Ο ευρωπαϊκός τομέας τηλεπικοινωνιών έχει χάσει 100 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από διαταρακτικές εταιρείες τεχνολογίας κατά την τελευταία δεκαετία, αναφέρει μια έκθεση που ανέθεσε η Etno, το εμπορικό όργανο που αντιπροσωπεύει τους μεγαλύτερους φορείς της περιοχής.
Οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές ομάδες διαμαρτυρήθηκαν για την επιβάρυνση των ρυθμίσεων στον κλάδο, ενώ οι λιγότερο ρυθμισμένες αμερικανικές και ασιατικές τεχνολογικές εταιρείες προώθησαν ανταγωνιστικές υπηρεσίες που προσφέρουν επικοινωνίες και πρόσβαση στο διαδίκτυο – συχνά χρησιμοποιώντας την υποδομή που δημιουργούν οι εθνικές τηλεπικοινωνιακές ομάδες.
Η έκθεση, που συντάχθηκε από την Accenture, προειδοποιεί ότι απαιτούνται κανονιστικές αλλαγές για τη δημιουργία ανταγωνιστικής ψηφιακής οικονομίας στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περαιτέρω απώλεια αξίας από ψηφιακούς διαταράκτες σε άλλες περιοχές και πάνω από το 50% των σημερινών ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας θα μπορούσε να επηρεαστεί από την ψηφιοποίηση», ανέφερε.
Η έκθεση, που εκδόθηκε πριν από μια διάσκεψη των Financial Times για τις τηλεπικοινωνίες στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, είναι η τελευταία κίνηση των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για την καταπολέμηση επαχθών κανόνων που υποστηρίζουν ότι λειτουργούν ως αντικίνητρο για επενδύσεις.
Στελέχη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών διαμαρτύρονται επίσης για την κατακερματισμένη φύση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις εταιρείες τεχνολογίας να αναλάβουν μεγάλο μέρος των καταναλωτικών δαπανών προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, φωνής και άλλων υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την Etno, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιπροσωπεύουν σήμερα μόνο το 11% του παγκόσμιου κέρδους του τηλεπικοινωνιακού τομέα, από 36% το 2006.
Το 2008 το μέσο ευρωπαϊκό εισόδημα ανά χρήστη (Arpu) από κινητές τηλεφωνικές κλήσεις ήταν 14 ευρώ μηνιαίως, αλλά μειώθηκε στα 6,4 € το 2016. Εν τω μεταξύ, οι ψηφιακές υπηρεσίες αυξάνουν τη ζήτηση για συνδεσιμότητα, ιδίως σε κινητές συσκευές. Συνολικά, το Arpu στον τομέα τηλεπικοινωνιών της ΕΕ μειώθηκε από 44 ευρώ το μήνα το 2008 σε 37 ευρώ το 2016.
Η νέα έκθεση υπολογίζει ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών επενδύουν για την προετοιμασία για ψηφιακές ευκαιρίες με κεφαλαιουχικές δαπάνες ως ποσοστό των εσόδων που αγγίζουν το 22% αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με 18% κατά μέσο όρο ιστορικά.
Η έκθεση «Lead or Lose» υποστηρίζει ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαν να παραμείνουν στο επίκεντρο ενός μετασχηματισμού της οικονομίας που θα μπορούσε να δημιουργήσει αξία 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ημερησίως με τη μορφή οφέλους για τον καταναλωτή και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αλλά η Ευρώπη χρειάζεται πρώτα «αποφασιστική πολιτική και βιομηχανική δράση», σύμφωνα με την Accenture.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί σε στρατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας του διαδικτύου πραγμάτων και της ανάπτυξης εξαπλωμένων δικτύων υψηλής ταχύτητας με τη χρήση 5G και οπτικές ίνες. Αναφέρεται επίσης στη δημιουργία μιας κοινής αρχής για τη διαχείριση μοναδικών προσωπικών ταυτοτήτων και για την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Γκάβιν Πάτερσον, διευθύνων σύμβουλος της BT, δήλωσε στους συντάκτες της έκθεσης: «Η ικανότητά μου να προβλέψω το 2030 είναι περιορισμένη και παρόλα αυτά ζητώ από τους επενδυτές να δεσμευτούν για περιόδους αποπληρωμής πολύ πέραν του 2030. Χρειάζονται πολύ περισσότερη ρυθμιστική βεβαιότητα για να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους».
Ο Μάικλ Φράις, διευθύνων σύμβουλος της Liberty Global, δήλωσε: «Υπό τις σημερινές συνθήκες, η ευρωπαϊκή κυριαρχία στο 5G είναι ένα όνειρο. Η επενδυτική ικανότητα δεν υπάρχει σήμερα και είναι απίθανο να υπάρξει στο μέλλον χωρίς περαιτέρω ενοποίηση στον χώρο της κινητής».