Τα ευρήματα του δείκτη Dell Technologies 2021 Global Data Protection Index (GDPI) αποκαλύπτουν ότι οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις με την προστασία των δεδομένων που οφείλονται στη συνεχή απειλή του ransomware και στη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών όπως είναι οι εγγενείς εφαρμογές στο cloud, τα Kubernetes containers και η τεχνητή νοημοσύνη.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της IDC, περισσότεροι από το ένα τρίτο των οργανισμών παγκοσμίως έχουν αντιμετωπίσει επίθεση ή παραβίαση ransomware που εμπόδισε την πρόσβαση σε συστήματα ή δεδομένα τους προηγούμενους 12 μήνες. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα αυξανόμενα – και φαινομενικά αναπόφευκτα – ζητήματα, η Dell Technologies εισάγει νέο λογισμικό και υπηρεσίες για να επιταχύνει τη διαθεσιμότητα δεδομένων από VM backup, να απλοποιήσει την εικονική διαχείριση μεγάλων σετ δεδομένων και να διατηρήσει την αδιάλειπτη λειτουργία της επιχείρησης, ενώ μειώνει την εξάρτηση από τις καθημερινές διαδικασίες ανάκτησης από τον κυβερνοχώρο.
«Ενώ οι επιθέσεις ransomware μπορεί να είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, η αποδοχή της ήττας ως προαποφασισμένου αποτελέσματος δεν μπορεί να είναι η απάντηση», δήλωσε ο Jeff Boudreau, πρόεδρος και γενικός διευθυντής, Infrastructure Solutions Group, Dell Technologies. «Κατανοούμε ότι αυτά που διακυβεύονται δεν ήταν ποτέ σημαντικότερα και το έργο της προστασίας δεδομένων δεν ήταν ποτέ πιο πολύπλοκο. Ως ο κορυφαίος πάροχος υλικού και λογισμικού προστασίας δεδομένων, το portfolio μας αντιμετωπίζει αυτήν την αυξανόμενη πρόκληση βοηθώντας τους πελάτες να υιοθετήσουν μια ολιστική στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των δεδομένων προκειμένου να αναγνωρίσουν, προστατεύσουν, εντοπίσουν, αντιδράσουν και ανακάμψουν από ransomware και άλλες κυβερνοεπιθέσεις».
Τα νέα ευρήματα του GDPI αποκαλύπτουν αυξημένη πολυπλοκότητα γύρω από την προστασία των δεδομένων
Η έρευνα 2021 Dell Technologies GDPI σε 1.000 παγκοσμίως ΙΤ decision makers δείχνει ότι οι οργανισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη συνεχή αύξηση των δεδομένων και την αυξημένη πολυπλοκότητα προστασίας δεδομένων. Η μελέτη έδειξε ότι οι οργανισμοί διαχειρίζονται πάνω από 10 φορές τον όγκο δεδομένων που είχαν πριν από πέντε χρόνια – από 1,45 petabytes το 2016 σε 14,6 petabytes το 2021. Επιπλέον, το 82% των ερωτηθέντων ανησυχούν ότι οι υπάρχουσες λύσεις προστασίας δεδομένων του οργανισμού τους δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε όλες τις μελλοντικές επιχειρηματικές προκλήσεις. Αυτές οι ανησυχίες είναι βάσιμες, με περισσότερο από το 30% να αναφέρει απώλεια δεδομένων τον τελευταίο χρόνο και σχεδόν τους μισούς (45%) να αντιμετωπίζουν μη προγραμματισμένο χρόνο διακοπής λειτουργίας του συστήματος.
Τα ευρήματα του GDPI περιλαμβάνουν:
• Το 62% ανησυχεί για τα υπάρχοντα μέτρα προστασίας των δεδομένων που μπορεί να μην είναι επαρκή για την αντιμετώπιση απειλών κακόβουλου λογισμικού και ransomware, ενώ το 74% συμφωνεί ότι έχει αυξημένη έκθεση σε απώλεια δεδομένων από απειλές στον κυβερνοχώρο με την αύξηση των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι.
• Πάνω από τα δύο τρίτα (67%) δεν πιστεύουν ότι μπορούν να ανακτηθούν όλα τα κρίσιμα επιχειρηματικά δεδομένα τους σε περίπτωση καταστροφικής κυβερνοεπίθεσης ή απώλειας δεδομένων.
• Το 63 % πιστεύει ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες-όπως οι εγγενείς στο cloud εφαρμογές, τα Kubernetes containers, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση (machine learning) ενέχουν κινδύνους για την προστασία των δεδομένων και η έλλειψη λύσεων προστασίας δεδομένων για νεότερες τεχνολογίες ήταν μεταξύ των τριών πρώτων προκλήσεων για τους οργανισμούς σχετικά με την προστασία των δεδομένων.
• Κατά μέσο όρο, το κόστος απώλειας δεδομένων τους τελευταίους 12 μήνες εμφανίζεται σχεδόν κατά τέσσερις φορές υψηλότερο για οργανισμούς που χρησιμοποιούν πολλούς προμηθευτές προστασίας δεδομένων σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιούν τις λύσεις ενός προμηθευτή.