Γιατί εδώ και 47 χρόνια δεν έχει πάει ο άνθρωπος στο Φεγγάρι

Related

H motorola παρουσιάζει τη Edge 50 pro με ένα ιδιαίτερο project | Art in Your Hands

Εξερευνήστε έναν κόσμο όπου το τηλέφωνό σας δεν είναι απλώς μια συσκευή – είναι ένας καμβάς, ένα εργαλείο έκφρασης για απεριόριστη δημιουργικότητα, το οποίο σας επιτρέπει να απαθανατίζετε πολύτιμες στιγμές. 8 φωτογράφοι, 8 πρωτεύουσες, άπειρη δημιουργικότητα. Έτσι οραματίστηκε η Motorola το πιο πρόσφατο project της, το οποίο στοχεύει να αναδείξει τις δυνατότητες της νεότερης σειράς…

OPPO Reno11F 5G: Λεπτό και ελαφρύ, δίχως να θυσιάσει την οθόνη, κυκλοφόρησε το κινητό με δώρο… κινητό!

Παρά την ποιοτικότατη και ευρύχωρη 120Hz AMOLED Borderless Display των 6,7 ιντσών, η νέα συσκευή της οικογένειας Reno κατορθώνει να διατηρήσει το πάχος και το βάρος της σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα. Δύο εναλλακτικά χρώματα εμπνευσμένα από τη φύση, το βαθύ πράσινο «Palm Green» και το «Ocean Blue» που μας καλεί να «βουτήξουμε» στους παιχνιδιάρικους κυματισμούς…

Γίνεται περισσότερο αυστηρή η Ιαπωνία με τις μονοπωλιακές πρακτικές της Apple!

Ξανά στο μικροσκόπιο των αρχών από διάφορες χώρες η Apple και οι μονοπωλιακές πρακτικές της. Μετά την εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Apple να ανοίξει το iOS για καταστήματα εφαρμογών τρίτων στην ΕΕ, τώρα η Ιαπωνία πήρε την απόφαση να αυξήσει σημαντικά τα πρόστιμα για μεγάλες εταιρείες που επιδίδονται σε μονοπωλιακές πρακτικές, όπως την…

Γίνεται περισσότερο αυστηρή η Ιαπωνία με τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές της Apple!

Ξανά στο μικροσκόπιο των αρχών από διάφορες χώρες η Apple και οι μονοπωλιακές πρακτικές της. Μετά την εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Apple να ανοίξει το iOS για καταστήματα εφαρμογών τρίτων στην ΕΕ, τώρα η Ιαπωνία πήρε την απόφαση να αυξήσει σημαντικά τα πρόστιμα για μεγάλες εταιρείες που επιδίδονται σε μονοπωλιακές πρακτικές, όπως την…

Κατασκευαστής crypto wallet αναφέρει ψευδώς πως υπάρχει σφάλμα ασφαλείας στο iMessage

ΣΟΚ και συναισθήματα τρόμου προκαλεί ένας κατασκευαστής ψηφιακών πορτοφολιών για κρυπτονομίσματα, καθώς ισχυρίστηκε αυτή την εβδομάδα ότι οι hacker ενδέχεται να στοχεύουν users σε εκμετάλλευση του iMessage τύπου “zero-day”. Ο επίσημος λογαριασμός X του Trust Wallet έγραψε ότι “έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με ένα υψηλού κινδύνου zero-day exploit που στοχεύει το iMessage στο Dark Web.…

Cosmote / 10 χρόνια στηρίζει τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής

Τα δέκα χρόνια συμπλήρωσε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και STEM που διοργανώνεται από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Για την COSMOTE, η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν έναν κόσμο καλύτερο για όλους, καθώς συντελούν στη δημιουργία μιας καθολικά προσβάσιμης ψηφιακής κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζει και ενισχύει την εκπαιδευτική…

Πείτε αντίο στο Google Pixel Fold 2… Έφτασε η ώρα να υποδεχτούμε το Pixel 9 Pro Fold!

H Google είναι γνωστό ότι δεν θέλει με τίποτα να μένει πίσω από τις εξελίξεις, για αυτό και είναι λογικό να προτείνει διαρκώς νέες συσκευές. Αφού επένδυσε στο Pixel Fold την προηγούμενη χρονιά, ήταν λογικό να υποθέσουμε πως τώρα έρχεται η στιγμή για το νέο Pixel Fold 2, αλλά μια νέα έκθεση σήμερα ισχυρίζεται ότι…

Boring Phone: HMD Global και Heineken δημιουργούν το πιο χαβαλετζίδικο feature phone!

