Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση υποθαλάσσιου δικτύου κορμού συνολικού μήκους 563 χιλιομέτρων για τη διασύνδεση Αμοργού, Αστυπάλαιας, Κω, Σίφνου, Φολεγάνδρου, Εύβοιας, Χίου, Λέσβου, Λήμνου, Θάσου και Σκύρου.
Επτά νέες υποθαλάσσιες υποδομές οπτικής ίνας στο Αιγαίο ανέλαβε να αναπτύξει η Cosmote ως μέλος της κοινοπραξίας εταιρειών που υλοποιεί το ευρωπαϊκό έργο Sea-Spine. Το τελευταίο έχει σκοπό την εξυπηρέτηση των τηλεπικοινωνιακών αναγκών έντεκα αιγαιοπελαγίτικων νησιών, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία των απαιτούμενων επίγειων εργασιών, πέραν δηλαδή αυτών κάτω από τη θάλασσα. Στόχος του έργου, ύψους 24,5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 7,8 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στη κοινοτική συνδρομή), είναι να καλύψει την ανάγκη για αδιάλειπτη συνδεσιμότητα και αυξημένη χωρητικότητα δικτύου στο Αιγαίο. Ως εκ τούτου θα εγκατασταθεί υποθαλάσσιο δίκτυο κορμού συνολικού μήκους 563 χιλιομέτρων για τη διασύνδεση Αμοργού, Αστυπάλαιας, Κω, Σίφνου, Φολεγάνδρου, Εύβοιας, Χίου, Λέσβου, Λήμνου, Θάσου και Σκύρου.
Οι επτά υποδομές αφορούν τη σύνδεση της Αμοργού με την Αστυπάλαια και αυτής με την Κω. Οι υπόλοιπες πέντε προβλέπουν τη σύνδεση της Σίφνου με τη Φολέγανδρο, της Εύβοιας με τη Χίο, της Χίου με τη Λέσβο, της Λήμνου με τη Θάσο και της Κύμης με τη Σκύρο. Δρομολογείται ακόμη η κατασκευή 232 χιλιομέτρων χερσαίων ζεύξεων για τη διασύνδεση των υποθαλάσσιων οπτικών καλωδίων με τα επίγεια κέντρα διασύνδεσης του δικτύου. Η νέα υποδομή δικτύου, που θα αναπτυχθεί, θα παρέχει βελτιωμένες υπηρεσίες κινητής και σταθερής ευρυζωνικότητας και προστασία της τηλεπικοινωνιακής κίνησης μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών συνδέσεων. Θα επιτρέπει και τη μείωση του χρόνου καθυστέρησης (network latency) σε κρίσιμες εφαρμογές, εξυπηρετώντας τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των κατοίκων αυτών των νησιών.
H Cosmote, ως τεχνικός υπεύθυνος του έργου, καθορίζει την αρχιτεκτονική, εκπονεί τον σχεδιασμό της απαιτούμενης λύσης, ηγείται της εκπόνησης της μελέτης και της κατασκευής των υποθαλάσσιων και χερσαίων οπτικών υποδομών. Στο Sea-Spine συμμετέχει και η εταιρεία πληροφορικής Wings ICT Solutions ως διαχειριστής του έργου και τεχνικός συνεργάτης, καθώς και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως εταίρος, υποστηρίζοντας θέματα αδειοδότησης, τυποποίησης, ρυθμιστικού πλαισίου και προβολής. Το έργο έχει συνολική διάρκεια τρία χρόνια και ολοκληρώνεται στα τέλη του 2026.
Το Sea-Spine έχει προϋπολογισμό 24,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,8 εκατ. είναι κοινοτική χρηματοδότηση.
Το Sea-Spine συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του πλαισίου Connecting Europe Facility-Digital (CEF-Digital) για την ανάπτυξη της συνδεσιμότητας και των δικτύων κορμού (Backbone Connectivity for Digital Global Gateways), που μεταφέρουν μεγάλο όγκο δεδομένων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ευρώπης. Σκοπός του είναι να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Στην Cosmote, μέλος του ομίλου Telekom, διαμορφώνουμε τις υποδομές που οδηγούν την Ελλάδα στο μέλλον. Με τεχνολογίες αιχμής και τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά έργα όπως το Sea-Spine, για την ανάπτυξη συνδεσιμότητας υψηλής ποιότητας σε όλη τη χώρα, συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας συνδεδεμένης Ελλάδας όπου όλοι θα μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε δίκτυα νέας γενιάς», δήλωσε σχετικά ο κ. Γιώργος Τσώνης, επικεφαλής τεχνολογίας ομίλου ΟΤΕ.
Η Cosmote έχει επενδύσει 5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, διαθέτοντας, με χρονικό ορίζοντα το 2027, επενδυτικό πλάνο της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών.
Το Sea-Spine είναι ένα από τα 42 έργα, προϋπολογισμού έως 260 εκατ. ευρώ, που εντάχθηκαν, τέλη του 2023, στον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 για τον ψηφιακό τομέα.