-
-
- 04/11/2024, 18:15
epa07943481 Chairman and CEO of Facebook Mark Zuckerberg appears before the US House Financial Services Committee hearing on ‘An Examination of Facebook and Its Impact on the Financial Services and Housing Sectors’, on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 23 October 2019. Zuckerberg faces questions from lawmakers concerned over issues with the cryptocurrency Libra, financial data and potential misinformation on Facebook surrounding the 2020 US presidential election. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα σχέδια για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ που θα λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια ματαιώθηκαν εν μέρει.
Τα σχέδια της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ που θα λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια ματαιώθηκαν εν μέρει επειδή ανακαλύφθηκε ένα σπάνιο είδος μέλισσας σε περιοχή που προοριζόταν για το έργο, μετέδωσαν τη Δευτέρα οι Financial Times.
Το δημοσίευμα που επικαλλείται άτομα με γνώση του θέματος σημειώνει πως ο Ζούκερμπεργκ σχεδίαζε να συνάψει συμφωνία με έναν υφιστάμενο φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών εργοστασίων για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές ρύπων για ένα νέο κέντρο δεδομένων που θα υποστήριζε τις φιλοδοξίες του για τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, η πιθανή συμφωνία αντιμετώπιζε πολλαπλές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών και ρυθμιστικών προκλήσεων.
Η ανακάλυψη του σπάνιου είδους μέλισσας σε μια τοποθεσία δίπλα στο εργοστάσιο όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί το κέντρο δεδομένων θα είχε περιπλέξει το έργο, δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ σε συνάντηση όλων των εργαζομένων της Meta την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο άτομα που είχαν γνώση της συνάντησης.
Το πλήγμα έρχεται καθώς οι ανταγωνιστές Amazon, Google και Microsoft έχουν συνάψει πρόσφατα συμφωνίες με φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών εργοστασίων για να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων, καθώς αγωνίζονται να εκπαιδεύσουν και να συντηρήσουν τα ενεργοβόρα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Ένα ερώτημα που διατυπώνεται σε περιβάλλον τεχνητής νοημοσύνης καταναλώνει έως και 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια τυπική αναζήτηση στο Google.
Η Meta συνεχίζει να διερευνά διάφορες συμφωνίες για ενέργεια χωρίς άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.
Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ένας τρόπος για να αποκτήσει κανείς σταθερή ενέργεια όλο το εικοσιτετράωρο κατά τη διάρκεια των πολέμων της Τεχνητής Νοημοσύνης μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων.
Ωστόσο, έχει επίσης υψηλό αρχικό κόστος και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να κατασκευαστεί.
Οι επικριτές προειδοποιούν επίσης για τους κινδύνους από τη συσσώρευση τοξικών ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια, αλλιώς θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τόσο τους ανθρώπους όσο και το περιβάλλον.
Τον Σεπτέμβριο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αναβιώσει το παροπλισμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Three Mile Island, στην Πενσυλβάνια.
Η Amazon πλήρωσε 650 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο για να εγκαταστήσει ένα κέντρο δεδομένων δίπλα στο πυρηνικό εργοστάσιο Susquehanna Steam Electric, επίσης στην Πενσυλβάνια.
Η Google, εν τω μεταξύ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι παρήγγειλε έξι έως επτά μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες από την αμερικανική νεοφυή εταιρεία Kairos Power, αποτελώντας την πρώτη εταιρεία τεχνολογίας που θα παραγγείλει νέους πυρηνικούς σταθμούς.
Ο Ζούκερμπεργκ βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το συνολικό στοίχημά του στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποδώσει καρπούς, καθώς οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας συνεχίζουν να αυξάνονται, δεδομένων των επενδύσεών της στη λειτουργία διακομιστών και κέντρων δεδομένων για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αιχμής.
Ο Ζούκερμπεργκ ότι αν η συμφωνία είχε προχωρήσει, η Meta θα ήταν ο πρώτος όμιλος Big Tech που θα χρησιμοποιούσε πυρηνική τεχνητή νοημοσύνη και θα διέθετε το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο που είναι διαθέσιμο για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων, είπαν δύο άτομα.
Ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι ο Ζούκερμπεργκ ήταν απογοητευμένος από την έλλειψη πυρηνικών επιλογών στις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα έχει αγκαλιάσει την πυρηνική ενέργεια. Η Κίνα φαίνεται να κατασκευάζει πυρηνικούς αντιδραστήρες με ταχείς ρυθμούς, ενώ μόνο μια χούφτα αντιδραστήρες έχουν τεθεί σε λειτουργία τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ.
Η Meta δήλωσε ότι έχει ήδη επιτύχει «καθαρές μηδενικές» εκπομπές στις δραστηριότητές της από το 2020.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- AI Factories: Η ελληνική πρόταση για τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης
- Γιατί οι οι τεχνολογικοί κολοσσοί αυξάνουν κατακόρυφα τις επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη
- Financial Times