Η Deutsche Telekom και η Vodafone θα πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους προκειμένου να μειώσουν το κόστος και να συγκεντρώσουν χρήματα ενώνοντας τις δυνάμεις τους όσον αφορά τους πύργους κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Deutsche Telekom AG και η Vodafone Group Plc είναι αταίριαστοι σύμμαχοι. Αν όμως οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, θα επωφεληθούν από τη δημιουργία μιας ισχυρής συμμαχίας για ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κόστους τους: τους πύργους κεραίας.
Οι δομές στις οποίες οι φορείς παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εγκαθιστούν τις κεραίες τους έχουν προκαλέσει έντονη δραστηριότητα στη σύναψη συμφωνιών, καθώς οι εκτιμήσεις αυξάνονται και οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεφωνίας βλέπουν την ευκαιρία να μειώσουν το χρέος και το κόστος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι πύργοι κεραίας αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών. Από τον Ιούλιο, έχουν ανακοινωθεί συμφωνίες αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη.
Μπορεί να μην είναι σέξι, ωστόσο οι πύργοι κεραίας είναι ζωτικής σημασίας για τα ασύρματα δίκτυα και γίνονται όλο και πιο περιζήτητοι με την εμφάνιση των δικτύων 5G. Η καινούρια τεχνολογία, η οποία υπόσχεται να μεταφέρει μεγαλύτερο όγκο δεδομένων σε μεγαλύτερες ταχύτητες, θα βασίζεται σε μια κεραία μικρότερης εμβέλειας σε σύγκριση με αυτές της προηγούμενης γενιάς λόγω του εύρους ζώνης που χρησιμοποιείται. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότεροι πύργοι για να τοποθετήσουν περισσότερες κεραίες σε πιο σύντομα μεσοδιαστήματα για να τροφοδοτήσουν ένα δίκτυο, καθιστώντας το όλο και πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.
Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η Vodafone ξεχωρίζει ήδη τους πύργους της. Μια εταιρεία «ομπρέλα» θα διατηρήσει το μερίδιο της κοινοπραξίας στη Βρετανία με την τοπική μονάδα της εταιρείας Telefonica SA με έδρα τη Μαδρίτη, καθώς και μια συνεργασία στην Ιταλία με τη θυγατρική Inwit της Telecom Italia SpA, εν αναμονή της κανονιστικής έγκρισης. Οι επιλογές αξιολογούνται όσον αφορά τα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία της Vodafone στην υπόλοιπη Ευρώπη, και η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.
Υψηλό παράδειγμα
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανυπομονούν να επαναλάβουν την επιτυχία της εξειδικευμένης εταιρείας Cellnex στον τομέα των πύργων, των οποίων το απόθεμα αυξήθηκε φέτος.
Την προηγούμενη εβδομάδα μόλις, η Deutsche Telekom, η Vodafone και η Telefonica συμφώνησαν να συνεργαστούν για να φτιάξουν 6.000 σημεία κινητής τηλεφωνίας σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος. Θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα και η συγχώνευση των πύργων της Vodafone με τους πύργους της Deutsche Telekom, του μεγαλύτερου αντιπάλου της, θα ήταν πρακτική και για τις δύο πλευρές. Η πρώην γερμανική κρατική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ανακοίνωσε ότι είναι ανοιχτή σε «πιθανά σενάρια», δεδομένου ειδικά ότι ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης της Γερμανίας είναι να εξοπλίσει το 98% των γερμανικών σπιτιών, κάθε εθνική οδό και όλους τους ομοσπονδιακούς αυτοκινητόδρομους με ταχύτητες 100 megabits ανά δευτερόλεπτο μέχρι το τέλος του 2022.
