ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: -
Ο Senior Vice President, Innovation, Product & Engineering της Mastercard μιλά για τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται από τη ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών.
Τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζει η Mastercard τις τεχνολογικές προκλήσεις εν μέσω της μεγάλης προόδου της τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες που προσφέρει στα συστήματα πληρωμών για τους πελάτες της, καταγράφει ο Nima Sepasy, Senior Vice President, Innovation, Product & Engineering της Mastercard.
Ο ίδιος σημειώνει πως «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο ψηφιακό εμπόριο είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ αγνώστων. Το tokenization αναδεικνύεται ως καθοριστική τεχνολογία για την προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια». Προσθέτει, δε, πως η Mastercard επιτρέπει νέες μορφές ασφαλούς ανταλλαγής αξιών, δημιουργώντας παράλληλα νέες δυνατότητες και επιχειρηματικά μοντέλα.
Για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, ο Nima Sepasy υπογραμμίζει ότι η εταιρεία του χρησιμοποιεί την AI με τρόπο που επιτρέπει «να προστατεύουμε πάνω από 143 δισεκατομμύρια συναλλαγές ετησίως από απάτες» και προβλέπει πως «η επόμενη γενιά AI μπορεί να προβλέπει ανάγκες και να ενεργεί αυτόνομα, καθιστώντας δυνατό για τους πελάτες να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους πιο αποδοτικά, αυτοματοποιώντας απόλυτα τον χρηματοοικονομικό προγραμματισμό τους».
Τέλος, μιλά για τις λύσεις που προσφέρει η ομάδα ειδικών επιστημόνων του Mastercard Foundry, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση της εμπειρίας των πελατών.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Nima Sepasy:
Το Mastercard Foundry βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας εδώ και χρόνια. Πώς βλέπετε το ρόλο της διεπιστημονικής συνεργασίας στη διαμόρφωση της επόμενης γενιάς πελατοκεντρικών λύσεων;
Το Mastercard Foundry αποτελείται από μια πλούσια ομάδα ειδικών – επιστήμονες δεδομένων, μηχανικούς, προγραμματιστές, υπεύθυνους προϊόντων και άλλους – οι οποίοι συνεργάζονται στενά για να δημιουργούν λύσεις που πραγματικά διαφοροποιούν την εμπειρία των πελατών. Για να αναπτυχθεί μια πελατοκεντρική λύση, απαιτείται συνεργασία και συγχρονισμός σε πολλούς τομείς, κάτι που έχουμε οργανώσει γύρω από τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος είναι το σύστημα ανάπτυξης της Mastercard, που προωθεί την καινοτομία μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης, της βελτίωσης των εργαλείων και της εφαρμογής προηγμένων μεθοδολογιών. Ο δεύτερος αφορά τη συγκέντρωση στρατηγικών πληροφοριών που μας επιτρέπουν να κατανοούμε καλύτερα τις ανάγκες των πελατών και να διακρίνουμε αξιόλογες τεχνολογίες. Τρίτος, είναι η ανάπτυξη προϊόντων, η οποία μειώνει τους κινδύνους, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Ο τέταρτος και εξίσου σημαντικός πυλώνας είναι η ενεργή εμπλοκή των πελατών, που ενισχύει τη συνεργασία και δημιουργεί ευκαιρίες για συν-δημιουργία και καινοτομία. Ρωτάμε καθημερινά τους εαυτούς μας: «Τι άλλο μπορεί να κάνει η τεχνολογία που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πριν;».
Τι καινούριο προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον κλάδο σας και πώς αλλάζουν τα δεδομένα με την έλευση των Informed AI, Perceptive AI και Proactive AI;
Το “Informed AI” προσφέρει δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας παράλληλα απάτες και παρέχοντας προσαρμοσμένες συμβουλές και προτάσεις προϊόντων για κάθε πελάτη, ανάλογα με τις ανάγκες του. Το “Perceptive AI”, από την άλλη πλευρά, μπορεί να κατανοεί το πλαίσιο των πελατών με περισσότερη ακρίβεια και να ανταποκρίνεται με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, προσαρμόζοντας τις αλληλεπιδράσεις ώστε να είναι πιο φυσικές και ανθρώπινες. Όσο για το “Proactive AI”, η επόμενη γενιά AI μπορεί να προβλέπει ανάγκες και να ενεργεί αυτόνομα, καθιστώντας δυνατό για τους πελάτες να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους πιο αποδοτικά, αυτοματοποιώντας απόλυτα τον χρηματοοικονομικό προγραμματισμό τους και προσαρμόζοντάς τον στις αλλαγές της ζωής τους. Στον τραπεζικό τομέα, οι τεχνολογίες αυτές θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές, με καινοτόμες δυνατότητες να διασφαλίζουν απόλυτη εξατομίκευση και εμπιστοσύνη.
Με ποιους τρόπους βελτιώνεται η εμπειρία των πελατών μέσω του Perceptive AI;
Το Perceptive AI θα ενισχύσει σημαντικά τις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου και μηχανής, προσφέροντας διαισθητικές και ενσυναίσθητες απαντήσεις που θα βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών. Στην εξυπηρέτηση πελατών και σε εφαρμογές προσωπικών βοηθών, το Perceptive AI επιτρέπει πιο φυσικές και αποτελεσματικές αλληλεπιδράσεις, ενώ σε έξυπνα περιβάλλοντα, όπως σπίτια ή πόλεις, προσαρμόζεται στις ανάγκες των χρηστών, καθιστώντας την καθημερινότητα πιο άνετη και πρακτική. Στα βιομηχανικά περιβάλλοντα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Οι δυνατότητες που ανοίγονται με το Perceptive AI αγγίζουν τον χώρο εργασίας, ενθαρρύνοντας την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών και συμβάλλοντας σε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και παραγωγικότητας. Στο μέλλον, οι εξελίξεις στη διαχείριση πολυτροπικών δεδομένων και στην ανάπτυξη ηθικών πλαισίων θα είναι καίριας σημασίας για την ευρεία υιοθέτηση και καινοτομία σε αυτούς τους τομείς.
Ως διευθυντής της Mastercard Signals, εξερευνάτε τη διασταύρωση πληρωμών και αναδυόμενων τεχνολογιών. Ποιες πρόσφατες τάσεις πιστεύετε ότι θα έχουν τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον των πληρωμών και του ψηφιακού εμπορίου;
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο ψηφιακό εμπόριο είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ αγνώστων. Το tokenization αναδεικνύεται ως καθοριστική τεχνολογία για την προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια. Το tokenization αντικαθιστά τα ευαίσθητα δεδομένα με ανώνυμους κωδικούς, προστατεύοντας τις συναλλαγές, και μπορεί να εφαρμοστεί πέρα από τις απλές πληρωμές, όπως σε δεδομένα ταυτότητας ή υγείας, προσφέροντας στους καταναλωτές τον έλεγχο για το ποια δεδομένα μοιράζονται και με ποιον τρόπο. Η Mastercard βλέπει το tokenization να καθοδηγεί την καινοτομία σε διάφορους κλάδους, επιτρέποντας νέες μορφές ασφαλούς ανταλλαγής αξιών και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των χρηστών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες δυνατότητες και επιχειρηματικά μοντέλα.
Με την ταχεία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη δεοντολογική χρήση της, την προστασία δεδομένων και την αντικατάσταση θέσεων εργασίας. Πώς αντιμετωπίζει η Mastercard αυτές τις προκλήσεις;
Η Mastercard εφαρμόζει τεχνητή νοημοσύνη για να διαχειρίζεται και να προστατεύει το δίκτυό μας με ασφάλεια και συνέπεια εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μάς επιτρέπει να προστατεύουμε πάνω από 143 δισεκατομμύρια συναλλαγές ετησίως από απάτες, διασφαλίζοντας την ταυτότητα των πελατών μας και προσφέροντας βαθύτερες αναλύσεις για την ενίσχυση της εμπειρίας των χρηστών. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών μπορεί να προκαλεί ηθικά ερωτήματα, γι’ αυτό και έχουμε εφαρμόσει ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης που περιλαμβάνει διαδικασίες και εργαλεία υπεύθυνης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Έχουμε δημιουργήσει ένα συμβούλιο διαχείρισης που εξετάζει και εγκρίνει όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και εξασφαλίζουμε ότι όλοι οι υπάλληλοί μας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Για εμάς, είναι σημαντικό η καινοτομία να στηρίζεται στην υπευθυνότητα και τη διαφάνεια, έτσι ώστε να αξιοποιείται προς όφελος τόσο των πελατών όσο και της κοινωνίας.