«Ζούμε την τέλεια καταιγίδα, θα έλεγα να μην κάνετε παιδιά», λέει ειδικός τεχνητής νοημοσύνης – Το σενάριο της «ΑΙ Doomsday»

Related

Η Samsung Electronics έλαβε την πιστοποίηση ISO 27001 για το SmartThings

 Η Samsung Electronics Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα ότι η εφαρμογή SmartThings της εταιρείας έλαβε την πιστοποίηση του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 27001:2022 για συστήματα διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών (ISMS). Το ISO 27001 είναι το παγκόσμιο πρότυπο για το Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ΣΔΑΠ) και θεσπίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO). Το πρότυπο παρέχει στις εταιρείες καθοδήγηση…

COSMOTE: Επενδύσεις που χτίζουν το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας

Η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα εχέγγυο για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνίας. Όσο προχωράει η ψηφιακοποίηση, η καθημερινότητα των πολιτών βελτιώνεται, ενώ ακόμα και μικρομεσαίες, τοπικές επιχειρήσεις μπορούν πλέον να επεκταθούν και να γίνουν παγκόσμιες. Στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, κινητήριος δύναμη είναι τα υπερσύγχρονα δίκτυα που θα…

Cosmote: Nationwide 5G population coverage surpasses 99%

Nationwide population coverage of Cosmote 5G, the country’s largest fifth-generation network, has surpassed 99%, with Cosmote achieving its goal ahead of schedule.The rapid development of the 5G network, is, according to the company, “another proof that Cosmote’s priority is the experience enjoyed by customers from its networks, steadily building the future of a connected Greece.”Cosmote,…

Συνολικά 33 βραβεία στα φετινά Effie και DΙΜΕ Awards και Digital Brand of the Year η COSMOTE

 3 βραβεία στα Effie Awards 2024 και 30 βραβεία στα Digital Media Awards 2024   Τριάντα τρία βραβεία απέσπασε συνολικά ο Όμιλος ΟΤΕ στα φετινά Effie Awards και Digital Media (DIME) Awards. Ειδικότερα, ο Όμιλος ΟΤΕ έλαβε 3 βραβεία (1 Gold, 2 Silver) στα Effie Awards, τα οποία αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τιμητικές διακρίσεις στο…

Συνολικά 33 βραβεία στα φετινά Effie και DΙΜΕ Awards και Digital Brand of the Year η COSMOTE

3 βραβεία στα Effie Awards 2024 30 βραβεία στα Digital Media Awards 2024 Τριάντα τρία βραβεία απέσπασε συνολικά ο Όμιλος ΟΤΕ στα φετινά Effie Awards και Digital Media (DIME) Awards. Ειδικότερα, ο Όμιλος ΟΤΕ έλαβε 3 βραβεία (1 Gold, 2 Silver) στα Effie Awards, τα οποία αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τιμητικές διακρίσεις στο χώρο…

Η HP οδηγεί την ηγεσία της τεχνητής νοημοσύνης σε επόμενο επίπεδο

Η HP παρουσίασε δύο νέες καινοτομίες – το AI PC με τις υψηλότερες επιδόσεις στον κόσμο και την πρώτη ενσωμάτωση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης σε μια πλατφόρμα ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Και οι δύο ανακοινώσεις επεκτείνουν τις προσπάθειες της HP να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη πραγματικότητα για τις εταιρείες και τους ανθρώπους με νέες και μετασχηματιστικές…

«Εμένα ψάχνετε;» Πώς οι απατεώνες αποκτούν τον αριθμό του τηλεφώνου σας

Ποιος θα μπορούσε να είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους να εξαπατήσετε κάποιον για να του πάρετε τα χρήματά;  Θα τσιμπούσατε το δόλωμα;  Φανταστείτε ότι δέχεστε ένα τηλεφώνημα από την τράπεζά σας που σας ενημερώνει ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί και ότι για να διατηρήσετε τα χρήματά σας ασφαλή, πρέπει να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά…

Η αδρεναλίνη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ζωντανά στο Vodafone TV

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024, το πιο ιστορικό αθλητικό γεγονός, έρχεται ζωντανά στο Vodafone TV μέσω 7+1 ειδικών pop-up καναλιών από το κανάλι Eurosport που προσφέρει πάνω από 820 ώρες συναρπαστικής αθλητικής δράσης. Από τις 18 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου, τα 7+1 Eurosport pop-up κανάλια θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους συνδρομητές του Vodafone…

Η Kaspersky επεκτείνει τo Automated Security Awareness Platform με ενότητα που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Kaspersky ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας νέας ενότητας που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο της πλατφόρμας Kaspersky Automated Security Awareness Platform (ASAP). Αυτή η τελευταία προσθήκη έχει ως στόχο να εξοπλίσει τους επαγγελματίες με τις απαραίτητες δεξιότητες για την καταπολέμηση των εξελισσόμενων απειλών που δημιουργούν οι κυβερνοεπιθέσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Η επιτακτική…

Παγκόσμιες τάσεις, τοπικές προτιμήσεις

Έχει σημασία πού ψωνίζουμε; Η παγκοσμιοποίηση έχει μετατρέψει τον κόσμο σε ένα παγκόσμιο χωριό. Η μεταβίβαση πληροφοριών και αγαθών και η μετακίνηση ανθρώπων δεν υπήρξαν ποτέ πιο εύκολες και γρήγορες. Δυσκολευόμαστε πλέον να φανταστούμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε ώρες για τη λήψη ενός μηνύματος ή έναν ολόκληρο μήνα για την παραλαβή ενός προϊόντος. Σήμερα…

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών στο e-shop.gr: Be the Hero!

Το e-shop.gr σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Οργάνωση KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές διοργάνωσε στις κεντρικές του εγκαταστάσεις, “https://www.youtube.com/watch?v=ZB-B-ZgSF6A” σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Όσοι από τους  εργαζομένους του e-shop.gr δήλωσαν ενδιαφέρον, παρακολούθησαν το συγκεκριμένο σεμινάριο,  συμμετέχοντας σε 6 σταθμούς πρακτικής εξάσκησης που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες διάσωσης μιας ζωής.  Η Οργάνωση KIDS SAVE…

Ξεπέρασε το 99% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G

Ξεπέρασε το 99% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, του μεγαλύτερου δικτύου πέμπτης γενιάς της χώρας, με την COSMOTE να πετυχαίνει τον στόχο της νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η ταχεία ανάπτυξη του δικτύου 5G, το οποίο πρώτη έφερε στην Ελλάδα, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι προτεραιότητα της COSMOTE είναι η εμπειρία που απολαμβάνουν…

Από πολιτευτές… γραμματείς, οι smart cities του Παπαστεργίου, που ξοδεύουν οι τουρίστες, αργεί ο Αναπτυξιακός, η «ρήτρα» της Cosmote, με εκπλήξεις η Στοά Αρσακείου...

Γενικοί γραμματείς Θέμα ημερών… ίσως και ωρών είναι οι αλλαγές των γενικών γραμματέων των υπουργείων.  Και όπως μαθαίνω, τουλάχιστον οι μισοί από τους 63 που υπάρχουν τώρα θα δουν την πόρτα της εξόδου.Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει το μήνυμα ότι όποιος δεν αποδίδει θα αντικαθίσταται.Αλλά αυτό που μαθαίνω εγώ είναι…

Περνά τα σύνροα της Κίνας το Xiaomi Mix Flip, έρχεται Ευρώπη τιμή στα 1.300 ευρώ

Πριν μία περίπου εβδομάδα, η Xiaomi ανάδειξε το πρώτο της clamshell ή αλλιώς  γνωστό ως Mix Flip. Παρακολουθώντας διαδικτυακά την εκδήλωση αν και προσαθήσουμε να μάθουμε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με μια διεθνή κυκλοφορία, οι εκρόσωποι της εταιρείας ήταν απρόθυμοι να συζητήσουν το θέμα δημόσια. Σήμερα υπάρχει επιβεβαίωση ότι η συσκευή θα φτάσει όντως εκτός Κίνας.…

