Οι σημαντικότερες διαστημικές αποστολές και εκτοξεύσεις το 2018

Related

Byte Computer: Βραβεύτηκε ως «Expansion Partner of the Year» στα Dell Technologies Partner Awards

Η Byte Computer, κορυφαίος πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, έλαβε σημαντική διάκριση στα βραβεία του Dell Technologies Partner Program. H Byte Computer επιλέχθηκε ως «Expansion Partner of the Year», επιβεβαιώνοντας με αυτό το βραβείο την εξαιρετική της απόδοση και την καινοτόμο προσέγγισή της στις ολιστικές λύσεις που προσφερει στους πελάτες της από πολλούς επιχειρηματικούς τομείς.  Ως…

COSMOTE TV: Η νέα σειρά της θα έχει την υπογραφή του Σωτήρη Τσαφούλια

Πρόκειται για μίνι σειρά 6 επεισοδίων που μεγάλο μέρος της ιστορίας της βασίζεται σε αληθινά γεγονότα Μία επιτυχημένη συνεργασία που συνεχίζεται και μέσα στην επόμενη χρονιά θα έχουν τη ευκαιρία να απολαύσουν οι συνδρομητές της COSMOTE TV, με μία νέα σειρά. Μετά τους τρεις κύκλους της σειράς «Έτερος Εγώ» («Χαμένες Ψυχές», «Κάθαρσις», «Νέμεσις») και τις…

Σε πλήρη ανάπτυξη το επενδυτικό πλάνο της Vodafone Ελλάδας ύψους 1 δισ. ευρώ

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού της Vodafone Ελλάδας για την ανάπτυξη σύγχρονων ευρυζωνικών δικτύων, με στόχο την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα.   Υπενθυμίζεται ότι στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί μέσα στην προσεχή πενταετία, περιλαμβάνεται τόσο η επέκταση της υποδομής οπτικών…

Η Salesforce ενδυναμώνει τις επιχειρήσεις με τη δωρεάν αναβάθμιση του Foundations

Η Salesforce, ο παγκόσμιος ηγέτης στο AI CRM, ανακοίνωσε πρόσφατα το Salesforce Foundations, μια σημαντική δωρεάν αναβάθμιση που ενσωματώνει βασικές διατμηματικές λειτουργίες για Πωλήσεις, Εξυπηρέτηση, Μάρκετινγκ, Εμπόριο και Data Cloud, διαθέσιμη χωρίς επιπλέον κόστος σε όλους τους πελάτες του Sales και Service Cloud. Η νέα αυτή αναβάθμιση στοχεύει στην ενοποίηση δεδομένων και εμπειριών στις αλληλεπιδράσεις…

Το Σημερινό Πρόγραμμα Αθλητικών Μεταδόσεων στην TV

Παρασκευή, 13/09/2024 12:00 COSMOTE SPORT 9 HD Ταζµάνια Τζακτζάµπερς – Κουίµσα FIBA Intercontinental Cup Σιγκαπούρη  μπάσκετ 12:30 ΑΝΤ1+ Formula 1 Baku City Circuit, Practice 1 15:00 COSMOTE SPORT 9 HD Αλ Ριάντ – Μάλαγα FIBA Intercontinental Cup Σιγκαπούρη μπάσκετ 16:00 ΑΝΤ1+ Formula 1 Baku City Circuit, Practice 2 18:00 Novasports 5HD WTA 250 Τυνησία, Προημιτελικοί…

Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται το κλίμα ενθουσιασμού για το iPhone 16 με ψεύτικες προσφορές

Όσο η Apple προετοιμάζει την κυκλοφορία του iPhone 16, οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται ήδη το κλίμα ενθουσιασμού με απάτες που στοχοποιούν τους ενθουσιώδεις θαυμαστές. Η κυκλοφορία του iPhone 16, που ευρέως θεωρείται ως το πιο αναμενόμενο τεχνολογικό γεγονός της χρονιάς, έχει προκαλέσει την ανυπομονησία των θαυμαστών για την απόκτηση του gadget τελευταίας τεχνολογίας. Ωστόσο, οι ερευνητές…

Πώς οι Μικρο-Influencers διαμορφώνουν τις επιλογές των παιδιών μας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Σε μια εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθορίζουν τις τάσεις και οι influencers επηρεάζουν τις αντιλήψεις, μια νέα προοπτική αποκαλύπτει ανησυχητικές αλήθειες για το πώς αυτές οι δυναμικές επηρεάζουν τα παιδιά μας. Πρόσφατες διαπιστώσεις ρίχνουν φως στους λεπτούς αλλά σημαντικούς τρόπους με τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές…

Nova: Μεγάλος χορηγός στο επετειακό 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας!

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών  και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ο μεγάλος χορηγός στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (2-14 Οκτωβρίου) που γιορτάζει φέτος 30 χρόνια κινηματογραφικής μαγείας και θερμής υποστήριξης της εγχώριας δημιουργίας. Ο διεθνής θεσμός θα πραγματοποιήσει την επίσημη έναρξή του την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου…

H Samsung ξεκινά την μαζική παραγωγή QLC 9th-Gen V-NAND για την AI εποχή

Η Samsung Electronics Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή της 9ης γενιάς NAND (V-NAND) τετραπλής κυψέλης (QLC) ενός terabit (Tb).  Η πρώτη μαζική παραγωγή του κλάδου για την QLC 9ης γενιάς V-NAND ακολουθεί την πρώτη παραγωγή τριπλού επιπέδου κυψελών (TLC) 9ης γενιάς V-NAND τον Απρίλιο του 2024 και έρχεται να εδραιώσει…

Η 4η αγωνιστική της Stoiximan Super League και της Serie A έρχονται στην COSMOTE TV

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πλούσιο αθλητικό θέαμα έρχεται την εβδομάδα 13-19/9 στην COSMOTE TV. Τα κανάλια COSMOTE SPORT θα μεταδώσουν τους αγώνες ΠΑΣ Λαμία-Athens Kallithea FC (14/9, 18.00, COSMOTE SPORT 1HD), Ολυμπιακός-Παναιτωλικός (15/9, 18.30, COSMOTE SPORT 2HD), ΟΦΗ-Άρης (15/9, 20.30, COSMOTE SPORT 1HD) και ΑΕΚ-Βόλος ΝΠΣ (16/9, 20.00, COSMOTE SPORT 1HD) στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της…

Οι μεγαλύτερες τελετές απονομής βραβείων στη Cosmote TV και φέτος

Δημοσίευση: 13 Σεπτεμβρίου 2024, 03:48Συντάκτης: Η νέα τηλεοπτική σεζόν ξεκινάει με την COSMOTE TV να φιλοξενεί για ακόμα μία χρονιά τις μεγαλύτερες τελετές απονομής βραβείων στον χώρο του θεάματος. Πρώτος σταθμός η 76η τελετή απονομής των βραβείων EMMY, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς θεσμούς παγκοσμίως, ο οποίος τιμά τις καλύτερες ερμηνείες και σειρές που ξεχωρίζουν…

Ωραία ανατροπή για όλα τα μοντέλα iPhone 16, υποστηρίζουν ταχεία φόρτιση 45W!

Τον δρόμο της ριζικής αναθεώρησης φαίνεται πως ακολουθεί η Apple και στο κομμάτι της φόρτισης, καθώς σύμφωνα με μια νέα πιστοποίηση από το China Quality Certification Centre, έναν ρυθμιστικό φορέα στην Κίνα, όλα τα μοντέλα iPhone 16 υποστηρίζουν έως και 45 W ενσύρματης γρήγορης φόρτισης μέσω της θύρας USB-C! Όπως εντοπίστηκε από το ShrimpApplePro στο X,…

“Τρομακτικό” το κόστος επισκευής οθόνης στο πρώτο και νέο τρίπτυχο smartphone της Huawei

Είναι αναμφισβήτητα ένα τεχνολογικό θαύμα με μοναδικό σχεδιασμό το Mate XT Ultimate Design της Huawei και είναι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε έχουμε δει πριν. Η καινοτομία όμως αυτού του πρώτου τρίπτυχου τηλεφώνου, έχει αναπάντεχα ένα πολύ βαρό κόστος! Όπως θα ξέρετε, η τιμή εκκίνησης για το ίδιο το τηλέφωνο βρίσκεται στα 19.999 CNY, που μεταφράζεται…

Πιστοποιήθηκε το Samsung Galaxy S25 Ultra με υποστήριξη δορυφορικής συνδεσιμότητας

