Η Κίνα ανακοινώνει ταμείο υψηλής τεχνολογίας για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των αναδυόμενων βιομηχανιών

Related

Pixel 9: Αποκτά επιτέλους συμβατότητα με AirDrop

Αν έχεις προσπαθήσει ποτέ να στείλεις φωτογραφίες ή βίντεο από Android σε iPhone, ξέρεις πόσο κουραστικό γίνεται. Ψάχνεις εφαρμογές τρίτων, ανοίγεις WhatsApp, στέλνεις αρχεία με συμπίεση και γενικά κάνεις κύκλους. Τώρα όμως αλλάζει κάτι ουσιαστικό. Η σειρά Pixel 9 αποκτά επίσημα συμβατότητα με AirDrop. Με απλά λόγια, μπορείς να στείλεις αρχεία από Pixel σε iPhone

Ζάκερμπεργκ: Στο σκαμνί για τα φίλτρα στο Instagram

Αντιμέτωπος με σκληρή ανάκριση σε δικαστήριο του Λος Άντζελες βρέθηκε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κατά την εκδίκαση μιας ιστορικής αγωγής που υποστηρίζει ότι τα social media είναι εθιστικά για τα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Big Tech πήρε θέση σχετικά με το αν τα προϊόντα της εταιρείας προκαλούν τελικά εθισμό στα παιδιά, επισημαίνοντας πως

Infinix Note 60 Series: Ανακοινώθηκε επίσημα

Η Infinix ανακοίνωσε επίσημα τη νέα σειρά Infinix Note 60, παρουσιάζοντας τα Note 60 και Note 60 Pro. Και αν περιμένεις απλώς μια τυπική αναβάθμιση, μάλλον θα εκπλαγείς. Η εταιρεία έριξε βάρος στην απόδοση, στην οθόνη, αλλά και σε κάτι πιο… παιχνιδιάρικο στο πίσω μέρος της συσκευής. Ας τα δούμε με τη σειρά. Τρία χρόνια

4 Tablets ιδανικά για εργασία και ψυχαγωγία

Το tablet δεν είναι πια μια «ενδιάμεση» συσκευή. Τι εννοούμε; Δεν είναι ούτε ένα μεγάλο κινητό ούτε ένα μικρό laptop. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σε ακολουθήσει στη δουλειά, στο σπίτι, στον καναπέ, στο τραπέζι της κουζίνας και γενικά όπου εσύ αποφασίσεις. Τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος που δουλεύουμε και χαλαρώνουμε έχει αλλάξει. Η

HP και ePac προχωρούν σε στρατηγική συμφωνία ύψους 50 εκατ. δολαρίων

Η HP και η ePac ανακοίνωσαν την υπογραφή μιας μεγάλης κλίμακας εμπορικής συμφωνίας που σφραγίζει τη μακροχρόνια στρατηγική τους σχέση. Η συνολική αξία της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, των αναλώσιμων και των υπηρεσιών για τρία χρόνια, εκτιμάται στα 50 εκατ. δολάρια. Η συμφωνία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης της εκτελεστικής ομάδας της ePac στο Ισραήλ

Xiaomi 17 Ultra Leica Edition: Ετοιμάζεται για Ευρώπη;

Η σειρά Xiaomi 17 φαίνεται πως ετοιμάζεται για Ευρώπη και τώρα έχουμε κάτι που ενισχύει αυτήν την πεποίθηση. Μια καταχώριση στο Geekbench δείχνει ότι το Xiaomi 17 Ultra Leica Edition ίσως κυκλοφορήσει και σε global έκδοση. Αν ισχύει, τότε η Xiaomi δεν φέρνει απλώς ένα δυνατό flagship. Φέρνει ένα καθαρόαιμο camera phone με σοβαρή έμφαση

Σήμερα ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο κατάστημα ανθρωποειδών ρομπότ «7S» στην Κίνα

Σήμερα ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Γουχάν, στην Κίνα, το πρώτο κατάστημα ανθρωποειδών ρομπότ τύπου «7S». Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου, όταν δύο ανθρωποειδή ρομπότ, ύψους 1,3 μέτρων, τέθηκαν σε λειτουργία στη βιτρίνα του καταστήματος στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι. Η έναρξη της καθημερινής δραστηριότητας του καταστήματος σηματοδοτήθηκε με μια συγχρονισμένη χορευτική

Μπιλ Γκέιτς: Αποσύρεται από τη σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ινδία

Ο Μπιλ Γκέιτς αποχώρησε από τη σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη, AI Impact Summit, που διοργανώνει η Ινδία λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του την Πέμπτη, προκαλώντας ένα ακόμη χτύπημα στην εμβληματική εκδήλωση που είχε ήδη πληγεί από οργανωτικά λάθη, διαμάχες σχετικά με ρομπότ και παράπονα για κυκλοφοριακό χάος. Kατά τη διάρκεια

Πυροσβέστες ΑΙ: Ρομπότ που σβήνουν φωτιές με ακρίβεια 99,67%

Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά πειράματα ρομποτικής των τελευταίων ετών, ένα σμήνος αυτόνομων ρομπότ πυρόσβεσης απέδειξε ότι η συνεργατική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές εστίες φωτιάς με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 99,67%. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές επιχειρήσεις σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.

Grok – X: Η ΕΕ ερευνά τώρα και σεξουαλικά deepfakes

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται γι’ άλλη μια φορά το Grok, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε ο υπερδραστήριος Ίλον Μασκ για να εφοδιάσει το δημοφιλέστατο κοινωνικό του δίκτυο, το Χ (πρώην Twitter). Το ζήτημα αφορά τη δημιουργία και δημοσίευση στο Χ άσεμνων, σεξουαλικών εικόνων που δημιουργούνται ερήμην των προσώπων που απεικονίζονται και δεν

Nvidia: Συνεργασία με ινδικά κεφάλαια για AI startups

Η αμερικανική κατασκευάστρια τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, Nvidia, επεκτείνει τις συνεργασίες της στην Ινδία και με εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, καθώς ποντάρει στο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης της χώρας, το οποίο έχει προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με αρκετές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Peak XV, Z47, Elevation Capital, Nexus

Ευρώπη: Θέμα «εθνικής επιβίωσης» η ψηφιακή κυριαρχία

Η ψηφιακή κυριαρχία είναι «ζήτημα εθνικής επιβίωσης» για την Ευρώπη, δήλωσε ένας Ευρωπαίος υπουργός στο CNBC, καθώς η ήπειρος προσπαθεί να ανατρέψει την κυριαρχία των αμερικανικών ψηφιακών υπηρεσιών στις υποδομές της εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων. Η εξάρτηση της περιοχής από την τεχνολογία και την στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ έχει τεθεί στο επίκεντρο, καθώς οι σχέσεις

Share

Μετά την παγκόσμια επιτυχία του τελευταίου μοντέλου συλλογιστικής τεχνητής νοημοσύνης της DeepSeek, οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Κίνας υποσχέθηκαν να δημιουργήσουν ένα κρατικά υποστηριζόμενο ταμείο για τη στήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας.

Το «κρατικό ταμείο καθοδήγησης επιχειρηματικών κεφαλαίων» θα επικεντρωθεί σε τομείς αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική τεχνολογία και η αποθήκευση ενέργειας υδρογόνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Zheng Shanjie, επικεφαλής του κρατικού οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του εθνικού νομοθετικού και συμβουλευτικού σώματος της Κίνας.

Το ταμείο αναμένεται να προσελκύσει κεφάλαια ύψους σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (138 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε διάστημα 20 ετών από τις τοπικές κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε ο Ζενγκ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.

Οι Κινέζοι ηγέτες θεωρούν ότι τα υψηλής τεχνολογίας τσιπ, οι κβαντικοί υπολογιστές, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της μεταποίησης. Αλλά η Κίνα αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τους τεχνολογικούς περιορισμούς των ΗΠΑ.

Ο Ζενγκ υιοθέτησε προκλητικό τόνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εξάρoντας τη ραγδαία πρόοδο της Κίνας στους τομείς των μικροτσίπ, των μεγάλων μοντέλων γλώσσας AI, καθώς και των βιομηχανικών και ανθρωποειδών ρομπότ.

«Σκηνές που κάποτε βλέπαμε μόνο στην επιστημονική φαντασία γίνονται τώρα πραγματικότητα. Κινούμαστε σταθερά προς τα παγκόσμια σύνορα της τεχνολογίας και της καινοτομίας», δήλωσε ο Zheng. «Αυτό αποδεικνύει ότι η προσπάθεια καταστολής και αποκλεισμού από ορισμένες δυνάμεις εξυπηρετεί μόνο την επιτάχυνση της προσπάθειάς μας για ανεξάρτητη καινοτομία», πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

DeepSeek

Η DeepSeek, μια ιδιωτική εταιρεία της οποίας το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο R1 αναστάτωσε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές όταν παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο, ήταν σε θέση να φτάσει σχεδόν τις δυνατότητες των ανταγωνιστών της -συμπεριλαμβανομένου του GPT-4 της OpenAI, του Llama της Meta και του Gemini της Google- αλλά σε ένα κλάσμα του κόστους.

Αυτό εξέπληξε τους παρατηρητές επειδή οι ΗΠΑ εργάζονται εδώ και χρόνια για να περιορίσουν την προμήθεια τσιπ τεχνητής νοημοσύνης υψηλής ισχύος στην Κίνα, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι η DeepSeek ήταν υποτίθεται σε θέση να επιτύχει το μοντέλο χαμηλού κόστους με σχετικά υποδύναμα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang δεσμεύτηκε να «προωθήσει τις αναδυόμενες βιομηχανίες και τις βιομηχανίες του μέλλοντος», καθώς παρέδωσε την ετήσια έκθεση εργασίας της κυβέρνησης. Ο Li υποσχέθηκε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την αύξηση της χρηματοδότησης για βιομηχανίες όπως η βιοκατασκευή, η κβαντική τεχνολογία, η ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία 6G.