Ακόμη καλύτερη η εφαρμογή Blackmagic Camera, υποστήριζεται από OnePlus και Xiaomi

Λίγες μόνο εβδομάδες νωρίτερα, η Blackmagic Design, ένας δημοφιλής κατασκευαστής κινηματογραφικών καμερών, ανακοίνωσε μια εφαρμογή Android που μπορεί να καταγράφει βίντεο H.264 και H.265 και ενσωματώνεται με το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο DaVinci Resolve της εταιρείας και τις σχετικές υπηρεσίες cloud. Η έκδοση 1.0 λειτουργούσε μόνο σε επιλεγμένα τηλέφωνα Google Pixel και Samsung Galaxy. Τώρα η…

Share

Ο Μο Γκόνταντ, ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και πρώην επικεφαλής επιχειρήσεων στο Google X, στέλνει μια τρομακτική προειδοποίηση για τη χρήση και τους κινδύνους της νέας τεχνολογίας. Η ανησυχία του για την ταχεία άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο μεγάλη που προτρέπει τους ανθρώπους να μην κάνουν παιδιά, ενώ άλλοι ειδικοί εξετάζουν το σενάριο της «AI Doomsday», την ημέρα της «Αποκάλυψης» της τεχνητής νοημοσύνης.

«Ειλικρινά οι κίνδυνοι είναι τόσο ισχυροί, που εξετάζοντας όλες τις άλλες απειλές για την ανθρωπότητα, νομίζω πως οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν παιδιά εάν ακόμη δεν έχουν γίνει γονείς», δήλωσε μιλώντας στον Steven Bartlett και στο podcast «το ημερολόγιο ενός CEO».

Όπως υπογραμμίζει το euronews, δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη της βιομηχανίας της τεχνολογίας εκδίδουν μια σαφή προειδοποίηση για τους μεγάλους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Ισχυρά πρόσωπα της τεχνολογίας, όπως ο Έλον Μασκ και ο συνιδρυτής της Aplle, Steve Wozniak, αλλά και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες και ειδικοί του χώρου υπέγραψαν πρόσφατα μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας να «παγώσουν» οι καινοτομίες για λίγο καιρό, ώστε η βιομηχανία αλλά και οι ίδιοι οι χρήστες να αποκτήσουν χρόνο για να επεξεργαστούν τις τελευταίες εξελίξεις.  

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κέντρο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοσημοσύνης.

Τις εν λόγω ανησυχίες ενστερνίστηκαν με ανοιχτή επιστολή και εκατοντάδες ηγέτες του κλάδου. Ο ίδιος ο Σαμ Άλτμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Open AI, της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT φέρνοντας επανάσταση στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, έχει προειδοποιήσει για «υπαρξιακό κίνδυνο», τονίζοντας πως «ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου, είναι μήπως προκαλέσουμε σημαντικές ζημιές στην κοινωνία. Αν αυτή η τεχνολογία βαδίσει στον λάθος δρόμο, μπορεί να πάει αρκετά μακριά». 

[embedded content]

«Δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας τόσο τέλεια καταιγίδα», τονίζει ο Μο Γκόνταντ. «Οικονομία, γεωπολιτική, υπερθέρμανση του πλανήτη, κλιματική αλλαγή και τώρα η ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή είναι μια τέλεια καταιγίδα, η απόλυτη αβεβαιότητα… Πότε ξανά δεν ήταν πιο έντονη. Αν αγαπούσατε πραγματικά τα παιδιά σας, θα θέλατε πραγματικά να τα εκθέσετε σε όλα αυτά;». Και αυτή η «τέλεια καταιγίδα» ενισχύεται από τον ανταγωνισμό των εταιρειών τεχνολογίας, που έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα για την ηγεμονία στη νέα τεχνολογική εποχή.

