Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, πολίτες και στην Κρήτη «βομβαρδίζονται» ανελλιπώς από τηλεφωνήματα – απάτες που έχουν σκαρώσει επιτήδειοι από το εξωτερικό.
Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη
Όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί επανειλημμένως, ο απατεώνας υποδυόμενος τον τεχνικό της microsoft, καλεί το θύμα, του ζητά να κατεβάσει στον υπολογιστή ένα πρόγραμμα και να του δώσει τον κωδικό του ώστε ο απατεώνας να αποκτήσει πρόσβαση στον ξένο υπολογιστή από απόσταση.
Η διαδικασία δεν είναι κάτι το εξεζητημένο, είναι για όσους γνωρίζουν παρεμφερής με αυτή του teamviewer μόνο που στην προκειμένη περίπτωση το θύμα συναινεί να δώσει τον κωδικό πρόσβασης στον απατεώνα.
Αυτό όμως που ίσως δεν περίμεναν οι απατεώνες αυτοί ήταν ότι κάποια στιγμή θα άλλαζαν οι ρόλοι και εν αγνοία τους αντί να είναι αυτοί οι γάτες που παίζουν με τα ποντίκια, θα ήταν τα ποντίκια που πέφτουν στη φάκα!
Πώς «την πατάνε» οι ίδιοι οι απατεώνες
Άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις στην πληροφορική, που παίζουν στα δάχτυλα την τεχνολογία, βρήκαν τρόπο να κοροϊδέψουν και να προκαλέσουν ζημιά στους συγκεκριμένους απατεώνες με τις τηλεφωνικές απάτες που ταλανίζουν και τους κατοίκους της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, οι «κομπιουτεράδες» παίρνουν τηλέφωνο στους τηλεφωνικούς αριθμούς από όπου καλούν οι απατεώνες και παριστάνουν τους πολίτες που μόλις μίλησαν με κάποιον από αυτούς αλλά έπεσε η γραμμή. Όποιος το σηκώνει ξεκινά την απάτη χωρίς να γνωρίζει ότι στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται τελικά ο θύτης του και όχι το θήραμα.
Ο «κομπιουτεράς» που παριστάνει τον ανίδεο, υποτίθεται ότι δίνει στον απατεώνα πρόσβαση στον υπολογιστή του. Όμως στην πραγματικότητα του δίνει πρόσβαση σε ένα ψεύτικο περιβάλλον που έχει φτιάξει. Ο απατεώνας νομίζει ότι έχει μπει στον υπολογιστή του άλλου, αλλά στην πραγματικότητα έχει μπει σε κάτι εικονικό.
Αρχίζει λοιπόν να κατεβάζει και να σβήνει όλα τα αρχεία από τον υπολογιστή του «θύματος» χωρίς να ξέρει ότι αυτά που σβήνει ή κατεβάζει είναι ψεύτικα. Την ίδια ώρα που κάνει ο απατεώνας αυτή τη δουλειά, καθησυχάζοντας το «θύμα» ότι διορθώνει το πρόβλημα ως υποτιθέμενος τεχνικός της Microsoft, ο ειδικός στην πληροφορική που το παίζει αδαής, έχει συνδεθεί στον υπολογιστή του απατεώνα και κατεβάζει και στη συνέχεια σβήνει όλα τα αρχεία του απατεώνα.
Υπάρχουν μάλιστα τέτοια άτομα εξειδικευμένα στην τεχνολογία που έχουν ανεβάσει στο διαδίκτυο τις συστηματικές προσπάθειές τους να «ξεσκεπάζουν» τους απατεώνες. Στο τέλος του κειμένου παραθέτουμε βίντεο με μια από αυτές τις περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της οποίας ο «κομπιουτεράς» που το παίζει ανυποψίαστος πολίτης, κατέβασε και διέγραψε από τον υπολογιστή του απατεώνα 29.000 αρχεία!
Τι αναφέρει συνεργάτης μιας εκ των ομάδων που «ξεσκεπάζει» τους απατεώνες
Το άτομο αυτό βρίσκεται στην Κρήτη και συνεργάζεται περισσότερο με μια από τις ομάδες της Αμερικής. Όπως δήλωσε το φαινόμενο δεν είναι σημερινό, υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια κρούσματα.