Οι ιδέες είναι ανεξάντλητες για την HMD Global και τώρα συνεργάζεται με την γνωστή εταιρεία ζυθοποιίας, Heineken, για να αναπτύξει ένα διαφανές τηλέφωνο που αποκαλείται ως Boring Phone. Αυτό μπορεί να είναι ένα εύστοχο όνομα, εξάλλου, το Boring Phone είναι ένα feature phone που εστιάζει στην πραγματοποίηση και λήψη κλήσεων και στην αποστολή και λήψη μηνυμάτων.…

Huawei: Πασχαλινές προσφορές σε κορυφαία wearables!

Φέτος το Πάσχα, χαρίστε Huawei δώρα τεχνολογίας! Οι πασχαλινές προσφορές σε προϊόντα της Huawei από το δίκτυο καταστημάτων των επίσημων συνεργατών της εταιρείας προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία σε wearables προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας. Ως πρωτοπόρος στον τομέα της καινοτομίας, η Huawei με συνέπεια επαναπροσδιορίζει τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας και  βελτιώνει τις…

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος που προκαλούν τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης

Από το 1992, ο Απρίλιος έχει οριστεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για το άγχος. Πρόκειται για μια σημαντική υπενθύμιση του κρίσιμου ρόλου που έχει η διαχείριση του άγχους για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας των χρηστών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναδειχθεί ως σημαντική πηγή στρες, προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό του άγχους και των σχετικών…

Η Samsung παρουσιάζει τους αθλητές του Team Samsung Galaxy, για τους τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024

 Η Samsung Electronics, Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, ανακοινώνει τους αθλητές-πρεσβευτές του Team Samsung Galaxy που θα ενσαρκώσουν το βασικό μήνυμα της καμπάνιας της εταιρείας «Open Always Wins» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024. Μεταξύ των 57 αθλητών-πρεσβευτών, εκ των οποίων οι 44 είναι από την Ευρώπη, είναι και δύο Έλληνες αθλητές, ο…

Το Telegram εξαπλώνεται σαν «δασική πυρκαγιά»: Θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο χρήστες

Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μια από τις δημοφιλέστερες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Telegram είναι πιθανόν να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς μηνιαίους χρήστες μέσα σε ένα χρόνο καθώς εξαπλώνεται σαν «δασική πυρκαγιά», όπως σχολίασε χθες, Τρίτη (16.04.2024), ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Πάβελ Ντουρόφ μιλώντας στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον.…

Ένας μήνας δωρεάν* Cosmote TV – Αυτές είναι οι ματσάρες που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χάσεις!

Βαδίζουμε αισίως στην ολοκλήρωση μιας συναρπαστικής σεζόν!  Στο ελληνικό πρωτάθλημα, τον τίτλο του πρωταθλητή διεκδικούν τέσσερις ομάδες με σπουδαία ντέρμπι να περιλαμβάνονται στο φινάλε των πλέι οφ. Την ίδια στιγμή, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ απέχουν μόλις... 90 αγωνιστικά λεπτά από τους «4» του Κόνφερενς Λιγκ καθώς την Πέμπτη (18/4) έχουν τους κρίσιμους αγώνες ρεβάνς απέναντι σε…

Έναρξη διάθεσης λύσεων All in One & Digital Ταμειακής από την NBG Pay, την Εθνική Τράπεζα και τον Όμιλο EPSILON NET

Η NBG Pay και ο Όμιλος EPSILON NET ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους, με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, για τη διάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων στο τομέα του acquiring business, με έμφαση στις λύσεις All in One και e-commerce.  Η πρώτη λύση με την ονομασία EPSILON ALL in ONE (PAX edition) έχει ως στόχο να…

Η Hewlett Packard Enterprise στο 9ο Delphi Economic Forum

Ο Μιχάλης Κασιμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise (NYSE: HPE) για την Ελλάδα και την Κύπρο, παρευρέθηκε στο Delphi Economic Forum IX που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Απριλίου 2024 στους Δελφούς. Κατά την παρουσία του σε πάνελ, ο κ. Κασιμιώτης αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας της HPE για την Τεχνητή Νοημοσύνη…

Share

Μισό αιώνα μετά τη θριαμβευτική προσσελήνωση του Apollo 11, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία διακηρύσσει μεγαλοστόμως πως όχι μόνο σκοπεύει να επιστρέψει στο Φεγγάρι, αλλά και να στήσει μια μόνιμη ανθρώπινη αποικία εκεί πάνω.

