Στον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες για αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών. Η πρόσφατη έρευνα της KPMG, “Unlocking Government’s Technology Future,” αναδεικνύει τη στροφή του δημόσιου τομέα προς αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), τα δεδομένα και οι λύσεις Anything-as-a-Service (XaaS), παρά τις προκλήσεις, που αφορούν την έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων.
Η έρευνα δείχνει ότι το 85% των κυβερνητικών στελεχών την έλλειψη ταλέντων ως το κύριο εμπόδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, δύο στους τρεις εκφράζουν δυσκολίες στην προσέλκυση και διατήρηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού για την υλοποίηση ψηφιακών έργων. Αυτό το πρόβλημα εντείνεται, καθώς η κυβερνητική πρόοδος σε βασικές τεχνολογίες, όπως το ΑΙ και η αυτοματοποίηση, υστερεί κατά τι σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, με μόλις 28% να αναφέρει ικανοποιητική πρόοδο σε σχέση με 31% συνολικά.
Το 85% των κυβερνητικών στελεχών την έλλειψη ταλέντων ως το κύριο εμπόδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου
Συνολικά, το 66% θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη του απαραίτητου ταλαντούχου δυναμικού, που θα υλοποιήσει τα σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Το 45% αναφέρει ότι δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τον ρυθμό των εξελίξεων έναντι 54% των ερωτηθέντων στον ιδιωτικό τομέα.
Η επιτυχής υιοθέτηση του ΑΙ – σύμφωνα με την έρευνα – απαιτεί ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στις κυβερνητικές διαδικασίες, καθώς ορισμένοι πολίτες ανησυχούν για τις ηθικές και κανονιστικές παραμέτρους αυτής της τεχνολογίας. Η KPMG υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν τη δημόσια αποδοχή του ΑΙ μέσα από σαφείς κανονισμούς και μέτρα προστασίας.
Πολλές ταχύτητες
Η έρευνα δείχνει ότι ο ρυθμός προόδου στις αναδυόμενες τεχνολογίες δεν είναι ο ίδιος για όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει διαφοροποίηση, καθώς ορισμένοι δημόσιοι φορείς σημειώνουν ταχύτατη πρόοδο, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων τους. Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν ανησυχίες ότι η πρόοδός τους έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, ενώ εντοπίζουν κενά σε πιο εξειδικευμένες τεχνολογικές δεξιότητες ή γνώσεις.
Η επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης του ΑΙ έχει φέρει την αναδυόμενη τεχνολογία ψηλότερα στην ατζέντα των κυβερνητικών υπηρεσιών, με το 45% των ερωτηθέντων να επιβεβαιώνουν ότι πειραματίζονται με το ΑΙ σε ελεγχόμενες ομάδες, ενώ αρκετοί – καθώς αποκτούν περισσότερη εμπειρία – αναμένουν τη γενικευμένη εφαρμογή της προσέγγισής τους. Τα δύο τρίτα των ηγετικών στελεχών τεχνολογίας σε δημόσιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι περιμένουν από την κυβέρνησή τους να επενδύσει στο ΑΙ και στον αυτοματισμό εντός του επόμενου έτους.
Ωστόσο, η κούρσα για την υιοθέτηση του ΑΙ φέρνει στο φως μια σειρά από δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και των κανονιστικών ρυθμίσεων αυτών των νέων τεχνολογιών, καθώς και της έλλειψης εξειδικευμένων επαγγελματιών, που θα αναλάβουν την ανάπτυξη, επέκταση και διαχείριση των λύσεων ΑΙ.
Η έρευνα προτείνει ως λύση την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού (upskilling), ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα στις τεχνολογικές δεξιότητες. Παράλληλα, η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και εξειδικευμένους συμβούλους κρίνεται απαραίτητη για την απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων.