- Written by NEWSROOM
- Published in MOBILE
Σύμφωνα με το androidpit, το
έχει προσθέσει πλέον ένα νέο feature στην τελευταία beta έκδοση, που επιτρέπει στους χρήστες
να κατεβάσουν τα δεδομένα
που η εφαρμογή έχει συλλέξει από αυτούς. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, η κίνηση αυτή δεν προκύπτει από την επιθυμία του Whatsapp
αλλά από τον εξαναγκασμό του νομοθετικού πλαισίου
, που μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να περιορίσει τον έλεγχο που έχουν διάφορες τεχνολογικές εταιρείες στις ζωές μας. Το WABetaInfo ανακάλυψε πρόσφατα ότι στην WhatsApp έκδοση 2.18.50 (beta), υπάρχει μια νέα επιλογή που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να κατεβάσουν ένα αντίγραφο των δεδομένων που έχει συλλέξει για αυτούς. Ακριβώς από κάτω ακολουθούν screenshots για το πως ακριβώς μπορεί να γίνει το κατέβασμα των δεδομένων μέσα από το
Account>Privacy section
του app.
Γιατί το Whatsapp δίνει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο;
Μέχρι και σήμερα αρκετοί είναι οι χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνική δικτύωσης εξαιτίας της ευκολίας που υπόσχονται, χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά τι δεδομένα συλλέγονται και τι κάνουν οι εταιρείες με αυτά. Και φυσικά από την πλευρά τους οι εταιρείες δεν είναι πρόθυμες να αποκαλύψουν στο κοινό λεπτομέρειες σχετικά με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, εκτός και αν εξαναγκαστούν, κάτι που μάλλον συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Το νέο WhatsApp feature, το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο σε beta προς το παρόν, προβλέπεται στον νέο Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, ένα μέτρο των Ευρωπαϊκών Αρχών και που αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων για τους Ευρωπαίους πολίτες. Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός; Απαιτεί από τις εταιρείες να προσφέρουν τα δεδομένα που συλλέγουν σε portable format, δηλαδή, να μπορούν να κατεβάσουν τις πληροφορίες αυτές και να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτές, όπως αυτοί επιθυμούν.
Πως η Ευρώπη επιβάλλει μεγαλύτερη διαφάνεια σε τεχνολογικούς κολοσσούς!
Εκτός από τη δυνατότητα εξαγωγής των δεδομένων, στον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων προβλέπεται και μεγαλύτερη διαφάνεια από τις εταιρείες όσον αφορά τα δεδομένα συνολικά:
- Οι εταιρείες καλούνται να είναι πιο ξεκάθαρες σχετικά με το τι δεδομένα αποθηκεύουν και για πόσο διάστημα, ενώ οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να βρίσκουν εύκολα τα στοιχεία επικοινωνίας των εταιρειών που είναι υπεύθυνες για τη συλλογή δεδομένων.
- Οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να διαμορφώνουν τα privacy settings, ξεκινώντας από το υψηλότερο επίπεδο ιδιωτικότητας.
- Θα πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ποια δεδομένα συλλέγονται και θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους για τη συλλογή και την αποθήκευση των δεδομένων. Για παιδιά κάτω των 13 ετών, οι γονείς θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.
- Παραβίαση των προαναφερθέντων ρυθμίσεων, μπορεί να επιφέρει πρόστιμα ύψους €1,000,000 ($1,250,000) ή 2% επί των ετήσιων εσόδων.
Αν και οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν τους Ευρωπαίους πολίτες, ίσως τα μέτρα επεκταθούν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρώπης. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείτε το Whatsapp, το νέο νομοθετικό πλαίσιο αφορά και το Facebook, ενώ και εταιρείες όπως Google, Microsoft, Amazon και Apple θα πρέπει να συμμορφωθούν.
Με πληροφορίες από androidpit και eugdpr.org