Υιοθετήθηκαν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Related

Παγκόσμια Διάκριση για την Intracom Telecom στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

 Η Intracom Telecom, διεθνής κατασκευαστής τεχνολογικών συστημάτων & λύσεων, διακρίθηκε με το Βραβείο  «Αριστεία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Excellence)» στα 2024 WITSA Global Innovation & Tech Excellence Awards, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής (WCIT 2024), που πραγματοποιήθηκε στο Γερεβάν της Αρμενίας. Αυτή η παγκόσμια αναγνώριση αναδεικνύει, τόσο το ρόλο της Intracom Telecom, όσο και της πλατφόρμας NFV…

Η LG ανακοινώνει προκαταρκτικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2024

Η LG Electronics Inc. (LG) ανακοίνωσε σήμερα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2024, όπου κατέγραψε ενοποιημένα έσοδα ύψους 22,17 τρισεκατομμυρίων KRW (16,384 δισεκατομμύρια USD) και λειτουργικά κέρδη 751,1 δισεκατομμυρίων KRW (555,063 εκατομμύρια USD). Η εταιρεία πέτυχε ρεκόρ υψηλών εσόδων τριμήνου, καταγράφοντας αύξηση των εσόδων της σε ετήσια βάση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο…

First Global Challenge: Διαγωνισμός ρομποτικής με «όχημα» τα γρήγορα δίκτυα της COSMOTE

Περισσότεροι από 3.000 μαθητές και μέντορες από 193 χώρες αξιοποίησαν τα γρήγορα δίκτυα της COSMOTE με ταχύτητες έως 1 Gbps, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού μαθητικής ρομποτικής FIRST Global Challenge 2024, που φιλοξένησε η Αθήνα για πρώτη φορά. Η COSMOTE, ως χορηγός τηλεπικοινωνιών κάλυψε με υπερσύγχρονες δικτυακές υποδομές κινητής και σταθερής τις ανάγκες διεξαγωγής του.…

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας του Apple Intelligence, έρχεται και αλλάζουν πολλά

Με ελλείψεις κυκλοφόρησε από την Apple μόλις τον περασμένο μήνα το iOS 18 και αναφερόμαστε στο γεγονός πως το νέο software δεν έφερε μαζί τους το σύνολο νέων χαρακτηριστικών που βασίζεται στην τεχνολογία Apple Intelligence. Τώρα, λοιπόν, περιμένουμε το iOS 18.1, όπου η πρώτη παρτίδα υλικού Apple Intelligence θα κάνει επιτέλους το ντεμπούτο της –…

Λίγο η φαντασία μας, λίγο η τεχνολογία και έχουμε νέα εικόνα από το κέντρο εντολών του One UI 7

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να δημιουργήσουμε ένα οπτικό περιεχόμενο όπως θέλουμε και σε συνδυασμό με την φαντασία μας μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα του Galaxy S25 Ultra να τρέχει το νέο UI 7 της Samsung.Βέβαια αυτό δεν το κάναμε εμείς αλλά μπήκε στον κόπο να το δημιουργήσει ο tipster Ice Universe στο…

Apple: Μας πείθει πως το iPhone 16 Pro θα μας κάνει κινηματογραφιστές του Hollywood

Σαν νέο προιόν, το iPhone 16 πρέπει να λάβει περισσότερης δημοσιότητας και γι΄αυτό η Apple φροντίζει μετά το σποτ μέσω του οποίου πρόβαλε τις δυνατότητες του ολοκαίνουργιου πλήκτρου Camera Control, τώρα η εταιρεία ανέβασε μια ολοκαίνουργια νέα διαφήμιση. Αυτό το νέο τηλεοπτικό σποτ έχει να κάνει με τη λήψη βίντεο σε αργή κίνηση, Cinematic 4K…

An Autistic Woman’s Guide to Asking for Help: Self-advocacy in the Workplace When Living With a Non-visible Disability

As part of the DisAbility Affinity Group's spotlight month, Trisha Matthews, the AG's professional development chair, reflects on her experience advocating for herself as a woman engineer with autism.

