Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, πιστεύει πως οι προτεινόμενοι ευρωπαϊκοί νόμοι για τον έλεγχο των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών «δεν θα είναι προς το συμφέρον των χρηστών».
Με αυτή την φράση ουσιαστικά σηματοδοτήθηκε η αντίθεση της αμερικανικής εταιρείας στις προτάσεις για αλλαγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα μπορούσαν να εξαναγκάσουν την Apple να επιτρέψει στους χρήστες να εγκαθιστούν λογισμικό και εκτός του App Store.
«Κοιτάζω τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τις τεχνολογικές εταιρείες που συζητούνται, νομίζω ότι υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία σε αυτές. Επίσης νομίζω ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν είναι προς το συμφέρον των χρηστών», δήλωσε ο Κουκ κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης στο πλαίσιο του online συνεδρίου VivaTech, που διεξάγεται στη Γαλλία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει δύο νόμους που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων, τον Digital Services Act και τον Digital Markets Act. Ο DSA επικεντρώνει στη βιομηχανία της online διαφήμισης, αλλά ο DMA επικεντρώνει στη λειτουργία εταιρειών με μεγάλο αριθμό καταναλωτών – όπως οι Apple, Google και Amazon – θέτοντας σειρά κανόνων και ζητώντας ουσιαστικά από τις εταιρείες να ανοίξουν τις πλατφόρμες τους στον ανταγωνισμό.
Ένα από τα θέματα που ενοχλούν τον Τιμ Κουκ είναι ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα μπορούσε να εξαναγκάσει την Apple να επιτρέψει σε «παράπλευρες» εφαρμογές να εγκατασταθούν σε μία συσκευή iPhone, δηλαδή μία εφαρμογή που θα εγκατασταθεί χειροκίνητα από το Internet ή ένα εγκατεστημένο αρχείο αντί από το επίσημο App Store.
Όπως είναι γνωστό, το App Store είναι η μόνο οδός για να προμηθευτεί κάποιος και να εγκαταστήσει εφαρμογές σε ένα iPhone (ή iPad), κάτι που έχει προκαλέσει το «ενδιαφέρον» νομοθετών και ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο. Η Apple έχει δηλώσει ότι ο έλεγχος που ασκεί στο App Store εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των εφαρμογών και βοηθά στην αποτροπή εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού.
Ο Κουκ σημείωσε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίας του στο VivaTech ότι αν επιτραπούν τα παράπλευρα downloads εφαρμογών (sideloading) θα μπορούσαν να βλάψουν τόσο την ιδιωτικότητα των χρηστών όσο και την ασφάλειά τους, βασισμένος στο αυξανόμενο malware στις συσκευές Android (που επιτρέπεται το sideloading) σε σχέση με το iPhone.
Σε κάθε περίπτωση ο Κουκ δήλωσε ότι η Apple θα συμμετάσχει στο σχετικό διάλογο για τις προτεινόμενες αλλαγές και συμπλήρωσε ότι ορισμένα σημεία του DSA «είναι σωστά» θεωρώντας ότι θα ρυθμίσει πλατφόρμες που προάγουν την παραπληροφόρηση για μια σειρά θεμάτων.