Kaspersky @ MWC 2019: Οι κίνδυνοι ασφαλείας για το IoT και το cybersecurity στην κατηγορία των προσθετικών ανθρώπινων μελών

Related

9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Κυβερνοασφάλεια και Τεχνητή Νοημοσύνη στο μικροσκόπιο

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις του μετασχηματισμού που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και η τομή της με την Κυβερνοασφάλεια βρέθηκαν στο επίκεντρο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, και συγκεκριμένα σε συζήτηση όπου συμμετείχε η Αντιπρόεδρος ΔΣ της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου, καθώς και ο νέος διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας. Όπως τόνισε…

Η Google απέλυσε 28 εργαζόμενους που ζήτησαν να τερματιστεί σύμβαση με το Ισραήλ

Η Google απέλυσε 28 εργαζομένους της που συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση την Τρίτη (16.04.2024) στην οποία οι διαδηλωτές ζητούσαν από την εταιρεία να λήξει μια σύμβαση με τον στρατό και την κυβέρνηση του Ισραήλ. Η Google να κατηγορεί τους εν λόγω εργαζομένους που διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ ότι εμπόδισαν τους συναδέλφους τους να πάνε στον…

Η «Φόνισσα» σε πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση αποκλειστικά στην COSMOTE TV

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η απόλυτη κινηματογραφική επιτυχία του περασμένου χειμώνα «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, έρχεται σε πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση αποκλειστικά στην COSMOTE TV, την Κυριακή 21/4 στις 22:00, στο COSMOTE CINEMA 2HD. Η ταινία που αποτελεί μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV εκτυλίσσεται σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900. Πρωταγωνίστρια της…

Οι προκρίσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του UEFA Europa Conference League «κρίνονται» στην COSMOTE TV

H προημιτελική φάση των UEFA Europa League και UEFA Europa Conference League ολοκληρώνεται στην COSMOTE TV απόψε, Πέμπτη 18/4. Τα κανάλια COSMOTE SPORT θα μεταδώσουν αποκλειστικά τις κρίσιμες ρεβάνς του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, καθώς και όλα τα υπόλοιπα ματς από τις δύο διοργανώσεις. Η δημοσιογραφική ομάδα της COSMOTE TV θα βρίσκεται στην «καρδιά» των εξελίξεων για να μεταφέρει το πλούσιο ρεπορτάζ από τις αναμετρήσεις της βραδιάς. Facebook Comments

Δείτε τους αγώνες του Παναθηναϊκού με προσφορά* γνωριμίας Cosmote TV

Η Stoiximan σας δίνει την ευκαιρία να δείτε δωρεάν* τους αγώνες τoυ Παναθηναϊκού στην Cosmote TV, με μοναδική προσφορά* γνωριμίας!Τώρα η Stoiximan σε υποδέχεται με μία εκπληκτική ΤΡΙΠΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* Γνωριμίας!Ο Παναθηναϊκός είναι στη μάχη του τίτλου στη Stoiximan Superleague κι έχει σημαντικές πιθανότητες για να κατακτήσει την πρωτιά και το πολυπόθητο τρόπαιο. Επιπλέον, έχει προκριθεί…

Ολυμπιακός & ΠΑΟΚ με Super Ενισχυμένες, Stoiximan Master, Missions & ΤΡΙΠΛΟ ΔΩΡΟ*με Cosmote TV!

Agones team 18/4/2024 15:05 Η πιο μεγάλη ώρα για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ έφτασε και το προϊόν της Stoiximan είναι συναρπαστικό!Σε ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς ρυθμούς η Stoiximan και με μία Προσφορά* Γνωριμίας που δεν χάνεται με ΤΡΙΠΛΟ ΔΩΡΟ*:● 1 μήνα Cosmote TV ● Δώρο* χωρίς κατάθεση● Πολλές Εκπλήξεις*Με Cosmote TV λοιπόν για να μη χάσεις κανένα παιχνίδι…

Η Huawei διοργάνωσε διάσκεψη για τους Ευρωπαίους εταίρους της

Η Huawei, κορυφαία εταιρεία στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), διοργάνωσε το πρώτο Huawei European Partner Conference 2024, στις 10-11 Απριλίου στο Κόμο της Ιταλίας, με προσκεκλημένους συνεργάτες της από όλη την Ευρώπη. Το συνέδριο με τίτλο «Grow Together, Win the Future» παρακολούθησαν περισσότεροι από 1000 Ευρωπαίοι εταίροι. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν παρουσιάσεις…

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στα “Μυστικά του Ολύμπου”

Με υψόμετρο 2.917 μέτρων, ο Όλυμπος είναι η υψηλότερη κορυφή βουνού στην Ελλάδα. Σήμερα, είναι διάσημος για την εξαιρετική βιοποικιλότητα και πλούσια χλωρίδα του, ενώ παραμένει το πιο δημοφιλές βουνό της Ελλάδας για πεζοπόρους, ορειβάτες και αναρριχητές, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον πλανήτη, που θέλουν να ανακαλύψουν το μυθικό βουνό. Αυτοί οι…

Οι τηλεοράσεις OLED evo της LG λαμβάνουν πιστοποίηση eco-friendly για τέταρτη συνεχή χρονιά

Η LG Electronics (LG) συνεχίζει να λαμβάνει διακρίσεις για τη σταθερή δέσμευσή της στη βιωσιμότητα και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές της. Οι τηλεοράσεις LG 2024 OLED evo απέσπασαν τις πιστοποιήσεις Reducing CO2 και Measured CO2 από το Carbon Trust και το Environmentally Evaluated Mark από τη Société Générale de Surveillance SA (SGS), σηματοδοτώντας…

Με… υπερηχητικές ταχύτητες η νέα μνήμη RAM LPDDR5X της Samsung!

Όταν η Samsung ανακοίνωσε τη μνήμη RAM 8,5 Gbps LPDDR5X, εκείνη την εποχή μάγεψε τα πλήθη, καθώς παρουσίασε την ταχύτερη μνήμη στο κόσμο. Ωστόσο, η τεχνολογική πρόοδος… συνεχίζεται, καθώς τώρα η εταιρεία αποκάλυψε ένα ακόμα πιο γρήγορο chip LPDDR5X! Το νέο μοντέλο τρέχει στα 10,7 Gbps, ξεπερνώντας την παραλλαγή LPDDR5T των 9,6 Gbps που παρουσιάστηκε…

Όμιλος ΟΤΕ: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στις προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετώπισε ο Όμιλος ΟΤΕ στην πορεία του προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρθηκε η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, κατά τη διάρκεια ESG Hμερίδας, με θέμα «Οδηγός για ένα Νέο Επιχειρηματικό Οικοσύστημα ή μια ακόμα Μόδα στο Χώρο της Διοίκησης Επιχειρήσεων;». H ημερίδα διοργανώθηκε…

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ με Stoiximan Master και δώρο Cosmote TV

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έτοιμοι να γράψουν ιστορία κόντρα σε Φενέρμπαχτσε και Μπριζ αντίστοιχα! Ανάλυση, προγνωστικά και σούπερ προσφορές* στη Stoiximan!Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση το ελληνικό ποδόσφαιρο το βράδυ της Πέμπτης, καθώς έχει την ευκαιρία να δει δύο ομάδες της χώρας να συμμετέχουν στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία!Και η Stoiximan…

Νέα διαρροή για το Pixel 9 φανερώνει νέες ΑΙ δυνατότητες!

Μάχη δίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Google για να προωθήσει όλες τις αρετές που μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή και στη καθημερινότητά μας. Επομένως είναι απολύτως φυσιολογικό για την εταιρεία να ενσωματώνει τις προόδους της στα smartphone της. Με τη σειρά Pixel 8 πέρυσι, η Google παρουσίασε έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών τεχνητής…

Εκπαιδευτική Ρομποτική: Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM, οι 9.000 συμμετοχές & η στρατηγική συμβολή της COSMOTE

165 Η Εκπαιδευτική Ρομποτική αποτελεί έναν ευέλικτο και ευρηματικό τρόπο μάθησης της φυσικής, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM), όπου η μαθητική κοινότητα ενθαρρύνεται για την κατασκευή αυτοματοποιημένων κατασκευών (ρομπότ) με συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού. Κατά τη φετινή διοργάνωση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2024, επετεύχθη ρεκόρ συμμετοχής 9.000 μαθητών από όλη την Ελλάδα. Τα…

Ο Όμιλος Sunlight συμμετέχει στη συμμαχία Upcell με στόχο τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μπαταριών λιθίου

Στην πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, Upcell Alliance εντάσσεται, η Sunlight Group, μέλος του Ομίλου Olympia, με στόχο να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας μπαταριών στην Ευρώπη.  Η Sunlight που ειδικεύεται σε καινοτόμες λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics) και σε Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας από ΑΠΕ,  αναγνωρίζει την ανάγκη για διευρυμένη…

Share

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης mobile τεχνολογιών, MWC 2019, που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώθουμε από τους ειδικούς ασφαλείας της Kaspersky όσον αφορά τους κινδύνους που απειλούν το αναπτυσσόμενο IoT οικοσύστημα αλλά και τη μικρή, αλλά ολοένα και σημαντικότερη κατηγορία των connected ανθρώπινων προσθετικών μελών.

sdr

Οι κύριοι Vladimir Dashchenko, Head of ICS CERT Vulnerability Research Group, Sergey Kravchenko, Senior Business Development Manager, Future Technologies από την Kaspersky και ο κ.Ilya Chekh, Founder της εταιρείας κατασκευής προσθετικών μελών Motorika, μας προσέφεραν ενδιαφέροντα δεδομένα και εν συνεχεία βρέθηκαν όλοι μαζί στο ίδιο panel προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.

Αρχικά, μάθαμε από τον κ.Kravchenko πως το ταχέως αναπτυσσόμενο IoT οικοσύστημα που μπαίνει στα σπίτια μας μέσω διάφορων connected αισθητήρων και έξυπνων συσκευών, μπορεί να βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, αλλά ενέχει και δεκάδες κινδύνους σε πολλαπλά επίπεδα. Επίδοξοι εισβολείς μπορούν να παρεμβληθούν σε πολλά σημεία της “διαδρομής”, από τον τελευταίο, πιο ασήμαντο αισθητήρα του σπιτιού μας μέχρι το cloud του κατασκευαστή και παρόχου της υπηρεσίας, αλλά και το smartphone ή τον υπολογιστή μας. Πολλοί απλοί αισθητήρες (π.χ. θερμοκρασίας, υγρασίας κ.λπ.) δεν έχουν κανενός είδους ασφάλεια και επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των IP cameras δε διαθέτουν προστασία σε low-level, hardware επίπεδο, έτσι είναι πολύ εύκολο να δεχθούν επίθεση. Δεδομένα κυκλοφορούν διαρκώς από τον server προς το cloud, την gateway του χώρου μας (π.χ. router) και τις τελικές συσκευές, ενώ η gateway δε καταφέρει να ασφαλίσει και να φλιτράρει το 100% του traffic, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά σημεία “εισόδου” για τον κακόβουλο χρήστη. Ακόμα και σε επίπεδο “κλειστών” συστημάτων ασφαλείας, ολόκληρων κτιρίων ή εγκαταστάσεων που επικοινωνούν με μια ολόκληρη έξυπνη πόλη, η απειλή συνεχίζει να υφίσταται εφ’όσον εξαρτώνται από την παροχή ηλεκτρισμού από αυτήν.

oznor

oznor

oznor

Ολόκληρες “Smart Cities”, μελλοντικά, θα γίνουν στόχος hackers μέσω malware, brute force επιθέσεων, εκμεταλλεύοντας λάθη του ανθρώπινου “παράγοντα”, επιχειρώντας τεχνολογικά προηγμένα “σαμποτάζ”. Η λύση που προτείνει η εταιρεία είναι η χρήση και ενσωμάτωση του Kaspersky OS που ασφαλίζει το IoT gateway, ανιχνεύει πιθανές ανωμαλίες στη λειτουργία του δικτύου και ενημερώνει ή προβαίνει σε προστατευτικές ενέργειες εγκαίρως ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εισβολής. Προστατεύει απέναντι και σε DDoS επιθέσεις, μολυσμένα software updates, data sniffing, εγκατεστημένα “bad apps” και εκμεταλλεύεται τη νευραλγική θέση του gateway ώστε να αποτελέσει τοίχος προστασίας τόσο από τις “εσωτερικές”, όσο και τις “εξωτερικές” απειλές.

