Μία ανακοίνωση της Κομισιόν ξεκαθαρίζει το θέμα σχετικά με τους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G. Η ΕΕ προχώρησε στη δημοσίευση πακέτων μέτρων, καθώς και προτάσεων, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ειδικού πλαισίου κυβερνοασφάλειας, ωστόσο δεν αποκλείουν προμηθευτές (παρά την πολυσυζητημένη επιθυμία των ΗΠΑ να αποκλειστεί η κινεζική Huawei).
Όπως διαβάζουμε στο -.gr, τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να αναλάβουν δράση για την εφαρμογή των μέτρων έως τις 30 Απριλίου του 2020, αλλά και να συντάξουν έκθεση για την εφαρμογή τους έως τις 30 Ιουνίου του 2020. Φυσικά, δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης χρήσης κινεζικής τεχνολογίας, ωστόσο προσδιορίζονται κανόνες και μέτρα που δύναται να οδηγήσουν ακόμη και σε αποκλεισμό από τις κρίσιμες υποδομές προμηθευτών που χαρακτηρίζονται υψηλού ρίσκου (high risk vendors).
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΕ δεν περιορίστηκε στο να θέσει μόνον τεχνικά μέτρα. Όπως σημειώνεται «η εργαλειοθήκη καλύπτει όλους τους κινδύνους που προσδιορίστηκαν στη συντονισμένη αξιολόγηση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που σχετίζονται με μη τεχνικούς παράγοντες, όπως ο κίνδυνος παρεμβολής από κρατικούς παράγοντες εκτός ΕΕ ή παράγοντες που υποστηρίζονται από κράτη εκτός ΕΕ μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού 5G». Αυτό φωτογραφίζει ευθέως νόμους στην Κίνα σχετικά με τον κυβερνοχώρο και την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι περιλαμβάνουν ευρείες απαιτήσεις για τους φορείς να συνεργάζονται σε εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.
Με άλλα λόγια τώρα αρχίζει η δουλειά στην κάθε χώρα και φυσικά και στην Ελλάδα που θα χρειασθεί να λάβει πολύ σοβαρές αποφάσεις με προεκτάσεις γενικότερα στη λειτουργία της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, καθώς ο βαθμός έκθεσης των παρόχων σε κινέζους προμηθευτές διαφέρει.
Η Vodafone και η Wind έχουν αναπτύξει τον μέχρι σήμερα ραδιοεξοπλισμό τους (κεραίες, σταθμοί βάσης) με κύριο προμηθευτή τη Huawei. Αντίστοιχα η Cosmote έχει ως προμηθευτή σε αυτό το τμήμα του δικτύου της τις Ericsson και Nokia και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσει στο 5G με την πρώτη.
Επίσημη αντίδραση τόσο από την πλευρά των παρόχων όσο και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο αφορά τις αποφάσεις της ΕΕ δεν υπήρξε χθες με την αιτιολογία ότι είναι αναγκαίο να μελετηθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής και να γίνουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις.
Στα συμπεράσματα της εργαλειοθήκης, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να ενισχύσουν τις απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας, να αξιολογούν τα προφίλ κινδύνου των προμηθευτών, να εφαρμόζουν σχετικούς περιορισμούς για τους προμηθευτές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων αποκλεισμών για βασικά πάγια στοιχεία που θεωρούνται ζωτικής σημασίας και ευαίσθητα (όπως οι λειτουργίες του κεντρικού δικτύου), καθώς και να αναπτύξουν στρατηγικές για να εξασφαλίσουν τη διαφοροποίηση των πωλητών.