Εφεύρεση Ελλήνων φοιτητών αυξάνει την παραγωγή τυριού

Related

Ρυθμίσεις, όρια, αθλητισμός: Η τριπλή πρόταση Μητσοτάκη για την προστασία των παιδιών από την AI

FORTUNE GREECE 20/06/2025, 14:45 Συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Βαρόνη Beeban Kidron, Μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο του συνεδρίου "The Lyceum Project 2025 - Children in the age of AI", στο Ωδείο Αθηνών, Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε προειδοποίηση για τον

Αδιανόητο κενό ασφαλείας με 16 δισεκατομμύρια κωδικούς να διαρρέουν – Άνοιξε η πρόσβαση σε Facebook, Google, Apple και κάθε άλλη υπηρεσία

Η υπερβολική συγκέντρωση ευαίσθητων δεδομένων, ακόμα και αν δεν γίνεται με κακόβουλο σκοπό, μπορεί να αποβεί το ίδιο επιζήμια με την ενεργή κλοπή τους. Η ερευνητική ομάδα της Cybernews εντόπισε δεκάδες τεράστιες βάσεις δεδομένων που περιέχουν δισεκατομμύρια στοιχεία σύνδεσης. Από κοινωνικά δίκτυα και εταιρικές πλατφόρμες μέχρι VPN και προγραμματιστικά portals, δεν άφησαν τίποτα ανεξερεύνητο. Η

Διαρροή-μαμούθ: 16 δισεκατομμύρια κωδικοί από Apple, Google & Facebook εκτέθηκαν στο διαδίκτυο

FORTUNE GREECE 20/06/2025, 13:15 Πρόκειται για τη  μεγαλύτερη διαρροή προσωπικών δεδομένων όλων των εποχών. Μια από τις μεγαλύτερες διαρροές δεδομένων όλων των εποχών φαίνεται πως σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια να κάνουν λόγο για έναν τεράστιο όγκο στοιχείων που εκτέθηκαν δημόσια στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε από το Cybernews

Ένα ρολόι, χίλιοι ρόλοι: Πώς το HUAWEI WATCH FIT 4 Pro φέρνει την τεχνολογία ευεξίας στην καθημερινότητά σου

Τα smartwatches έχουν εξελιχθεί ριζικά μέσα στην τελευταία δεκαετία. Από απλοί βηματομετρητές ή χρονόμετρα, έχουν μετατραπεί σε καθημερινούς προσωπικούς βοηθούς για την υγεία, τη φυσική κατάσταση και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Για πολλούς, είναι πλέον εξίσου σημαντικά με το smartphone τους. Και όχι άδικα: μια τέτοια συσκευή δεν λέει απλώς την ώρα – βοηθά να

Τι αθλητικές μεταδόσεις έχει η τηλεόραση, σήμερα Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2025

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας με όλη την αθλητική δράση. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις και των λοιπών σπορ με όλους τους αγώνες live από τις αγαπημένες σου ομάδες και αθλήματα. Αναλυτικά όλες οι αθλητικές μεταδόσεις της τηλεόρασης για σήμερα Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2025 09:55 COSMOTE SPORT 5 HD Moto3 Γκραν Πρι Ιταλίας

Ψηφιακή μετάβαση: Ο ρόλος της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

FORTUNE GREECE Η πανδημία επιτάχυνε την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Σήμερα, το στοίχημα για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι η ισότητα, η ποιότητα και η καινοτομία. Η εκπαίδευση αλλάζει μορφή. Οι ψηφιακές πλατφόρμες, τα διαδραστικά εργαλεία και η υβριδική μάθηση έχουν μπει στην καθημερινότητα εκπαιδευτικών και μαθητών. Η Ελλάδα επένδυσε σημαντικά σε ψηφιακές υποδομές

Όσοι χρησιμοποιούν το ChatGPT γίνονται… χαζοί: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη φθείρει τον εγκέφαλο

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι το μέλλον, σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο η συνεχής χρήση της, όπως η εφαρμογή ChatGPT μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, κάνοντας χαζούς τους ανθρώπους. Επιστήμονες από το MIT Media Lab έκαναν μελέτη, παρακολουθώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 54 φοιτητές, έγραψε η Daily Mail. Οι ειδικοί χώρισαν τους συμμετέχοντες σε

Cosmote: Νέο πρόγραμμα επιβράβευσης και απεριόριστο internet με 8.50 ευρώ – LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο

Το WHAT’S UP Experiences γίνεται MAGENTA MOMENTS και σου φέρνει ακόμα περισσότερα! Κάνε τώρα την εγγραφή σου και μπες σε έναν κόσμο γεμάτο μοναδικές εμπειρίες, δώρα, εκπλήξεις,  προνόμια και προσφορές, σε Ελλάδα & εξωτερικό! Βρες το MAGENTA MOMENTS  αποκλειστικά μέσα στο app του WHAT’S UP • Μπες στην ενότητα Moments • Δες τις διαθέσιμες προσφορές και διαγωνισμούς • Ενεργοποίησε δωρεάν τα κουπόνια προσφορών που σε

Το X του Έλον Μασκ γίνεται… ψηφιακή τράπεζα – Έρχονται συναλλαγές και επενδύσεις στην πλατφόρμα

FORTUNE GREECE 19/06/2025, 16:51 The X logo is displayed on a mobile phone with the Xmoney website visible in the background in this photo illustration in Brussels, Belgium, on January 29, 2025. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto via AFP) Photo: AFP Η Λίντα Γιακαρίνο αποκάλυψε ότι η πλατφόρμα X ετοιμάζεται

COSMOTE TV  / Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε κορυφαίους καλλιτέχνες και δημοφιλείς διοργανώσεις της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, γιορτάζει η COSMOTE TV την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21/6). Το Σάββατο 21/6, στο ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα του COSMOTE CINEMA 2HD, οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιογραφικά ντοκιμαντέρ θρύλων της μουσικής (Dolly Parton, ABBA), τα καλύτερα στιγμιότυπα του Glastonbury

Cosmote: Νέο πρόγραμμα επιβράβευσης και απεριόριστο internet με 8.50 ευρώ

Το WHAT’S UP Experiences γίνεται MAGENTA MOMENTS και σου φέρνει ακόμα περισσότερα! Κάνε τώρα την εγγραφή σου και μπες σε έναν κόσμο γεμάτο μοναδικές εμπειρίες, δώρα, εκπλήξεις,  προνόμια και προσφορές, σε Ελλάδα & εξωτερικό! Βρες το MAGENTA MOMENTS  αποκλειστικά μέσα στο app του WHAT’S UP • Μπες στην ενότητα Moments • Δες τις διαθέσιμες προσφορές και διαγωνισμούς • Ενεργοποίησε δωρεάν τα κουπόνια προσφορών που σε

Η COSMOTE TV γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής – Τυπολογίες – όλα γύρω από τα media

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε κορυφαίους καλλιτέχνες και δημοφιλείς διοργανώσεις της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, γιορτάζει η COSMOTE TV την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21/6). Το Σάββατο 21/6, στο ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα του COSMOTE CINEMA 2HD, οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιογραφικά ντοκιμαντέρ θρύλων της μουσικής (Dolly Parton, ABBA), τα καλύτερα στιγμιότυπα

Η COSMOTE TELEKOM μεγάλος χορηγός του Stoiximan AegeanBall Festival 2025

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 19.06.2025 • 10:29 Το Stoiximan AegeanBall Festival 2025, ένα από τα κορυφαία τουρνουά 3X3 μπάσκετ στην Ελλάδα, επιστρέφει για 7η χρονιά στη Σύρο, με την COSMOTE TELEKOM να το στηρίζει ως Μεγάλος Χορηγός. Το φεστιβάλ, που έχει ως εμπνευστή τον Γιώργο Πρίντεζη, θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2025 στην

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (19/6)