1806-iot-pic2-en

1806-iot-pic3-en

Ωστόσο, εξ΄ίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση που ακολούθησε, όσον αφορά τo cyber security των προσθετικών μελών που σχεδιάζονται για ανθρώπους. Στο panel βρέθηκαν οι κ.Dashchenko, Kravchenko και Chekh, ξεκινώντας με το σχολιάσμό των αποτελεσμάτων μιας σχετικής έρευνας. Σύμφωνα με αυτά, 70% των ερωτηθέντων συμφώνησε πως στο μέλλον όλοι θα “πρέπει” να είμαστε cyborgs, να έχουμε, δηλαδή, προσθετικά, βιονικά μέλη που θα μας προσφέρουν ανώτερες δυνατότητες από τις υπάρχουσες, το 67% απάντησε πως θα δεχόταν να αλλάξει ένα τωρινό μέλος του με ένα βιονικό και το 65% απάντησε πως θα δεχόταν εμφύτευση τσιπ μνήμης στον εγκάφαλό του, τ0 οποίο μάλιστα θα επέτρεπε την αποθήκευση γνώσεων και αναμνήσεων στο cloud! Το τελευταίο είναι και το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky, καθώς το ρίσκο μιας τέτοιας μεθόδου είναι μεγάλο. Χαρακτηριστικά, ο Vladimir ανέφερε πως αρκετοί χρήστες “πετάνε” τους σκληρούς τους δίσκους, με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος εύκολα να ανακτήσει τα δεδομένα τους. Τι θα γινόταν στην περίπτωση των αποθηκευμένων αναμνήσεων, βιωμάτων και γνώσεων ενός ανθρώπου, αν μπορούσαν εύκολα να αποθηκευθούν σε ένα τσιπ και να εμφυτευθούν σε κάποιον άλλο; Μπορεί να φαντάζει μακρινό το σενάριο, αλλά σε 30 ή 40 χρόνια, μια τέτοια τεχνολογία θα είναι ευρέως διαθέσιμη και σίγουρα πρέπει να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέα, αρκετά πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας.

cof

Σύμφωνα με τον Ilya, με την υπάρχουσα τεχνολογία, οι εταιρείες κατασκευής προσθετικών μελών και οργάνων μπορούν να αντικαταστήσουν σχεδόν το 70% του ανθρώπινου σώματος, ενώ σε 10-20 χρόνια, το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 100%. Σίγουρα πρόκειται για τεχνολογία που θα αλλάξει άρδην τη ζωή μας προς το καλύτερο, αλλά και την ανθρωπότητα στο σύνολό της, δεδομένου του ότι τα τεχνητά μέλη δε θα υποκαθιστούν απλά τα υπάρχοντα, αλλά θα είναι εξελιγμένα, προσφέροντας υπερ-δυνάμεις και νέες δυνατότητες. Έτσι, αφ’ενός θα απαλλαχθούμε από ασθένειες και προβλήματα υγείας που σήμερα θεωρούνται θανάσιμα ή υποβιβάζουν σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης ενός ανθρώπου, αφ’ετέρου υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μιας κοινωνίας δύο ταχυτήτων, μεταξύ αυτών που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν τα μέλη αυτά, και εκείνων που δε θα μπορούν. Στο τεχνικό κομμάτι, μια από τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον, είναι η μικρή αυτονομία των μπαταριών με την υπάρχουσα τεχνολογία, καθώς αρκετά μέλη/όργανα αναγκαστικά απαιτούν εξωτερική πηγή ενέργειας για τη λειτουργία τους, δεσμεύοντας τους χρήστες τους κοντά στο δίκτυο ρεύματος.

oznor

Συνεχίζοντας, ο Ilya αποκάλυψε πως γίνεται πρόοδος όσον αφορά το “AI” των προσθετικών μελών, ώστε να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα σε ορισμένες περιπτώσεις, διευκολύνοντας το χρήστη, βασιζόμενα σε ενσωματωμένους αισθητήρες. Για παράδειγμα, ένα βιονικό χέρι θα μπορούσε να ανιχνεύει την πρόθεση του χρήστη να πιάσει ένα ποτήρι νερό, όπως και το ποτήρι καθαυτό, έτσι ώστε να “κλείνει” μόνο του τα δάκτυλα, χωρίς να χρειάζεται εντολή από το χρήστη.

