Έρευνα: Ένας στους τέσσερις Έλληνες φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης

Related

«Αλλάζω και Εξοικονομώ» για το σπίτι με πολλά οφέλη από τα Public

Τα Public συνεχίζουν να αφουγκράζονται τις ανάγκες των καταναλωτών και προσφέρουν επιπλέον σημαντικά οφέλη με κάθε αγορά προϊόντος μέσω της πρωτοβουλίας «Αλλάζω Εξοικονομώ»: Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ακρίβειας και προώθησης της ενεργειακής αναβάθμισης, το νέο τους πρόγραμμα βοηθάει όλα τα νοικοκυριά να αναβαθμίσουν μια σειρά ηλεκτρικών συσκευών με στόχο την ποιοτικότερη ζωή στο σπίτι.…

Payzy by Cosmote: Άνοδος εσόδων και διεύρυνση ζημιών το 2023

Το 2023 αποτέλεσε μια χρονιά με ανάμικτα αποτελέσματα για το Payzy by Cosmote, με σημαντική αύξηση εσόδων αλλά και διεύρυνση ζημιών. Η χρονιά σηματοδότησε την πρώτη ολοκληρωμένη οικονομική χρήση λειτουργίας για την εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, η οποία λανσαρίστηκε επίσημα από τον όμιλο ΟΤΕ τον Οκτώβριο του 2022. Αύξηση εσόδων και πελατειακής βάσης:…

Δείτε τα παρασκήνια της δημιουργίας του μετα-αποκαλυπτικού κόσμου του Terminator: Survivors

Η NACON και το NACON Studio Milan είναι στην ευχάριστη θέση να μοιραστούν μαζί σας ένα νέο τρέιλερ για το Terminator: Survivors, το πρώτο παιχνίδι επιβίωσης ανοιχτού κόσμου του franchise, που διαδραματίζεται στα ερείπια του πολιτισμού μετά τα γεγονότα της Judgement Day. Η πτυχή της επιβίωσης, που δεν έχει προσφερθεί ποτέ στο παρελθόν από το…

Ξεκινάει μια νέα εποχή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με επίκεντρο την ασφάλεια, την ευφυΐα και τη διαμόρφωση δικτύου

Ο Steve Zheng, Πρόεδρος του Utility Smart ESS Business, Huawei Digital Power, παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα Cell-to-Grid Smart String & Grid-Forming ESS. Η πλατφόρμα αποτελείται από το Smart String ESS, το Smart String PCS, το Smart Transformer Station, το Smart Array Controller, το Smart Power Plant Controller και το Smart Energy Management System. Είναι συμβατή…

Βραβείο Huawei Storage Capability Improvement 
για την Cosmos Business Systems

Η Cosmos Business Systems, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, έλαβε το βραβείο Storage Capability Improvement από την Huawei, κατά την εκδήλωση «OceanClub» που έλαβε μέρος στις 27 Ιουνίου 2024, στο ξενοδοχείο Brown Acropol. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για να υπογραμμίσει τη σημασία των δεδομένων στην ψηφιακή οικονομία, όπου τα δεδομένα αποτελούν πλέον βασικό και στρατηγικό πόρο.…

Συζητήσεις Nova και Cosmote TV για Λεβαδειακό και Καλλιθέα

Οι Τυπολογίες ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου 1993 στην εφημερίδα «Το Παρόν». Επί 27 χρόνια καταγράφουν την επικαιρότητα τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά ΜΜΕ με 3 διαφορετικούς τρόπους. Με την έντυπη έκδοση της Κυριακής στην εφημερίδα «Το Παρόν» «Το Παρόν» , την ηλεκτρονική έκδοση στο www.typologies.gr και την παρουσία στο twitter (@typologies), και στη σελίδα μας…

Το ακυρωμένο Pixel Fold από το 2020 μόλις εμφανίστηκε και δείχνει όμοι του Pixel 6

