Ένα βήμα πιο κοντά έρχονται για τους Έλληνες καταναλωτές οι υπηρεσίες δορυφορικού Internet που προσφέρουν το Starlink Έλον Μασκ, η κοινοπραξία OneWeb και άλλες εταιρείες.
Τον δρόμο ανοίγει κοινή υπουργική απόφαση για τη λειτουργία δορυφορικών πιάτων που λειτουργούν και ως πομποί, σε αντίθεση με τις κεραίες δορυφορικής τηλεόρασης που λειτουργούν μόνο ως δέκτες και επομένως δεν χρησιμοποιούν δημόσιο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.
Την απόφαση συνυπέγραψαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαράς, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Το δορυφορικό Διαδίκτυο προσφέρει ταχύτητες έως 100 Mbps και προορίζεται κυρίως για απομακρυσμένες περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς από επίγεια δίκτυα.
H μεγαλύτερη υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου είναι σήμερα το Starlink της SpaceX, η οποία έχει εκτοξεύσει ως σήμερα περίπου 1.600 μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά.
Η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει την υπηρεσία στην Ελλάδα σύντομα, πιθανώς και εντός του έτους.
Στην τελική του μορφή, ο αστερισμός της εταιρείας θα περιλαμβάνει χιλιάδες ακόμα δορυφόρους και θα προσφέρει διαδικτυακή πρόσβαση από «οπουδήποτε στον κόσμο», όπως υπόσχεται ο ιδρυτής της εταιρείας Έλον Μασκ.
Στο παιχνίδι έχουν μπει επίσης η βρετανική OneWeb, η οποία έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα μερικές δεκάδες δορυφόρους, αλλά και η Amazon του Τζεφ Μπέζος, η οποία σχεδιάζει τον αστερισμό Kuiper αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εκτοξεύσει δικούς της δορυφόρους.