ATP 500 2025 ΧάλεΤένις COSMOTE Sport 612:30COSMOTE Sport 7ATP 500 2025 ΛονδίνοΤένις COSMOTE Sport 714:00COSMOTE Sport 6ATP 500 2025 ΧάλεΤένις COSMOTE Sport 614:30COSMOTE Sport 7ATP 500 2025 ΛονδίνοΤένις COSMOTE Sport 716:00COSMOTE Sport 6ATP 500 2025 ΧάλεΤένις COSMOTE Sport 616:30NOVASPORTS 6WTA 500 2025 Βερολίνο, Φάση των 16Τένις NOVASPORTS 617:00Novasports StartΕλβετία - ΤουρκίαΕυρωμπάσκετ Γυναικών Novasports Start17:30ΕΡΤ2Ελβετία -

Έγραψες κάτι προσωπικό στη Meta AI; Ίσως το διαβάζει ήδη όλος ο κόσμος

FORTUNE GREECE 18/06/2025, 23:00 23 May 2025, Saxony, Dresden: The logo of the AI software Meta AI from the Facebook group Meta is displayed on the screen of a laptop and iPhone (illustration). The Cologne Higher Regional Court is set to announce its decision on Friday in the case of the urgent action brought by

Share

Μια νέα επαναστατική τεχνολογία, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους τυροκόμους να αυξήσουν την ποσότητα του τυριού που παράγουν χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα γάλακτος, δημιούργησαν δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Ο λόγος για τους τελειόφοιτους της Φαρμακευτικής Σχολής, Δημήτριο-Ιωάννη Κασαρτζιάν και Γεώργιο Καρανάσιο που με τη βοήθεια του συντονιστή καθηγητή, Κωνσταντίνου Πουλά και της εταιρίας Θύρατρον, έχουν καταφέρει να οδηγηθούν στο έργο «CHEESEBOOST».

Η εν λόγω τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα με την ίδια ποσότητα γάλακτος να αυξηθεί κατά 10 με 20% η τυροποίηση. «Ένα παράδειγμα είναι ότι ενώ με την κανονική μέθοδο τυροποίησης από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 25 κιλά τυρί, με την υπηρεσία που προσφέρουμε από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 28 κιλά τυρί», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κασαρτζιάν.

Σύμφωνα με τους δυο φοιτητές, η αύξηση της παραγωγής επιτυγχάνεται μέσω «μιας ασύρματης αυτοματοποιημένης συσκευής η οποία εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της τυροποίησης» και συμπλήρωσαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο τυροκόμος έχει αύξηση των εσόδων του, μειώνοντας τις παράπλευρες απώλειες του γάλακτος, με την μορφή τυρογάλακτος, το οποίο αποτελεί, ως γνωστόν, ρυπαντικό φορτίο του περιβάλλοντος».

Αντίστοιχη είναι και η αύξηση που παρατηρείται με τη χρήση αυτής της μεθόδου στο κατσικίσιο γάλα. Όπως καταγράφονται στα μέχρι τώρα στοιχεία της ομάδας, με 100 κιλά κατσικίσιο γάλα σήμερα παράγονται περί τα 17 κιλά τυρί, ενώ η συσκευή αυξάνει την παραγωγή στα 20 κιλά.

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία

Όπως τόνισαν οι δυο φοιτητές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ιδέα τούς ήρθε όταν παρατήρησαν ότι «η συσκευή που χρησιμοποιούσαμε στο εργαστήριο σε καλλιέργειες κυττάρων, οδηγούσαν στην κρυστάλλωση των πρωτεϊνών» και πρόσθεσαν «σκεπτόμενοι ότι το τυρί είναι ένας μεγάλος κρύσταλλος πρωτεϊνών προχωρήσαμε σε πειραματικές μελέτες. Παρατηρήσαμε έτσι ότι ο τρόπος λειτουργίας της συσκευής στο τυρί ήταν παρεμφερής της λειτουργίας της στις πρωτεΐνες των κυττάρων και ότι με τη μη θερμική, ενεργειακή επεξεργασία του τυριού προκύπτει ένας μεγαλύτερος κρύσταλλος τυριού, αξιοποιώντας περισσότερες πρωτεΐνες από το σύνολο του γάλακτος κατά τη διαδικασία της πήξης, μεγάλο μέρος των οποίων, υπό φυσιολογικές συνθήκες τυροποίησης, καταλήγουν στο τυρόγαλο.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι η συσκευή οδηγεί στην επιτάχυνση και την αύξηση του ρυθμού κρυστάλλωσης των πρωτεϊνών του τυριού».

Μάλιστα όπως υπογραμμίζουν, μετά από φωτομετρικές αναλύσεις, ηλεκτροφορήσεις, ειδικές μετρήσεις πρωτεϊνών, υδατανθράκων, pH, υγρασίας, λακτόζης, καζεϊνών κα επιβεβαιώνουν την αρχική υποψία των δυο νέων επιστημόνων ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος παραμένουν αναλλοίωτα.

Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η τεχνολογία η οποία εφαρμόζεται στο τυρί δεν είναι καταστροφική» και αυτό γιατί «επεξεργαζόμαστε μη θερμικά αλλά ενεργειακά το τυρί, κινητοποιώντας μεγαλύτερο μέρος πρωτεϊνών για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου κρυστάλλου πρωτεϊνών».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα γευστικά χαρακτηριστικά του τελικού, παραγόμενου προϊόντος υποστηρίζουν ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν «ότι το παραγόμενο προϊόν είναι ταυτόσημο με αυτό που παράγεται χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας μας» προσθέτοντας «ωστόσο είμαστε στο στάδιο της ωρίμανσης και των γευστικών δοκιμών.

Μεγάλο οικονομικό κέρδος για τις εγχώριες επιχειρήσεις

Σημαντικά προβλέπονται να είναι τα οφέλη από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Σύμφωνα με στοιχεία της οικονομικής ανάλυσης που έγινε για το έργο «CHEESEBOOST», σε περίπτωση εφαρμογής της από το σύνολο της εγχώριας παραγωγής τυροκομικών, το οικονομικό όφελος προβλέπεται ότι θα φτάσει στα 30.800.000 ευρώ ετησίως.

Αναλυτικότερα, εάν μια μικρή επιχείρηση, η οποία παράγει περί τους 500 τόνους τυρί, κάνει χρήση της τεχνολογίας, θα μπορέσει να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 70.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, μια μεσαία επιχείρηση με παραγωγή 3.000 τόνων θα δει το τζίρο της να αυξάνει κατ’ έτος κατά 300.000 ευρώ, ενώ μια επιχείρηση που παράγει 10.000 τόνους θα δει τον κύκλο εργασιών της να αυξάνει, σε ετήσια βάση, κατά 1.400.000 ευρώ.

Πιθανοί πελάτες τυροκομικές εταιρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό

Στόχος των δυο φοιτητών είναι να αποκτήσουν πελάτες τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. «Έχουμε στόχο ως ομάδα την επέκταση σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και την εφαρμογή της τεχνολογίας και σε υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα» λένε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τους δυο νέους, πιθανοί ανταγωνιστές προβλέπονται να είναι οι μέθοδοι της υπερδιήθησης και της χρήσης τρανσγλουταμινάσης, οι οποίες όμως μειονεκτούν ως προς την ευκολία χρήσης τους κατά τη διαδικασία της τυροποίησης.

Επίσης αναφέρουν ότι ένας ακόμη στόχος είναι «η ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με την καινοτόμα τεχνολογία που προσφέρουμε, η οποία θα δώσει λύση τόσο σε οικονομικό όσο σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο».

Τα κέρδη που προβλέπεται να έχει η ομάδα θα είναι ανάλογη από τις δυνατότητες που διαθέτουν οι επιχειρήσεις με τις οποίες πρόκειται να συνεργαστούν «και θα προκύπτουν ύστερα από την ποσοστιαία αύξηση που θα προσφέρει η τεχνολογία μας τελικά στο παραγόμενο τυρί της εκάστου επιχείρησης» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Μάλιστα τα επόμενα βήματα των δυο φοιτητών, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι η εφαρμογή αυτής της καινοτομίας σε τυροκομική μονάδα, από την οποία και θα αντληθούν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τυριού.

Αποτελέσματα, που όπως λένε θα μοιράσουν «σε διεθνές επίπεδο μέσω συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων και επιστημονικών δημοσιεύσεων».