Πως ο κ. Μ. Τσαμάζ οδηγεί τον ΟΤΕ στον 21ο αιώνα

Related

Ρομπότ: Η Morgan Stanley διπλασιάζει την πρόβλεψη για την παραγωγή ανθρωποειδών ρομπότ στην Κίνα

Τις προοπτικές της για την αγορά ανθρωποειδών ρομπότ της Κίνας αναβάθμισε σημαντικά η Morgan Stanley, λέγοντας ότι η μετάβαση του κλάδου από την επίδειξη στην εμπορική ανάπτυξη αποδείχθηκε ταχύτερη από την αναμενόμενη. Η τράπεζα της Wall Street αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τις αποστολές ανθρωποειδών ρομπότ στην Κίνα για δεύτερη φορά φέτος την Τρίτη, αναμένοντας 50.000

Γιατί το Pinterest θέλει να γίνει η νέα Google

FORTUNE GREECE 24/06/2026, 22:32 SHARE Το Pinterest δέχεται περισσότερες από 80 δισεκατομμύρια αναζητήσεις κάθε μήνα και πάνω από τις μισές έχουν εμπορικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Μπιλ Ρέντι, ο οποίος επιχειρεί να επανατοποθετήσει την πλατφόρμα ως έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στην αναζήτηση προϊόντων και στο ηλεκτρονικό εμπόριο με «όπλο» την τεχνητή

ICEYE: Επένδυση στην Ελλάδα με μακροπρόθεσμη προοπτική

Η ICEYE ενισχύει τη στρατηγική της παρουσία στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη χώρα σε κόμβο παραγωγής και έρευνας στον τομέα της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τα εγκαίνια των εγκαταστάσεών της στην Αθήνα, η εταιρεία παρουσίασε την πορεία της δραστηριότητάς της, η οποία περιλαμβάνει πλήρη γραμμή παραγωγής δορυφόρων και σημαντικές επενδύσεις

Η LG παρουσίασε το B2B όραμά της για το 2030 και την ανακαινισμένη B2B ακαδημία της

Το επαγγελματικό τμήμα της LG Electronics (LG)  (LG Business Solutions) παρουσίασε τους πλήρως ανακαινισμένους χώρους της LG B2B Academy, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική του δέσμευση στην εκπαίδευση, την τεχνολογική καινοτομία και την ανάπτυξη ολοκληρωμένων επαγγελματικών λύσεων. Παρουσιάστηκαν ακόμη οι στρατηγικοί στόχοι του τμήματος Business Solutions έως το 2030, οι οποίοι περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό των πωλήσεων σε

Πώς θα ήταν το διαδίκτυο χωρίς εφήβους στα social media

FORTUNE GREECE 24/06/2026, 18:31 SHARE Καθώς όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν την απαγόρευση των social media για τους ανήλικους, ένα λιγότερο προφανές ερώτημα έρχεται στο προσκήνιο: τι θα σήμαινε η απουσία των εφήβων για το ίδιο το διαδίκτυο; Από τα viral memes μέχρι τους μεγαλύτερους creators, μεγάλο μέρος της online κουλτούρας διαμορφώνεται από χρήστες κάτω

Η Κίνα κατέχει το 40% των παγκόσμιων συνδέσεων 5G

Το 40% των παγκόσμιων συνδέσεων 5G βρίσκεται σήμερα στην...

SK Hynix: Ο γίγαντας μικροτσίπ της Νότιας Κορέας έτοιμος για τον Nasdaq – «Κυνήγι» 29 δισ. δολαρίων

Η SK Hynix, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στη Νότια Κορέα, σχεδιάζει να συγκεντρώσει περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια στον Nasdaq μέσω της έκδοσης αμερικανικών αποθετηρίων πιστοποιητικών (ADR), σύμφωνα με την κανονιστική δήλωση της εταιρείας. Η SK Hynix σχεδιάζει να εκδώσει 17,79 εκατομμύρια νέες μετοχές αξίας 45,45 τρισεκατομμυρίων γουόν Η εταιρεία σχεδιάζει να εκδώσει 17,79