«Έχω περάσει την καριέρα μου γοητευμένος από τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία και τώρα η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα είναι μπροστά μας», είπε και πρόσθεσε:

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το αποκορύφωμα της τεχνολογικής προόδου και πιστεύω ότι θα είναι άνευ προηγουμένου στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται ο κόσμος». «Η πολυπλοκότητα της ψηφιακής νοημοσύνης είναι τέτοια που έχει γίνει αυτόνομη. Είναι ζωτικής σημασίας να μείνουμε συντονισμένοι στο πώς θα πρέπει να γίνεται αυτό, διαφορετικά κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω», κατέληξε.

Το σενάριο της «ΑΙ Doomsday»

Όταν αναφερόμαστε στους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης πολλοί φέρνουν στο μυαλό τους κινηματογραφικές δυστοπίες επιστημονικής φαντασίας. Η πραγματικότητα, σημειώνουν οι ειδικοί, θα είναι λιγότερο κινηματογραφική και θα σχετίζεται με μια υφέρπουσα επιδείνωση θεμελιωδών πτυχών των κοινωνιών. Το ίδιο το ChatGPT, σε συνέντευξή στο Newsbeast, είχε προειδοποιήσει πως ο κίνδυνος δεν προκύπτει από την ίδια την τεχνολογία αλλά από την κακόβουλη χρήση της από ανθρώπους.

Αυτό επισημαίνουν και οι ειδικοί. Η Τζέσικα Νιούμαν, διευθύντρια της Πρωτοβουλίας Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, μιλώντας στον Guardian, υπογράμμισε πως «η ανησυχία δεν προκύπτει από μια τεχνητή νοημοσύνη που θα αποκτήσει κάποιου είδους κακόβουλη επιθυμία». Ο κίνδυνος προέρχεται από κάτι πολύ πιο απλό: Από τον τρόπο που οι άνθρωποι θα αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη. Είτε γιατί επιθυμούν να προκαλέσουν κάτι κακό, είτε γιατί θα ενσωματώσουν σε υπέρμετρο βαθμό συστήματα τεχνητής νοημοσύνης – ακόμη και ανακριβή με εγγενείς αδυναμίες – σε όλο και περισσότερους τομείς της κοινωνίας.

Εν ολίγοις, η ακραία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει την ικανότητα να αποσταθεροποιεί κοινωνίες χωρίς να πάρει τα όπλα. Για παράδειγμα με τη μορφή της παραπληροφόρησης, διαβρώνεται η κοινή κατανόηση της αλήθειας και της εγκυρότητας των πληροφοριών. Μάλιστα η παραπληροφόρηση – είτε ως ανακρίβεια, είτε ως κακόβουλη διάδοση με σκοπό την παραπλάνηση – θα μπορούσε να διαιωνίζεται, καθώς τα τρέχοντα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργούν διαρκώς ελαττωματικά σύνολα δεδομένων από τα οποία θα γίνεται η εκμάθηση των μελλοντικών μοντέλων.

Μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT είναι επιρρεπή σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «παραισθήσεις», στο οποίο επαναλαμβάνονται κατασκευασμένες ή ψευδείς πληροφορίες. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης υπερεκτιμώνται, αλλά στον κόσμο των πληροφοριών έχει εκπληκτικό αντίκτυπο, επισημαίνουν ειδικοί, τονίζοντας πως το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορούμε να καταλάβουμε πραγματικά τι είναι αλήθεια και τι όχι και πως επαληθεύουμε αυτό που βλέπουμε στο διαδίκτυο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που βασίζονται σε αλγόριθμούς, έχουν ήδη δώσει ένα μάθημα, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία να ελεγχθεί αυτό το φαινόμενο, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει. Πέρα από την παραπληροφόρηση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χειραγώγηση και τον έλεγχο ανθρώπων,για αυτόνομα οπλικά συστήματα ενώ παράλληλα επιφέρει ένα βίαιο μετασχηματισμό στην αγορά εργασίας, καταλαμβάνοντας τεράστιο αριθμό θέσεων.

- -