Την ίδια μέρα (13 Φεβρουαρίου 2019) που πέθανε το διαστημικό όχημα Opportunity στην επιφάνεια του Άρη έπειτα από 14 και πλέον χρόνια λειτουργίας, η NASA αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι είναι έτοιμη να ξαναπάει στη Σελήνη, πιθανότατα και μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ο επικεφαλής του Science Mission Directorate της NASA, Thomas Zurbuchen, επιβεβαίωσε πως η πρόθεση της υπηρεσίας είναι να ρίξει όλο το βάρος στην εξερεύνηση της Σελήνης, ενώ ο διευθυντής της NASA, Jim Bridenstine, αναγνώρισε ως πρώτη προτεραιότητα την ταχύτητα του εγχειρήματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τέτοιες εμφατικές διακηρύξεις η NASA στα χρόνια του προέδρου Τραμπ, κάθε άλλο. Και πλέον έχει και καλή παρέα, καθώς μια σειρά από ιδιωτικές εταιρίες, με πρώτη και καλύτερη τη SpaceX του Elon Musk, έχουν τα δικά τους σχέδια για τη μεγάλη επιστροφή στο Φεγγάρι.

Η NASA συνεργάζεται ήδη με 9 εμπορικές εταιρίες για την πραγματοποίηση του στόχου και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι Lockheed Martin και Draper, η διαστημική εμπειρία των οποίων πηγαίνει πίσω μέχρι και την εποχή του Apollo. Οι υπόλοιπες (Astrobotic Technology, Deep Space Systems, Firefly Aerospace, Intuitive Machines, Masten Space Systems, Moon Express και Orbit Beyond) εργάζονται πυρετωδώς για να τιμήσουν τα συμβόλαιά τους με τη NASA.

Τον Ιούλιο μάλιστα, στην επέτειο δηλαδή των 50 ετών από εκείνο το ιστορικό ταξίδι των Μπαζ Όλντριν και Νιλ Άρμστρονγκ, η NASA θα δημοσιοποιήσει και τις τελικές πτυχές του σχεδίου. Γιατί βιάζεται όμως τόσο; Είναι απλώς γιατί την πιέζει ο Τραμπ να επιστρέψει στη Σελήνη;

Όπως θυμόμαστε, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη NASA στα τέλη του 2017 να γυρίσει στο Φεγγάρι και υπέγραψε μάλιστα μια ντιρεκτίβα (Space Policy Directive) που της δίνει όλη την απαραίτητη χρηματοδότηση για τον στόχο.

«Αυτή τη φορά, όταν πάμε στο Φεγγάρι, θα πάμε για να μείνουμε. Δεν θα αφήσουμε σημαίες και πατημασιές για να γυρίσουμε μετά σπίτι και να μην ξαναπάμε για τα επόμενα 50 χρόνια», επισήμανε πρόσφατα ο Bridenstine από το στρατηγείο της NASA στην Ουάσιγκτον.

Αυτή τη φορά είπε βέβαια πως πριν πατήσει άνθρωπος στη Σελήνη, θα σταλεί πρώτα μια μη επανδρωμένη αποστολή. Και τώρα αναθεώρησε τους στόχους, μιλώντας για το 2024. Και σίγουρα όχι άνθρωπος πριν το 2028! «Θέλουμε να πάμε γρήγορα», τόνισε και ο Zurbuchen, πριν παραδεχθεί κι αυτός πως «μπορεί όμως να μην τα καταφέρουμε».

Η τελευταία κρούση της NASA για τη σεληνιακή αποστολή, πριν τις μεγάλες δηλώσεις του Ιουλίου, μας λέει πως σκοπεύει να φτιάξει έναν μικρό διαστημικό σταθμό (Gateway τον λέει) που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον φυσικό δορυφόρο μας μέχρι το 2026. Μέχρι τα τέλη του 2019 σκοπεύει να στείλει επιστημονικά όργανα και άλλες τεχνολογικές συσκευές στο Φεγγάρι, διόρθωσε.

