Το ξέρατε ότι μερικές από τις πιο πετυχημένες ταινίες παραλίγο να μην γίνουν ποτέ; Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας; Psycho, Pulp Fiction και Toy Story και πολλές άλλες «κρέμονταν» από μία κλωστή μέχρι να τις δούμε στην μεγάλη οθόνη. Δείτε ποιες ταινίες σώθηκαν τελευταία στιγμή και ποιος ο λόγος που παραλίγο να ακυρωθούν.
Ψυχώ – Psycho (1960)
Το Psycho βασίστηκε στην ομώνυμη νουβέλα του Robert Bloch που γράφτηκε το 1959.
Ο ιδιοφυής σκηνοθέτης Alfred Hitchcock είχε συμβόλαιο με την Paramount, σύμφωνα με το οποίο η επόμενη του ταινία θα έπρεπε να γυριστεί με εκείνους. Μόνο που στους υπεύθυνους του στούντιο δεν άρεσε καθόλου η ιδέα. Μάλιστα, χαρακτήρισαν το βιβλίο «αποκρουστικό». Ο Χίτσκοκ επέμενε τόσο πολύ που το στούντιο δέχτηκε, με την προϋπόθεση ότι θα του έδιναν πολύ μικρότερο budget για να υλοποιήσει την ιδέα του.
Ως αποτέλεσμα, επειδή ο Χίτσκοκ πίστευε πολύ στην ταινία του, αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει την ταινία κυρίως από την δική του εταιρία παραγωγής, την Shamley Productions. Για να μειώσει τα έξοδα της ταινίας την γύρισε ασπρόμαυρο και προσέλαβε επιτελείο που δεν είχε συμμετάσχει σε μεγάλες παραγωγές.
Σήμερα, το Ψυχώ θεωρείται ένα από καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών και έχει επηρεάσει πολύ τους μετέπειτα κινηματογραφιστές.
Πόλεμος των Άστρων – Star Wars (1977)
Τρεις τεράστιες εταιρίες παραγωγής – η United Artists, η Universal και η Disney – είπαν «όχι» στο σενάριο του Star Wars. Κανείς τους δεν θεώρησε ότι μία όπερα επιστημονικής φαντασίας θα πήγαινε καλά. Τελικά, η Fox ανέλαβε το πρότζεκτ του νέου σκηνοθέτη George Lucas (του οποίου η ταινία American Graffiti είχε προταθεί για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η ταινία είχε μόνο $8 εκατομμύρια budget.
Ακόμη και ο πρωταγωνιστής Harrison Ford εξέφραζε την αποδοκιμασία του για το σενάριο της ταινίας. Είχε χαρακτηρίσει τους διαλόγους «σκουπίδια».
Πριν την πρεμιέρα ο George Lucas οργάνωσε μία προβολή μόνο για φίλους και συγγενείς του. Μερικοί από αυτούς του είπαν ότι ήταν η χειρότερη ταινία που είδαν ποτέ. Μέχρι και ο ίδιος ο σκηνοθέτης ήταν σίγουρος ότι η ταινία θα «πάτωνε», τόσο που κατά την πρεμιέρα της ταινίας ήταν σε διακοπές στην Χαβάη για να αποφύγει τις κακές κριτικές. Ούτε ο ίδιος δεν περίμενε την αυτοκρατορία που δημιουργήθηκε με την πρώτη ταινία Star Wars.
Τιτανικός – Titanic (1997)
To κλίμα κατά τα γυρίσματα του Τιτανικού ήταν τόσο αρνητικό που το συνεργείο χαρακτήρισε τον σκηνοθέτη της James Cameron ως «τον πιο τρομαχτικό σκηνοθέτη του Χόλυγουντ».
Τα γυρίσματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα όταν λόγω των άσχημων συνθηκών. Πολλά μέλη του crew όπως η πρωταγωνίστρια Kate Winslet, αρρώσταιναν συνεχώς λόγω των πολλών ωρών στο κρύο νερό. Επίσης, τρεις κασκαντέρ είχαν σπάσει τα πλευρά τους
Η εμπειρία της Kate Winslet ήταν τόσο κακή που μετά το τέλος των γυρισμάτων δεσμεύτηκε ότι δεν θα ξανά δουλέψει ποτέ με τον γνωστό σκηνοθέτη.
Το χειρότερο; Κάποιος, ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν ποιος, έβαλε ψυχοτροπικά ναρκωτικά στις σούπες με αποτέλεσμα 50 άτομα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Μετά από όλα αυτά το στούντιο είχε σχεδόν αποφασίσει να ακυρώσει την ταινία, κάτι που προκάλεσε τσακωμούς με τον ηθοποιό.
Επιστροφή στο Μέλλον – Back To The Future (1985)
Το Back to the Future ήταν μία από τις πιο πετυχημένες εισπρακτικά ταινίες του 1985. Ωστόσο, το σενάριο της ταινίας από το 1981 που γράφτηκε είχε απορριφθεί πάνω από 40 φορές.
Τα «κεφάλια» της Disney είχαν αναφέρει «ταινία όπου μία μητέρα ερωτεύεται τον γιο της δεν μπορεί να κυκλοφορήσει υπό το όνομα της Disney». Τελικά η Universal ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας που τελικά «έσπασε τα ταμεία».
Σίγουρα οι υπεύθυνοι των εταιριών παραγωγής μετανιώνουν που απέρριψαν το σενάριο. Φαντάζεστε να μην ήταν το Επιστροφή στο Μέλλον στις ταινίες που παραλίγο να ακυρωθούν, και να μην είχε βγει ποτέ; Κρίμα.
