Νέα μελέτη: Τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω από τις ΗΠΑ η κυβερνοδύναμη της Κίνας

Related

Φήμες της τελευταίας στιγμής λένε ότι τα μοντέλα iPhone 16 Pro υποστηρίζουν εγγραφή βίντεο 4K/120 FPS

Μια ανάσα πριν γίνουν τα αποκαλυπήτρια της πολυπόθητης νέας σειράς iPhone 16, έρχονται πληροφορίες που περιγράφουν πως τα επερχόμενα μοντέλα iPhone 16 Pro θα μπορούν να καταγράφουν βίντεο 4K με ταχύτητα έως και 120 FPS, σύμφωνα με “αξιόπιστες πηγές”. Για απλή σύγκριση να πούμε πως τα τέσσερα μοντέλα iPhone 15 έχουν δυνατότητα εγγραφής βίντεο 4K…

Πηγή λέει πως η Apple έχει μειώσει το μέγεθος των πλαισίων του iPhone 16 Pro κατά 33%

Συνεχώς θυμόμαστε ότι παλαιότερα γράφαμε πολύ τακτικά άρθρα όπου στην πραγματικότητα αναλύαμε τον μόνιμο αγώνα που έδιναν πολλοί κατασκευαστές τηλεφώνων για να μειώσουν συνεχώς τα bezels σε κάθε τους νέα συσκευή. Αφού οι καταναλωτές έπαοψαν να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το μέγεθος των πλαισίων περιμετρικά (κάτι που συνέβη την ίδια στιγμή που σταματήσαμε να αναφέρουμε…

Πήρε σάρκα και οστά το νέο HMD Fusion με αρθρωτό σχεδιασμό!

Στα νεότερα μέλη της νέας σειράς συσκευών της HMD, περιλαμβάνεται τώρα το νέο μοντέλο Fusion και στοχεύει να αντιμετωπίσει τον αρθρωτό σχεδιασμό smartphone με αυτό που αποκαλεί Fusion outfits. Εδώ υπάρχει η δυνατότητα εναλλάξιμων καλυμμάτων που μπορούν να προστεθούν εύκολα και το καθένα να προσφέρει χρήσιμες λειτουργίες, από ασύρματη φόρτιση έως πιο στιβαρή προστασία ή ένα…

[IFA 2024]: Για πολύωρη χρήση η TCL προτείνει τα 50 NxtPaper και 50 Pro NxtPaper

Μαζεμένος πλήθος μεγάλων κατασκευαστών παρευρίσκεται αυτή την περίοδο στο Βερολίνο και συγκεκριμένα πρόκειται για την ετήσια έκθεση IFA 2024 που θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου! Στα πρώτα εντυπωσιακά εκθέματα που συναντάει κάθε επισκέπτης αυτές τις ημέρες στο λαμπερό αυτό τεχνολογικό show αυτού του μήνα, συμπεριλαμβάνονται τα δύο νέα smartphones της TCL…

Οι αθλητικές μεταδόσεις του Σαββάτου

To παιχνίδι της Εθνικής μας με αντίπαλο τη Φινλανδία για το Nations League, στο οποίο θα κάνει ντεμπούτο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της «γαλανόλευκης» και η δράση στο ΕΚΟ Rally Acropolis 2024 και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας. Αναλυτικά όλες οι επιλογές: 10:35 COSMOTE SPORT 5 HD…

Ενισχύεται περαιτέρω η ασφάλεια στο YouTube, λανσάρεται νέα εποπτευόμενη εμπειρία για εφήβους

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί στην εποχή μας από την εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου ιδιίως από μικρά παιδιά και γι’ αυτό το YouTube λανσάρει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους γονείς να παρέχουν καλύτερες συμβουλές στους εφήβους που αποφασίζουν να γίνουν δημιουργοί στη μεγαλύτερη πλατφόρμα ροής στον κόσμο. Επιπλέον, η νέα εποπτευόμενη εμπειρία στοχεύει να…

Σύντομο νέο teaser βίντεο του Mate XT της Huawei

Όλα μπορούν να αλλάξουν κάποια στιγμή και να γίνει το επόμενο βήμα προς την μέγιστη εξέλιξη…. για παράδειγμα η Huawei ετοιμάζεται να ανακοινώσει το πρώτο tri-fold smartphone της – το Mate XT στις 10 Σεπτεμβρίου και η καμπάνια teaser για τη συσκευή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η τελευταία προσθήκη είναι ένα σύντομο teaser βίντεο που μας δίνει…

Η Xiaomi σας προετοιμάζει για την επιστροφή στο σχολείο με μοναδικές τιμές

Και η φετινή σχολική περίοδος ξεκινά με χαμόγελα καθώς η Xiaomi φέρνει μοναδικές τιμές σε smartphone και έξυπνα προϊόντα οικοσυστήματος.  Όλες τις Xiaomi Back to School τιμές για την επιστροφή στα θρανία, είναι διαθέσιμες στα Xiaomi Stores σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και στο www.mistore-greece.gr από τις 2 μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου (ή μέχρι…

Η OPPO ανανεώνει τη συνεργασία της με την UEFA για τις επόμενες τρεις σεζόν

Η OPPO ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας της με την Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) για τις επόμενες τρεις σεζόν. Η συμφωνία καλύπτει πολλές διοργανώσεις της UEFA, όπως το UEFA Champions League, το UEFA Super Cup, τους τελικούς του UEFA Futsal Champions League και τους τελικούς του UEFA Youth League. Με σταθερή βάση την επιτυχημένη…

Νova: Ένα μοναδικό πακέτο θέασης αθλητικών σε συνεργασία με τη Cosmote

Μία κίνηση που αλλάζει όλα τα δεδομένα, φέρνοντας τους συνδρομητές στην ευχάριστη θέση να πρέπει να επιλέξουν μέσα από ένα «μπουκέτο» ασυναγώνιστου περιεχομένου. Σε μία πρωτοφανή κίνηση συνεργασίας η οποία αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για τη θέαση των αθλητικών διοργανώσεων προχώρησε η Nova και η Cosmote. Ποια ακριβώς είναι αυτή; Πρόκειται, για την πολυπόθητη από…

To EKO Ράλλυ Ακρόπολις από ERTFLIX και Cosmote TV

Ο παγκόσμιος μηχανοκίνητος αθλητισμός συντονίζεται από σήμερα σε… ώρα Ελλάδας για την εκκίνηση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, 10ου γύρου του WRC, που θα μεταφέρει εικόνες από 15 ειδικές διαδρομές σε 150 χώρες στον κόσμο.Ο ιστορικός ελληνικός αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA θα ξεκινήσει επίσημα σήμερα Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στις 19:00, με την Τελετή…

Το Warhammer 40,000: Space Marine 2 Early Access ξεκίνησε. Προετοιμαστείτε για πόλεμο με το Launch Trailer !

Η Focus Entertainment και οι δημιουργοί της Saber Interactive με ενθουσιασμό σας παρουσιάζουν το Launch τρέιλερ του Warhammer 40,000: Space Marine 2. Χρόνια πάθους, αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς έχουν αφιερωθεί στη δημιουργία αυτού του, action-packed, guns-blazing third-person shooter, όπου οι παίκτες θα υπερασπιστούν το Imperium ως ένας από τους ισχυρότερους πολεμιστές της ανθρωπότητας ενάντια στη…

H LG παρουσιάζει στην IFA 2024 το καινοτόμο “LG AI HOME” για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Η LG Electronics (LG) παρουσιάζει στην IFA 2024 το όραμα της για ένα «Experience, Affectionate Intelligence (AI) Home», με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας στο μέλλον, μέσω μιας ευρείας γκάμας οικιακών λύσεων τεχνητής νοημοσύνης που καλύπτουν κάθε ανάγκη και τρόπο ζωής. Το LG ThinQ ON αποτελεί κεντρικό στοιχείο του Affectionate Intelligence Home της LG, καθώς…

Οι αθλητικές μεταδόσεις της Παρασκευής

Το φιλικό του Ολυμπιακού με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ προς τιμήν του Γιώργου Πρίντεζη, η δράση στο ΕΚΟ Rally Acropolis 2024 και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και τα ματς για το Nations League ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας. Αναλυτικά όλες οι επιλογές: 10:45 COSMOTE SPORT 6 HD Moto2 2024 Μηχανοκίνητα 11:15…

ΕΡΤ , Cosmote TV και Nova στηρίζουν τον ΕΔΟΕΑΠ

Οι Τυπολογίες ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου 1993 στην εφημερίδα «Το Παρόν». Επί 27 χρόνια καταγράφουν την επικαιρότητα τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά ΜΜΕ με 3 διαφορετικούς τρόπους. Με την έντυπη έκδοση της Κυριακής στην εφημερίδα «Το Παρόν» «Το Παρόν» , την ηλεκτρονική έκδοση στο www.typologies.gr και την παρουσία στο twitter (@typologies), και στη σελίδα μας…

Share

Οι δυνάμεις της Κίνας ως κυβερνοδύναμη υπονομεύονται από την κακή ασφάλεια και την αδύναμη ανάλυση πληροφοριών, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία προβλέπει ότι το Πεκίνο δεν θα είναι σε θέση να φτάσει τις ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο για τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IIS), ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς εκστρατειών σχετικών με την ηλεκτρονική πειρατεία (hacking), οι οποίες επισημαίνουν την αυξανόμενη απειλή της ηλεκτρονικής κατασκοπείας από εχθρικά κράτη.

Τον Δεκέμβριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακάλυψαν ότι η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικών (SVR) είχε χακάρει το λογισμικό SolarWinds, προκειμένου να διεισδύσει σε κυβερνητικούς στόχους στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών. Τρεις μήνες αργότερα, το λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Microsoft τέθηκε σε κίνδυνο από ύποπτους Κινέζους χάκερ, οι οποίοι υποβοηθιούνται από το Κινεζικό κράτος, για έρευνα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και δεξαμενές σκέψης (think-tank) των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές του IISS προέβησαν στην κατάταξη των χωρών βάσει διαφόρων δυνατοτήτων τους στον κυβερνοχώρο. Οι δυνατότητες αυτές κυμαίνονταν από τη δύναμη των ψηφιακών τους οικονομιών και την ωριμότητα των λειτουργιών πληροφοριών και ασφάλειας έως το πόσο καλά ενσωματώθηκαν οι εγκαταστάσεις στον κυβερνοχώρο μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η Κίνα, όπως και η Ρωσία, έχει αποδείξει τη τεχνογνωσία της στον τομέα των κυβερνοεπιθέσεων- μέσω διαδικτυακών κατασκοπιών, κλοπών πνευματικής ιδιοκτησίας και εκστρατειών παραπληροφόρησης εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ωστόσο, και οι δύο χώρες, λόγω της σχετικά χαλαρής κυβερνοασφάλειάς τους, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με μεγαλή αποτελεσματικόπτητα τους ανταγωνιστές τους, σύμφωνα με το IISS.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εν λόγω δεξαμενή σκέψης,μόνο οι ΗΠΑ κατατάχθηκαν στην πτώτη βαθμίδα, εχοντας τις «κορυφαίες δυνάμεις παγκοσμίως» σε όλες τις μετρήσεις,  με τη Κίνα, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία και το Ισραήλ να κατατάσσονται στη δεύτερη βαθμίδα. Στη συνέχεια, η τρίτη βαθμίδα περιλαμβάνει την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Βιετνάμ.

Ο Γκρεγκ Ώστιν, ειδικός στον κυβερνοχώρο, το διάστημα και τις μελλοντικές συγκρούσεις στο IISS, δήλωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης εστιάζουν μόνο στις θετικές πλευρές της ψηφιακής προόδου της Κίνας – όπως οι φιλοδοξίες της να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης – συμβάλλοντας, έτσι, στο να υφίσταται μία «υπερβολή» σχετικά με τις ικανότητες της Κίνας στον κυβερνοχώρο. «Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στην Κίνα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η έμφαση που δίνει το Πεκίνο στην «ασφάλεια περιεχομένου» – περιορίζοντας πολιτικά-ανατρεπτικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο της χώρας – μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα να μην δίνεται, πλέον, η δέουσα σημασία στην ασφάλεια των φυσικών δικτύων που τις μεταφέρουν. Το IISS ανέφερε, επίσης, ότι η ανάλυση της Κίνας σχετικά με τις πληροφορίες στον κυβερνοχώρο ήταν «λιγότερο ώριμη» από εκείνη των συμμάχων μυστικών υπηρεσιών πέντε χωρών, την αποκαλούμενη «Five Eyes» (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) και αυτό γιατί τη διάθεση πληροφοτιών στην Κίνα την καθοδηγούσε η ιδεολογία, η οποία «εμπλεκόταν αρκετά με τους πολιτικούς στόχους των ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος.»

Ο Ώστιν δήλωσε ότι η εποχή της πληροφορίας αναδιαμορφώσε με τέτοιον τρόπο την παγκόσμια δυναμική, ώστε οι παραδοσιακά ισχυρές χώρες, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, να κατατάσσονται στην τρίτη βαθμίδα του κυβερνοχώρου, ενώ μικρότερες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αυστραλία, να δημιουργούν πρωτοποριακές δεξιότητες στον τομέα αυτό και να κατατάσσονται, έτσι, στη δεύτερη.

Αυτό που κατέταξε τις ΗΠΑ στην πρώτη βαθμίδα, σύμφωνα με το IISS, ήταν η απαράμιλλη ψηφιακή-βιομηχανική βάση, η τεχνογνωσία στον τομέα της κρυπτογράφησης και η ικανότητα εκτέλεσης «εξελιγμένων, χειρουργικών» κυβερνοεπιθέσεων εναντίον αντιπάλων. Σε αντίθεση αντιπάλους, όπως η Κίνα και η Ρωσία, οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν, επίσης, από στενές συμμαχίες με άλλες κυβερνο-δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Five Eyes.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από επιθέσεις ransomware (κακόβουλο λογισμικό που απειλεί να δημοσιοποιήσει προσωπικά δεδομένα ή να διακόψει την πρόσβασή του θύματος σε αυτά, με σκοπό την απόσπαση λύτρων)- όπως αυτές της Colonial Pipeline και της υπηρεσίας υγείας της Ιρλανδίας τον περασμένο μήνα – από Ρώσους εγκληματίες χάκερ που δεν κατευθύνονται από το κράτος, αλλά των οποίων οι δραστηριότητες γίνονται ανεκτές από τις αρχές.

Ο Ρόμπερτ Χάνιγκαν, πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (GCHQ) και τώρα ανώτερο στέλεχος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας BlueVoyant, δήλωσε ότι ήταν σύμφωνος με πολλά από τα συμπεράσματα του IISS, αλλά αναρωτιέται για πόσο ακόμη το Πεκίνο και η Μόσχα θα μένουν πίσω εξαιτίας αδύναμες κυβερνοάμυνες.

«Είναι αλήθεια ότι η κυβερνοασφάλεια των ΗΠΑ δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο της Ρωσίας και της Κίνας. Ωστόσο, οι ανοιχτές δυτικές οικονομίες δεν τις χρειάζονται σε τέτοιο βαθμό.», δήλωσε ο Χάνιγκαν. «Η απειλή είναι ασύμμετρη: οι δυτικές οικονομίες βρίσκονται υπό πολιορκία από εγκληματικές ομάδες στον κυβερνοχώρο που εδρεύουν στη Ρωσία, είναι ανεκτές απο το κrάτος ή ακόμη και νόμιμες. Αυτό, όμως, δεν ισχύει στον δυτικό κόσμο.».

Προσέθεσε, ακόμη, ότι, ενώ η Ρωσία γνώριζε ότι η Δύση δεν θα στοχεύει αδιάκριτα τις πολιτικές υποδομές ζωτικής σημασίας με καταστροφικό τρόπο για τα κράτη, οι ρωσικές υπηρεσίες «θα μπορούσαν πολύ εύκολα να κάνουν κάτι τέτοιο». «Αυτό με τη σειρά του απαιτεί υψηλότερα επίπεδα κυβερνοασφάλειας στη Δύση», συνέχισε ο ίδιος.