Πως ο κ. Μ. Τσαμάζ οδηγεί τον ΟΤΕ στον 21ο αιώνα

Related

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς αλλάζει την αγορά εργασίας – Τι ζητούν οι τράπεζες

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα επηρεάζοντας ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων. Η συζήτηση για το κατά πόσον και με ποιον τρόπο μπορεί να αλλάξει την αγορά εργασίας είναι από τις κυρίαρχες μεταξύ των ανοιχτών θεμάτων γύρω από την «εισβολή» της νέας τεχνολογίας και ήδη διαφαίνονται τα πρώτα απτά στοιχεία. Χαρακτηριστική η

Παπαστεργίου από ΔΕΘ: «Μπλόκο» στα social media για τους κάτω των 15 ετών – Έρχεται το Kids Wallet

Αυστηρό μήνυμα στις ψηφιακές πλατφόρμες έστειλε ο Δημήτρης Παπαστεργίου από την 90ή ΔΕΘ, τονίζοντας πως ο αποκλεισμός των παιδιών κάτω των 15 ετών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Για εμάς, για όλη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο είναι προτεραιότητα» τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η «φούσκα» θα σκάσει, αλλά η ιστορία «δείχνει» το πότε

Τα εξωπραγματικά ποσά γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν αρχίσει να προκαλούν νευρικότητα, από τα χρηματιστήρια μέχρι τα ασφαλιστικά γραφεία. Ουδείς αρνείται την πιθανότητα να «σκάσει» ο κλάδος, ωστόσο, κάποιοι αναλυτές παραπέμπουν στην ιστορία για να υποστηρίξουν, ότι οι φούσκες των κεφαλαιακών δαπανών σχεδόν πάντα σκάνε, αλλά σπάνια όταν οι επενδυτές υποψιάζονται ότι θα σκάσουν.

OpenAI: Αναγνωρίζει το «περιστατικό με το wiki» και την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια

Στελέχη της OpenAI έμαθαν για το περιστατικό στη Γερμανία πριν από εβδομάδες, όπου ένα σμήνος ανεξέλεγκτων πρακτόρων της  τεχνητής νοημοσύνης (agents AI) κατέλαβε έναν γερμανικό ιστότοπο την άνοιξη και τον μετέτρεψε σε πίνακα ανακοινώσεων για άλλους πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης, αλλά το κράτησαν μυστικό, καθώς τα διοικητικά στελέχη προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της παραβίασης στην Hugging

Η Check Point ενσωματώνει τα μοντέλα OpenAI Daybreak

Η Check Point Software διευρύνει τη συνεργασία της με την OpenAI, ενσωματώνοντας στα προϊόντα και στις διαδικασίες ασφάλειάς της προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την κυβερνοάμυνα, μέσω του Daybreak Defense Network. Στόχος είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εντοπίζουν ποιοι κίνδυνοι μπορούν πράγματι να αξιοποιηθούν από επιτιθέμενους, να θέτουν τις σωστές προτεραιότητες και να προχωρούν

Foxconn: Επιδόσεις ρεκόρ για τον γίγαντα ηλεκτρονικών της Ταϊβάν

Η ισχυρή ζήτηση, που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, απογειώνει την απόδοση της ταϊβανέζικης Foxconn που αναμένει επιδόσεις για το τρίτο τρίμηνο πολύ πάνω απο τις προσδοκίες της αγοράς. Σε σχετική ανακοίνωση πάντως ο γίγαντας των ηλεκτρονικών δεν παρέλειψε να εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την «ασταθή» παγκόσμια πολιτική κατάσταση. Η Foxconn, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής διακομιστών

Xiaomi CyberOne: Το ρομπότ που στην IFA κάνει καρδιές και στο εργοστάσιο δουλεύει

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Αποστολή στο Βερολίνο Στο Βερολίνο το CyberOne έκανε καρδούλες και έπαιζε «πέτρα, ψαλίδι» με τον κόσμο. Στο εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων της Xiaomi, το ίδιο ρομπότ σφίγγει παξιμάδια σε πραγματική γραμμή παραγωγής. Η Xiaomi έκανε το πρώτο της επίσημο ντεμπούτο στην IFA 2026, τη μεγαλύτερη έκθεση καταναλωτικών