Ενίσχυση της κατανάλωσης

Μετά από χρόνια που έδιναν προτεραιότητα στην τεχνολογική καινοτομία έναντι της εγχώριας ζήτησης, οι ηγέτες της Κίνας έχουν, επίσης, αρχίσει να δείχνουν μεγαλύτερη δέσμευση για την ενίσχυση της κατανάλωσης ως κορυφαίο καθήκον της πολιτικής τους. Η κινεζική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα ένα «ειδικό σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της κατανάλωσης», δήλωσε ο οικονομικός αξιωματούχος Ζενγκ.

Πέρυσι, παρά την ώθηση που δόθηκε τον Σεπτέμβριο για την τόνωση της οικονομίας, μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας προήλθε από τις εξαγωγές, οι οποίες ώθησαν το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας σε υψηλό ρεκόρ, λίγο κάτω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτή η ισχύς έχει προκαλέσει την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αυτή την εβδομάδα διπλασίασε τους αμερικανικούς εισαγωγικούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 20%.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών της Κίνας ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας ανήλθε σε μόλις 39% το 2023, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Macquarie Group. Αυτό συγκρίνεται με το 49% για τη Νότια Κορέα και το 55% για την Ιαπωνία, δύο ασιατικές χώρες με ήδη υψηλά ποσοστά αποταμίευσης, και το 68% για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να βρει δύναμη εκ των έσω εν μέσω αυξανόμενων εξωτερικών αβεβαιοτήτων. Η Κίνα δρομολογεί ειδικές δράσεις για την ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης», έγραψαν οι οικονομολόγοι της HSBC με επικεφαλής τον Jing Liu σε ερευνητικό σημείωμα την Τετάρτη.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, η Κίνα αύξησε το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε περίπου 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λι στην έκθεση εργασίας του. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και μέρος ενός σχεδίου για την αύξηση των δαπανών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ποσόστωση για την έκδοση κρατικών ομολόγων θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 25% από πέρυσι σε 6,2 τρισεκατομμύρια γιουάν (855 δισεκατομμύρια δολάρια), μοιρασμένη μεταξύ των τοπικών και των κεντρικών αρχών.

Τα ειδικά ομόλογα που θα εκδοθούν από τις τοπικές κυβερνήσεις, όπως αναφέρει το CNN, θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε υποδομές και για να βοηθηθεί η προβληματική αγορά κατοικίας, ενώ οι κεντρικές αρχές θα διαθέσουν περίπου 300 δισεκατομμύρια γιουάν (41 δισεκατομμύρια δολάρια) για να δαπανήσουν σε επιδοτήσεις καταναλωτών για το δημοφιλές πρόγραμμα ανταλλαγής αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών «μετρητά για την απόσυρση».

Κλειδί για την επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι το κατά πόσον είναι σε θέση να αναζωογονήσει τα «ζωώδη πνεύματα» των ιδιωτών επιχειρηματιών της Κίνας, οι οποίοι θα πρέπει να προωθήσουν την τεχνολογική καινοτομία καθώς το Πεκίνο προετοιμάζεται για περισσότερους περιορισμούς από τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ φιλοξένησε τα κορυφαία στελέχη της τεχνολογίας της χώρας στην πρωτεύουσα, όπου διακήρυξε ότι είναι «η καλύτερη ώρα» για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις «να δώσουν πλήρη έμφαση στις δυνατότητές τους».

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν πάνω από το 60% του ΑΕΠ της Κίνας και πάνω από το 80% της απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι επισκιάζονται από τον κρατικό τομέα σε μέγεθος. Ωστόσο, πολλές εταιρείες, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας, εξακολουθούν να ανακάμπτουν μετά από μια σοβαρή ρυθμιστική καταστολή που διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια.

4 Tablets ιδανικά για εργασία και ψυχαγωγία

Το tablet δεν είναι πια μια «ενδιάμεση» συσκευή. Τι εννοούμε; Δεν είναι ούτε ένα μεγάλο κινητό ούτε ένα μικρό laptop. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σε ακολουθήσει στη δουλειά, στο σπίτι, στον καναπέ, στο τραπέζι της κουζίνας και γενικά όπου εσύ αποφασίσεις. Τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος που δουλεύουμε και χαλαρώνουμε έχει αλλάξει. Η

HP και ePac προχωρούν σε στρατηγική συμφωνία ύψους 50 εκατ. δολαρίων

Η HP και η ePac ανακοίνωσαν την υπογραφή μιας μεγάλης κλίμακας εμπορικής συμφωνίας που σφραγίζει τη μακροχρόνια στρατηγική τους σχέση. Η συνολική αξία της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, των αναλώσιμων και των υπηρεσιών για τρία χρόνια, εκτιμάται στα 50 εκατ. δολάρια. Η συμφωνία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης της εκτελεστικής ομάδας της ePac στο Ισραήλ