Τι γίνεται όμως; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιστρέψουμε στη Σελήνη; Ο τελευταίος άνθρωπος (ενδέκατος) που πάτησε στην επιφάνειά της ήταν ο Gene Cernan τον Δεκέμβριο του 1972 με την αποστολή του Apollo 17. Και η τελευταία φορά που στείλαμε κάτι στο Φεγγάρι ήταν το 1976, όταν οι Σοβιετικοί μάζεψαν 170 γραμμάρια χώματος με το Luna 24.

Και μετά σιωπή…

Το κόστος

Μια γραμμή σκέψης ισχυρίζεται πως το κόστος είναι δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με το πιθανό όφελος. Ακόμα και ο περιβόητος διαγωνισμός της Google (Lunar X Prize) που θα έστελνε υποτίθεται ιδιωτικές εταιρίες στο Φεγγάρι με το έπαθλο των 20 εκατ. δολαρίων του έληξε ήσυχα και αθόρυβα το 2018. Το κόστος της αποστολής αποδείχτηκε μεγαλύτερο από το βραβείο.

Εδώ και 12 χρόνια (από τον Σεπτέμβριο του 2007), η Google και η X Prize προσέφεραν 20 εκατ. δολάρια στην πρώτη ιδιωτική εταιρία που θα ολοκλήρωνε μια σεληνιακή αποστολή και θα έστελνε πίσω στη Γη «υψηλής ανάλυσης βίντεο και εικόνες». Η προθεσμία έληγε το 2012, πήρε πλήθος παρατάσεων και τον Ιανουάριο του 2018 κατέβασε οριστικά ρολά, καθώς έγινε σαφές πως καμία από τις πέντε επικρατέστερες εταιρίες δεν θα τα κατάφερναν μέχρι τις 31 Μαρτίου, όταν και έληγε το τελευταίο deadline.

Μέσα στη δωδεκαετία αυτή, μόλις τρία οχήματα άγγιξαν τη σεληνιακή επιφάνεια και ήταν όλα τους κρατικά επιχορηγούμενα. Και μόνο το Chang’e 3 της Κίνας (εκτοξεύτηκε το 2013) μπορούσε να περιπλανηθεί στο Φεγγάρι. Η Κίνα σημείωσε πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2019, άλλη μια επιτυχία, καθώς προσσελήνωσε το Chang’e 4 στην αόρατη πλευρά της Σελήνης. Και μας είπε πως θα στείλει ανθρώπους μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2030.

Και οι Ινδοί θα στείλουν τον Chandrayaan-2 στη Σελήνη μέσα στον Απρίλιο του 2019, και πάλι όμως δεν θα είναι επανδρωμένη η αποστολή. Παρά το ολοένα και αυξανόμενο σεληνιακό ενδιαφέρον, τα αποτελέσματα παραείναι πενιχρά για έναν στόχο που πιάσαμε ως ανθρωπότητα από το 1969 και αποδείχτηκε περίτρανα πως είναι εφικτός. Γιατί δεν μπορούμε να τον επαναλάβουμε;

Με μια λέξη: πόροι. Όταν οι ΗΠΑ έκοβαν πρώτες το νήμα της προσσελήνωσης, η NASA είχε πάρει κυριολεκτικά τον γρηγορότερο δρόμο για το Φεγγάρι. Στόχος ήταν να νικήσει τους Σοβιετικούς και όχι να φτιαχτεί μια βασιλική οδός που θα άνοιγε τον δρόμο σε επόμενες αποστολές.

«Αντί για λογικά βήματα να φτιαχτεί ένα βιώσιμο μοντέλο για συνεχή πρόσβαση και επιχειρήσεις στο Φεγγάρι, ήταν περισσότερο ένα άλμα στην επιφάνεια της Σελήνης», επιβεβαιώνει χαρακτηριστικά και ο Blair DeWitt, γενικός διευθυντής της Lunar Station Corporation (LSC), ένα πολλά υποσχόμενο διαστημικό startup με έδρα τη Μασαχουσέτη, «αυτή η ανώμαλη δομή της αγοράς αφαίρεσε τα μέσα για να φτιαχτεί η εφοδιαστική αλυσίδα που θα χρειαζόταν για να υποστηριχθεί μια συνεχόμενη μεταφορά εξοπλισμού, υλικών και ανθρώπων στο Φεγγάρι».