Φοιτητικό Σπίτι: Στα Public σε περιμένουν μοναδικές προσφορές και προνόμια

H νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά για όλους τους φοιτητές και μαζί της έρχεται η ιδανική ευκαιρία να διαμορφώσεις τον προσωπικό σου χώρο όπως πάντα ονειρευόσουν. Και για το φοιτητικό σπίτι, τα Public είναι εδώ για να σου προσφέρουν όλα όσα θα χρειαστείς για το νέο ξεκίνημα, μέσα από μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων τεχνολογίας, οικιακών συσκευών,…

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και ιστορίες επικοινωνίας από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ συνεχίζει για 14η χρονιά με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για σχολεία και οικογένειες, που συνδυάζουν τεχνολογία, ψυχαγωγία, μάθηση και δημιουργικότητα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και για τα φετινά εκπαιδευτικά προγράμματα «Ένας Κόσμος Ιστορίες» η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους και οι κρατήσεις γίνονται online στο www.otegroupmuseum.gr. Τα περισσότερα…

Cosmote – Nova: Τα κέρδη από τη συνεργασία τους δείχνουν ποιος ήταν ο μεγάλος νικητής

Επικαιρότητα Η «επανάσταση» στη συνδρομητική τηλεόρασηΗ συνεργασία της Nova με την Cosmote φαίνεται πως έχει θετικό πρόσημο για τις δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συνδρομητική τηλεόραση.Αναλυτικά εδώ To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά…

Θετικά βλέπει η Google το σενάριο χρήσης ενός επεξεργαστή MediaTek για το Galaxy S25

Για τις αρχές του 2025 έχει προγραμαμτιστεί από την Samsung η επικείμενη κυκλοφορία της σειράς Galaxy S25 και ήδη έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με την επιλογή του chipset. Ωστόσο, ο ιστότοπος DeepMind της Google μπορεί να υπαινίσσεται την χρήσης ενός νέου κορυφαίου chipset της MediaTek για ένα μελλοντικό τηλέφωνο Samsung. Η τεχνολογία AlphaChip αποτελεί μέρος…

TCL 50 PRO NXTPAPER 5G & TCL 50 NXTPAPER 5G: Έφτασαν με ενισχύμενα AI features!

Η TCL, πρωτοπόρος στην τεχνολογία οθονών σε smartphones, tablet και connected devices πλούσιες σε χαρακτηριστικά, ανακοινώνει τη διαθεσιμότητα των TCL 50 PRO NXTPAPER 5G και TCL 50 NXTPAPER 5G που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην IFA 2024 στο Βερολίνo. Αυτά τα smartphones με AI ενίσχυση πρόκειται να επαναπροσδιορίσουν την αγορά συνδυάζοντας μια μοναδική αντιθαμβωτική οθόνη…

Μάχη δίνει η Samsung με την παραγωγή του chipset Exynos 2500 για τη σειρά Galaxy S25

Μέχρι τον Ιανουάριο η Samsung θα έχει τα πάντα έτοιμα για να τη σειρά Galaxy S25 με chip Exynos για τις εκδόσεις vanilla και Plus και Snapdragon για το ανώτερο μοντέλο Ultra. Αναφορές από την Κορέα αποκάλυψαν ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει τίποτα και η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει chip’s Snapdragon σε…

Η Samsung ξεκινά τη μαζική παραγωγή του πιο ισχυρού SSD στον κλάδο των PC, ειδικά σχεδιασμένου για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Η Samsung Electronics, ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να παράγει μαζικά τον PM9E1, έναν SSD PCle 5.0 με την υψηλότερη απόδοση και τη μεγαλύτερη χωρητικότητα του κλάδου των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Βασισμένος στον εσωτερικό controller 5nm και στην τεχνολογία V-NAND (V8) όγδοης γενιάς, ο PM9E1 θα προσφέρει ισχυρές αποδόσεις και καλύτερη ισχύ, καθιστώντας τον τη βέλτιστη λύση…

Exploring SWE Affinity Groups: SWE Athletes

Each month, we spotlight a SWE Affinity Group. This month, we are excited to highlight the SWE Athletes Affinity Group.

Share

Τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χάραξη διεθνούς πολιτικής σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη χάραξαν και επίσημα οι 36 χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα– και άλλα έξι κράτη.

Οι 42 χώρες συμφώνησαν να ακολουθήσουν πλέον μια σειρά από διεθνή πρότυπα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα κάθε είδους “έξυπνα” συστήματα θα σχεδιάζονται με τρόπο ασφαλή, δίκαιο και αξιόπιστο, βάζοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες των ανθρώπων και καθιστώντας υπεύθυνους τους δημιουργούς και λειτουργούς των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης απέναντι στην κοινωνία.

