Η Google ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα κατασκευάσει τους δικούς της επεξεργαστές για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, με την ονομασία Google Tensor, οι οποίοι θα εξοπλίσουν τις μελλοντικές συσκευές της εταιρείας, Pixel 6 και Pixel 6 Pro.
Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα τεχνολογικής εταιρείας που επιλέγει να δημιουργήσει τα δικά της μικροτσίπ ώστε να μπορέσει να προσδώσει χαρακτηριστικά και λειτουργίες στα προϊόντα της που πιθανώς δεν μπορεί με τα μικροτσίπ που είναι σήμερα διαθέσιμα στην αγορά. Είχε προηγηθεί η Apple που απέρριψε τους επεξεργαστές της Intel για χάρη των δικών της σχεδιάσεων.
Όπως και στην περίπτωση της Apple έτσι και η Google θα χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική της ARM. Οι επεξεργαστές της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής χαρακτηρίζονται από τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία ευρεία γκάμα συσκευών; Από κινητά τηλέφωνα μέχρι ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές.
Παρόλα αυτά, η Qualcomm ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με την Google στα τρέχοντα και μελλοντικά προϊόντα της που βασίζονται στην πλατφόρμα Snapdragon.
Ο επεξεργαστής Google Tensor θα χρησιμοποιηθεί στα νέα smartphones ναυαρχίδες της εταιρείας, τα οποία αναμένεται να λανσαριστούν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Και το γεγονός ότι θα πρόκειται για συσκευές υψηλών επιδόσεων είναι μία ακόμα αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους της Google η οποία συνήθιζε να δίνει στα Pixel πιο «οικονομικό» χαρακτήρα. Η αλλαγή προφανώς σηματοδοτεί την απόφαση της εταιρείας να ανταγωνιστεί ευθέως τις ναυαρχίδες των Apple και Samsung.
Το όνομα του νέου επεξεργαστή παραπέμπει στο όνομα της επεξεργαστικής μονάδας που η εταιρεία χρησιμοποιεί για εφαρμογές cloud computing (Tensor Processing Unit). Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα σε μικροτσίπ (system on a chip ή SoC), με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι προσφέρει «τεράστια βελτίωση στους τομείς επεξεργασίας φωτογραφίας και βίντεο στο κινητό τηλέφωνο, σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά όπως εφαρμογές μετατροπής λόγου σε φωνή και εφαρμογές μετάφρασης».
Το μικροτσίπ ενσωματώνει επιπλέον αποκλειστικό επεξεργαστή για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, παράλληλα με τις «βασικές» CPU (κεντρική μονάδα επεξεργασίας), GPU (μονάδα γραφικών) και επεξεργαστή εικόνας (λειτουργία κάμερας). Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, θα δίνει στο smartphone πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες που θα είναι διαθέσιμες τοπικά, αντί αυτές να αποστέλλονται στο cloud.