Σίγουρα το Google Pixel Fold είναι μια εντυπωσιακή συσκευή, όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια της Google να δημιουργήσει ένα τέτοιο ιδιαίτερο smartphone. H αλήθεια είναι πως η Google είχε έτοιμο ένα πρωτότυπο ένα χρόνο πριν από την κυκλοφορία του Pixel Fold, αλλά το ακύρωσε σαν project επειδή δεν θεωρήθηκε αρκετά καλό. Ωστόσο, φωτογραφίες που εμφανίστηκαν…

Λιγότερο δημοφιλή από όσο ήλπιζε η Apple είναι τα παιχνίδια AAA για iPhone/iPad

Οι τίτλοι ΑΑΑ για iPhone και iPad, μέχρι στιγμής δεν λαμβάνουν μεγάλης ανταπόκρισης από το κοινό όπως τουλάχιστον ήλπιζε η Appe. Επί του παρόντος, το Resident Evil Village και το Assassin’s Creed Mirage είναι διαθέσιμα για iOS και iPadOS, καθώς αυτά τα παιχνίδια χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση της ικανότητας hardware της σειράς iPhone 15 Pro. Όμως…

Απαλλάεσεται το Samsung Galaxy S25 Ultra από τα τετραγωνισμένα άκρα

Άλλοι αγάπησαν την τετραγωνισμένη μορφή του Galaxy S24 Ultra της Samsung και δεν σταμάτησαν να επαινούν την εταιρεία για την έλλειψη στρογγυλεμένων γωνιών. Υπάρχει όμως και μια αντίθετη άποψη χρηστών που δεν παραδέχονται εύκολα πως με αυτό το design ξεχωρίζει η συσκευή μεταξύ των mainstream ναυαρχίδων, αλλά όπως φαίνεται ο διάδοχός του θα ακολουθήσει διαφορετική…

Πως θα καταλάβετε εάν έχουν χακάρει το email σας

Η Google κυκλοφόρησε μια λίστα με τους τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να καταλάβετε εάν το email σας έχει παραβιαστεί. Για την μεγαλύτερη ασφάλεια του email σας, η Google παρέχει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, σε περίπτωση που έχετε αντιληφθεί οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι χρήστες που επισκέπτονται το διαδικτυακό…

Όλα τα φώτα στο EURO 2024

Οι δύο νοκ άουτ αναμετρήσεις του EURO 2024 ξεχωρίζουν στο αθλητικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της Κυριακής (30/6). Στις 19:00 η Αγγλία αντιμετωπίζει τη Σλοβακία, ενώ στις 22:00 είναι προγραμματισμένη η σέντρα του Ισπανία-Γεωργία. Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα: 10:00 COSMOTE SPORT 7 HD WRC 2024 Πολωνία, SS16 Gmina Mragowo 1 10:35 COSMOTE SPORT 5 HD MotoGP 2024…

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (30/6)

Σήμερα, Κυριακή (30/6), το αθλητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την δεύτερη… δόση της φάσης των «16» του Euro. Στις 19:00 η Αγγλία αντιμετωπίζει τη Σλοβακία, ενώ στις 22:00 η Ισπανία κοντράρεται με την Γεωργία. Επίσης το… μενού περιλαμβάνει Formula 1 αλλά και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου. Αναλυτικά το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων της Κυριακής: 10:00 COSMOTE SPORT 7…

Κάτι κανόνισε η Google για τις 13/08 και αφορά μάλλον την παρουσίαση του Pixel 9

Ως συνήθως η Google πραγματοποιεί την ετήσια εκδήλωση κυκλοφορίας νέων μοντέλων Pixel τον Οκτώβριο, αλλά φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Η εταιρεία μόλις ανακοίνωσε μια έκπληξη, προδειάζει το κοινό για ένα καινούργιο Pixel event στις 13 Αυγούστου, μιλάμε για περίπου δύο μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο πρόγραμμα της εταιρείας. Η Google δεν έχει…

Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε Euro, Copa America και το πρώτο τεστ του Παναθηναϊκού