Toy Story (1995)
Ο ανιματέρ John Lasseter είχε την ιδέα να φτιαχτεί ένα παιδικό έργο εξ’ ολοκλήρου στον υπολογιστή. Η Disney απέρριψε κατευθείαν την πρόταση.
Ύστερα, ο Lasseter συνίδρυσε την γνωστή σε όλους μας Pixar, με την οποία δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους Tin Toy, εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένο σε υπολογιστή, το οποίο κέρδισε βραβείο Όσκαρ.
Έτσι, η Disney μετάνιωσε για την επιλογή της και ανέλαβε το πρότζεκτ. Σήμερα, το Toy Story αποτελεί μία από τις πιο κλασικές και αγαπημένες παιδικές ταινίες που χαίρονται να βλέπουν μέχρι και μεγάλοι.
Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ταινίες που παραλίγο να ακυρωθούν καθώς «γέννησε» τις animated ταινίες κινουμένων σχεδίων.
Blade Runner (1982)
Το στούντιο δεν εμπιστεύτηκε το όραμα του Ridley Scott, έτσι στο post – production άλλαξαν πολλές από τις λεπτομέρειες της ταινίας – μέχρι και το τέλος της. Λίγα χρόνια μετά κυκλοφόρησε το Director’s Cut που είναι πιο κοντά στην αρχική ταινία που γύρισε ο σκηνοθέτης.
Μεταξύ των αλλαγών που έγιναν ήταν: το χαρούμενο τέλος και η αφήγηση, προσθήκες στις οποίες ο Ridley δεν είχε συμφωνήσει.
Ακόμη, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ο Scott είχε τσακωθεί με τους (Αμερικανούς) παραγωγούς καθώς είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι προτιμάει να εργάζεται με Βρετανούς.
Pulp Fiction (1994)
«Είναι η χειρότερη ταινία που έχει γραφτεί ποτέ», «δεν βγάζει κανένα νόημα», «πως θα δείξουμε ταινία όπου κάποιος είναι νεκρός και μετά είναι ζωντανός χωρίς καμία εξήγηση;», «είναι πολύ μεγάλη και βίαιη, δεν βλέπεται». Αυτά ήταν μερικά από τα σχόλια που άκουσε ο Quentin Tarantino όταν πήγε το σενάριο της ταινίας στην εταιρία TriStar.
Ακόμη, οι παραγωγοί μίσησαν την ιδέα μη – γραμμικής αφήγησης, χαρακτηριστικό που έκανε το Pulp Fiction τόσο αξιομνημόνευτο.
Ηλίθιος και Πανηλίθιος – Dumb And Dumber (1994)
Μία από τις πιο αστείες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ είναι το Dumb and Dumber. Ωστόσο, ήταν πολύ δύσκολο οι σεναριογράφοι αδερφοί Farrelly να βρουν κάποιο στούντιο παραγωγής να αναλάβει το πρότζεκτ. Καμία εταιρία δεν ήθελε να συσχετίσει το όνομα της με μία ταινία τόσο …«γελοία» (sic).
Τελικά, η New Line Cinema συμφώνησε να το αναλάβει αφού ο Πρόεδρος της Mike De Luca διάβασε το σενάριο και το λάτρεψε. Ωστόσο, από τους 25 ηθοποιούς που πέρασαν casting για να αναλάβουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ούτε ένας δεν δέχτηκε τελικά.
Ένας από τους παραγωγούς έδωσε το σενάριο να το διαβάσει ο Τζιμ Κάρει, στον οποίο άρεσε πάρα πολύ. Ο ταλαντούχος ηθοποιός τότε δεν ήταν ακόμη τόσο γνωστός. Μετά την επιτυχία του Ηλίθιος και Πανηλίθιος, η καριέρα του εκτοξεύτηκε τόσο που πρωταγωνίστησε μέσα στην ίδια χρονιά στις κλασικές πλέον κωμωδίες: Ace Ventura: Pet Detective και Η Μάσκα.
Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς – Being John Malkovich (1999)
Η ταινία του Charlie Kaufman, η περίεργη αυτή κωμωδία – δράμα που σήμερα είναι η αγαπημένη πολλών, ήταν πολύ δύσκολο να πουληθεί σε κάποιο στούντιο. Στην ταινία, σε έναν ημιώροφο μιας εταιρίας υπάρχει μία πύλη που οδηγεί τους ανθρώπους κυριολεκτικά στο μυαλό του γνωστού ηθοποιού Τζον Μάλκοβιτς. Καταλαβαίνουμε τους παραγωγούς στους οποίους η ιδέα αυτή φάνηκε περίεργη και παράτολμη. Ο Kaufman έγραψε το σενάριο το 1994 και του πήρε 5 χρόνια μέχρι να γίνει πραγματικότητα.
Η ταινία συνέβη χάρη στον γνωστό σκηνοθέτη Spike Jonze (Her [2013]).
Το πιο αστείο: μέχρι και ο ίδιος ο John Malkovich αναρωτήθηκε: «γιατί στο δικό μου μυαλό; γιατί όχι σε κάποιου άλλου όπως π.χ. του Τομ Κρουζ;».
Το όραμα του Kaufman τελικά έκανε μεγάλη επιτυχία και συγκέντρωσε και 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Δεν έχετε δει την ταινία; Σας την προτείνουμε.