Τώρα στη βάση δεδομένων πιστοποίησης 3C έχει εντοπιστεί και το επικείμενο Galaxy S25 Ultra της Samsung. Αυτό αποκαλύπτει ότι το τηλέφωνο θα υποστηρίζει έως και 45W ενσύρματη φόρτιση, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη. Θα υποστηρίξει επίσης, ίσως το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό…. την λειτουργία δορυφορικής συνδεσιμότητας στο μοντέλο SM-S9380 που θα πρέπει να κατευθυνθεί προς την Κίνα. Δεν…

Η 4η αγωνιστική της Stoiximan Super League και της Serie A έρχονται στην COSMOTE TV

Στα κανάλια COSMOTE SPORT και τα φιλικά τουρνουά μπάσκετ με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό Πλούσιο αθλητικό θέαμα έρχεται την εβδομάδα 13-19/9 στην COSMOTE TV. Τα κανάλια COSMOTE SPORT θα μεταδώσουν τους αγώνες ΠΑΣ Λαμία-Athens Kallithea FC (14/9, 18.00, COSMOTE SPORT 1HD), Ολυμπιακός-Παναιτωλικός (15/9, 18.30, COSMOTE SPORT 2HD), ΟΦΗ-Άρης (15/9, 20.30, COSMOTE SPORT 1HD) και ΑΕΚ-Βόλος…

Share

Το 2018 θα είναι ένα ακόμη έτος που δεν θα πλήξουμε, όσον αφορά τις εξελίξεις στο διάστημα. Ουκ ολίγες εκτοξεύσεις και διαστημικές αποστολές αναμένεται να ελκύσουν το ενδιαφέρον των ειδικών και μη. Οι κυριότερες αποστολές θα έχουν ως προορισμό τη Σελήνη, τον Ήλιο, τον Άρη, τον Ερμή και δύο αστεροειδείς.

Ο Νο 1 πύραυλος βαρέων βαρών

Η αρχή θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου με την παρθενική εκτόξευση του πιο ισχυρού πυραύλου στον κόσμο, του Falcon Heavy (Βαρύ Γεράκι), της ιδιωτικής αμερικανικής αεροδιαστημικής εταιρείας Space X, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο πύραυλος, που στην ουσία είναι τρεις μικρότεροι πύραυλοι Falcon 9 στη «συσκευασία» του ενός, μπορεί να ανυψώσει υπερδιπλάσιο φορτίο σε σχέση με τον έως τώρα μεγαλύτερο πύραυλο, τον Delta IV Heavy, και μάλιστα στο ένα τρίτο του κόστους.

Στην πρώτη αυτή πτήση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα ο ιδιοκτήτης της Space Χ Έλον Μασκ σχεδιάζει να διαφημίσει την άλλη εταιρεία του παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων Tesla, το τελευταίο μοντέλο της οποίας, ένα σπορ Tesla Roadster, θα βρίσκεται μέσα στον πύραυλο. Τελικά, αν όλα πάνε καλά, ο Falcon Heavy θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη μεταφορά φορτίων και ανθρώπων μεταξύ Γης και Άρη.

Οι πρώτες επανδρωμένες ιδιωτικές πτήσεις των ΗΠΑ στον ISS

Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα ξαναρχίσουν φέτος τις επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα, κάτι που έχουν να κάνουν από αμερικανικό έδαφος από το 2011. Έκτοτε όλα τα ταξίδια των αμερικανών αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχουν γίνει με ρωσικούς πυραύλους «Σογιούζ» από το Καζακστάν. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) -με παρότρυνση και από τον πρόεδρο Τραμπ- σκοπεύει φέτος να στείλει αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αφετηρία τις ΗΠΑ και με τη βοήθεια των ιδιωτικών εταιρειών Boeing και Space X. Τον Αύγουστο η Space Χ προγραμματίζει να χρησιμοποιήσει τον πύραυλο Falcon 9 για να κάνει μια δοκιμαστική μη επανδρωμένη πτήση του νέου διαστημικού σκάφους Crew Dragon, ενώ το Δεκέμβριο θα ακολουθήσει η πρώτη δοκιμαστική επανδρωμένη αποστολή στον ISS.

Από την πλευρά της, η Boeing προγραμματίζει τον Αύγουστο να χρησιμοποιήσει τον πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance για να κάνει μια δοκιμαστική μη επανδρωμένη πτήση του νέου σκάφους Starliner, ενώ η πρώτη δοκιμαστική επανδρωμένη πτήση θα ακολουθήσει το Νοέμβριο. Δεν αποκλείεται πάντως να χρειασθούν περισσότερες δοκιμές και οι επανδρωμένες πτήσεις ίσως και των δύο εταιρειών στον ISS να μετατεθούν για το 2019.

Σελήνη

Δεν αποκλείεται οι πρώτοι τουρίστες να επισκεφθούν φέτος το φεγγάρι. Αν και η NASA δεν θα κάνει κάποια ρομποτική ή επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, η Space X (ξανά αυτή!) σχεδιάζει να στείλει ένα ζευγάρι τουριστών γύρω από το δορυφόρο της Γης μέσα στη διαστημική κάψουλα Dragon 2, η οποία θα ανυψωθεί με το νέο πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy. Κανείς άνθρωπος δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο από το 1972, όταν έγινε η τελευταία προσελήνωση από την αποστολή «Απόλλων 17». Όλες οι μεγάλες ασιατικές διαστημικές δυνάμεις (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία) έχουν τα δικά τους σχέδια το 2018. Η Κίνα έχει στα σκαριά δύο διαδοχικές σεληνιακές αποστολές μετά την πρώτη προσελήνωση μιας κινεζικής κάψουλας (Chang’e 3) και ενός ρόβερ το 2013. Έως το τέλος του έτους θα σταλεί στο φεγγάρι το Chang’e 4, πάλι μαζί με ένα ρόβερ.

Στη συνέχεια η Κίνα θα επιχειρήσει την πρώτη -μετά το 1976- αποστολή λήψης δείγματος από την επιφάνεια της Σελήνης και επιστροφής του στη Γη. Η αποστολή του σκάφους συλλογής δειγμάτων Chang’e 5 θα γίνει με τον πύραυλο Long March στο τέλος του έτους, αλλιώς θα μετατεθεί για το 2019. Πρόσθετο ενδιαφέρον προκαλεί ότι το σκάφος θα προσεληνωθεί στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, για την οποία οι επιστήμονες δεν ξέρουν πολλά πράγματα.

Στο φεγγάρι θα πάει και η Ινδία τον Μάρτιο, με την εκτόξευση της αποστολής Chandrayaan 2, που περιλαμβάνει ένα σκάφος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, μια κάψουλα προσελήνωσης και ένα ρόβερ, το οποίο θα μελετήσει τη σεληνιακή επιφάνεια. Θα είναι η πρώτη φορά που η Ινδία θα επιχειρήσει να προσεληνώσει ένα σκάφος και να κινήσει ένα ρόβερ πάνω στο φεγγάρι. Η χώρα διαθέτει ήδη ένα δορυφόρο (Mars Orbiter Mission-MOM) σε τροχιά γύρω από τον ‘Αρη. Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) έχει προγραμματίσει την εκτόξευση αρκετών δορυφόρων παρατήρησης της Γης, μια αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ενώ συμμετέχει και στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στον Ερμή.

Ερμής

Αυτή θα είναι και η σημαντικότερη φετινή ευρωπαϊκή αποστολή. Πριν το τέλος του 2018, πιθανώς τον Οκτώβριο, η ESA σχεδιάζει να εκτοξεύσει την αποστολή BepiColombo με προορισμό τον κοντινότερο πλανήτη στον Ήλιο, τον Ερμή. Το σκάφος αναμένεται να φθάσει εκεί το 2025. Δύο διαστημοσυσκευές, το ευρωπαϊκό Mercury Planet Orbiter και το ιαπωνικό Mercury Magnetospheric Orbiter, μετά από το επταετές ταξίδι με το μητρικό σκάφος Mercury Transfer Module (MTM), θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη για να μελετήσουν τη γεωλογία του, την εσωτερική δομή και σύνθεσή του, το μαγνητικό πεδίο του κ.α.