Πως, όμως, εμπλέκεται το cyber-security σε όλα τα παραπάνω; Τα προσθετικά, τεχνητά μέλη μπορούν να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις, καθώς διαθέτουν ενσωματωμένα chips και software, ενώ αρκετά είναι ή θα είναι, connected. Έτσι, οποιοσδήποτε έχει τις γνώσεις και τις δυνατότητες θα μπορεί να επιτεθεί απομακρυσμένα και να αποκτήσει έλεγχο των μελών αυτών, με σκοπό να βλάψει τον ίδιο το χρήστη τους, τρίτους χρήστες, να πραγματοποιήσει έκνομες πράξεις κ.λπ. Κυρίως σε περιπτώσεις VIPs με τεχνητά μέλη, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος (π.χ. αν ο Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός μιας χώρα στοχοποιηθεί).

Σύμφωνα και με τον κ.Sergey Terminov που επίσης έλαβε μέρος στις παρουσιάσεις, αυτή τη στιγμή τα μέτρα cyber-security στην κατηγορία των προσθετικών μελών και τεχνητών οργάνων είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ενώ δεν υφίσταται ένα παγκοσμίως αποδεκτό πιστοποιητικό ασφαλείας για συσκευές ιατρικού ενδιαφέροντος. Τα καρδιακά εμφυτεύματα και οι αντλίες ινσουλίνεης μπορούν να “χακαριστούν” απομακρυσμένα και αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη του ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά στον τομέα της ασφάλειας. “Λιγότερο marketing, περισσότερη έρευνα” ήταν μια από τις ενδιαφέρουσες απόψεις που ακούστηκαν στο panel, ενώ αυτονόητο θεωρείται πως όλες οι νέες τεχνολογίες αυτές πρέπει να δοκιμάζονται και να γίνεται προσπάθεια να χακαριστούν, ώστε να είναι αρκετά ασφαλείς πριν γίνουν εμπορικά διαθέσιμες.

oznor

Τα βιονικά, “βελτιωτικά” μέλη είναι ακόμα πολύ ακριβά αλλά στο μέλλον θα μπορούν να πωλούνται ακόμα και στα φαρμακεία, ενώ τροποποιημένες ή παράνομες εκδοχές τους ίσως πωλούνται στη μαύρη αγορά. Κάτι που ενδεχομένως θα μείωνε το κόστος τους είναι η δημιουργία “universal” μελών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν από διαφορετικούς ανθρώπους, χωρίς να είναι κατασκευασμένα “στα μέτρα” τους, αλλά και μελών που θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, όταν ο αρχικός χρήστης τους τα αντικαταστήσει ή δε τα χρειάζεται πιά.

Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως τα cyborgs είναι το επόμενο επίπεδο της ανθρώπινης εξέλιξης και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε. Πότε, όμως, ένας άνθρωπος με προσθετικά μέλη, αρχίζει να θεωρείται μια “μη ανθρώπινη” οντότητα, ένα cyborg; Σύμφωνα με τον κ.Kravchenko, η διαφορά έγκειται στο αν τα τεχνητά μέλη υποκαθιστούν τις λειτουργίες των φυσικών, ή αν πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, επεκτείνοντάς τες. Ένας άνθρωπος που έχει μεγαλύτερες δυνάμεις και δυνατότητες από τους υπόλοιπους χάρη σε ένα προσθετικό μέλος, μπορεί να θεωρηθεί cyborg. Για την ιστορία, στην προαναφερθείσα έρευνα, η τελευταία ερώτηση ήταν: “Κάποιος με βιονικό σώμα και ανθρώπινο εγκέφαλο, θεωρείται ακόμα “άνθρωπος”;  Το 55% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά.