Μπιλ Γκέιτς για το μέλλον: «Δεν χρειάζεται να δουλεύω. Το κάνω γιατί διασκεδάζω»
-
-
- 20/04/2025, 13:00

Bill Gates, an American business magnate, attends the symposium “Global Health Action Japan” in Chiyoda Ward, Tokyo on August 19, 2022. William Henry Gates III talks with the presidents of Japanese companies.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Jo Iwasa / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Photo: AFP
Ο ιδρυτής της Microsoft ποντάρει πάρα πολλά στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι η μακροχρόνια έλλειψη γιατρών και εκπαιδευτικών ίσως σύντομα να λάβει τέλος, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα καλύψει το κενό.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει ιατρική εξειδίκευση, και δεν θα υπάρχει πια έλλειψη», είπε σε επεισόδιο του podcast “People by WTF” που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Ο Γκέιτς, που ασχολείται επί δεκαετίες με τη δημόσια υγεία, επεσήμανε ότι χώρες όπως η Ινδία και πολλές στην Αφρική συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ. Έκθεση του Συλλόγου Αμερικανικών Ιατρικών Σχολών το 2023 προέβλεπε έλλειψη έως και 86.000 ειδικών και γενικών γιατρών στις ΗΠΑ μέχρι το 2036.
«Η χώρα χρειάζεται εκατοντάδες χιλιάδες γιατρούς για να προσφέρει ισότιμη φροντίδα σε όλους — περιλαμβανομένων των μειονοτήτων, των ανασφάλιστων και των κατοίκων αγροτικών περιοχών», είχε δηλώσει ο Μάικλ Ντιλ, διευθυντής μελετών εργατικού δυναμικού του οργανισμού, στο Business Insider.
Ο αριθμός των γιατρών που ειδικεύονται στη γηριατρική φροντίδα επίσης μειώνεται, την ώρα που ο πληθυσμός γερνάει. Ιατρικοί επαγγελματίες προειδοποίησαν τον Μάρτιο πως η αύξηση ηλικιωμένων ασθενών μπορεί να προκαλέσει κρίση στην ποιότητα φροντίδας.
Για να περιοριστεί η εξάντληση στον κλάδο, startups τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της υγείας έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια, προωθώντας τις λύσεις τους ως τη «θεραπεία» του προβλήματος. Εταιρείες όπως οι Suki, Zephyr AI και Tennr ισχυρίζονται ότι μπορούν να μειώσουν τον φόρτο εργασίας αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενα καθήκοντα όπως η τιμολόγηση και η καταγραφή σημειώσεων, βελτιώνοντας τη διαγνωστική ακρίβεια και εντοπίζοντας ασθενείς για νέες θεραπείες.
Η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey εκτιμά ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα στον χώρο της υγείας και της φαρμακευτικής έως και κατά 370 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εκπαίδευση κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ομοσπονδιακά δεδομένα του 2023, το 86% των δημόσιων σχολείων (K-12) ανέφερε δυσκολίες στην πρόσληψη εκπαιδευτικών για τη σχολική χρονιά 2023–2024. Περίπου το 45% των σχολείων ανέφερε ότι υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα λύκειο στο Λονδίνο άρχισε πέρυσι να αντικαθιστά ορισμένους καθηγητές με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, ώστε να βοηθήσει μαθητές στην προετοιμασία τους για εξετάσεις. Το πιλοτικό πρόγραμμα στο David Game College περιλαμβάνει 20 μαθητές που χρησιμοποιούν AI σε βασικά μαθήματα όπως Αγγλικά, Μαθηματικά, Βιολογία και Πληροφορική.
Παρά τις ανησυχίες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε περιπτώσεις αντιγραφής, εκπαιδευτικοί δήλωσαν πέρυσι στο BI ότι αισιοδοξούν για τη δυνατότητα της γενετικής AI να εξοικονομεί χρόνο για τους δασκάλους και να βελτιώνει τη μάθηση — ιδιαίτερα καθώς οι αίθουσες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολο να στελεχωθούν.
Αν η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει τις δουλειές, τι μένει για τους ανθρώπους;
Ο Γκέιτς δεν μιλούσε μόνο για δασκάλους και γιατρούς. Είπε επίσης ότι η AI προχωρά και στους εργάτες εργοστασίων, στα συνεργεία οικοδομών και στους καθαριστές ξενοδοχείων — δηλαδή σε όποιον κάνει δουλειά που απαιτεί φυσική δεξιότητα και χρόνο.
«Τα χέρια πρέπει να είναι πραγματικά καλά για να γίνουν αυτά τα πράγματα. Θα το πετύχουμε», είπε.
Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Nvidia επενδύουν μαζικά σε ανθρωπόμορφα ρομπότ που σχεδιάζονται για να εκτελούν χειρωνακτικές εργασίες, όπως συλλογή προϊόντων σε αποθήκες ή σφουγγάρισμα δαπέδων. Στόχος είναι η μείωση του κόστους εργασίας και η αύξηση της αποδοτικότητας.
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι ο κόσμος οδεύει προς ένα μέλλον όπου η εργασία θα μειωθεί δραστικά — ή τουλάχιστον θα είναι εντελώς διαφορετική από σήμερα.
«Θα μπορείς να βγεις στη σύνταξη νωρίτερα, να δουλεύεις λιγότερες ώρες την εβδομάδα», είπε. «Θα χρειαστεί σχεδόν μια φιλοσοφική αναθεώρηση του πώς περνάμε τον χρόνο μας».
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ακόμα προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτή την ιδέα. «Είναι δύσκολο για όσους από εμάς — στην περίπτωσή μου, έχω περάσει σχεδόν 70 χρόνια σε έναν κόσμο ελλείψεων — να αλλάξουμε νοοτροπία», είπε.
Το 1930, ο οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς είχε προβλέψει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν κάποτε να μειώσουν την εργάσιμη εβδομάδα στις μόλις 15 ώρες.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά, παρά τις τεράστιες αυξήσεις στην παραγωγικότητα, οι περισσότεροι εξακολουθούν να εργάζονται περίπου 40 ώρες την εβδομάδα.
«Δεν χρειάζεται να δουλεύω», είπε ο Γκέιτς. «Επιλέγω να δουλεύω. Γιατί; Επειδή έχει πλάκα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ο τρόπος που φτιάχνετε τον καφέ σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς σας
- Τι είναι το «γνωστικό ανακάτεμα», η αναδυόμενη στρατηγική για καλύτερο ύπνο