Τέλος εποχής για το iPod της Apple, με την εταιρεία να ανακοινώνει πως σταματά την παραγωγή της συσκευής iPod Touch, ενός φορητού music player που κυκλοφόρησε το 2001, πριν 21 χρόνια, και έφερε επανάσταση στον τρόπο οι άνθρωποι βρίσκουν, ακούνε και μοιράζονται με άλλους την ψηφιακή μουσική.
Το iPod δεν ήταν η πρώτη φορητή συσκευή ΜΡ3 (τα πρώτα ψηφιακά music players είχαν εμφανιστεί από το τέλος της δεκαετίας του 1990), αλλά ήταν αυτή που «έκανε τη διαφορά». Την εποχή που κυκλοφόρησε το iPod, μπορούσε να αποθηκεύσει μόνο 1.000 μουσικά κομμάτια, ενώ σήμερα πια πάνω από 90 εκατομμύρια τραγούδια. Το iPod Touch είχε σχεδιαστεί από την ίδια ομάδα που αργότερα εφηύρε το iPhone, το οποίο γρήγορα επισκίασε το iPod, ένα είδος «κανιβαλισμού» μεταξύ προϊόντων της ίδιας εταιρείας.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν κυκλοφορήσει διάφορα μοντέλα iPod, όπως τα Nano και Shuffle, που σταμάτησαν να παράγονται από το 2017. Το iPod Touch – το οποίο για τελευταία φορά είχε αναβαθμιστεί από την Apple το 2019 – είναι το τελευταίο μοντέλο που σταματά να παράγεται. Οι τελευταίες εκδόσεις του είχαν χαρακτηριστικά smartphone, όπως δυνατότητα λήψης φωτογραφιών, αποστολής email και βιντεοκλήσης.
Έως το 2011 η Apple διατηρούσε ένα μερίδιο 70% στην παγκόσμια αγορά συσκευών MP3 και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περίπου 450 εκατομμύρια iPods παγκοσμίως (πέρυσι πούλησε 3 εκατομμύρια έναντι 250 εκατομμυρίων iPhones), όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το iPod θα παραμείνει διαθέσιμο για αγορά, εωσότου εξαντληθούν τα αποθέματα του.
Το iPod, που είχε παρουσιαστεί με τον γνωστό «φαντεζί» τρόπο του από τον Στιβ Τζομπς στις 23 Οκτωβρίου 2001, είχε αρχικά ένα λιγότερο φιλόδοξο στόχο: να δημιουργήσει ένα μουσικό προϊόν που να κάνει τους καταναλωτές να θέλουν στη συνέχεια να αγοράσουν περισσότερους υπολογιστές Macintosh της Apple. Μέσα σε λίγα χρόνια όμως, σύμφωνα με το BBC, τη Guardian και τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, η συσκευή είχε δημιουργήσει μια νέα «γενιά iPod» με ακουστικά στα αυτιά τους όπου κι αν πήγαιναν, είχε αλλάξει την ίδια τη μουσική βιομηχανία και έβαλε την Apple στον δρόμο για να γίνει – χάρη και στο iPhone που ακολούθησε- η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο.
- -