Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας από την Cosmote Telekom για την Η.ΔΙ.ΚΑ

Related

Νέα πατέντα της Samsung για τους ενοχλητικούς αριθμούς

Η Samsung ετοιμάζει μια κίνηση ματ που αλλάζει τελείως τον τρόπο με τον οποίο το τηλέφωνό σας διαχειρίζεται τους ενοχλητικούς αριθμούς . Οι κάτοχοι του Galaxy S26 Ultra χρησιμοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη για να απαντάει σε ύποπτες κλήσεις . Ωστόσο, μια νέα πατέντα της εταιρείας ακολουθεί τον ακριβώς αντίθετο δρόμο . Απορρίπτει τον μπλοκαρισμένο

Τεράστια αισθητική αλλαγή στην οθόνη του iPhone 20 Pro

Μόλις κυκλοφόρησε η σειρά iPhone 18 και η τεχνολογική αγορά ήδη συζητάει τα μοντέλα της επόμενης χρονιάς. Η Apple αγαπά τις παραδόσεις και το 2027 γιορτάζει είκοσι χρόνια από την ημέρα που ο Steve Jobs παρουσίασε την πρώτη συσκευή. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η εταιρεία επιλέγει να προσπεράσει το όνομα 19 και να

Η AI ξαναγράφει τον χάρτη των τηλεπικοινωνιών: Το 55% της ανάπτυξης από τα data centers

Η AI αλλάζει την αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού: άνοδος 5%, κυριαρχία των cloud providers και νέες απαιτήσεις για οπτικές ίνες και την Ελλάδα.

Καμπανάκι για την κανονιστική συμμόρφωση των Δήμων σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Η νέα νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει συγκεκριμένες, δεσμευτικές υποχρεώσεις για κάθε Δήμο της χώρας. Η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2026 πλησιάζει, όμως ελάχιστοι Δήμαρχοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Τη στιγμή όπου η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε επί μέρους

Καμπανάκι για την κανονιστική συμμόρφωση των Δήμων σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Η νέα νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει συγκεκριμένες, δεσμευτικές υποχρεώσεις για κάθε Δήμο της χώρας. Η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2026 πλησιάζει, όμως ελάχιστοι Δήμαρχοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Τη στιγμή όπου η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε επί μέρους

Διπλή στόχευση για την κυβέρνηση: Επαφές Μητσοτάκη με τεχνολογικούς κολοσσούς στις ΗΠΑ και τελικές αποφάσεις στην Αθήνα για την ενέργεια

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Τα στρατηγεία κολοσσών της τεχνολογίας επισκέπτεται ο πρωθυπουργός στο πρώτο μέρος του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία της Nvidia, της Sequoia Capital και της Tesla στην Καλιφόρνια, όπου είχε συναντήσεις με κορυφαία στελέχη εταιρειών και ερευνητές στον τομέα της τεχνολογίας.

OpenAI: Καλεί τις ΗΠΑ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη τεχνικών προτύπων

Ο γίγαντας της τεχνητής νοημοσύνης OpenAI κάλεσε τη Δευτέρα τις Ηνωμένες Πολιτείες να ηγηθούν μιας διεθνούς προσπάθειας για την ανάπτυξη παγκόσμιων τεχνικών προτύπων για την πρωτοποριακή τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της αναδρομικής αυτοβελτίωσης, όπου τα συστήματα μπορούν να ενισχύουν αυτόνομα τις δικές τους δυνατότητες. Λόγω των ανησυχιών ότι η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να βλάψει τους ανθρώπους

Άλτμαν στον ΟΗΕ: Η OpenAI ζητά κοινά πρότυπα για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης

FORTUNE GREECE 21/09/2026, 21:31 SHARE Open AI CEO Sam Altman speaks during the G20 Innovation Ministerial in Chapel Hill, North Carolina, on September 2, 2026. (Photo by Matt RAMEY / AFP) Photo: AFP Η εταιρεία προτείνει κοινά πρότυπα αξιολόγησης των προηγμένων μοντέλων και ασφαλείς διαύλους επικοινωνίας ΗΠΑ-Κίνας για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με αναδυόμενους κινδύνους.

Ευρώπη: «Αχίλλειος πτέρνα» της κυβερνοασφάλειας η ανεπαρκής ανταλλαγή πληροφοριών

Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων σε ολόκληρη την ΕΕ υπονομεύονται από την αδυναμία των κρατών μελών να ανταλλάσσουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα περιστατικά, ανέφερε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών επενδύει όλο και περισσότερο στην κυβερνοασφάλεια — με 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στον τρέχοντα προϋπολογισμό της —

Παγίδα τα torrents δημοφιλών ταινιών: Κυβερνοεγκληματίες κρύβουν malware σε αρχεία με την «Οδύσσεια» του Νόλαν

Μια νέα, εξελιγμένη κακόβουλη εκστρατεία πολλαπλών σταδίων, η οποία στοχεύει τόσο μεμονωμένους χρήστες όσο και οργανισμούς αποκάλυψε η Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης (GReAT) της Kaspersky. Η εκστρατεία βασίζεται σε ένα μέχρι πρότινος άγνωστο είδος κακόβουλου λογισμικού, το οποίο διανέμεται μέσω torrent trackers με τη μορφή δημοφιλών ταινιών. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η «Οδύσσεια» του

Ανθρωποειδή ρομπότ: Στις 7.000 παγκοσμίως οι πωλήσεις πέρυσι

Περίπου 7.000 ανθρωποειδή ρομπότ πωλήθηκαν παγκοσμίως πέρυσι για βιομηχανική χρήση και παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής. Ο σχετικά μικρός αυτός αριθμός έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις για μια ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ιδίως στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά βιομηχανικών ρομπότ στον κόσμο, η οποία τον

Sophea AI: Ακούει ελληνικά και ανεβαίνει στη διεθνή κατάταξη για την αναγνώριση ομιλίας

Μπορεί μια τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσεται στην Ελλάδα να σταθεί απέναντι σε μοντέλα από ολόκληρο τον κόσμο; Στην περίπτωση του Sophea AI της KIEFER, η απάντηση έρχεται μέσα από μια διεθνή κατάταξη συστημάτων αυτόματης αναγνώρισης ομιλίας. Το Sophea ASR K1 (Preview), το σύστημα Automatic Speech Recognition του οικοσυστήματος Sophea AI, βρέθηκε στην 11η θέση

Share

Tον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ), ένα σύγχρονο εργαλείο για την αναβάθμιση της φροντίδας υγείας, υλοποίησε η Cosmote Telekom, σε συνεργασία με τη Byte Α.Β.Ε.Ε.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του συστήματος υγείας και υλοποιείται από την Η.ΔΙ.ΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το fibernews.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Πρόκειται για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω της οποίας οι πολίτες αποκτούν άμεση και εύκολη πρόσβαση στο ιατρικό τους ιστορικό, ενώ και οι ιατροί έχουν στη διάθεσή τους συγκεντρωμένα τα κλινικά δεδομένα των ασθενών.

Η πλατφόρμα συγκεντρώνει, για πρώτη φορά σε ένα σημείο πληροφορίες υγειονομικού προφίλ από όλες τις μονάδες και τις βαθμίδες υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η πρόσβαση στον ΕΗΦΥ πραγματοποιείται μέσω των εφαρμογών myHealth για τους πολίτες, από κινητό ή υπολογιστή, και myHealthDoc για τους γιατρούς, από υπολογιστή και σύντομα και από κινητό.

Η αναβαθμισμένη εφαρμογή myHealth επιτρέπει στον πολίτη να βλέπει τις διαγνώσεις, τις συνταγές φαρμάκων, τα παραπεμπτικά, αλλά και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τα δεδομένα από μητρώα ασθενειών,  τις νοσηλείες, τις ιατρικές βεβαιώσεις, τα εμβόλια, τις αλλεργίες και να προγραμματίζει τα ραντεβού του με γιατρούς, εύκολα και γρήγορα.

Επιπλέον, οι γονείς αποκτούν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό των έμμεσων ασφαλισμένων μελών της οικογένειας, δηλ. των ανήλικων παιδιών. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν, για Αndroid και ΙΟS κινητές συσκευές, καθώς και για υπολογιστή στο https://citizen.ehealthrecord.gov.gr. Ήδη, πάνω από 750.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» και χρησιμοποιούν το myHealth app.

Οι ιατροί, μέσω της εφαρμογής myHealthDoc (https://doctor.ehealthrecord.gov.gr) έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους, διευκολύνοντας την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας. Μπορούν να δουν τις διαγνώσεις του ασθενούς, τις χειρουργικές επεμβάσεις, τα αποτελέσματα εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, τους εμβολιασμούς, τις αλλεργίες, τις φαρμακευτικές αγωγές, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων μετρήσεων σε ζωτικά σημεία, όπως θερμοκρασία, σφυγμός, ρυθμός αναπνοής και πίεση αίματος, για να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του ασθενούς.

Επιπλέον, η εφαρμογή επιτρέπει στους ιατρούς να συμπληρώνουν το ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό (π.χ. άθληση, διατροφή, κάπνισμα) ιστορικό του ασθενούς, να καταχωρίσουν μια επίσκεψη με άμεση διασύνδεση με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και να παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας της υγείας των ασθενών τους. Το myHealthDoc διαθέτει και «chatbot», δηλαδή έναν Ψηφιακό Βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη, που διευκολύνει τους ιατρούς στη χρήση της εφαρμογής.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου, ενώ στις επόμενες φάσεις, θα προστεθούν νέες λειτουργικότητες και δεδομένα ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, ογκολογικών πρωτοκόλλων, αναπηρίας,  αιμοκαθάρσεων, ακτινοθεραπειών, χορηγήσεων φαρμάκων υψηλού κόστους, κ.ά. Επιπλέον, θα διατεθεί Ψηφιακός Βοηθός για τον πολίτη και θα εξελιχθεί με νέες δυνατότητες ο Ψηφιακός Βοηθός του ιατρού.

Το έργο «Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας» αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

O υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σχετικά: «Η έναρξη της εφαρμογής του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την ψηφιακή μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος υγείας.

Στόχος μας είναι να περάσουμε σε μια νέα ψηφιακή εποχή υγείας, με διαφάνεια, προσβασιμότητα και ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Ο πολίτης αποκτά ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας του, ενώ το κράτος αποκτά μια ξεκάθαρη και λειτουργική εικόνα της εθνικής υγειονομικής πραγματικότητας.

Πρόκειται για την κορωνίδα του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χώρο της δημόσιας υγείας, που θα ολοκληρωθεί πλήρως έως το τέλος του 2025, αλλά ήδη από σήμερα διαμορφώνει δυναμικά το μέλλον της φροντίδας των πολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε: «Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό του κρίσιμου τομέα της Υγείας.

Μέσω της ενοποίησης των ιατρικών δεδομένων σε μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, διευκολύνεται ουσιαστικά τόσο η πρόσβαση των πολιτών στις πληροφορίες υγείας τους, όσο και η ιατρική αξιολόγηση των ασθενών.

Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση με έμφαση στους πολίτες, την ταχύτερη και απλούστερη εξυπηρέτησή τους. Οι εφαρμογές myHealth και myHealthDoc για τους πολίτες και τους ιατρούς αντίστοιχα είναι εργαλεία που βελτιώνουν την ποιότητα φροντίδας, μειώνουν τις άσκοπες επισκέψεις και καταργούν την ανάγκη για φυσική μεταφορά εγγράφων.

Αξιοποιούμε ακόμα και την Τεχνητή Νοημοσύνη με ψηφιακούς βοηθούς για την παροχή προσωποποιημένων πληροφοριών.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και μέσω του φορέα μας ΗΔΙΚΑ, υλοποιούμε στοχευμένα έργα και μεταρρυθμίσεις καινοτομίας για την αναβάθμιση της Υγείας, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των πολιτών».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Η.ΔΙ.ΚΑ Α.Ε., Νίκη Τσούμα, σημείωσε: «Κάθε νέα ψηφιακή εφαρμογή που τίθεται στη διάθεση των πολιτών συνιστά ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα προς την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου: την παροχή ποιοτικών, προσβάσιμων και ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών υγείας.

Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, οι εφαρμογές myHealth και myHealthDoc, εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα υπηρεσιών υγείας, το οποίο αναβαθμίζει τόσο τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο και την εμπειρία ασθενών και ιατρών.

Από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έως τα σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης κλινικών δεδομένων, η Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε. συμβάλλει καθοριστικά στη μετάβαση προς ένα νέο πρότυπο φροντίδας, που βασίζεται στη διαφάνεια, την ταχύτητα και την ασφάλεια της πληροφορίας.

Οι ψηφιακές μας υπηρεσίες αποτελούν πλέον βασικές υποδομές κοινής ωφέλειας και η Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε. λειτουργεί ως τεχνολογικός πυλώνας του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής, δήλωσε: «Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, που φέρνει την τεχνολογία στην καρδιά του συστήματος υγείας και αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών και της ιατρικής κοινότητας.

Μέσα από τέτοια έργα, στην Cosmote Telekom χτίζουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους και κάνουμε σημαντικά βήματα προς την υλοποίηση του οράματός μας, να οδηγήσουμε την Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις ψηφιακοποίησης στην Ευρώπη».

COSMOTE Virtual Security Officer Services: Νέα υπηρεσία κυβερνοασφάλειας από την COSMOTE TELEKOM

Τη νέα υπηρεσία COSMOTE Virtual Security Officer Services διαθέτει η COSMOTE TELEKOM, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να χαράξουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας για την προστασία...

Ο τηλεοπτικός χάρτης της νέας αθλητικής σεζόν: Σε ποιο κανάλι θα παίζει το κάθε πρωτάθλημα

Η νέα ποδοσφαιρική σεζόν ξεκινά και μαζί της αρχίζει και η μάχη για το τηλεκοντρόλ, καθώς οι φίλαθλοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις μεγαλύτερες εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις μέσα από διαφορετικές τηλεοπτικές πλατφόρμες και κανάλια. Αρκετές διοργανώσεις διατηρούν την τηλεοπτική τους στέγη, ενώ υπάρχουν και σημαντικές αλλαγές, όπως στην περίπτωση του Κυπέλλου Ελλάδας.