Σε επενδυτικό «μαραθώνιο» επιδίδονται οι κορυφαίες μητροπόλεις του πλανήτη προκειμένου να αποκτήσουν καινοτόμες υποδομές και υπηρεσίες που θα τις καταστήσουν “smart cities”. Πρόκειται για τις πόλεις Σιγκαπούρη, Νέα Υόρκη, Τόκιο και Λονδίνο, που συναγωνίζονται σε επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες smart cities, με στόχο να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας και να αποδώσουν ψηφιακό μέρισμα στους πολίτες τους. Οι δαπάνες που σχετίζονται με τις “έξυπνες πόλεις” θα ξεπεράσουν σε κάθε μία από αυτές τις χώρες το όριο του $1 δις το 2020.
Σε ότι αφορά την σειρά κατάταξης, η Σιγκαπούρη θα παραμείνει για το 2019 ο κορυφαίος επενδυτής σε πρωτοβουλίες για “έξυπνες πόλεις”, με δεύτερη τη Νέα Υόρκη, ακολουθούμενη από το Τόκιο στην τρίτη θέση, το Λονδίνο στην τέταρτη, ενώ Πεκίνο και Σαγκάη μοιράζονται την πέμπτη θέση.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό report της IDC, οι πιο δημοφιλείς τομείς επενδύσεων στις “smart cities” είναι τα “έξυπνα” δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τα “ευφυή” συστήματα μεταφορών, η “έξυπνη” διαχείριση της κυκλοφορίας και η ψηφιακή δημόσια ασφάλεια. Από κοινού, αυτοί οι τομείς προτεραιότητας θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των δαπανών έως το 2023 (Worldwide Smart Cities Spending Guide). Παρ’ όλο που οι επενδύσεις σε “ευφυή” δίκτυα και σε “έξυπνους” μετρητές ενέργειας εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των δαπανών για τις smart cities, οι ρυθμοί ανάπτυξης σε άλλους τομείς, όπως η “έξυπνη” μετακίνηση και η ψηφιακή δημόσια ασφάλεια, είναι ταχύτεροι.
Στο μεταξύ, σε περιφερειακή βάση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δυτική Ευρώπη και η Κίνα θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% όλων των δαπανών για “έξυπνες πόλεις” σε όλη την περίοδο μέχρι το 2023. Η Ιαπωνία και η Μέση Ανατολή-Αφρική θα βιώσουν την ταχύτερη αύξηση των δαπανών για “έξυπνες πόλεις”, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 21%.
Οι “έξυπνες πόλεις” έχουν εξελιχθεί από μια συλλογή εμβληματικών έργων σε μια σημαντική ευκαιρία για την αγορά, που θα οδηγήσει σε μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις”, αναφέρει η IDC. Σύμφωνα με την εταιρεία, μια “έξυπνη πόλη” αρχίζει να αναπτύσσεται, όταν συντονίζονται πολλαπλές “ευφυείς” πρωτοβουλίες σε όλη την έκτασή της, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, οι οποίοι αλληλοεπιδρούν με τις “έξυπνες” υποδομές και υπηρεσίες.