρχιτεκτονικές διακομιστών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Seer, εργαλείο που χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μάθησης για να προβλέπει και να αποτρέπει προβλήματα σε διαδικτυακές εφαρμογές πριν εκδηλωθούν. Έτσι περιορίζονται οι καθυστερήσεις και οι διακοπές λειτουργίας σε υπηρεσίες όπως οι τηλεδιασκέψεις και η αναπαραγωγή μουσικής μέσω διαδικτύου.

Από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο MIT

Η Χριστίνα Δελημήτρου μεγάλωσε σε πόλη της βόρειας Ελλάδας, σε οικογένεια με επιστημονικό υπόβαθρο. Η μητέρα της εργαζόταν ως χημικός μηχανικός και ο πατέρας της ως φαρμακοποιός, ενθαρρύνοντας το ενδιαφέρον της για τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Σπούδασε μηχανικός υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου ασχολήθηκε με τη διαχείριση υπολογιστικών πόρων. Συνέχισε τις σπουδές της στο Stanford και την ακαδημαϊκή της πορεία στο Πανεπιστήμιο Cornell, προτού ενταχθεί το 2022 στο διδακτικό προσωπικό του MIT. Σήμερα ανήκει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών (EECS) και είναι μέλος του Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL).

Αναφερόμενη στη διαδρομή της και στις δυνατότητες των νέων Ελλήνων επιστημόνων, η Χριστίνα Δελημήτρου τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχοντας ξεκινήσει τις σπουδές μου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αισθάνομαι ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για τους καθηγητές και τους συμφοιτητές μου, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιστημονική μου πορεία. Η έμφαση στην κριτική σκέψη και, κυρίως, οι άνθρωποι με τους οποίους είχα την τύχη να συνεργαστώ, μου έδωσαν τα εφόδια να ακολουθήσω μια ερευνητική πορεία στο εξωτερικό.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, τόσο σε επίπεδο καθηγητών όσο και φοιτητών, και ότι η ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια αξίζει μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση. Ελπίζω οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα να συνεχίσουν να θέτουν φιλόδοξους στόχους, να αμφισβητούν όσα θεωρούμε δεδομένα και να πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στις μεγαλύτερες επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής μας».

Οι νέες απαιτήσεις και η διδασκαλία

Η εξέλιξη των ψηφιακών εφαρμογών απαιτεί διαφορετικό σχεδιασμό των υπολογιστικών συστημάτων. Πολλές σύγχρονες υπηρεσίες αποτελούνται από μικρότερα τμήματα που λειτουργούν σε διαφορετικούς διακομιστές, γεγονός που δημιουργεί νέες απαιτήσεις για το λογισμικό και τον εξοπλισμό. Η ερευνητική ομάδα της Δελημήτρου αναζητά λύσεις συνδυάζοντας τη μηχανική μάθηση με τον σχεδιασμό υπολογιστικών αρχιτεκτονικών.

Παράλληλα, η Ελληνίδα καθηγήτρια δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διδασκαλία. Ένα από τα αγαπημένα της μαθήματα στο MIT είναι το Computation Structure, το οποίο παρακολουθούν περίπου 350 προπτυχιακοί φοιτητές κάθε εξάμηνο. Όπως αναφέρει στο MIT News, επιδιώκει να καλλιεργεί την ανεξάρτητη σκέψη και τη δημιουργικότητα, ενθαρρύνοντας τους φοιτητές να αναζητούν οι ίδιοι λύσεις. Η έρευνά της αναδεικνύει ότι η αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού αποτυπώματος της τεχνητής νοημοσύνης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την κατασκευή νέων υποδομών, αλλά και από την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση όσων ήδη υπάρχουν.

Η AI ακριβαίνει το 5G: Η προειδοποίηση της Ericsson και ο λογαριασμός για την Ελλάδα

Η Ericsson προειδοποιεί για αυξημένο κόστος εξαρτημάτων το 2027. Πώς η ζήτηση της AI για μνήμες επηρεάζει τις επενδύσεις 5G στην ελληνική αγορά σήμερα.

Το μέλλον είναι εδώ: O Έλον Μασκ παρουσίασε το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο

Ένα σπορ αυτοκίνητο που μπορεί να εκτοξεύεται στον αέρα και να πραγματοποιεί περιστροφές πάνω από το έδαφος παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, επιχειρώντας να αναζωπυρώσει την εικόνα της εταιρείας ως ενός τολμηρού και καινοτόμου κατασκευαστή. Το νέο Tesla Roadster είναι εξοπλισμένο με προωθητήρες από τη διαστημική εταιρεία του, τη SpaceX, και φιλοδοξεί