Κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι συσκευές μας τείνουν να χάνουν τις επιδόσεις που είχαν όταν τις είχαμε αγοράσει.
Υπάρχει πληθώρα λόγων για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, αν το laptop σας σκονιστεί, η θερμοκρασία του μπορεί να παρουσιάσει αύξηση, καθώς η εισροή αέρα μπορεί να εμποδίζεται, με αποτέλεσμα να πέφτει η συχνότητα του CPU για αποφευχθεί η υπερθέρμανση. Aλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το λογισμικό, καθώς η ύπαρξη πολλών apps που εκκινούν στο boot της συσκευής ή τρέχουν στο background, αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα μιας τέτοιας εξέλιξης.
Ωστόσο, τι συμβαίνει με τα smartphones; Και τα smartphones τείνουν να χάνουν τις επιδόσεις τους με την πάροδο του χρόνου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό στα Android και iOS smartphones, είναι πολύ περίπλοκο να εξεταστεί. Αν και δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να δώσουμε μια συνολική απάντηση προς το παρόν, ένα θέμα στο Reddit που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ώρες, φαίνεται να δείχνει για ποιο λόγο παλαιότερα μοντέλα iPhone, ιδίως τα iPhone 6 και 6S, γίνονται πιο αργά με την πάροδο του χρόνου.
Αν θυμάστε, πριν από ένα χρόνο, η Apple είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επισκευών για χρήστες iPhone 6 και 6s, εξαιτίας τυχαίων shutdowns που παρουσίαζαν αυτές οι συσκευές, προσφέροντας δωρεάν αντικατάσταση μπαταριών. Ωστόσο, όταν περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των συσκευών που επηρεάζονταν ήταν μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, η Apple έκανε διαθέσιμο ένα software update στο iOS 10.2.1. Όταν αυτό έκανε την εμφάνισή του, δεν ήταν ακριβώς ξεκάθαρο πώς η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τα περιστατικά των shutdowns κατά 80%, αν και η γενική αίσθηση ήταν ότι κάποιες τροποποιήσεις στο power management system του iOS 10 πρέπει να έλαβαν χώρα.
Την απάντηση, μάλλον δίνει ένα πρόσφατο θέμα στο Reddit. Σύμφωνα με αυτό, ένα software fix της Apple είχε δημιουργηθεί με σκοπό τη δυναμική αλλαγή της μέγιστης ταχύτητας του CPU ανάλογα με το voltage που έδινε η μπαταρία εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να αποτρέψει τη συσκευή από την άντληση μεγάλης ποσότητας ενέργειας, που θα οδηγούσε στα γνωστά shutdowns. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν αντικατέστησαν τις μπαταρίες θα διαπιστώσουν πτώση των επιδόσεων των συσκευών τους, όσο αυτή φθείρεται. Κάτι τέτοιο, δε συμβαίνει με εκείνους που τις αντικατέστησαν. Ας παρακολουθήσουμε σε αυτό το σημείο τι αναφέρει ένας χρήστης στο Reddit:
«Εγκατέστησα το Geekbench και έκανα μια δοκιμή με το 6 Plus. Σύμφωνα με το website τους θα έπρεπε να σημειώνει 1471/2476 αλλά αυτό σημείωσε μόλις 839/1377, κάτι που εξηγεί γιατί οι επιδόσεις έχουν μειωθεί πολύ το τελευταίο διάστημα».
Η Apple ενσωμάτωνε παρόμοιες πρακτικές για το adaptive power management των MacBooks, αλλά οι πληροφορίες αυτές μάλλον φαίνεται να εξηγούν το πρόβλημα με τα 6 και 6S, όπως υποστηρίζει το phonearena.com. Αλλά και ακόμη και αν αντικαταστήσετε την μπαταρία σας, μπορεί να δείτε ξανά καλές επιδόσεις, όμως αυτές θα μειωθούν όσο φθείρεται η μπαταρία. Όσον αφορά το μέλλον των iPhone, το 9to5Mac υποστηρίζει ότι τα Apple A10 και A11 chips έχουν σχεδιαστεί να διαχειρίζονται τα tasks διαφορετικά, με το allocating αυτών μεταξύ των cores, ανάλογα με το πόσο απαιτητικά είναι.