Οι Αρχές παρουσιάστηκαν και υιοθετήθηκαν στην ετήσια υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι (22 και 23 Μαΐου), η οποία φέτος είχε ως κεντρικό θέμα «Τιθασεύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης». Είχε προηγηθεί ο σχηματισμός μιας πολυμελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων από τις κυβερνήσεις, τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις τεχνολογίας, την κοινωνία των πολιτών, τους διεθνείς οργανισμούς και τα συνδικάτα, που μελέτησαν το θέμα και υπέβαλαν τις προτάσεις τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, δήλωσε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε, παρέχοντας σημαντικά οφέλη στις κοινωνίες και στις οικονομίες μας. Όμως φέρνει επίσης στο προσκήνιο νέες προκλήσεις και πυροδοτεί άγχη και ηθικές ανησυχίες. Αυτό μεταφέρει στις κυβερνήσεις την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης σχεδιάζονται με τρόπο που σέβεται τις αξίες μας και τους νόμους, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εμπιστευθούν ότι η ασφάλειά τους και η προστασία της ιδιωτικότητας τους θα παραμείνουν ζητήματα υψίστης σημασίας».

Όπως είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού, «αυτές οι Αρχές για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποτελέσουν ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη δημιουργία αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης έτσι, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της με τρόπο που θα αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους».

Οι Αρχές έχουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ομάδα ειδικών της οποίας έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις δικές της «Κατευθυντήριες οδηγίες Ηθικής για αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη». Οι Αρχές του ΟΟΣΑ θα συζητηθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής G20 στην Ιαπωνία, ενώ παράλληλα οι ειδικοί ψηφιακής πολιτικής του ΟΟΣΑ θα βασιστούν στις Αρχές για να παρουσιάσουν μέσα στους επόμενους μήνες πρακτικές οδηγίες που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Αν και τα κείμενα τέτοιων Αρχών δεν είναι δεσμευτικά από νομική άποψη, όπως έχει δείξει η ανάλογη εμπειρία του ΟΟΣΑ σε άλλα πεδία πολιτικής (π.χ. για την εταιρική διακυβέρνηση ή την ιδιωτικότητα), ασκούν σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση των διεθνών προτύπων και κανόνων, βοηθώντας τις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν και να αναπροσαρμόσουν ανάλογα την εθνική νομοθεσία τους.

Επιγραμματικά οι Αρχές του ΟΟΣΑ δηλώνουν ότι:

  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να ωφελεί τους ανθρώπους και τον πλανήτη, προωθώντας την ανάπτυξη που δεν θα αποκλείει κανέναν, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καθολική ευημερία.
  • Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που σέβεται το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αξίες και τη διαφορετικότητα, καθώς επίσης πρέπει να ενσωματώνουν τις κατάλληλες ασφαλιστικές δικλίδες, για παράδειγμα επιτρέποντας την ανθρώπινη επέμβαση, αν χρειαστεί, με τελικό στόχο μια ανοικτή και δίκαιη κοινωνία.
  • Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και υπεύθυνη λογοδοσία σχετικά με τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να διασφαλίζεται πως οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πότε έρχονται σε επαφή με αυτά.
  • Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να λειτουργούν με ασφαλή τρόπο στη διάρκεια της ζωής τους και οι δυνητικοί κίνδυνοι τους πρέπει συνεχώς να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται.
  • Οι οργανισμοί και οι άνθρωποι που αναπτύσσουν, εγκαθιστούν ή λειτουργούν συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργία τους, η οποία θα συνάδει με τις κατευθυντήριες αρχές του ΟΟΣΑ.

Επίσης, ο ΟΟΣΑ συμβουλεύει τις κυβερνήσεις:

  • Να διευκολύνουν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την έρευνα και ανάπτυξη που θα επιταχύνει τις καινοτομίες σχετικά με την αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη.
  • Να προωθήσουν τη δημιουργία προσβάσιμων οικοσυστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης με τις κατάλληλες ψηφιακές υποδομές και τεχνολογίες, καθώς και τους μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την ευρεία διάχυση των σχετικών δεδομένων και γνώσεων.
  • Να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον πολιτικής που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη συστημάτων αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης.
  • Να εφοδιάσουν τους ανθρώπους με τις δεξιότητες που χρειάζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους για να κάνουν την μετάβαση από τις παραδοσιακές στις «έξυπνες» θέσεις εργασίας.
  • Να προωθήσουν τη διασυνοριακή και τη διατομεακή συνεργασία, ώστε τα κράτη να μοιρασθούν τις σχετικές πληροφορίες και να αναπτύξουν κοινές προδιαγραφές Τεχνητής Νοημοσύνης.