Έρευνα COSMOTE – ELTRUN: Ωριμάζουν ψηφιακά οι ΜμΕ στην Ελλάδα

Related

Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιμέτωπη με μια νέα απειλή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Την ίδια ώρα που οι κάτοικοι των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης προσπαθούν να δροσιστούν εν μέσω ενός πρωτοφανούς καύσωνα που σπάει κάθε ρεκόρ, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Big Tech) αντιμετωπίζουν τη δική τους μάχη για να διατηρήσουν σε λειτουργία τα ισχυρά τσιπ στα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης. Μια πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ανάλυσης

Νέα μελέτη: Μια απλή εξέταση στα μάτια μπορεί να προβλέψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα πρόωρα βρέφη

Νέα μελέτη: Μια απλή εξέταση στα μάτια μπορεί να προβλέψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα πρόωρα βρέφη FORTUNE GREECE 29/06/2026, 21:00 SHARE Μια απλή, μη επεμβατική σάρωση του αμφιβληστροειδούς σε πρόωρα βρέφη θα μπορούσε να προβλέπει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τον κίνδυνο αναπτυξιακών δυσκολιών και την πιθανότητα εμφάνισης χαρακτηριστικών αυτισμού ήδη από τις πρώτες ημέρες

Ο «Mr Wonderful» του Shark Tank ποντάρει 70 δισ. στα data centers και αγνοεί τις αντιδράσεις

FORTUNE GREECE 29/06/2026, 20:32 SHARE Businessman and TV personality Kevin O'Leary attends the premiere of "Marty Supreme" in Los Angeles, California, on December 8, 2025. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: AFP Ο επενδυτής του Shark Tank Κέβιν Ο'Λίρι έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των data centers, επενδύοντας 70

Νότια Κορέα: Ανακοινώθηκαν επενδύσεις 576 δισ. δολ. για παραγωγή επεξεργαστών ΑΙ

Μια ριζοσπαστική βιομηχανική στρατηγική με επίκεντρο τους ημιαγωγούς και την τεχνητή νοημοσύνη και με «προίκα» 576 δισ. δολλαρίων , ανακοινώθηκε απο τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας  Λι Τζέ Μιουνγκ με στόχο -μεταξύ άλλων – την εξασφάλιση της παγκόσμιας κυριαρχίας. Οπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο με βασικούς πυλώνες τη Samsung Electronics και την SK Hynix

Η Nvidia ετοιμάζει data centers στο Διάστημα – Οι νέες προσλήψεις που αποκαλύπτουν τα σχέδιά της

FORTUNE GREECE 29/06/2026, 18:32 SHARE Η Nvidia κάνει ακόμη ένα βήμα προς την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης στο Διάστημα, ενισχύοντας την ομάδα που εργάζεται στο Space-1, το πρώτο υπολογιστικό σύστημα της εταιρείας για αποστολές σε χαμηλή γήινη τροχιά. Οι νέες αγγελίες εργασίας δείχνουν ότι το φιλόδοξο project περνά από τη φάση του σχεδιασμού στην υλοποίηση.

Κίνα: Το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο ξενοδοχείο με αποκλειστικά ρομπότ ανοίγει το 2027

FORTUNE GREECE 29/06/2026, 17:15 SHARE Η Pudu Robotics δημιουργεί στη Σενζέν ένα ξενοδοχείο όπου το check-in, το room service, η καθαριότητα και η εξυπηρέτηση θα πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής Το πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο που θα λειτουργεί αποκλειστικά με ρομπότ αναμένεται να ανοίξει στην Κίνα το 2027. Η Pudu Robotics

Η Google Cloud επιστρατεύει εξειδικευμένη AI για την ανακάλυψη φαρμάκων και προηγμένων υλικών

FORTUNE GREECE 29/06/2026, 16:15 SHARE Η Google Cloud ενσωματώνει στο Marketplace τα εξειδικευμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της SandboxAQ, δίνοντας σε επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς πρόσβαση σε εργαλεία που μπορούν να επιταχύνουν την ανακάλυψη φαρμάκων, την ανάπτυξη προηγμένων υλικών και άλλες σύνθετες επιστημονικές εφαρμογές. Η Google Cloud προσθέτει στο Marketplace τα επιστημονικά AI μοντέλα της SandboxAQ.

Samsung Galaxy A27 5G: καθηλωτική οθόνη και εκπληκτικές δυνατότητες AI

Η Samsung Electronics Co ., Ltd. παρουσίασε το Galaxy A27 5G, μια συσκευή που αναβαθμίζει την καθημερινή χρήση του κινητού με μια εκπληκτική οθόνη, αξιόπιστες επιδόσεις και προσεκτικά ενσωματωμένες λειτουργίες AI. Ως συνέχεια του Galaxy A26 5G, το Galaxy A27 5G εισάγει βελτιώσεις, που καθιστούν την εμπειρία του χρήστη ευκολότερη και πιο διαισθητική. Περισσότερη οθόνη

WHAT’S UP U30: Περισσότερα data και εμπειρίες για τους κάτω των 30 ετών

Μια νέα εποχή ξεκινά για το WHAT’S UP, το οποίο αλλάζει ταυτότητα και φέρνει αποκλειστικά προνόμια και μοναδικές εμπειρίες για όλους τους νέους κάτω των 30 ετών με το WHAT’S UP U30. Το WHAT’S UP U30 είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση για τους νέους, ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες τους, και προσφέρει: Αποκλειστικά WHAT’S UP DIY

Γιατί τα μεγάλα εργαστήρια AI προσλαμβάνουν όλο και περισσότερους φιλοσόφους

FORTUNE GREECE 29/06/2026, 14:00 SHARE Καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης καλούνται να διαχειριστούν ηθικά διλήμματα, νομικούς περιορισμούς και ζητήματα ασφάλειας, η φιλοσοφία εξελίσσεται σε κρίσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό και την εκπαίδευση των μοντέλων AI. Οι μεγάλες εταιρείες AI ενισχύουν τα τμήματά τους με φιλοσόφους για να αντιμετωπίσουν ηθικά, νομικά και τεχνικά διλήμματα των μοντέλων.

Η Swatch διεκδικεί 170 εκατομμύρια από τη Samsung

Η Swatch διεκδικεί το αστρονομικό ποσό των 170 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Samsung . Ο λόγος; Κάποιοι εξωτερικοί δημιουργοί ανέβασαν στο Galaxy Store ψηφιακές προσόψεις ρολογιών που αντέγραφαν πιστά πολυτελή σήματα όπως της Omega και της Tissot . Ένα δικαστήριο στο Λονδίνο έκρινε ήδη τη Samsung ένοχη για παραβίαση εμπορικού σήματος από το 2022 .

Κυκλοφορεί νέο extension του Gemini για το Google Play

Ξέχνα το ατελείωτο scrolling στο Google Play Store κάθε φορά που ψάχνεις μια νέα εφαρμογή. Η Google φέρνει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τα Android κινητά μας, συνδέοντας το Gemini απευθείας με το επίσημο κατάστημα εφαρμογών της. Το νέο extension του Gemini για το Google Play ξεκίνησε ήδη να κυκλοφορεί και σου

Share

Σταθερή πρόοδος στην ψηφιακή ωριμότητα των ΜμΕ στην Ελλάδα καταγράφεται το 2024, σύμφωνα με την έρευνα «Η Ψηφιακή Ετοιμότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα» που εκπόνησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την COSMOTE. Αυτή είναι η τρίτη φορά που η έρευνα διεξάγεται, με τις προηγούμενες να έχουν πραγματοποιηθεί το 2020 και το 2022. Τα στοιχεία δείχνουν συνεχή αύξηση στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας των ΜμΕ, με βελτίωση κατά 17% σε σύγκριση με το 2022.

Ο κ. Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής B2B Marketing, CRM & Channel Management Ομίλου ΟΤΕ, σχολίασε σχετικά: «Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι κρίσιμο ζήτημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι σημαντικό να τις βοηθήσουμε όλοι. Όπως είδαμε στην έρευνα, οι ΜμΕ έχουν προοδεύσει αρκετά στο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, υπάρχουν όμως περιθώρια βελτίωσης. Στην COSMOTE, μέλος του Ομίλου Telekom, στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των ελληνικών επιχειρήσεων, στηρίζοντας έμπρακτα την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με υπηρεσίες, εργαλεία, λύσεις και την υποστήριξη που χρειάζονται για να το πετύχουν».

Ο κ. Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN), από την πλευρά του επισήμανε: «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ψηφιακή αναβάθμιση των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Παρ όλα αυτά η ψηφιακή τους ετοιμότητα είναι ακόμη σε πρώιμα στάδια αφού χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο μόνο το 50% των γνωστών ψηφιακών συστημάτων και τεχνολογιών, ενώ μόνο το 25% αξιοποίησαν επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις για τις τεχνολογικές επενδύσεις που έκαναν».

Συνεχής Αύξηση του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Δείκτης Ψηφιακής Ετοιμότητας των ΜμΕ στην Ελλάδα για το 2024 ανήλθε σε 5,24/10, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2022, όταν ο δείκτης βρισκόταν στο 4,49/10. Στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών (2020-2024), η συνολική αύξηση φτάνει το 29%, αποδεικνύοντας τη σταθερή πρόοδο στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρά το ότι καταγράφεται αυτή η θετική πορεία, οι ΜμΕ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μόνο το 50% των διαθέσιμων ψηφιακών συστημάτων και τεχνολογιών, γεγονός που δείχνει πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης.

Από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, το 39% εξακολουθεί να βρίσκεται στα πρώτα στάδια του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας (Elementary και Basic), ενώ το 33% κατατάσσεται στα πιο προχωρημένα στάδια (Advanced και Ideal). Η κατηγορία των μικρομεσαίων στο στάδιο Advanced σημείωσε σημαντική αύξηση, από το 18% το 2022 στο 32% το 2024, δείχνοντας βελτιωμένη ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας

Οφέλη από τη Χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών

Η έρευνα ανέδειξε τα κύρια οφέλη που προσφέρει η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η διαχείριση σχέσεων με πελάτες, η αποτελεσματική επικοινωνία και η βελτίωση της εμπειρίας πελάτη ήταν από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που αναδείχθηκαν. Οι επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM), πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες, έχουν σημειώσει βελτίωση στη διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες και προσφέρουν βελτιωμένη εμπειρία στον τελικό καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, η βελτίωση της εμπειρίας πελάτη και η αυξημένη παραγωγικότητα ήταν τα δύο κύρια επιτεύγματα των επιχειρήσεων που επένδυσαν στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμφανίζονται θετικές στη μελλοντική χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI), κάτι που φέρνει στο προσκήνιο ένα ισχυρό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση καινοτόμων ψηφιακών λύσεων.

Ανασταλτικοί Παράγοντες

Παρά την προαναφερθείσα πρόοδο, οι ΜμΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Οι περιορισμένοι χρηματοοικονομικοί πόροι και η έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού αναγνωρίζονται ως οι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την ευρύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Αν και υπάρχουν διαθέσιμες επιχορηγήσεις και προγράμματα επιδότησης, μόνο το 25% των ΜμΕ τα αξιοποίησαν, ενώ το 70% ανέφερε την έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων ως το κύριο εμπόδιο.

Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι ένας ακόμα τομέας που απαιτεί βελτίωση, καθώς 1 στους 2 εργαζόμενους στις ΜμΕ δεν διαθέτει τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες. Μόνο 1 στους 3 συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι ΜμΕ θα μπορούσαν να επενδύσουν περισσότερο σε αυτόν τον τομέα, ώστε να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από τις τεχνολογικές τους επενδύσεις.

Ψηφιακή Ετοιμότητα ανά Κλάδο

Η ψηφιακή ωριμότητα των ΜμΕ επηρεάζεται από το μέγεθος και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με πάνω από 10 εργαζόμενους, αλλά και οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες, εμφανίζονται πιο προχωρημένες στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, με μέσο όρο 5,76. Οι κλάδοι του εμπορίου, της βιομηχανίας και των επιστημονικών δραστηριοτήτων ακολουθούν, με μέσο όρο που κυμαίνεται από 5,26 έως 5,37.

Αντίθετα, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με προσωπικό 1 έως 10 άτομα, τα επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας είναι χαμηλότερα, με μόλις το 26% να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, η έρευνα επισημαίνει ότι ακόμη και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητά τους αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Ψηφιακή Ασφάλεια και Κυβερνοαπειλές

Η ψηφιακή ασφάλεια αποτελεί έναν τομέα στον οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να εστιάσουν περισσότερο. Η έρευνα δείχνει ότι 8 στις 10 ΜμΕ χρησιμοποιούν βασικές λύσεις ψηφιακής ασφάλειας, όπως antivirus, αλλά οι πιο εξελιγμένες λύσεις, όπως συστήματα ασφαλείας Cloud και υπηρεσίες προστασίας IoT, δεν έχουν ακόμα ευρεία εφαρμογή.

Η ανάγκη για οργανωμένα σχέδια προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης του προσωπικού και της εφαρμογής τακτικών backup, καθίσταται επιτακτική, δεδομένου του αυξανόμενου κινδύνου από κυβερνοεπιθέσεις. Η σωστή οργάνωση και χρήση προχωρημένων συστημάτων ασφάλειας μπορεί να προστατέψει τις επιχειρήσεις από πιθανούς κινδύνους και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τους.

(από δεξιά)  Ο κ. Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής B2B Marketing, CRM & Channel Management Ομίλου ΟΤΕ, και ο κ. Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN)

Σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης

Η έρευνα του ELTRUN σε συνεργασία με την COSMOTE αποτυπώνει τη σταθερή πρόοδο που σημειώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Παρόλο που οι προκλήσεις παραμένουν, όπως οι περιορισμένοι πόροι και η έλλειψη εκπαίδευσης, οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές. Η προθυμία των επιχειρήσεων να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, δείχνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: Ψηφιακή Ετοιμότητα ΜμΕ 2024.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026 έρχεται στην COSMOTE TV

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026 έρχεται το τετραήμερο 25-28 Ιουνίου, με όλη τη δράση να μεταδίδεται στην COSMOTE TV. Το COSMOTE SPORT 5HD θα φιλοξενήσει και τις 17 ειδικές διαδρομές του 8ου γύρου του FIA World Rally Championship (WRC) για το 2026, ενώ η δημοσιογραφική ομάδα της COSMOTE TV θα βρίσκεται στην «καρδιά» των εξελίξεων

COSMOTE TELEKOM: Καινοτομία, AI και Business Cloud στα Panathenea 2026

Στις 3 Ιουνίου 2026 στη Αθήνα, η καρδιά της καινοτομίας χτύπησε στο διεθνές φεστιβάλ τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας Panathēnea 2026, με την COSMOTE TELEKOM να δίνει ένα ηχηρό και δυναμικό «παρών». Σε μια διοργάνωση που κατάφερε να φέρει σε άμεση επαφή κορυφαίους επενδυτές, πρωτοπόρους δημιουργούς και φιλόδοξα startup οικοσυστήματα από κάθε γωνιά του πλανήτη, η παρουσία