Το Cyber Pet της Ollobot που σου κρατά συντροφιά και θέλει να σε καταλάβει

Αποστολή στο Βερολίνο Στην IFA Berlin 2026, ανάμεσα σε δεκάδες ρομπότ που προσπαθούσαν να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν, ένα μικρό ρομποτάκι ξεχώρισε επειδή έκανε το ακριβώς αντίθετο. Στεκόταν ήσυχο και περίμενε να το πλησιάσεις. Η κινεζική Ollobot ήρθε στο Βερολίνο με μια εντελώς διαφορετική πρόταση: ένα μικρό, στρογγυλό ρομπότ που δεν σκουπίζει, δεν σερβίρει

Επιστήμονες λύγισαν ένα διαμάντι και ανακάλυψαν ότι μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ανακάλυψαν ότι εξαιρετικά λεπτές και εύκαμπτες μεμβράνες διαμαντιού μπορούν να εμφανίσουν πιεζοηλεκτρική συμπεριφορά, παράγοντας ηλεκτρική τάση όταν κάμπτονται ή δέχονται μηχανική πίεση. Παρότι τα διαμάντια θεωρούνταν επί περισσότερο από έναν αιώνα μη πιεζοηλεκτρικά, οι ερευνητές απέδειξαν ότι εύκαμπτες πολυκρυσταλλικές μεμβράνες διαμαντιού παράγουν ηλεκτρική τάση όταν παραμορφώνονται. Το φαινόμενο

Μπιλ Γκέιτς: Η προειδοποίηση 6.000 λέξεων για την AI και τις θέσεις εργασίας

FORTUNE GREECE 04/09/2026, 21:00 SHARE Bill Gates, an American business magnate, attends the symposium "Global Health Action Japan" in Chiyoda Ward, Tokyo on August 19, 2022. William Henry Gates III talks with the presidents of Japanese companies.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Jo Iwasa / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Photo: AFP

Apple Event 2026: Τα 6 νέα προϊόντα που αναμένεται να παρουσιάσει στις 9 Σεπτεμβρίου

FORTUNE GREECE 04/09/2026, 19:00 SHARE Το Apple Event της 9ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να σηματοδοτήσει την πρώτη μεγάλη παρουσίαση υπό τον νέο CEO, John Ternus, με τις φήμες να κάνουν λόγο για τα iPhone 18 Pro και Pro Max, το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone, δύο νέα Apple Watch και τα AirPods 5. Η Apple αναμένεται να παρουσιάσει

Ζωή εμπνευσμένη από την Τεχνητή Νοημοσύνη: Η TCL παρουσιάζει τις τελευταίες καινοτομίες της στην IFA 2026!

Από την καθηλωτική ψυχαγωγία και τις φορητές συσκευές NXTPAPER έως τις έξυπνες οικιακές συσκευές, το Inspiration Habitat της TCL αναδεικνύει πώς η τεχνολογία μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες της καθημερινής ζωής Η TCL, παγκόσμιος ηγέτης στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και Νο. 1 μάρκα παγκοσμίως στις τηλεοράσεις Mini LED και τις τηλεοράσεις εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων[1]

Share

""

Μια γεύση από την επέλαση του ΟΤΕ στην νέα ψηφιακή εποχή έδωσε χθες κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Μ. Τσαμάζ  με έμφαση στο disruption αλλά και στις υπηρεσίες όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλισης και ηλεκτρονικής παραγγελίας φαγητού, ενώ προετοιμάζονται και υπηρεσίες ηλεκτρονικού στοιχήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ακολουθήστε το fibernews.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Πιο αναλυτικά:

Για τον Όμιλο ΟΤΕ, το 2018 ήταν μία ακόμα δύσκολη αλλά ικανοποιητική χρονιά.

Πετύχαμε τους στόχους που είχαμε θέσει για το έτος, επενδύοντας δυναμικά για να παραμείνουμε πρώτη επιλογή των πελατών μας. Δημιουργήσαμε ισχυρές ταμειακές ροές για να ανταμείψουμε τους μετόχους μας, σύμφωνα με την πολιτική αμοιβών που εφαρμόσαμε πρόσφατα. Καλλιεργήσαμε κουλτούρα ανάπτυξης για τους ανθρώπους μας και ενισχύσαμε περαιτέρω τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Εφαρμόσαμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στην καθημερινή μας λειτουργία, προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Ο Όμιλος συνέχισε να σημειώνει δυνατές επιδόσεις στην Ελλάδα, με ιδιαίτερα ισχυρή τη λιανική σταθερής και με συνεχή δυναμική στα έσοδα από υπηρεσίες κινητής. Οι τεχνολογικές υποδομές που χτίζουμε εδώ και χρόνια, επενδύοντας δυναμικά σε δίκτυα και περιεχόμενο, ανοίγουν το δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εγχώριας αγοράς και μειώνουν το ψηφιακό χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάνοντας την Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι δυνατές επιδόσεις μας επηρέασαν θετικά και την κερδοφορία μας. Τα επιπλέον έσοδα ύψους 42 εκατ. ευρώ που πετύχαμε στην Ελλάδα το 2018, βελτίωσαν κατά 45 εκατ. ευρώ το προσαρμοσμένο EBITDA σε σύγκριση με το 2017, σε συνδυασμό με τον συνεχή έλεγχο του κόστους.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες φωνής, το 2018, μετά από χρόνια συρρίκνωσης, επετεύχθη η προσδοκώμενη σταθεροποίηση της αγοράς, γεγονός που συνέβαλε στη διατήρηση του μεριδίου αγοράς μας. Στη συνδρομητική τηλεόραση, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, διατηρήσαμε την ηγετική μας θέση, προσφέροντας στους συνδρομητές μας το καλύτερο περιεχόμενο.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις επιδόσεις μας στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, άμεση συνέπεια των στρατηγικών μας επενδύσεων σε οπτικές ίνες. Κατά τη διάρκεια του έτους, προσθέσαμε σχεδόν 180 χιλιάδες συνδρομητές υπηρεσιών οπτικής ίνας, με το σύνολο των συνδρομητών να ανέρχεται σε πάνω από 530 χιλιάδες. Περισσότεροι από τους μισούς πελάτες υπηρεσιών οπτικής ίνας, απολαμβάνουν ταχύτητες 50 Mbps ή και μεγαλύτερες, ενισχύοντας το ARPU και τα συνολικά έσοδα.

Αναμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη των ευρυζωνικών μας υπηρεσιών, μέσα από την αύξηση της διείσδυσής τους στην πελατειακή μας βάση, την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών οπτικών ινών και την αξιοποίηση των άριστων δικτύων μας. Επενδύουμε στις υποδομές του μέλλοντος. Το 2019, θα είναι ο πρώτος χρόνος πλήρους ανάπτυξης υποδομής fiber-to-the-home. Στόχος μας είναι η κάλυψη περίπου 150.000 νοικοκυριών έως το τέλος του έτους και σταδιακά 1 εκατομμύριου νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι το 2022. Είμαστε ο πρώτος και μοναδικός πάροχος που θα αναπτύξει εκτενώς ένα τόσο σύγχρονο δίκτυο, καλύπτοντας πάνω από τα δύο τρίτα της χώρας.

Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, είχαμε επίσης μια πολύ καλή χρονιά, χάρη στη μεγάλη αύξηση της κίνησης και των εσόδων από δεδομένα και στην αυξημένη κίνηση περιαγωγής. Το ισχυρό πλεονέκτημα του δικτύου μας σε σχέση με τον ανταγωνισμό καταδεικνύεται τόσο από ανεξάρτητες μελέτες, όσο και από την ικανοποίηση των πελατών μας. To 4G δίκτυό μας καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας, ενώ πάνω από το 95% καλύπτεται από δίκτυο 4G+.

Οι πρωτοβουλίες μας για τη στήριξη του ARPU και τη μετατροπή συνδέσεων καρτοκινητής σε συμβόλαιο, αποδίδουν. Παράλληλα, εργαζόμαστε για να διευρύνουμε το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας, ώστε να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων. Ήδη είναι διαθέσιμες υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλισης και ηλεκτρονικής παραγγελίας φαγητού, ενώ προετοιμαζόμαστε να διαθέσουμε υπηρεσίες ηλεκτρονικού στοιχήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών.

Καθώς όλο και περισσότεροι συνδρομητές χρησιμοποιούν το Cosmote app ως κύριο σημείο επαφής μαζί μας, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε περαιτέρω την εξυπηρέτηση που παρέχουμε, μειώνοντας παράλληλα το κόστος μας.

Παρέχοντας τις καλύτερες υπηρεσίες στη σωστή τιμή και καθώς η οικονομία της Ελλάδας φαίνεται να ανακάμπτει, εκτιμούμε ότι θα συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο.

Όμως, δεν επαναπαυόμαστε. Δεν μένουμε στα επιτεύγματά μας. Επενδύουμε συνεχώς στην τεχνολογική υπεροχή, στην εμπειρία του πελάτη, στην άριστη εξυπηρέτηση, στα καλύτερα δίκτυα, σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς μας, στη μείωση της βάσης κόστους, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς. Προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές της αγοράς και στο μετασχηματισμό του κλάδου.

