Η παρουσίαση της Huawei από τη Βαρκελώνη τη περασμένη Δευτέρα 24.2 περιελάβανε ένα καταιγισμό από νέες συσκευές με το Mate Xs, τα νέα MateBook και το MatePad Pro 5G να συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, παρά τις νέες σούπερ ενδιαφέρουσες συσκευές, ο CEO της Huawei Richard Yu επιφύλασσε το καλύτερο για το τέλος, καθώς ανέλυσε το «όραμα» του κινεζικού κολοσσού της Mobile τεχνολογίας, το οποίο δεν είναι άλλο από τη δημιουργία του AppGallery, μίας «homemade» store platform, στο πρότυπο του PlayStore της Google και του App Store της Apple.
Με αυτόν τον τρόπο, η Huawei επιχειρεί να αφήσει για πάντα πίσω της την μάλλον «τραυματική» ιστορία σε πολλαπλά επίπεδα, με την αμερικανική κυβέρνηση να απαγορεύει τη συνεργασία ανάμεσα στην Huawei και στην Google αλλά και σε άλλες μαγάλες εταιρείες από τον κόσμο της τεχνολογίας. Έτσι λοιπόν, το AppGallery έρχεται ως φυσικό επακόλουθο, καθώς αφού η λύση δεν μπορούσε να έρθει η Huawei έπρεπε να χαράξει τη δική της πορεία, μια πορεία η οποία σίγουρα δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, παρόλα αυτά η Huawei είναι ίσως η μοναδική εταιρεία που έχει τόσο τους πόρους, όσο και την τεχνογνωσία για να δημιουργήσει ένα νέο πόλο έλξης που θα αντιπαρατεθεί απέναντι στην Google και στην Apple. Ο Richard Yu στην παρουσίαση των νέων προϊόντων του κινεζικού κολοσσού, αναφέρθηκε στην τεράστια επένδυση που έχει κάνει η Huawei, ενώ μάλιστα σχεδιάζει να δαπάνησε το αστρονομικό ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (ναι, μιλάμε για τρελά λεφτά), για να μπορέσει να προσελκύσει τους πιο σημαντικούς develolpers στο δικό της marketplace.
Σε αυτό το δύσκολο και συγχρόνως φιλόδοξο εγχείρημα δεν είναι μόνη της, καθώς συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της mobile τεχνολογίας, με τις Xiaomi, Vivo και Oppo να συντάσσονται στο πλευρό της. H Huawei ρίχνει όλο το βάρος στην ανάπτυξη των Huawei Mobile Services (HMS) και το AppGallery είναι ουσιαστικά στο επίκεντρο της συγκεκριμένης προσπάθειας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, αυτή τη στιγμή στο AppGallery μπαίνουν περισσότεροι από 400.000 χρήστες σε μηνιαία βάση, τοποθετώντας την εύκολα στην 3η θέση πίσω από το PlayStore και το App Store. Βέβαια, αυτό μπορεί να θεωρηθεί μια πολύ καλή εκκίνηση, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 το PalyStore είχε ένα δισεκατομμύριο active users σε μηνιαία βάση, για αυτό και όπως μπορείτε να αντιληφθείτε η Huawei έχει να ανέβει ένα πραγματικό βουνό για να δημιουργήσει μια platform εφαρμογών που θα μπορεί να κοιτάξει στα ίσα την Apple και την Google.
Βέβαια, όπως αναφέρει και ένα παλιό ρητό: «H Ρώμη δεν κτίστηκε σε μια μέρα», για αυτό και το R&D team της Huawei έχει σηκώσει τα μανίκια για τα καλά. Ο κίνδυνος μιας περίπτωσης ανάλογης με το Microsoft Store στα Windows Phones είναι σίγουρα το παράδειγμα προς αποφυγήν και βέβαια πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος το «όραμα» να μετατραπεί σε… φιάσκο μεγατόνων. Ωστόσο, κρίνοντας με βάση την πορεία της Huawei στον κόσμο της mobile τεχνολογίας μέχρι στιγμής όπου από μια μεσαία εταιρεία εξελίχθηκε στο νούμερο 2 στον κόσμο, η κινεζική εταιρεία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει το στοίχημα. Με την γνωστή μεθοδικότητα, τον προσεκτικό σχεδιασμό, την καινοτομία και κυρίως τους ανεξάντλητους πόρους που διαθέτει η Huawei, δεν αποκλείεται σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα να μιλάμε για ένα μοναδικό επίτευγμα που θα σπάσει τη δυαρχία της Apple και τη Google. Και πιστέψτε μας, εάν ήταν μια εταιρεία που θα μπορούσε να το καταφέρει αυτό είναι μόνο η Huawei…