Σε αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τα όρια ακτινοβολίας τους θα υπόκεινται τα τηλέφωνα 5G, σύμφωνα με τον διεθνή αρμόδιο φορέα (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection – ICNIRP)- ο οποίος ωστόσο έκρινε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προκαλούν καρκίνο ή άλλες ασθένειες.
Όπως αναφέρει το BBC, το ICNIRP εξέταζε επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία επί σειρά ετών, και εκτιμά πως οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τα επίπεδα προστασίας όσον αφορά στις επερχόμενες τεχνολογίες 5G που χρησιμοποιούν υψηλές συχνότητες. Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1998 και μετά που οι κανόνες όσον αφορά στην προστασία των ανθρώπων από την ακτινοβολία από τα τηλεφωνικά δίκτυα, το wi-fi και το Bluetooth επικαιροποιούνται.
Οι κανόνες αυτοί δεν επιβάλλουν νέα όρια όσον αφορά στις κεραίες, μα αφορούν στα ίδια τηλέφωνα, επιβάλλοντας «πιο συντηρητικά όρια» στην ακτινοβολία από συσκευές όταν συνδέονται σε υψηλότερης συχνότητας δίκτυα 5G. Οι αλλαγές επικεντρώνονται σε συχνότητες άνω των 6GHz.
Όπως είπε στο BBC ο πρόεδρος της ICNIRP, Έρικ βαν Ρόνγκεν, οι κανόνες αυτοί παρέχουν ένα ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο προστασίας σε σχέση με τα υπάρχοντα πλαίσια.
Η GSMA (βιομηχανικός οργανισμός που εκπροσωπεί παρόχους τηλεπικοινωνιών κινητής) ανακοίνωσε πως τα υπάρχοντα τηλέφωνα 5G δεν θα επηρεαστούν, καθώς βρίσκονται ήδη εντός ορίων. Επίσης, πηγές της βιομηχανίας αναφέρουν πως οι νέες συσκευές σχεδιάζονται ήδη με τους αυστηρότερους κανόνες κατά νου.
Όπως διαπιστώθηκε, πέρα από κάποια θέρμανση του ιστού του ανθρώπινου σώματος, δεν υπάρχουν ίχνη βλάβης. «Επίσης λάβαμε υπόψιν όλα τα άλλα είδη επιπτώσεων, για παράδειγμα, εάν τα ραδιοκύματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου…διαπιστώσαμε πως τα επιστημονικά στοιχεία για αυτό δεν είναι επαρκή για να συμπεράνουμε ότι υπάρχει όντως τέτοια επίδραση».