Αστεροειδείς

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία έχουν σχεδιάσει φέτος αποστολές σε αστεροειδείς. Το σκάφος OSIRIS-REx της NASA, που είχε εκτοξευθεί το 2016, αναμένεται να φθάσει τον Αύγουστο στον αστεροειδή Μπενού και να τεθεί σε τροχιά γύρω του επί δύο χρόνια, με στόχο να πάρει ένα δείγμα από αυτόν το 2020 και το φέρει πίσω στη Γη το 2023. Αν όλα πάνε καλά, θα είναι η πρώτη αμερικανική αποστολή συλλογής δείγματος από αστεροειδή. Ο Μπενού εκτιμάται ότι έχει μία πιθανότητα στις 2.500 να πέσει στον πλανήτη μας στο τέλος του 22ου αιώνα.

Το σκάφος Hayabusa 2 της JAXA, το οποίο είχε εκτοξευθεί το 2014, θα έχει τον Ιούνιο ραντεβού με ένα άλλο αστεροειδή, τον Ριούγκου. Είχε προηγηθεί η αποστολή Hayabusa 1, που είχε φέρει στη Γη το 2010 τα πρώτα δείγματα αστεροειδούς. Αυτή τη φορά οι Ιάπωνες θα στείλουν πάνω στον αστεροειδή μια μικρή στατική διαστημοσυσκευή και τρία μίνι-ρόβερ για να τον μελετήσουν λεπτομερώς επί τουλάχιστον ένα έτος, προτού επιστρέψουν τα δείγματα στη Γη το 2020.

Άρης

Ο Άρης ασφαλώς δεν θα μπορούσε να μείνει παραπονεμένος. Τον Μάιο η NASA θα εκτοξεύσει το σκάφος InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations Geodesy and Heat Transport), που αναμένεται να κατέβει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη το Νοέμβριο. Αν και στατικό, με τα εξελιγμένα επιστημονικά όργανά του θα μελετήσει το εσωτερικό του γειτονικού πλανήτη, τους αρειανούς σεισμούς και γενικότερα τη γεωλογική εξέλιξή του.

Ήλιος

Η σημαντικότερη ίσως αποστολή το 2018 θα είναι η εκτόξευση από τη NASA τον Ιούλιο της αποστολής Parker Solar Probe με προορισμό τον Ήλιο. Το σκάφος θα πλησιάσει το καυτό άστρο μας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έως τώρα, ολοκληρώνοντας 24 κοντινές προσεγγίσεις σε διάστημα επτά ετών. Θα φθάσει σε απόσταση έως 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την «κολασμένη» επιφάνεια του Ήλιου, ώστε να μελετήσει εκ του σύνεγγυς τα ηλιακά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, το ηλιακό στέμμα, τον ηλιακό άνεμο κ.α.

Δορυφόροι-κυνηγοί εξωπλανητών

Το 2017 ανακαλύφθηκαν πολλοί νέοι εξωπλανήτες και το 2018 είναι σίγουρο ότι θα γίνει το ίδιο. Τον Μάρτιο η NASA θα εκτοξεύσει το δορυφόρο TESS (The Transiting Exoplanet Survey), το νέο «κυνηγό» εξωπλανητών της, που επί δύο τουλάχιστον χρόνια θα παρακολουθεί 200.000 άστρα σε απόσταση έως λίγων εκατοντάδων ετών φωτός για τυχόν ίχνη πλανητών γύρω τους. Επίσης το ευρωπαϊκό δορυφορικό τηλεσκόπιο CHEOPS (Characterizing Exoplanet Satellite) της ESA αναμένεται να εκτοξευθεί το 2018 και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη με στόχο την αναζήτηση εξωπλανητών.

Ιδιώτες στο φεγγάρι

Εξάλλου, στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία του διαγωνισμού Google Lunar X με την υποστήριξη της Google, που έχει θέσει ως στόχο στις ιδιωτικές εταιρείες -και όχι σε κρατικές διαστημικές υπηρεσίες- να φθάσουν στο φεγγάρι. Η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα προσεληνώσει ένα σκάφος μαζί με ρόβερ (το οποίο θα πρέπει να κινηθεί για τουλάχιστον 500 μέτρα και να στείλει πίσω στη Γη φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης) θα πάρει το βραβείο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην «κούρσα» έχουν μείνει πέντε εταιρείες: η αμερικανική Moon Express, η ινδική Team Indus, η ιαπωνική Hakuto, μία ισραηλινή και μία διεθνής.