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα: 09:35 COSMOTE SPORT 5 HD Moto3 2024 Motul TT Assen – 2ες Δοκιμές 11:05 COSMOTE SPORT 5 HD MotoGP 2024 Motul TT Assen – 2ες Ελεύθερες Δοκιμές 11:45 COSMOTE SPORT 5 HD MotoGP 2024 Motul TT Assen – Κατατακτήριες Δοκιμές 13:10 COSMOTE SPORT 5 HD Moto-E World Championship 2024 Ολλανδία, Άσσεν…

Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το φιλικό του Παναθηναϊκού και τα νοκ άουτ του Euro 2024

Onsports Team 29 Ιουνίου 2024, 10:40 Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με τις LIVE αθλητικές μεταδόσεις σήμερα, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024. Αρκετά πιο πλούσιο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες είναι το σημερινό πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις. Φυσικά, τα ματς που ξεχωρίζουν είναι τα Γερμανία - Δανία και Ελβετία - Ιταλία για τη φάση των…

Share

Τον φόβο ότι θα χάσει εντελώς τη δουλειά του λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) έως το 2030 φαίνεται να έχει σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες και Ελληνίδες.

Μάλιστα, ο φόβος αυτός τοποθετεί την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας των 11 κρατών-μελών* που συμμετείχαν στην έρευνα δεξιοτήτων γύρω από την ΤΝ (AI Skills Survey) τού Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Βάσει της έρευνας, που στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2024 κατέγραψε τις απόψεις 5.342 εργαζομένων, ηλικίας 16 έως 64 ετών, σε 11 κράτη μέλη της ΕΕ, το 24% των ερωτηθέντων στη χώρα μας φοβούνται ότι η ΤΝ θα τους στερήσει τη δουλειά μέχρι το 2030, όταν ο μέσος όρος των «11» είναι λιγότερο από 15% και περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό στην Τσεχία.

Η έλλειψη εξοικείωσης με την ΤΝ, λόγω της μη καθημερινής χρήσης της στον εργασιακό χώρο από μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, φαίνεται ότι αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα τη φοβούνται περισσότερο: το άγνωστο και απρόσωπο είναι πάντοτε πιο τρομακτικό.

Σήμερα, μόλις το 21% των ενήλικων εργαζομένων στην Ελλάδα δηλώνουν πως χρησιμοποιούν -οι ίδιοι είτε συνάδελφοί τους- τεχνολογίες ΤΝ στον εργασιακό τους χώρο, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο) πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων αξιοποιούν τη δύναμη των αλγορίθμων στη δουλειά τους και ο μέσος όρος των «11» είναι 28%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στάση των εργοδοτών στην Ελλάδα και τι πιστεύουν γι’ αυτήν οι εργαζόμενοι

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα του Cedefop ως προς τις απόψεις των εργαζομένων για τη στάση της εργοδοσίας σχετικά με τη χρήση της ΤΝ, αλλά και την απαιτούμενη εκπαίδευση.

Οι μισοί ερωτηθέντες στην Ελλάδα (50%) θεωρούν ότι είναι «σχετικά» ή «πολύ απίθανο» η εταιρεία ή ο οργανισμός τους να χρησιμοποιήσει την ΤΝ προς όφελος των εργαζομένων.

Το 42% εκτιμά ότι είναι «σχετικά» ή «πολύ απίθανο» να τους προσφέρει η εταιρεία ή ο οργανισμός όπου εργάζονται ευκαιρίες κατάρτισης, ώστε να αντεπεξέλθουν στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.

Περισσότεροι από έξι στους δέκα (62%) πιστεύουν ότι είναι σχετικά ή πολύ απίθανο να λάβουν υπόψη η εταιρεία ή ο οργανισμός τους τις απόψεις των εργαζομένων, όταν καταλήγει σε αποφάσεις σχετικές με τη ΤΝ, ενώ πάνω από τέσσερις στους δέκα (42%) εκτιμούν ότι είναι σχετικά ή πολύ πιθανό ο εργοδότης τους να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να τους αντικαταστήσει.

