Ο ψηφιακός φόρος της ΕΕ επιστρέφει και είναι τόσο λάθος όσο ποτέ

Related

Η Samsung Electronics έλαβε την πιστοποίηση ISO 27001 για το SmartThings

 Η Samsung Electronics Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα ότι η εφαρμογή SmartThings της εταιρείας έλαβε την πιστοποίηση του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 27001:2022 για συστήματα διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών (ISMS). Το ISO 27001 είναι το παγκόσμιο πρότυπο για το Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ΣΔΑΠ) και θεσπίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO). Το πρότυπο παρέχει στις εταιρείες καθοδήγηση…

COSMOTE: Επενδύσεις που χτίζουν το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας

Η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα εχέγγυο για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνίας. Όσο προχωράει η ψηφιακοποίηση, η καθημερινότητα των πολιτών βελτιώνεται, ενώ ακόμα και μικρομεσαίες, τοπικές επιχειρήσεις μπορούν πλέον να επεκταθούν και να γίνουν παγκόσμιες. Στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, κινητήριος δύναμη είναι τα υπερσύγχρονα δίκτυα που θα…

Cosmote: Nationwide 5G population coverage surpasses 99%

Nationwide population coverage of Cosmote 5G, the country’s largest fifth-generation network, has surpassed 99%, with Cosmote achieving its goal ahead of schedule.The rapid development of the 5G network, is, according to the company, “another proof that Cosmote’s priority is the experience enjoyed by customers from its networks, steadily building the future of a connected Greece.”Cosmote,…

Συνολικά 33 βραβεία στα φετινά Effie και DΙΜΕ Awards και Digital Brand of the Year η COSMOTE

 3 βραβεία στα Effie Awards 2024 και 30 βραβεία στα Digital Media Awards 2024   Τριάντα τρία βραβεία απέσπασε συνολικά ο Όμιλος ΟΤΕ στα φετινά Effie Awards και Digital Media (DIME) Awards. Ειδικότερα, ο Όμιλος ΟΤΕ έλαβε 3 βραβεία (1 Gold, 2 Silver) στα Effie Awards, τα οποία αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τιμητικές διακρίσεις στο…

Συνολικά 33 βραβεία στα φετινά Effie και DΙΜΕ Awards και Digital Brand of the Year η COSMOTE

3 βραβεία στα Effie Awards 2024 30 βραβεία στα Digital Media Awards 2024 Τριάντα τρία βραβεία απέσπασε συνολικά ο Όμιλος ΟΤΕ στα φετινά Effie Awards και Digital Media (DIME) Awards. Ειδικότερα, ο Όμιλος ΟΤΕ έλαβε 3 βραβεία (1 Gold, 2 Silver) στα Effie Awards, τα οποία αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τιμητικές διακρίσεις στο χώρο…

Η HP οδηγεί την ηγεσία της τεχνητής νοημοσύνης σε επόμενο επίπεδο

Η HP παρουσίασε δύο νέες καινοτομίες – το AI PC με τις υψηλότερες επιδόσεις στον κόσμο και την πρώτη ενσωμάτωση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης σε μια πλατφόρμα ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Και οι δύο ανακοινώσεις επεκτείνουν τις προσπάθειες της HP να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη πραγματικότητα για τις εταιρείες και τους ανθρώπους με νέες και μετασχηματιστικές…

«Εμένα ψάχνετε;» Πώς οι απατεώνες αποκτούν τον αριθμό του τηλεφώνου σας

Ποιος θα μπορούσε να είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους να εξαπατήσετε κάποιον για να του πάρετε τα χρήματά;  Θα τσιμπούσατε το δόλωμα;  Φανταστείτε ότι δέχεστε ένα τηλεφώνημα από την τράπεζά σας που σας ενημερώνει ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί και ότι για να διατηρήσετε τα χρήματά σας ασφαλή, πρέπει να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά…

Η αδρεναλίνη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ζωντανά στο Vodafone TV

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024, το πιο ιστορικό αθλητικό γεγονός, έρχεται ζωντανά στο Vodafone TV μέσω 7+1 ειδικών pop-up καναλιών από το κανάλι Eurosport που προσφέρει πάνω από 820 ώρες συναρπαστικής αθλητικής δράσης. Από τις 18 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου, τα 7+1 Eurosport pop-up κανάλια θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους συνδρομητές του Vodafone…

Η Kaspersky επεκτείνει τo Automated Security Awareness Platform με ενότητα που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Kaspersky ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας νέας ενότητας που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο της πλατφόρμας Kaspersky Automated Security Awareness Platform (ASAP). Αυτή η τελευταία προσθήκη έχει ως στόχο να εξοπλίσει τους επαγγελματίες με τις απαραίτητες δεξιότητες για την καταπολέμηση των εξελισσόμενων απειλών που δημιουργούν οι κυβερνοεπιθέσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Η επιτακτική…

Παγκόσμιες τάσεις, τοπικές προτιμήσεις

Έχει σημασία πού ψωνίζουμε; Η παγκοσμιοποίηση έχει μετατρέψει τον κόσμο σε ένα παγκόσμιο χωριό. Η μεταβίβαση πληροφοριών και αγαθών και η μετακίνηση ανθρώπων δεν υπήρξαν ποτέ πιο εύκολες και γρήγορες. Δυσκολευόμαστε πλέον να φανταστούμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε ώρες για τη λήψη ενός μηνύματος ή έναν ολόκληρο μήνα για την παραλαβή ενός προϊόντος. Σήμερα…

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών στο e-shop.gr: Be the Hero!

Το e-shop.gr σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Οργάνωση KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές διοργάνωσε στις κεντρικές του εγκαταστάσεις, “https://www.youtube.com/watch?v=ZB-B-ZgSF6A” σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Όσοι από τους  εργαζομένους του e-shop.gr δήλωσαν ενδιαφέρον, παρακολούθησαν το συγκεκριμένο σεμινάριο,  συμμετέχοντας σε 6 σταθμούς πρακτικής εξάσκησης που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες διάσωσης μιας ζωής.  Η Οργάνωση KIDS SAVE…

Ξεπέρασε το 99% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G

Ξεπέρασε το 99% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, του μεγαλύτερου δικτύου πέμπτης γενιάς της χώρας, με την COSMOTE να πετυχαίνει τον στόχο της νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η ταχεία ανάπτυξη του δικτύου 5G, το οποίο πρώτη έφερε στην Ελλάδα, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι προτεραιότητα της COSMOTE είναι η εμπειρία που απολαμβάνουν…

Από πολιτευτές… γραμματείς, οι smart cities του Παπαστεργίου, που ξοδεύουν οι τουρίστες, αργεί ο Αναπτυξιακός, η «ρήτρα» της Cosmote, με εκπλήξεις η Στοά Αρσακείου...

Γενικοί γραμματείς Θέμα ημερών… ίσως και ωρών είναι οι αλλαγές των γενικών γραμματέων των υπουργείων.  Και όπως μαθαίνω, τουλάχιστον οι μισοί από τους 63 που υπάρχουν τώρα θα δουν την πόρτα της εξόδου.Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει το μήνυμα ότι όποιος δεν αποδίδει θα αντικαθίσταται.Αλλά αυτό που μαθαίνω εγώ είναι…

Περνά τα σύνροα της Κίνας το Xiaomi Mix Flip, έρχεται Ευρώπη τιμή στα 1.300 ευρώ

Πριν μία περίπου εβδομάδα, η Xiaomi ανάδειξε το πρώτο της clamshell ή αλλιώς  γνωστό ως Mix Flip. Παρακολουθώντας διαδικτυακά την εκδήλωση αν και προσαθήσουμε να μάθουμε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με μια διεθνή κυκλοφορία, οι εκρόσωποι της εταιρείας ήταν απρόθυμοι να συζητήσουν το θέμα δημόσια. Σήμερα υπάρχει επιβεβαίωση ότι η συσκευή θα φτάσει όντως εκτός Κίνας.…

Ακόμη καλύτερη η εφαρμογή Blackmagic Camera, υποστήριζεται από OnePlus και Xiaomi

Λίγες μόνο εβδομάδες νωρίτερα, η Blackmagic Design, ένας δημοφιλής κατασκευαστής κινηματογραφικών καμερών, ανακοίνωσε μια εφαρμογή Android που μπορεί να καταγράφει βίντεο H.264 και H.265 και ενσωματώνεται με το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο DaVinci Resolve της εταιρείας και τις σχετικές υπηρεσίες cloud. Η έκδοση 1.0 λειτουργούσε μόνο σε επιλεγμένα τηλέφωνα Google Pixel και Samsung Galaxy. Τώρα η…

Share

digimonΗ ιδέα ενός ευρωπαϊκού «ψηφιακού φόρου» για τα έσοδα τεχνολογίας δε θα φτάσει μακριά. Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θα προτείνει επίσημα την εισφορά και παρόλο που αντιμετωπίζει δύσκολες αντιδράσεις από χώρες χαμηλής φορολογίας όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, η πρόταση δεν είναι απαραιτήτως καταδικασμένη.

Το περασμένο φθινόπωρο, οι μεγαλύτερες ηπειρωτικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία – υποστήριξαν την εισφορά κύκλου εργασιών που ονομαζόταν «φόρος εξισορρόπησης». Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, η ουσιαστική φορολογική επιβάρυνση για μια παραδοσιακή εταιρεία είναι 23%, αλλά για τις ψηφιακές είναι μόλις 10%. Ο επιθετικός διασυνοριακός φορολογικός σχεδιασμός μπορεί περαιτέρω να οδηγήσει τον αριθμό αυτό στο μηδέν, ειδικά όταν οι επιχειρήσεις επιλέγουν εύκολες για τις επιχειρήσεις δικαιοδοσίες όπως η Ιρλανδία για το ευρωπαϊκό γραφείο τους. Αν η Google, το Facebook, η Apple και άλλες πολυεθνικές τεχνολογικές πλατφόρμες δεν μπορούν να αναγκαστούν να πληρώσουν εταιρικούς φόρους παντού όπου λειτουργούν, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεφύγουν και να μην πληρώνουν τίποτα, σύμφωνα με τα έθνη.

Το κομμάτι της «εξισορρόπησης» σήμαινε να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν αρκετά από τα έσοδά τους σε κάθε χώρα της ΕΕ για να καλύψουν τα φορολογικά έσοδα που χάνει το εν λόγω κράτος μέλος. Η πρόταση τελικά συγκέντρωσε την υποστήριξη 19 χωρών της ΕΕ. Οι εταιρείες χαμηλού φόρου, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, αρνήθηκαν εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με την άμβλυνση της ανάπτυξης στον ψηφιακό τομέα. Σε μια «ψηφιακή σύνοδο κορυφής» στο Ταλίν στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, δεν επιτεύχθηκε συναίνεση. «Δεσμευόμαστε σε μια γενική αλλαγή των φορολογικών κανόνων και για την προσαρμογή των δικών μας φορολογικών συστημάτων για να διασφαλίσουμε ότι τα κέρδη που παράγονται ψηφιακά στην Ευρωπαϊκή Ένωση φορολογούνται όπου δημιουργείται η αξία τους», ανέφερε το τελικό έγγραφο της συνόδου κορυφής. «Χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τους τρόπους δημιουργίας ενός τέτοιου συστήματος.»

Η φορολογική ιδέα εξισορρόπησης φάνηκε να εξαφανίζεται μέχρι φέτος. Τώρα, έχει καλύτερες πιθανότητες υιοθέτησης από κάποιες, αν όχι όλες, τις ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρώιμος αντίπαλος, εξετάζει την επιβολή ενός ψηφιακού φόρου εισοδήματος μετά από μια αναθεώρηση της κυβέρνησης.

Όσον αφορά την ΕΕ, τα σχέδια προτάσεών της άρχισαν να διαρρέουν τον περασμένο μήνα. Πρώτον, μια προσωρινή λύση ευνοούμενη από τη Γαλλία και τη Γερμανία επιδίωξε να φορολογήσει τα έσοδα από την ψηφιακή διαφήμιση, την πώληση δεδομένων χρήστη και την ψηφιακή διαμεσολάβηση σε ποσοστό μεταξύ 1 και 5%. Οι υπηρεσίες συνδρομής, όπως το Netflix, οι εταιρίες fintech και οι δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, δεν θα πληγούν από την εισφορά.

Πιο πρόσφατα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η ΕΕ «ήταν πιο πιθανό» να θέσει νέα εισφορά στο 3%. Το σχήμα της πρότασης είναι προφανώς ακόμα ρευστό.