Η RedMagic αποκάλυψε το Gaming Tablet 5 Pro

Οι λάτρεις του mobile gaming έχουν κάθε λόγο να ανυπομονούν για το τέλος του μήνα. Ο διάδοχος του RedMagic Gaming Tablet 3 Pro, που γνωρίσαμε εκτός Κίνας ως RedMagic Astra, έχει πλέον επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας . Η εταιρεία αποκάλυψε το RedMagic Gaming Tablet 5 Pro, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην αγορά της Κίνας στις 30

Διέρρευσαν εικόνες των Galaxy Watch 9 και Ultra 2

Τα νέα έξυπνα ρολόγια της Samsung διέρρευσαν από δύο διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα και πλέον έχουμε μια πολύ καθαρή εικόνα για το τι έρχεται . Οι πρόσφατες πληροφορίες και τα renders αποκαλύπτουν τα χρώματα, τα μεγέθη και τις εκδόσεις συνδεσιμότητας για το Galaxy Watch 9 αλλά και για το ανθεκτικό Galaxy Watch Ultra 2 . Η

Η Meta ανακοίνωσε νέα, πολύ πιο οικονομικά γυαλιά

Τα έξυπνα γυαλιά που έφτιαξε η Meta σε συνεργασία με τη Ray-Ban γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και ελέγχουν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς αυτή τη στιγμή . Όμως, τα στελέχη της εταιρείας δεν εθελοτυφλούν . Ξέρουν καλά ότι ο πραγματικός πόλεμος τώρα ξεκινάει, καθώς η Apple ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο παιχνίδι . Για τον λόγο

Επίσημες διαφημιστικές εικόνες για το Motorola Edge 70 Max

Η Motorola σχεδιάζει τη νέα της ναυαρχίδα και ήδη πήραμε μια πολύ καλή πρώτη γεύση. Υλικό που διέρρευσε στο διαδίκτυο μας δείχνει επίσημες διαφημιστικές εικόνες για το Motorola Edge 70 Max. Το νέο μοντέλο έρχεται με άγριες διαθέσεις, καθώς φέρνει τη δύναμη που έλειπε από το απλό και αρκετά λεπτό Edge 70. Αν και πρέπει

Το OnePlus 16T βρίσκεται ήδη σε φάση ανάπτυξης

Όλος ο κόσμος της τεχνολογίας περιμένει να δει το επερχόμενο OnePlus 16 με την οθόνη χωρίς περιθώρια, όμως η κινεζική εταιρεία φαίνεται πως δουλεύει ήδη πάνω σε ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον πρότζεκτ . Οι πρώτες διαρροές από την Κίνα και τον γνωστό λογαριασμό Digital Chat Station στο Weibo αποκαλύπτουν ότι το OnePlus 16T βρίσκεται ήδη

Share

Μια γεύση από την επέλαση του ΟΤΕ στην νέα ψηφιακή εποχή έδωσε χθες κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Μ. Τσαμάζ  με έμφαση στο disruption αλλά και στις υπηρεσίες όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλισης και ηλεκτρονικής παραγγελίας φαγητού, ενώ προετοιμάζονται και υπηρεσίες ηλεκτρονικού στοιχήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών.

Πιο αναλυτικά:

Για τον Όμιλο ΟΤΕ, το 2018 ήταν μία ακόμα δύσκολη αλλά ικανοποιητική χρονιά.