Επιπρόσθετα, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπειρογνώμονας του Cedefop, Κωσταντίνος Πουλιάκας, πάνω από ένας στους δύο Έλληνες και Ελληνίδες (ποσοστό 51%) θεωρεί ότι έχει μεγάλο ή κάποιο κενό δεξιοτήτων ως προς την ΤΝ (υψηλότερο είναι το ποσοστό μόνο στην Πορτογαλία, όπου φτάνει το 57%, ενώ ο μέσος όρος των «11» είναι 42%).

Παρά τη συνειδητοποίηση αυτού του κενού, λίγοι (14%), αλλά κοντά στον μέσο όρο των 11 κρατών μελών (15%) είναι εκείνοι που συμμετείχαν τον τελευταίο χρόνο σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για να αποκτήσουν τέτοιες δεξιότητες.

Η μεγάλη αυτή διπλή απόκλιση -ανάμεσα στις χώρες, αλλά και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν κενό δεξιοτήτων και όσων λαμβάνουν εκπαίδευση- αποτυπώνει, σύμφωνα με τον κ. Πουλιάκα, ένα ψηφιακό χάσμα.

Μεταξύ των χωρών που ηγούνται στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και εκείνων που βραδυπορούν, υπάρχει ολοένα αυξανόμενη απόκλιση στη συχνότητα χρήσης των τεχνολογιών ΤΝ. Μεγάλο είναι το χάσμα και μεταξύ των διάφορων εργαζομένων στην ίδια χώρα, κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλα από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

Γιατί δεν εκπαιδεύονται περισσότεροι άνθρωποι πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη;

Δυστυχώς, όπως παρατηρεί ο κ. Πουλιάκας, εκείνοι και εκείνες που χρειάζονται περισσότερο την εκπαίδευση πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες, για να συμβαδίσουν με τις επιταγές των καιρών, είναι και οι λιγότερο πιθανό να τη λάβουν: γυναίκες (και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει χάσμα με τους άντρες) και άτομα συγκριτικά μεγαλύτερης ηλικίας, άνθρωποι με χαμηλότερη κατάρτιση, εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κάτοικοι περιοχών της υπαίθρου συμμετέχουν λιγότερο σε εκπαιδευτικές δράσεις γύρω από την ΤΝ.

Τα αίτια του χάσματος μεταξύ ζήτησης για αναβάθμιση δεξιοτήτων και συμμετοχής στην εκπαίδευση -κατά τον εμπειρογνώμονα του Cedefop- είναι διάφορα: αφενός, συχνά δεν παρέχεται η δυνατότητα εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τους εργοδότες, ενώ «γενικότερα μέχρις στιγμής παρατηρούμε μια “bottom up” προσέγγιση, δηλαδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από μόνοι τους κυρίως πειραματίζονται με τη χρήση ΤΝ στη δουλειά τους».

Επιπλέον, όπως εξηγεί ο κ. Πουλιάκας, οι περισσότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους σχετικά με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και το συνολικό μάνατζμεντ της επιχείρησης.

«Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η αβεβαιότητα των εργαζομένων σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της αυτοματοποίησης εντός της εταιρείας τους και μειώνονται τα κίνητρα συμμετοχής τους στην επανακατάρτιση (upskilling/reskilling), μετά και την υιοθέτηση τεχνολογιών ΤΝ» λέει, και προσθέτει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε γενικές γραμμές, χρειάζεται να υπερκεραστούν πολλά εμπόδια ανάμεσα στην αναγνώριση του γεγονότος ότι ένας εργαζόμενος αντιμετωπίζει πράγματι χάσμα δεξιοτήτων και τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης. Τέτοια εμπόδια είναι η έλλειψη χρόνου, οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης σχετικά με τα “σωστά” προγράμματα που αρμόζουν στις δεξιότητές του, αλλά και συνολικότερα η έλλειψη κινήτρων από την εταιρεία και τον οργανισμό (π.χ. σύνδεση μισθολογικών αποδοχών με την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, πιθανότητες επαγγελματικής ανέλιξης, μη χρηματική αναγνώριση από τον εργοδότη).

Πέραν των παραπάνω, δεν παρέχονται -γενικά στην αγορά- αρκετά στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για συγκεκριμένες ειδικότητες και εργασιακούς ρόλους εργαζομένων. Ενώ οι πάροχοι εκπαίδευσης διαθέτουν πολλά προγράμματα και μαθήματα για εκπαίδευση πάνω στα Μεγάλα Δεδομένα ή τη Μηχανική Μάθηση, λείπουν από την αγορά εκείνα που θα βοηθούσαν τους εργαζόμενους να συμβαδίσουν με την εποχή της ΤΝ στον εργασιακό τους χώρο.

«Για παράδειγμα, άλλα εργαλεία ΤΝ χρειάζονται οι γραφίστες και άλλα οι δημοσιογράφοι. Αυτή τη στιγμή, εξειδικευμένα courses δεν υπάρχουν. Επειδή όμως υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους παρόχους εκπαίδευσης γύρω από τέτοια εξειδικευμένα μαθήματα, πιστεύουμε ότι σύντομα αυτό θα αλλάξει και θα υπάρξει πληθώρα» εκτίμησε.

Τι έδειξε η έρευνα συνολικά για την Ευρώπη

  • Περίπου ένας στους επτά ενήλικες εργαζόμενους στις 11 χώρες εργάζεται συνήθως με ψηφιακά εργαλεία ή εφαρμογές που μπορούν να κάνουν αυτόματα κάποιες από τις εργασίες του, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους.
  • Δύο στους δέκα ενήλικες εργαζόμενους πιστεύουν ότι η ΤΝ μπορεί να εκτελέσει περισσότερα από τα μισά τους καθήκοντα.
  • Το 30% όσων χρησιμοποιούν τεχνολογίες και εργαλεία ΤΝ για να κάνουν τη δουλειά τους βίωσαν κάποια απώλεια καθηκόντων. Το 41% χρειάστηκε να αναλάβει νέα καθήκοντα. Για το 68% η κύρια επίδραση των τεχνολογιών ΤΝ είναι ότι τους επιτρέπει να εκτελούν ταχύτερα τα εργασιακά τους καθήκοντα.
  • Το 61% των Ευρωπαίων εργαζομένων στις 11 χώρες (66% στην Ελλάδα) συμφωνούν πως είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να χρειαστούν νέες γνώσεις και δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των εργαλείων ΤΝ στην εργασία τους στην επόμενη πενταετία. Ωστόσο, το 44% θεωρεί απίθανο η εταιρεία ή ο οργανισμός για τον οποίο εργάζονται να τους παρέχει κατάρτιση για την ΤΝ.

«Η έρευνα του Cedefop για τις δεξιότητες ΤΝ υπογραμμίζει τη σημαντική ανάγκη για αναβάθμιση και επανεκπαίδευση των ενήλικων εργαζομένων στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον μετασχηματισμό των θέσεων εργασίας τους λόγω της τεχνολογίας ΤΝ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και υπάρχει αξιοσημείωτο δυναμικό των τεχνολογιών ΤΝ για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας στις θέσεις εργασίας, για πολλούς εργαζόμενους (55%) υπάρχουν ακόμη περιορισμένα κέρδη παραγωγικότητας μετά την υιοθέτηση ΤΝ.

Επίσης, η υπέρβαση του φυλετικού και ηλικιακού διαχωρισμού που συνδέεται με τη χρήση της ΤΝ στις αγορές εργασίας είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ στο πλαίσιο της εργασίας τους.

Τα συστήματα αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη θα πρέπει να στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ενσωμάτωσης των ικανοτήτων και δεξιοτήτων ΤΝ στα σχολικά προγράμματα σπουδών» επισημαίνουν οι μελετητές.