Η αλυσίδα πρέπει να φτιαχτεί με ηρεμία και σύνεση και όχι στο πλαίσιο ενός νέου, και ξανά ψυχροπολεμικού τύπου, διαγωνισμού, μας λέει ο DeWitt. Ακόμα κι έτσι όμως και παρά το γεγονός ότι τα κόστη της διαστημικής περιπέτειας έχουν μειωθεί σήμερα και μάλιστα αισθητά, το να επιστρέψεις στο Φεγγάρι δεν είναι φτηνό.

Σε σημερινές αξίες, το κόστος του πυραύλου Saturn V που χρησιμοποιήθηκε στο διαστημικό πρόγραμμα Apollo θα κόστιζε κάπου 1,16 δισ. δολάρια (εκτίμηση της NASA). Ο πανίσχυρος Falcon Heavy της SpaceX (που κάνει πλέον διαστημικές αποστολές) κόστισε μόλις 90 εκατ. δολάρια. Πολλά υποσχόμενος ναι, δεν μπορεί όμως για την ώρα να μεταφέρει το φορτίο του θηριώδους Saturn V, κάνοντας απαγορευτική προς το παρόν τη μεταφορά μεγαλύτερων φορτίων.

Ακόμα και ο Elon Musk (ιδρυτής της SpaceX) που είχε υποσχεθεί πως θα έστελνε τουρίστες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μέσα στο 2018, έτρεχε να τα μαζέψει. «Απίθανο» χαρακτήρισε πρόσφατα το γεγονός να μεταφέρει αστροναύτες ο Falcon Heavy του.

Ο μόνος που μπορεί για την ώρα να αναμετρηθεί με τον Saturn V σε όρους ώθησης είναι το πανίσχυρο πυραυλικό σύστημα που κατασκευάζει η NASA, το περιπετειώδες πλάνο των δισεκατομμυρίων και των καθυστερήσεων που είπανε Space Launch System (SLS). Το οποίο δεν θα είναι έτοιμο παρά αρκετά χρόνια από σήμερα.

Πέρα από το χρήμα

Πρόοδος υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια, ήταν όμως αργή. Ακόμα και η δράση με το Lunar X Prize μπορεί να περηφανευτεί πως πυροδότησε το ενδιαφέρον, βάζοντας αρκετά startups στο παιχνίδι του διαγωνισμού. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν έπιασε τις προθεσμίες, φάνηκε σύντομα πως το χρηματικό έπαθλο δεν ήταν εδώ το ζητούμενο.

Τα 20 εκατ. είναι σχετικά μικρό ποσό για τα μεγέθη που μιλάμε. «Η πραγματικότητα είναι ότι χρειάζονται πολλά λεφτά για να πας στο Φεγγάρι», εξομολογείται χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Google Lunar X Prize, Chanda Gonzales-Mowrer, «όταν το ιδρύσαμε το 2007, είχαμε την εντύπωση πως τα συμβόλαια ήταν πιο χαμηλά από όσο πράγματι ήταν».

Οι ομάδες σκέφτηκαν έξυπνα. Κάποιοι, όπως οι Moon Express και Team Indus, ανέπτυξαν δεσμούς και συμφωνίες τελικά με εθνικά διαστημικά προγράμματα, Αμερικής και Ινδίας αντιστοίχως. Άλλοι στράφηκαν σε ιδιωτικά κεφάλαια και άλλοι συνασπίστηκαν, δημιουργώντας διαστημικούς ομίλους.

Οι Astrobotic, SpaceIL και Moon Express, όλοι προγραμματίζουν τη δική τους προσσελήνωση σε κάποια χρόνια. Και καθένας έχει μάλιστα τους δικούς του στόχους εκεί πάνω. Η Astrobotic προγραμματίζει εκτόξευση το 2020 και έχει ήδη 11 επιβεβαιωμένους πελάτες για το παρθενικό ταξίδι και μερικές εκατοντάδες ακόμα σε λίστα αναμονής.

