Image default
TOP STORIES

Η Ευρώπη μένει πίσω στην τεχνολογική κούρσα

800x 1Η Ευρώπη υστερεί σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και την κβαντική τεχνολογία και χρειάζεται να καλύψει γρήγορα τη διαφορά, σύμφωνα με μια από τις ηγετικές επιχειρηματικές οικογένειες της ηπείρου.

Σε κοινή συνέντευξη στους Financial Times, ο Μάρκους και ο Τζέικομπ Γουόλενμπεργκ δήλωσαν ότι κάνουν μια δωρεά 1,6 δισεκατομμυρίων σουηδικής κορόνας (191 εκατομμύρια δολάρια) από τα οικογενειακά τους ιδρύματα – τα οποία ελέγχουν μετοχικά μερίδια εταιρειών από την Ericsson και την ABB ως την Electrolux και τη Nasdaq – σε σουηδικά πανεπιστήμια για να επισπεύσουν τη δουλειά.

«Καταλαβαίνουμε όλοι αυτό το τεράστιο άλμα που θα πρέπει να κάνουμε σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού για να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τη διαφορά με όσα γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, ή στην Κίνα, δήλωσε ο Μάρκους Γουόλενμπεργκ, πρόεδρος της τράπεζας SEB αμυντική ομάδα της Saab.

Η Ευρώπη ταλαιπωρείται από καιρό από το ερώτημα γιατί δεν κατάφερε να παράγει αντίπαλο στην Google ή το Facebook, αλλά τα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι η βιομηχανική της τεχνολογία είναι πρώτου βαθμού.

Αλλά ο Τζέικομπ Γουόλενμπεργκ, πρόεδρος του οικογενειακού επενδυτικού οίκου Investor και αναπληρωτής πρόεδρος της ABB και της Ericsson, πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι πολύ πίσω: «Η Ευρώπη είναι πιο κατακερματισμένη. Επομένως, ελπίζουμε ότι η στήριξη σχεδίων αυτού του είδους θα αποτελέσει μέρος της ανάληψης αυτών των βημάτων, ώστε να καλύψουμε τις ανησυχίες μας σε ορισμένους βασικούς τομείς. Διότι, φυσικά, είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία και είναι πολύ, πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις».

Τα ξαδέλφια Γουόλενμπεργκ αντιπροσωπεύουν την πέμπτη γενιά της ιστορικής οικογένειας, αλλά δεν ελέγχουν τα μερίδια των ευρωπαϊκών εταιρειών οι ίδιοι, αλλά μέσω μιας σειράς οικογενειακών ιδρυμάτων.

Το μεγαλύτερο, το ίδρυμα Κνουτ και Άλις Γουόλενμπεργκ ανακοίνωσε πρόσφατα μια επένδυση 600 εκατομμυρίων σουηδικής κορόνας για να ξεκινήσει ένα κέντρο για την κβαντική τεχνολογία καθώς και ένα πρόσθετο 1 δισεκατομμύριο σουηδικής κορόνας για να βοηθήσει ένα υπάρχον πρόγραμμα αυτόνομων συστημάτων να εξετάσει την τεχνητή  νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής και της βαθιάς μάθησης.

Ο Μάρκους Γουόλενμπεργκ ανέφερε ότι η έρευνα για την κβαντική τεχνολογία, η οποία προσπαθεί να βρει πρακτικές εφαρμογές για την κβαντομηχανική, ήταν «έργο επιπέδου ανθρώπου στο φεγγάρι,με την έννοια ότι είναι πραγματικά πολύ μακρινό επιστημονικά».

Προσέθεσε: «Όμως το θεωρούμε εξαιρετικά ενδιαφέρον, διότι εάν καταφέρουμε να αποκτήσουμε ουσιαστική γνώση … θα αποτελούσε ένα σημαντικό άλμα στην υπολογιστική ισχύ για την επιστήμη».

Τα ιδρύματα Γουόλενμπεργκ έχουν στόχο να προωθήσουν την έρευνα και την εκπαίδευση που είναι «επωφελής για τη Σουηδία» και οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στο Γκέτεμποργκ και το πανεπιστήμιο του Linkoping.

Τα ξαδέρφια Γουόλενμπεργκ έκρουσαν επίσης τον συναγερμό για τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου, τις οποίες θεωρούν ζωτικής σημασίας για τη Σουηδία ως μια μικρή, ανοιχτή οικονομία.

«Τα σημάδια στον ορίζοντα για το εμπόριο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Όλη η ιστορία δείχνει ότι αν αρχίσετε να είστε προστατευτικός. . . θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη. . . Είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο Μάρκους Γουόλενμπεργκ.

Related posts

Η Ευρώπη, η πιο καλά προετοιμασμένη περιοχή του πλανήτη για το online εμπόριο

fiber

Υστερεί η Ελλάδα στην ψηφιακή εκπαίδευση

fiber

Η φορολόγηση των εσόδων δεν είναι καλή λύση για τη φοροαποφυγή της τεχνολογίας

fiber

1 στους 10 Έλληνες έχει κάνει χρήση Internet of Things

fiber

7 στους 10 κατοίκους στον πλανήτη έχουν πρόσβαση στο Internet

fiber

1 στους 2 Έλληνες κάνει χρήση υπηρεσιών e-government

fiber