Ο συγχρονισμός δεν είναι τέλειος. Η αντιπαλότητα των δύο εταιρειών εντείνεται στη Γερμανία μετά τη συμφωνία της βρετανικής εταιρείας να αγοράσει τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία της Liberty Global Plc για 19 δισεκατομμύρια ευρώ (16,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Στην προσπάθεια παρακώλυσης της συμφωνίας, ο Tim Hoettges, Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Telekom, αμφισβήτησε τις συνέπειες που θα είχε στη γερμανική δημοκρατία η ξένη ιδιοκτησία μεγάλων τηλεοπτικών μέσων.
Ωστόσο, ο συνδυασμός των πύργων θα μπορούσε να αποφέρει τρία σημαντικά οφέλη: θα μείωνε το κόστος, θα ενίσχυε την εκτίμηση της αξίας του αθροίσματος των μεριδίων και θα μείωνε την έκθεση σε σημαντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά την επόμενη δεκαετία. Ο Hoettges έριξε την ιδέα σε μια διάσκεψη στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας το εξής: «Είμαι έτοιμος για μια αρχική δημόσια προσφορά ή για μια εταιρική σχέση – αν καταφέρουμε να βρούμε κάποια».
Η μίμηση της ιταλικής συμφωνίας της Vodafone θα ήταν κάτι λογικό. Εκεί, η Vodafone είχε τα πιο σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία, κι έτσι έλαβε αμοιβή σε μετρητά ύψους 2,1 δισ. ευρώ και ποσοστό συμμετοχής 37,5% στην εταιρεία Inwit. Η Telecom Italia κατέχει το ίδιο ποσοστό, με το υπόλοιπο 30% σε δημόσια διαπραγμάτευση.
Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom αναμένει να λάβει την αμοιβή της σε μετρητά. Διαθέτει 9.000 πύργους, ενώ η Vodafone μόλις 4.000. Και δεδομένου ότι οι εταιρείες κατασκευής πύργων μπορούν να διατηρήσουν υψηλότερα επίπεδα χρέους, τα χρήματα αυτά δεν χρειάζεται να προέρχονται από την ίδια τη Vodafone. Η μεγαλύτερη ικανότητα μόχλευσης της καινούριας επιχείρησης μπορεί να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία.
Με τα μετρητά, η Deutsche Telekom έχει τη δυνατότητα να μειώσει το καθαρό χρέος της, το οποίο αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση όταν η αμερικανική θυγατρική T-Mobile U.S. Inc. επιβεβαιώσει την εξαγορά της Sprint Corp. ύψους 58 δισ. δολαρίων, η οποία αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Aidan Cheslin, αναλυτή της Bloomberg Intelligence, αυτό θα ωθήσει το χρέος πάνω από την αναλογία στόχου της Deutsche Telekom.
Η αξία της νέας εταιρείας πύργων θα μπορούσε να φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τις εκτιμήσεις εσόδων και τις αξιολογήσεις ομοτίμων. Με την πώληση μεριδίου μειοψηφίας στη δημόσια αγορά, η Vodafone και η Deutsche Telekom θα αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια και θα τονίσουν την αξία της επιχείρησης κατασκευής πύργων.
Στο μεταξύ, ο βασικός λόγος για να μην συγχωνευθούν οι επιχειρήσεις – η δυνατότητα να καυχιέστε ότι το δίκτυό σας είναι καλύτερο από των άλλων – σιγά σιγά φθίνει, δεδομένης της συμφωνίας για την κοινή χρήση δικτύου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια συμφωνία είναι οι αντιμονοπωλιακές ανησυχίες. Ωστόσο, άλλες συμφωνίες που έμοιαζαν με στοίχημα – όπως η Deutsche Telekom που συγχώνευσε την ολλανδική επιχείρηση με τη σουηδική ανταγωνιστική Tele2 AB – ήταν ξεκάθαρες. Ο ρυθμός συνδυασμού πύργων κεραίας επιταχύνεται. Η γαλλική εταιρεία Orange SA τόνισε ότι αξιολογεί επίσης τα περιουσιακά στοιχεία της υποδομής της και θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες στις 4 Δεκεμβρίου. Οι δύο γίγαντες των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης πρέπει να κάνουν το ίδιο, και μάλιστα μαζί.