Πετύχαμε τους στόχους που είχαμε θέσει για το έτος, επενδύοντας δυναμικά για να παραμείνουμε πρώτη επιλογή των πελατών μας. Δημιουργήσαμε ισχυρές ταμειακές ροές για να ανταμείψουμε τους μετόχους μας, σύμφωνα με την πολιτική αμοιβών που εφαρμόσαμε πρόσφατα. Καλλιεργήσαμε κουλτούρα ανάπτυξης για τους ανθρώπους μας και ενισχύσαμε περαιτέρω τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Εφαρμόσαμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στην καθημερινή μας λειτουργία, προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Ο Όμιλος συνέχισε να σημειώνει δυνατές επιδόσεις στην Ελλάδα, με ιδιαίτερα ισχυρή τη λιανική σταθερής και με συνεχή δυναμική στα έσοδα από υπηρεσίες κινητής. Οι τεχνολογικές υποδομές που χτίζουμε εδώ και χρόνια, επενδύοντας δυναμικά σε δίκτυα και περιεχόμενο, ανοίγουν το δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εγχώριας αγοράς και μειώνουν το ψηφιακό χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάνοντας την Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι δυνατές επιδόσεις μας επηρέασαν θετικά και την κερδοφορία μας. Τα επιπλέον έσοδα ύψους 42 εκατ. ευρώ που πετύχαμε στην Ελλάδα το 2018, βελτίωσαν κατά 45 εκατ. ευρώ το προσαρμοσμένο EBITDA σε σύγκριση με το 2017, σε συνδυασμό με τον συνεχή έλεγχο του κόστους.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες φωνής, το 2018, μετά από χρόνια συρρίκνωσης, επετεύχθη η προσδοκώμενη σταθεροποίηση της αγοράς, γεγονός που συνέβαλε στη διατήρηση του μεριδίου αγοράς μας. Στη συνδρομητική τηλεόραση, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, διατηρήσαμε την ηγετική μας θέση, προσφέροντας στους συνδρομητές μας το καλύτερο περιεχόμενο.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις επιδόσεις μας στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, άμεση συνέπεια των στρατηγικών μας επενδύσεων σε οπτικές ίνες. Κατά τη διάρκεια του έτους, προσθέσαμε σχεδόν 180 χιλιάδες συνδρομητές υπηρεσιών οπτικής ίνας, με το σύνολο των συνδρομητών να ανέρχεται σε πάνω από 530 χιλιάδες. Περισσότεροι από τους μισούς πελάτες υπηρεσιών οπτικής ίνας, απολαμβάνουν ταχύτητες 50 Mbps ή και μεγαλύτερες, ενισχύοντας το ARPU και τα συνολικά έσοδα.

Αναμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη των ευρυζωνικών μας υπηρεσιών, μέσα από την αύξηση της διείσδυσής τους στην πελατειακή μας βάση, την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών οπτικών ινών και την αξιοποίηση των άριστων δικτύων μας. Επενδύουμε στις υποδομές του μέλλοντος. Το 2019, θα είναι ο πρώτος χρόνος πλήρους ανάπτυξης υποδομής fiber-to-the-home. Στόχος μας είναι η κάλυψη περίπου 150.000 νοικοκυριών έως το τέλος του έτους και σταδιακά 1 εκατομμύριου νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι το 2022. Είμαστε ο πρώτος και μοναδικός πάροχος που θα αναπτύξει εκτενώς ένα τόσο σύγχρονο δίκτυο, καλύπτοντας πάνω από τα δύο τρίτα της χώρας.

Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, είχαμε επίσης μια πολύ καλή χρονιά, χάρη στη μεγάλη αύξηση της κίνησης και των εσόδων από δεδομένα και στην αυξημένη κίνηση περιαγωγής. Το ισχυρό πλεονέκτημα του δικτύου μας σε σχέση με τον ανταγωνισμό καταδεικνύεται τόσο από ανεξάρτητες μελέτες, όσο και από την ικανοποίηση των πελατών μας. To 4G δίκτυό μας καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας, ενώ πάνω από το 95% καλύπτεται από δίκτυο 4G+.

Οι πρωτοβουλίες μας για τη στήριξη του ARPU και τη μετατροπή συνδέσεων καρτοκινητής σε συμβόλαιο, αποδίδουν. Παράλληλα, εργαζόμαστε για να διευρύνουμε το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας, ώστε να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων. Ήδη είναι διαθέσιμες υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλισης και ηλεκτρονικής παραγγελίας φαγητού, ενώ προετοιμαζόμαστε να διαθέσουμε υπηρεσίες ηλεκτρονικού στοιχήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών.

Καθώς όλο και περισσότεροι συνδρομητές χρησιμοποιούν το Cosmote app ως κύριο σημείο επαφής μαζί μας, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε περαιτέρω την εξυπηρέτηση που παρέχουμε, μειώνοντας παράλληλα το κόστος μας.

Παρέχοντας τις καλύτερες υπηρεσίες στη σωστή τιμή και καθώς η οικονομία της Ελλάδας φαίνεται να ανακάμπτει, εκτιμούμε ότι θα συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο.

Όμως, δεν επαναπαυόμαστε. Δεν μένουμε στα επιτεύγματά μας. Επενδύουμε συνεχώς στην τεχνολογική υπεροχή, στην εμπειρία του πελάτη, στην άριστη εξυπηρέτηση, στα καλύτερα δίκτυα, σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς μας, στη μείωση της βάσης κόστους, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς. Προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές της αγοράς και στο μετασχηματισμό του κλάδου.

Αρκεί αυτό; Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση από όλες – το disruption, δηλαδή την αιφνίδια ριζική αλλαγή που ενισχύεται από την νέα ψηφιακή εποχή; Ειδικά στις τηλεπικοινωνίες, οι αλλαγές που επιφέρει, είναι εκθετικές. Για παράδειγμα, οι over the top παίκτες έχουν αλλάξει ριζικά τόσο την επικοινωνία, όσο και τη διανομή του περιεχομένου στους τελικούς χρήστες. Χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, το disruption έρχεται από παντού. Είναι η νέα νόρμα και η έντασή του είναι πρωτοφανής.

Το disruption συνδέεται άμεσα με τον πελάτη της νέας ψηφιακής εποχής. Τον συν-διαμορφώνει. Αυτός ο «νέος» πελάτης τα θέλει όλα εύκολα, γρήγορα και απλά, και βέβαια, ψηφιακά. Επιθυμεί ολοκληρωμένες συνδυαστικές υπηρεσίες και καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Είναι καλύτερα ενημερωμένος από ποτέ. Παίρνει θέση για τα σημαντικά θέματα.

To disruption και ο «νέος» πελάτης, επιβάλλουν την αλλαγή.

Για να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε σε αυτόν τον νέο κόσμο, χρειάζεται να προετοιμαστούμε, να θωρακιστούμε. Να καλύψουμε τις νέες ανάγκες του πελάτη πριν από οποιονδήποτε disruptor. Πρέπει να συνεχίσουμε να αλλάζουμε, και μάλιστα γρήγορα.

Σε σχέση με την αγορά και τους πιθανούς disruptors, παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώσαμε κατά την τελευταία δεκαετία, εξακολουθούμε να έχουμε βαριές δομές, πολύπλοκες διαδικασίες και υψηλά λειτουργικά κόστη. Πρέπει να ανασχεδιάσουμε το λειτουργικό μας μοντέλο. Να αναδιοργανωθούμε για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών ταχύτερα, με ειλικρίνεια και απλότητα. Πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να αναθέσουμε κάποιες δραστηριότητες σε εξωτερικούς συνεργάτες και να μεταφέρουμε άλλες σε ξεχωριστές μονάδες. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας.

Αυτές οι αλλαγές δεν θα έρθουν εύκολα. Προτιμούμε όμως να αλλάξουμε με τους δικούς μας όρους, παρά να μας αναγκάσουν οι καταστάσεις.

Θα τα καταφέρουμε. Η αλλαγή είναι στο DNA μας, και είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα και την επιτυχία μας σε αυτό το καινούργιο περιβάλλον.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τεχνολογική μας υπεροχή, μέσω των δικτύων μας, αλλά και με τον πλήρη ψηφιακό μας μετασχηματισμό, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, machine learning και ρομποτικής.

Θα έρθουμε ακόμα πιο κοντά στον πελάτη και τις ανάγκες του, εφαρμόζοντας όσα μάθαμε ακούγοντάς τον.

Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη μάρκα COSMOTE, συνδέοντάς τη με νέες, καινοτόμες υπηρεσίες.

Θα γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, για να πετύχουμε ανάπτυξη.

Ενισχύουμε την καινοτομία, την ευελιξία και την κερδοφορία μας, για να καλύψουμε με επιτυχία τις ανάγκες των πελατών, των εργαζομένων και των μετόχων μας. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας και δεσμευόμαστε να ανταμείψουμε την εμπιστοσύνη σας.

Μιχάλης Τσαμάζ,

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

Η Κίνα κατέχει το 40% των παγκόσμιων συνδέσεων 5G

Το 40% των παγκόσμιων συνδέσεων 5G βρίσκεται σήμερα στην Κίνα, με τη χώρα να έχει φτάσει σε ποσοστό υιοθέτησης 5G της τάξης του 65%,...

TikTok Shop στην Ελλάδα: H επόμενη μεγάλη ανατροπή στο λιανεμπόριο

Το TikTok Shop δεν έρχεται απλώς να προσθέσει ακόμη ένα κανάλι πωλήσεων στην ελληνική αγορά. Έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο...