Πικρά είναι τα σχόλια που γράφονται μέχρι στιγμής για το chip Tensor G4 της Google και την αρνητική ατμόσφαιρα ενισχύει μια νέα είδηση που δείχνει μερικές απογοητευτικές επιδόσεις αυτού του chip. Σίγουρα, για μια συσκευή όπως το Pixel 9 είναι το λιγότερο απογοητευτικό να μην βλέπεις κορυφαίες αποδόσεις αντίστοιχες με άλλες ναυαρχίδες του 2024.
Τώρα μια νέα σύγκριση σε γνωστό benchmark αποκαλύπτει ότι το Tensor G4 παλεύει τόσο με τα τρέχοντα όσο και με παλαιότερα κορυφαία SoC. Δεν θα μπορούσε καν να ξεπεράσει το Snapdragon 8 Gen 1, ένα chipset του 2021.
Ο ανεξάρτητος κριτής, Golden Reviewer, συνέκρινε το Tensor G4 με κορυφαία chipsets στο απαιτητικό 3DMark Wild Life Extreme. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Tensor G4 ξεπερνά τον προκάτοχό του, το Tensor G3, αλλά η βελτίωση δεν υπερβαίνει το 7%. Αν και αυτό δείχνει κάποια βελτίωση γενεών, είναι ένα σχετικά μικρό άλμα.
Πιο ανησυχητικό για ορισμένους χρήστες είναι η αδυναμία του Tensor G4 να ξεπεράσει το Snapdragon 8 Gen 1, ένα chipset που κυκλοφόρησε το 2021. Στην πραγματικότητα, το Snapdragon 8 Gen 1 κατέχει ένα ελαφρύ προβάδισμα περίπου 2% σε αυτό το τεστ μετρήσεων. Αυτό το χάσμα απόδοσης σε σχέση με ένα chip τριών παλαιών γενεών chip’s, δείχνει ότι η Google είναι σαφώς πίσω από άλλα SoC όσον αφορά την απόδοση.
Η διαφορά γίνεται ακόμη πιο έντονη σε σύγκριση με το τρέχον Snapdragon 8 Gen 3 και μάλιστα το πιο πρόσφατο μοντέλο επεξεργαστή της Qualcomm έχει βαθμολογία πάνω από 100% υψηλότερη από το Tensor G4 στο ίδιο σημείο benchmark.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Google έχει ήδη διευκρινίσει τις προηγούμενες δηλώσεις της σχετικά με την εστίαση του Tensor G4. Η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στις δυνατότητες AI έναντι των ακατέργαστων βαθμολογιών σε τέτοια τεστ μετρήεων. Η φιλοσοφία της εταιρείας ευθυγραμμίζεται με τα πλεονεκτήματα των τηλεφώνων Pixel στην υπολογιστική φωτογραφία και στις λειτουργίες AI στη συσκευή.
Παρά τα χαμηλά αποτελέσματα, υπάρχουν και μερικά καλά νέα. Η Google φέρεται να σχεδιάζει να κατασκευάσει το chip Tensor του 2025 χρησιμοποιώντας την προηγμένη διαδικασία 3nm της TSMC, απομακρύνοντας τη διαδικασία της Samsung. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην απόδοση όσο και στην αποδοτικότητα.
-