Θα απαιτούσε την ομόφωνη ψήφιση των 28 κρατών μελών και οι χώρες χαμηλού φόρου εξακολουθούν να είναι κάθετα αρνητικές. Αλλά η επιβίωση της ιδέας του «φόρου εξισορρόπησης» παρά τις προηγούμενες αποτυχίες σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αρκετά αποφασισμένες να διατηρήσουν την πίεση. Αυτό που μπορεί να προκύψει είναι μια λύση στην οποία ορισμένες χώρες συμφωνούν να εφαρμόσουν τον φόρο, αφήνοντας πίσω τους αντιφρονούντες. Εφόσον όλες οι μεγάλες οικονομίες συμφωνούν – και έτσι φαίνεται να είναι – θα ήταν σχεδόν το ίδιο με έναν φόρο για τις ψηφιακές εταιρείες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, με ποσοστό 3%, δεν υπάρχει τίποτα για την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο ή την Κύπρο να αντιταχθούν. Σύμφωνα με την ΕΕ, ένας τέτοιος φόρος θα παράγει μόνο 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό είναι περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των φόρων που μόνο η Γερμανία συλλέγει σε έναν μέσο μήνα. Θα μειώσει κάπως τα φορολογικά έσοδα των χωρών στις οποίες εδρεύουν οι θυγατρικές των Big Tech στην ΕΕ, αλλά δεν θα αφήσει μια τεράστια τρύπα δεδομένων των φορολογικών συντελεστών αυτών των δικαιοδοσιών.

Πέρυσι, το Facebook είχε έσοδα ύψους 9,9 δισεκατομμυρίων στην Ευρώπη. Ένας φόρος 3% επί του ποσού αυτού θα κοστίσει περίπου 297 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον νόμιμο συντελεστή φόρου εισοδήματος της Ιρλανδίας, 12,5%, η πληρωμή αυτή θα ισοδυναμούσε με απώλεια 37 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την Ιρλανδία – αν το Facebook εξακολουθούσε να καταγράφει όλα τα έσοδα της ΕΕ και να κερδίζει εκεί. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, όμως, δεν το κάνει πλέον: ετοιμάζεται να πληρώσει περισσότερους φόρους, όπου πραγματικά κάνει επιχειρήσεις. Έτσι, ενώ η ιρλανδική θυγατρική εξακολουθεί να είναι ο ευρωπαϊκός φορολογικός κόμβος της εταιρείας, χάνει ήδη χρήματα από το Facebook έναντι άλλων χωρών της ΕΕ.

Ό, τι κι αν γίνει, ωστόσο, ο φόρος κύκλου εργασιών θα παραμείνει κακή ιδέα.

Οι έκτακτες λύσεις της ΕΕ τείνουν να παραμένουν μακροπρόθεσμες. Οι ισχύοντες κανόνες για τον φόρο προστιθέμενης αξίας υιοθετήθηκαν ως προσωρινό μέτρο το 1993. Τα πιο ισχυρά έθνη του μπλοκ χρειάζονται πραγματικά τα λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια ευρώ τόσο πολύ που είναι πρόθυμα να κολλήσουν για χρόνια, ίσως δεκαετίες, με αμβλύ εργαλείο όπως είναι ο φόρος εισφοράς κύκλου εργασιών; Δεν θα ήταν πιο αποδοτικό να δουλέψουμε ενεργά με τις πολυεθνικές για να τους δομήσουμε τις λειτουργίες τους, ώστε να πληρώσουν περισσότερο εταιρικό φόρο όταν πραγματοποιούν κέρδη;

Το Facebook έχει αποδειχθεί ήδη επιρρεπές σε μια τέτοια πίεση, και άλλοι μπορούν να ωθηθούν προς το ίδιο μονοπάτι. Δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για μια γρήγορη και βρώμικη λύση – μια δίκαιη και λογική λύση θα ήταν πολύ καλύτερη και δεν θα απαιτούσε απαραιτήτως μια σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση σε παγκόσμιο επίπεδο ή ακόμη και σε επίπεδο ΕΕ. Αντιμέτωποι με σαφείς απαιτήσεις, άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες πιθανότατα θα καταλήξουν να συμμορφώνονται οικειοθελώς και όχι να αντιμετωπίζουν διαρκώς την αποτυχία από τους πολιτικούς και ένα αβέβαιο φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής της Google Σούνταρ Πιτσάι τον Ιανουάριο, «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πληρώσουμε ένα υψηλότερο ποσό, ανεξάρτητα από τον κόσμο που συμφωνεί ως το σωστό πλαίσιο. Δεν πρόκειται για το ποσό του φόρου που πληρώνουμε, όσο για τον τρόπο με τον οποίο χωρίζετε μεταξύ των διαφόρων χωρών.»

Αυτό, και όχι οι προσωρινοί φόροι κύκλου εργασιών, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.