Με τα Galaxy Note 10 and S10 να έχουν παρουσιαστεί και να έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται, τα ερωτήματα στρέφονται πλέον στο τι θα φέρει η Samsung με τη νέα γενιά των Galaxy. Στο θέμα της ασφάλειας, προκύπτει μια σοβαρά εκπληκτική πιθανότητα για το Galaxy S11, η οποία αν εξελιχθεί σε πραγματικότητα, θα μπορούσε να κάνει το iPhone 11, να φαίνεται ότι έχει μείνει πολύ πίσω στο συγκεκριμένο θέμα. Ξεχάστε τη χρήση ΡΙΝ ή δαχτυλικού αποτυπώματος, πόσω μάλλον το αβέβαιο σάρωμα του προσώπου. Πώς ακούγεται το “ταυτοποίηση δύο παραγόντων (2FA) με μία κίνηση, κατά το ξεκλείδωμα”;
Πώς εξελίσσει η Samsung την ασφάλεια του Galaxy;
Μια αίτηση για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας, που υπέβαλε η Samsung στη Νότια Κορέα, με όνομα “ηλεκτρονική συσκευή που περιλαμβάνει αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος και τρόπος λειτουργίας αυτού”, έχει πλέον δημοσιευθεί και μπορεί να υποδηλώνει ότι το μέλλον της ασφάλειας των Galaxy επαφίεται στο συνδυασμό δοκιμασμένων και ελεγμένων τεχνολογιών.
Η εισαγωγή του in-display αισθητήρα αποτυπωμάτων, όπως στο Galaxy S10, για παράδειγμα, παρέχει την πρώτη ένδειξη για την κατεύθυνση στην οποία κινείται η Samsung στο θέμα της ταυτοποίησης του χρήστη. Δηλαδή, μπροστά και κέντρο και όχι στο πίσω μέρος ή στο κάτω μέρος της οθόνης. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε μια καινοτόμο και, δυνητικά, πολύ πιο ασφαλή μέθοδο ελέγχου ταυτότητας του χρήστη, κατά το ξεκλείδωμα του smartphone ή το άνοιγμα μιας εφαρμογής: “2FA σε μία μόνο ενέργεια χρήστη”. Εντάξει, ακούγεται αδύνατο καθώς ολόκληρο το νόημα του “2FA” είναι εκεί ακριβώς, στο όνομα· δύο παράγοντες. Προσθέτοντας έναν δεύτερο παράγοντα στην εξίσωση ασφαλείας, βελτιώνετε εκθετικά την ασφάλεια της διαδικασίας επαλήθευσης ταυτότητας. Για παράδειγμα, μπορείτε να εισαγάγετε έναν κωδικό PIN ή έναν κωδικό πρόσβασης, ως τον πρώτο παράγοντα και, στη συνέχεια, έναν κωδικό πρόσβασης, μίας φοράς, που δημιουργείται από μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας ή το δακτυλικό σας αποτύπωμα, ως τον δεύτερο.
Πώς θα μπορούσε να δουλέψει αυτό στο Galaxy S11;
Αυτό που προσπαθεί να προστατεύσει η εν λόγω πατέντα της Samsung είναι μια τεχνολογία, που επιτρέπει την ανάγνωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων του χρήστη, καθώς αυτός εισάγει έναν κωδικό PIN. Αυτό είναι ένα από αυτά τα “γιατί κανείς δεν το σκέφτηκε πιο πριν”. Φυσικά, πολλά μπορεί να έχουν σκεφτεί, αλλά η εφαρμογή τους, είναι εκεί όπου αρχίζουν τα προβλήματα. Η Samsung εμμέσως το παραδέχεται, στην αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, καθώς αυτή καλύπτει πολλές πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αντιστοίχισης του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων με την τοποθέτηση των δακτύλων στην οθόνη, κατά την εισαγωγή ενός PIN, ενός μοτίβου ή ακόμα και ενός κωδικού πρόσβασης.