Πέρα από τις οικονομικές και τεχνικές προκλήσεις όμως, ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα για τις διαστημικές εταιρίες είναι η κοινή γνώμη. «Αν βγεις στον δρόμο και πεις πως φτιάχνεις μια εταιρία για να μεταφέρεις φορτία στο Φεγγάρι, ο κόσμος θα σε κοιτάξει παράξενα. Οι άνθρωποι του κόσμου πρέπει να κάνουν ένα άλμα πίστης και να πιστέψουν πως μπορείς να φτιάξεις μια επιχείρηση στη Σελήνη», λέει ο John Thornton.

Ο γενικός διευθυντής της Astrobotic καταλήγει: «Όλες οι προηγούμενες δραστηριότητες στο Φεγγάρι χρηματοδοτήθηκαν από υπερδυνάμεις. Πώς θα σας φαινόταν αν μια ιδιωτική επιχείρηση προσεδαφιζόταν εκεί και έβγαζε λεφτά;».

Και σίγουρα οι πάντα αναπάντεχες δηλώσεις του οραματιστή Elon Musk δεν βοηθούν την αγορά να πιστέψει στη διαστημική περιπέτεια και να θελήσει να ποντάρει τα λεφτά της: «Η δημιουργία μιας πυραυλικής εταιρίας πρέπει να είναι ένας από τους πιο βλακώδεις και δύσκολους τρόπους να βγάλεις λεφτά», «τιτίβισε» τον Μάρτιο του 2018, «αν ήταν για τα λεφτά, θα έκανα άλλη μια εταιρία ίντερνετ». Ο Thornton ισχυρίζεται πως οι καλύτεροι σύμβουλοι για να καμφθεί η δυσπιστία του κόσμου είναι ο χρόνος, οι ζυμώσεις της αγοράς και η τεχνολογική πρόοδος.

Ήδη τα δύο τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί γενναία βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς πολλά startups έλαβαν εκατομμύρια σε χρηματοδότηση και από παραδοσιακούς μάλιστα επενδυτές. Εταιρίες όπως η Relativity Space, που αναπτύσσει τρισδιάστατους εκτυπωτές για το τύπωμα πυραύλων, και η LSC, που επικεντρώνεται στη συλλογή ερευνητικών δεδομένων από τη Σελήνη, αλλάζουν το τοπίο έναν άθλο τη φορά.

Την ίδια ώρα, για τις κρατικές διαστημικές οντότητες (τη NASA εν προκειμένω) δεν βγάζει νόημα να ξαναπάνε στο Φεγγάρι απλώς και μόνο για να επιστρέψουν. Κάτι που έχει γίνει εδώ και μισό αιώνα δηλαδή. Αποζητούν να γυρίσουν με μεγαλεπήβολους στόχους στη φαρέτρα τους και ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία παρά για βραχυπρόθεσμους στόχους κύρους.

Ο πραγματικός σκοπός είναι άλλο ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα: ο Άρης. Οι σεληνιακές αποστολές μοιάζουν με μια καλή πρόβα τζενεράλε για το απόλυτο ταξίδι του ανθρώπου στον Κόκκινο Πλανήτη: «Αναγνωρίζουμε το Φεγγάρι ως πόρο, σκαλί και ορόσημο», λέει ο Thornton, «έχουμε αρχίσει να το θεωρούμε ως ενδιάμεσο σταθμό, όχι τελικό προορισμό».

Ακόμα και ο Τραμπ κάτι τέτοιο έλεγε τον Δεκέμβριο του 2017: στείλτε αστροναύτες στο Φεγγάρι και τελικά στον Άρη. Και στη χρηματοδότηση που έδωσε στη NASA για το 2019 περιλαμβανόταν και ειδικό κονδύλι για τον Άρη. Μόνο που η NASA δεν παίζει μόνη μπάλα στη διαστημική αρένα, κάθε άλλο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διακήρυξε κι αυτός την πρόθεσή του να ταξιδέψουν οι Ρώσοι στη Σελήνη και τον Άρη, την ίδια ώρα που Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω της European Space Agency) όλοι έχουν και από ένα δικό τους σχέδιο για προσσελήνωση.

Ο κύβος ερρίφθη για το ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη και όλα τα υλικά είναι εδώ. Και κυρίως η συνεργασία κρατών και ιδιωτών προς την επίτευξη του στόχου. Πότε θα ξαναπάμε στο Φεγγάρι, κανείς δεν μπορεί να πει για την ώρα. Ένα είναι όμως σίγουρο: πως αυτή τη φορά θα πάμε για να μείνουμε.