Αρκεί αυτό; Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση από όλες – το disruption, δηλαδή την αιφνίδια ριζική αλλαγή που ενισχύεται από την νέα ψηφιακή εποχή; Ειδικά στις τηλεπικοινωνίες, οι αλλαγές που επιφέρει, είναι εκθετικές. Για παράδειγμα, οι over the top παίκτες έχουν αλλάξει ριζικά τόσο την επικοινωνία, όσο και τη διανομή του περιεχομένου στους τελικούς χρήστες. Χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, το disruption έρχεται από παντού. Είναι η νέα νόρμα και η έντασή του είναι πρωτοφανής.

Το disruption συνδέεται άμεσα με τον πελάτη της νέας ψηφιακής εποχής. Τον συν-διαμορφώνει. Αυτός ο «νέος» πελάτης τα θέλει όλα εύκολα, γρήγορα και απλά, και βέβαια, ψηφιακά. Επιθυμεί ολοκληρωμένες συνδυαστικές υπηρεσίες και καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Είναι καλύτερα ενημερωμένος από ποτέ. Παίρνει θέση για τα σημαντικά θέματα.

To disruption και ο «νέος» πελάτης, επιβάλλουν την αλλαγή.

Για να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε σε αυτόν τον νέο κόσμο, χρειάζεται να προετοιμαστούμε, να θωρακιστούμε. Να καλύψουμε τις νέες ανάγκες του πελάτη πριν από οποιονδήποτε disruptor. Πρέπει να συνεχίσουμε να αλλάζουμε, και μάλιστα γρήγορα.

Σε σχέση με την αγορά και τους πιθανούς disruptors, παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώσαμε κατά την τελευταία δεκαετία, εξακολουθούμε να έχουμε βαριές δομές, πολύπλοκες διαδικασίες και υψηλά λειτουργικά κόστη. Πρέπει να ανασχεδιάσουμε το λειτουργικό μας μοντέλο. Να αναδιοργανωθούμε για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών ταχύτερα, με ειλικρίνεια και απλότητα. Πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να αναθέσουμε κάποιες δραστηριότητες σε εξωτερικούς συνεργάτες και να μεταφέρουμε άλλες σε ξεχωριστές μονάδες. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας.

Αυτές οι αλλαγές δεν θα έρθουν εύκολα. Προτιμούμε όμως να αλλάξουμε με τους δικούς μας όρους, παρά να μας αναγκάσουν οι καταστάσεις.

Θα τα καταφέρουμε. Η αλλαγή είναι στο DNA μας, και είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα και την επιτυχία μας σε αυτό το καινούργιο περιβάλλον.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τεχνολογική μας υπεροχή, μέσω των δικτύων μας, αλλά και με τον πλήρη ψηφιακό μας μετασχηματισμό, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, machine learning και ρομποτικής.

Θα έρθουμε ακόμα πιο κοντά στον πελάτη και τις ανάγκες του, εφαρμόζοντας όσα μάθαμε ακούγοντάς τον.

Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη μάρκα COSMOTE, συνδέοντάς τη με νέες, καινοτόμες υπηρεσίες.

Θα γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, για να πετύχουμε ανάπτυξη.

Ενισχύουμε την καινοτομία, την ευελιξία και την κερδοφορία μας, για να καλύψουμε με επιτυχία τις ανάγκες των πελατών, των εργαζομένων και των μετόχων μας. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας και δεσμευόμαστε να ανταμείψουμε την εμπιστοσύνη σας.

Μιχάλης Τσαμάζ,

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

Παπαστεργίου από ΔΕΘ: «Μπλόκο» στα social media για τους κάτω των 15 ετών – Έρχεται το Kids Wallet

Αυστηρό μήνυμα στις ψηφιακές πλατφόρμες έστειλε ο Δημήτρης Παπαστεργίου από την 90ή ΔΕΘ, τονίζοντας πως ο αποκλεισμός των παιδιών κάτω των 15 ετών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Για εμάς, για όλη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο είναι προτεραιότητα» τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου

Η ΑΙ εκτοξεύει στα $1,6 τρισ. την παγκόσμια αγορά ημιαγωγών το 2026

Σε μια νέα φάση ανάπτυξης εισέρχεται η παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να αναδιατάσσει με ταχύτητα τόσο τη ζήτηση όσο και τις...