Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη «επιστρατεύεται» για πρόβλεψη φυσικών καταστροφών
-
-
- 15/10/2024, 19:20
«Δεν είναι ζήτημα δεδομένων ή τεχνολογίας ή τεχνογνωσίας. Είναι ζήτημα εφαρμογής, πολιτικής θέλησης», είπε η Φριντερίκε Ότο, λέκτορας στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου για την υλοποίηση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης στη μετεωρολογία.
Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ευρώπη αποτελούν αυστηρή υπενθύμιση των προκλήσεων που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ακόμη και όταν προβλέπονται με προηγμένη τεχνολογία. Ενώ οι προηγμένες τεχνολογίες μπορούν να προβλέψουν έντονες βροχοπτώσεις με εντυπωσιακή ακρίβεια, το πέρασμα από απλή ανάγνωση των δεδομένων αυτών σε αποτελεσματική προετοιμασία και ανταπόκριση παραμένει περίπλοκη.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει επαναστατήσει την πρόβλεψη καιρού, χρησιμοποιώντας εκτενή ιστορικά δεδομένα για να αναγνωρίσει μοτίβα και να βελτιώσει την ακρίβεια των προβλέψεων. Η μέθοδος GraphCast, που χρηματοδοτείται από τη Google, αποτελεί παράδειγμα του πώς η μηχανική μάθηση μπορεί να βελτιώσει την κατανόηση της ατμόσφαιρας, ειδικά σε δύσκολες περιοχές όπως οι πυκνοκατοικημένες πόλεις και τα βουνά.
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν κενά στη γνώση και τη διαθεσιμότητα δεδομένων. Η αποτελεσματικότητα ενός μοντέλου AI εξαρτάται από την ποιότητα των δεδομένων που του παρέχονται. Αν υπάρχουν λίγα δεδομένα ή o ακραίος καιρός συμβαίνει πιο συχνά σε διαφορετικές εποχές του έτους, οι προβλέψεις γίνονται πιο δύσκολες.
Η ιδέα της ενσωμάτωσης των προβλέψεων βασισμένων σε AI με τις παραδοσιακές μεθόδους πρόβλεψης μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες αξιολογήσεις και ερμηνείες της πιθανότητας ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτή η ολιστική προσέγγιση θα βελτιώσει την ικανότητα των κοινοτήτων να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στις αυξανόμενες συχνότητες ακραίων καιρικών φαινομένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Έκθεση-σοκ από το ΔΝΤ: Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολ. το 2024
- CEO Initiative 2024: Επιστρέφει στις 7 Νοεμβρίου το μεγαλύτερο επιχειρηματικό φόρουμ
- ΕΚΤ: Έρχεται σύσφιξη στη χορήγηση δανείων για το τέλος του 2024 – Τα πρώτα «πλήγματα» από τις μειώσεις επιτοκίων