Μια από τις λύσεις θα μπορούσε, σύμφωνα με το GalaxyClub, να είναι μια μέθοδος “ανακατεύθυνσης” ή μετακίνησης των αριθμών του PIN σας, πάνω από μία συγκεκριμένη θέση αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν πολλοί αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων, ένας κάτω από κάθε ψηφίο, στο αριθμητικό πληκτρολόγιο. Η SamMobile, εν τω μεταξύ, επισημαίνει ότι, μια πιο φυσική μέθοδος, θα μπορούσε να είναι η χρήση ενός μεγαλύτερου αισθητήρα, που θα μπορεί να διαβάσει τα δακτυλικά αποτυπώματα σας, οπουδήποτε μέσα στην περιοχή εισαγωγής στοιχείων ελέγχου ταυτότητας. Εκτός από την παροχή πιο φυσικής εμπειρίας διεπαφής χρήστη, αυτή η λύση θα ανοίξει επίσης τις πόρτες της ασφαλούς επαλήθευσης, όταν ο χρήστης χρησιμοποιεί την επαλήθευση μέσω μοτίβου ή κωδικού πρόσβασης. Δυστυχώς, θα απαιτούσε επίσης έναν αισθητήρα αρκετά μεγάλο ώστε να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της οθόνης.
Το πρόβλημα με τον μεγάλο αισθητήρα
Αν και έχουν ήδη υπάρξει φήμες για έναν μεγαλύτερο αισθητήρα για δακτυλικό αποτύπωμα στην οθόνη (FOD), που θα έρθει με το Galaxy S11, είναι άγνωστο το πόσο μεγάλη θα είναι η διάσταση της ενεργής περιοχής (AAD). Σύμφωνα με μια αναφορά στο The Elec, η εταιρεία GIS, από την Ταϊβάν, επιβεβαίωσε ότι μίλησε με τη Samsung, σχετικά με την παροχή τέτοιων μονάδων FOD. Η ίδια αναφορά παραπέμπει και στην αμερικανική Qualcomm, η οποία θα δημιουργήσει τους μεγαλύτερους αισθητήρες που απαιτούν αυτές οι μονάδες.
Το Elec προβλέπει, με τη βοήθεια μιας πηγής που λέγεται ότι βρίσκεται κοντά στο θέμα, ότι το Samsung Galaxy S11 θα διαθέτει μια AAD 64 τετραγωνικών χιλιοστών. Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγάλο για ορισμένες από τις ενέργειες 2FA-in-one, που περιγράφονται στην αίτηση ευρεσιτεχνίας της Samsung. Εντούτοις, μια AAD 600 τετραγωνικών χιλιοστών παρουσιάστηκε στο Touch Taiwan 2019 και αυτό θα μπορούσε να φέρει μια πραγματική επανάσταση στην όλη βιομηχανία.
Το “θα μπορούσε να είναι”, φυσικά, δεν είναι το ίδιο όπως το “θα είναι”.
Θα διαθέτει 2FA-in-one το Samsung Galaxy S11;
Το “κανείς δεν ξέρει, εκτός από τη Samsung”, είναι η μόνη απάντηση στο ερώτημα, αν το Galaxy S11 θα έχει αυτή τη νέα τεχνολογία 2FA-in-one. Ακριβώς επειδή, πιθανότατα, θα υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος αισθητήρας FOD στο Galaxy S11, αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα τεχνολογία συνδυασμού PIN και τεχνολογίας δακτυλικών αποτυπωμάτων, θα ενσωματωθεί σε αυτή τη συσκευή. Εκτός από το ζήτημα της δοκιμής της τεχνολογίας (που από τη σκοπιά της ασφάλειας ενός smartphone, αυτό πρέπει να είναι η πιο αυστηρή διαδικασία), υπάρχει το όχι και τόσο αμελητέο θέμα του κόστους. Όσο μεγαλύτερη είναι η μονάδα FOD, τόσο περισσότερο θα κοστίσει η συσκευή. Τόσο απλά. Με τα smartphones που ήδη πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω και, στη συνέχεια, τα χρήματα που θα δώσει ο καταναλωτής για να αγοράσει μία συσκευή “ναυαρχίδα”, ενός τεχνολογικού γίγαντα, η ενσωμάτωση μιας τέτοιας τεχνολογίας, θα μπορούσε να ωθήσει σε μία αφόρητη αύξηση της τιμής.
Πιθανότατα, φαντάζομαι ότι η Samsung θα περιμένει να μειωθεί η τιμή παραγωγής των μονάδων FOD και στη συνέχεια να εφαρμόσει την τεχνολογία, ίσως με μία από τις λύσεις που αναφέρθηκαν νωρίτερα, που δεν απαιτούν πολύ εκτεταμένη AAD, προτού να προχωρήσουν στην παραγωγή. Ας ελπίσουμε ότι το Galaxy S11 θα περιέχει ένα δείγμα προς αυτή την ασφαλή τεχνολογία πιστοποίησης, αν όχι την εφαρμογή της τεχνολογίας 2 σε 1 σε όλη την οθόνη. Μόνο ο χρόνος θα δείξει.