Στις 10 Φεβρουαρίου θα μάθουμε ποια ταινία θα λάβει το βραβείο Όσκαρ της Καλύτερης Ταινίας για το 2020. (Δείτε τις υποψηφιότητες εδώ). Μέχρι τότε, όμως, ας μπούμε στο κλίμα με αυτό το βίντεο από το κανάλι Burger Fiction, όπου θα δούμε λίγα δευτερόλεπτα από κάθε ταινία από το 1927 οπότε και ξεκίνησε ο θεσμός.
Το βίντεο μέσα σε μόλις 15 λεπτά μας θύμισε μερικές εξαιρετικές ταινίες αλλά και κάποιες …όχι τόσο αξιομνημόνευτες. Δείτε το παρακάτω:
An American in Paris («Ένας Αμερικανός στο Παρίσι – Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 1951):
Η πρώτη έγχρωμη ταινία που κερδίζει βραβείο όσκαρ.
Ο Νονός (Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 1972):
Η ταινία που άλλαξε για πάντα τις ταινίες με γκάνγκστερ. Επίσης, μας χάρισε τις ερμηνείες τον Μάρλον Μπράντο (ο οποίος έστειλε μία αυτόχθονη αμερικανή να παραλάβει το βραβείο του ως ένδειξη υποστήριξης στα δικαιώματα των «Ινδιάνων») και Αλ Πατσίνο.
Annie Hall («Νευρικός Εραστής» – Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 1975):
Ο Woody Allen κατάφερε να αλλάξει την άποψη μας για τις ρομαντικές ταινίες. Η ταινία έχει πολύ χιούμορ, είναι ρεαλιστική και είναι αξιοσημείωτο ότι ο αφηγητής «σπάει» τον 4ο τοίχο μιλώντας στον θεατή άμεσα. Μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας στην αγάπη παρ’ όλο που το ζευγάρι της ταινίας δεν καταλήγει μαζί (Ok, Spoiler αλλά η ταινία κυκλοφόρησε πριν 43 χρόνια. Δείτε την επιτέλους).
Silence of The Lamps («Η Σιωπή των Αμνών» – Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 1991):
Η ταινία που σήκωσε ψηλά τον πήχη των θρίλερ. Γεμάτη σασπένς και εκπληκτικές ερμηνείες από Anthony Ηopkins και Jodie Foster, δεν βαριόμαστε όσες φορές και να την ξανά δούμε.
Shakespeare in Love («Ερωτευμένος Σέξπυρ» – Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 1998):
Η ταινία αυτή είναι στην λίστα μας όχι γιατί ήταν καλή αλλά γιατί την …ξεχάσαμε γρήγορα. Μετά από 22 χρόνια, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι ο λόγος που η Ακαδημία ψήφισε την συγκεκριμένη ως καλύτερη ταινία της χρονιάς είναι το μάρκετινγκ του άλλοτε «Βασιλιά» τον όσκαρ, Harvey Weinstein. Ο Χάρβι Γουάινστιν έκανε τόσο εντατική προώθηση των ταινιών της εταιρίας του, Miramax, στην Ακαδημία που ο ντόρος οδηγούσε στο να βραβεύονται οι περισσότερες.
Lord of the Rings: Return of the King («Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά» – Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 2003)
H πρώτη “nerd” ταινία από μεσαιωνικό σύμπαν που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Αφού έσπασε τα ταμεία και τους έκανε όλους να μιλούν για εκείνη, ο «Άρχοντας» κατέκτησε και τα Όσκαρ.
The Departed («Ο Πληροφοριοδότης» – Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 2006):
Ξανά, αυτή η ταινία δεν είναι στην λίστα μας επειδή ήταν τόσο καλή (οκ, καλή ήταν) αλλά επειδή δεν υπήρχε καθόλου δυνατός ανταγωνισμός εκείνη τη χρονιά. Το The Departed είναι μία ταινία που βλέποντάς την κάποιος θα περάσει καλά και ίσως κάποτε την ξανά δει, δεν είναι όμως “Οscar material”. Φυσικά, μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι ερμηνείες των Λεονάρντο ΝτιΚάπριο (έπρεπε τότε να είχε κερδίσει το πρώτο του όσκαρ), Τζακ Νίκολσον, Ματ Ντέιμον και Μαρκ Γουόλμπεργκ.
Δείτε το βίντεο με όλες τις ταίνιες που κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας
[embedded content]