Η αναγνώριση προσώπου, σίγουρα δεν είναι μια νέα τεχνολογία, καθώς οι χρήστες του Android την είδαν για πρώτη φορά στο
Android 4.0 Ice Cream Sandwich
. Στο σημερινό θέμα, βλέπουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα της αγοράς.
LG Face Recognition
Το σύστημα αναγνώρισης προσώπου της LG είναι απλό. Το dedicated software καταγράφει μια εικόνα του χρήστη μέσω της μπροστινής κάμερας και καθώς απαιτεί βιομετρικά δεδομένα, ζητά από τον χρήστη να μετακινήσει το κεφάλι του προς τα δεξιά ή αριστερά για να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα γίνεται. Μπορεί να μην είναι η πιο ασφαλής υλοποίηση της τεχνολογίας, σίγουρα όμως είναι αρκετά βολική, όπως επισημαίνει το androidpit. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αλληλεπίδραση με την οθόνη, απλά σηκώνετε τη συσκευή στο ύψος του προσώπου και αυτή ξεκλειδώνει και τη συναντούμε στα LG G6, Q6 και V30 smartphones.
Honor Face Unlock
Η Honor για πρώτη μας παρουσίασε τη δική της υλοποίηση με το Honor View 10. Ενώ πρόσφατα προστέθηκε στο Honor 7x μέσω update. Αρχικά, η τεχνολογία χρησιμοποιούνταν για να εμφανίσει τα δεδομένα της περιοχής των ειδοποιήσεων στη lockscreen, χωρίς να μπορείτε να ξεκλειδώσετε το smartphone. Ένα PIN ή ένα σκανάρισμα του αποτυπώματος χρειαζόταν για να μπορείτε να ξεκλειδώσετε τη συσκευή. Με το τελευταίο software update, μόλις η συσκευή αναγνώριζε το πρόσωπο του χρήστη επέτρεπε το ξεκλείδωμα αυτόματα, ή μέσω swipe, χωρίς pin ή password.
OnePlus Face Unlock
Η OnePlus μας συνέστησε με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στο OnePlus 5T και αργότερα την έκανε διαθέσιμη και σε προηγούμενα μοντέλα, όπως στο OnePlus 5 και 3/3T. Πρόκειται και εδώ για μια απλή υλοποίηση και εύκολη στη χρήση. Κάθε φορά που ξεκλειδώνετε το smartphone σας, χρησιμοποιεί την μπροστινή κάμερα για την αναγνώριση συγκρίνοντας το αρχικό scan με αυτό που η κάμερα βλέπει. Το ξεκλείδωμα συνήθως συμβαίνει αμέσως μόλις πατήσετε το power button αλλά μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις για να απαιτεί και swipe στην οθόνη αν θελήσετε. Πρόκειται για ένα χρήσιμο feature στις περιπτώσεις που θέλετε απλά να διαβάσετε τις ειδοποιήσεις σας χωρίς να ξεκλειδώνετε τη συσκευή σας. Μάλιστα υπάρχει και λειτουργία που φωτίζει την οθόνη για καλύτερη αναγνώριση προσώπου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Samsung Face Recognition (και iris scanner)
Και η Samsung χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που υπόσχεται ευκολία στη χρήση, ενώ σαν εναλλακτική λύση έχει και τον σαρωτή ίριδας. Είναι ο μόνος κατασκευαστής που χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή στα smartphones με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιο ασφαλεής σε σχέση με τον σαρωτή αποτυπωμάτων.
Apple Face ID
Το γνωστό και πολυσυζητημένο Face ID της Apple, το συναντούμε στο επετειακό iPhone X. Χρησιμοποιεί συστοιχία αισθητήρων που τοποθετούνται στο πάνω μέρος της οθόνη, στην γνωστή σε όλους μας εγκοπή και σύμφωνα με την Apple είναι ιδιαίτερα ασφαλές. Το σύστημα του iPhone X δημιουργεί ένα 3D μοντέλο του προσώπου, λαμβάνοντας υπόψη και στοιχεία, όπως τη θέση της μύτης και των ματιών.
Η τεχνολογία face recognition είναι από εκείνα τα features που λαμβάνετε υπόψη κατά την αγορά της συσκευής σας; Παρέχουν πραγματική ασφάλεια όπως υπόσχονται, ή απλά διαμορφώνουν ένα ευπαρουσίαστο spec list;
με πληροφορίες από android pit