Μόνο αδικαιολόγητοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι φόβοι των πολιτών για την ψηφιακή ασφάλεια τους, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές η Eurostat, το 34% των πολιτών της Ε.Ε. δήλωσε ότι αντιμετώπισε προβλήματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο κατά την περιήγηση για ιδιωτικούς σκοπούς τους τελευταίους 12 μήνες. Από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα, που σχετίζονται με την ασφάλεια, ήταν το phishing και pharming.
Συγκεκριμένα, το 26% του πληθυσμού στην Ε.Ε. ανέφερε ότι έλαβε ψευδή μηνύματα, προσπαθώντας να αποκτήσει πληροφορίες, όπως όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για να συνδεθεί με λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με ιστότοπους ηλεκτρονικής τραπεζικής (phishing), ενώ το 13% ανακατευθύνθηκε σε ψεύτικες ιστοσελίδες που ζητούσαν προσωπικές πληροφορίες (pharming).
Επιπλέον, το 3% των Ευρωπαίων χρηστών έπεσαν θύμα δόλιας χρήσης πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, ενώ το 3% ενεπλάκη σε περιστατικά απώλειας εγγράφων, φωτογραφιών ή άλλων δεδομένων, που οφείλονται σε ιό ή άλλη μόλυνση από υπολογιστή. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2% των Ευρωπαίων χρηστών ανέφερε, ότι ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του το 2019, διακόπηκε και ότι το περιεχόμενό του δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο εν αγνοία του. Η κλοπή ταυτότητας μέσω του Ίντερνετ και η κατάχρηση των προσωπικών πληροφοριών, που είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, αναφέρθηκαν επίσης ως βασικά περιστατικά που έπληξαν την ψηφιακή τους ασφάλεια από το 1% των πολιτών στην Ευρώπη το 2019
Η δραστηριότητα, την οποία οι περισσότεροι χρήστες αποφεύγουν εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια, είναι η παροχή προσωπικών πληροφοριών σε υπηρεσίες κοινωνικής ή επαγγελματικής δικτύωσης (25%). Παράλληλα, οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια περιόρισαν ή εμπόδισαν το 19% των πολιτών εντός της Ε.Ε. από τη χρήση δημόσιου WiFi και το 17% από τη λήψη λογισμικού, εφαρμογών, μουσικής, αρχείων βίντεο, παιχνιδιών ή άλλων αρχείων. Επιπλέον, το 16% των Ευρωπαίων πολιτών ανέφερε ότι απέφυγε τις ηλεκτρονικές αγορές και το 13% την επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες (8%), επίσης εξαιτίας των ανησυχιών για την ψηφιακή ασφάλεια. Η δραστηριότητα, την οποία οι περισσότεροι Ευρωπαίοι χρήστες αποφεύγουν εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια, είναι η παροχή προσωπικών πληροφοριών σε υπηρεσίες κοινωνικής ή επαγγελματικής δικτύωσης (25%).