Γιατί λοιπόν η Κρήτη βάλλεται αυτή την περίοδο από τις συγκεκριμένες τηλεφωνικές απάτες;
Ο ίδιος απαντά: «Η επιλογή των κλήσεων και ο συνδυασμός αριθμών γίνεται τυχαία. Κάποια στιγμή έπεσαν σε αριθμούς της Κρήτης, έκαναν απάτες που προφανώς “έπιασαν”, οπότε μετά “έπεσε σύρμα” και για ένα χρονικό διάστημα το 70-80% των κλήσεων κατευθυνόταν προς την Κρήτη. Βλέπουν δηλαδή, εάν υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Αν υπάρχει χτυπάνε όλοι μαζί και επάνω στον πανικό όλο και κάποιους θα πετύχουν για να κάνουν τη δουλειά τους».
Γιατί από τη στιγμή που υπάρχουν φαινομενικά τηλεφωνικοί αριθμοί από τους οποίους παίρνουν οι απατεώνες δεν υπάρχει συνεργασία των αρχών σε διεθνές επίπεδο ώστε να τους εντοπίσουν;
«Οι κλήσεις γίνονται μέσω voip, κλήσεις μέσω Ίντερνετ. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός (από ποια χώρα δηλαδή προέρχονται οι κλήσεις) γίνεται σχετικά γρήγορα. Τώρα μέσα στη χώρα για να ψάξεις άντε βρες τους… αλλάζουν μέρος σχεδόν κάθε εβδομάδα, διαμέρισμα, υπόγειο, αποθήκη… Συλλήψεις έχουν γίνει και γίνονται κατά καιρούς, απλώς πρέπει να προηγηθεί συντονισμένη προσπάθεια και επιχείρηση. Τον Νοέμβριο για παράδειγμα συνέλαβαν 32 άτομα από ένα call center που “χτυπούσε πολίτες” από τον Καναδά. Απλώς εκεί χάθηκαν αρκετά λεφτά και έγινε κινητοποίηση. Ένας μόνο πολίτης έχασε 13500$».
Ο πολίτης μπορεί να προστατευτεί με κάποιον τρόπο;
«Απλά δεν το σηκώνεις! Και αν κάνεις το λάθος να σηκώσεις το τηλέφωνο, σκέψου… θα ασχοληθεί ολόκληρη Microsoft με το pc σου;».
Είναι πολλές ομάδες εξειδικευμένων ατόμων στην πληροφορική που ασχολούνται με το «ξεγύμνωμα» των απατεώνων;
«Είναι πολλές και διάφορες ομάδες σε Αμερική, Ρωσία. Και μέσα στην Ευρώπη έχει 2-3 ομάδες. Είμαστε όλοι μέλη όλων των ομάδων Σε όποια ομάδα έχει μεγαλύτερη ανάγκη για το “χτύπημα” που ετοιμάζει, όσοι μπορούμε να συνδράμουμε το κάνουμε».
Πώς ο απατεώνας πιάστηκε κορόιδο
Στο βίντεο θα δείτε τον «κομπιουτερά» να υποδύεται τον ανυποψίαστο και προσποιείται ότι δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται κάνοντας ερωτήσεις που δείχνουν άγνοια. Στην άλλη γραμμή ακούγεται ο απατεώνας (από την Ινδία η γραμμή) που είναι υποτίθεται τεχνικός της Microsoft και τον διαβεβαιώνει ότι διορθώνει το πρόβλημα.
[embedded content]
Όλη την ώρα, ο απατεώνας νομίζει ότι διαγράφει τους φακέλους του «θύματος» την ώρα που το «θύμα» είναι αυτό που στην πραγματικότητα κατεβάζει και διαγράφει τα αρχεία του απατεώνα κάτι που φαίνεται και στο βίντεο.
Στο 5:35 λεπτό ακούγεται ο «κομπιουτεράς» να αναφωνεί ότι του διέγραψε 29.000 φακέλους!
Στο 16:55 λεπτό αποκαλύπτει στον απατεώνα ότι πιάστηκε… κορόιδο και ότι του έσβησε από τον υπολογιστή του όλα τα αρχεία. Η αντίδραση; Ο απατεώνας αποσυνδέθηκε αμέσως.
Επιχειρεί μετά να ξαναεπικοινωνήσει μαζί με τον απατεώνα ρωτώντας τον αν θέλει πίσω τα αρχεία του, με απώτερο σκοπό να ξανασυνδεθεί μαζί του και είτε να του κάνει τελείως ζημιά στο δίκτυο ή να του αφήσει έναν δούρειο ίππο για να τον «χτυπήσει» κάποια άλλη στιγμή. Εκεί, δυστυχώς, οι απατεώνες δεν «τσιμπούν στο δόλωμα» γιατί μόλις έχουν συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει.