Η φορολόγηση των εσόδων δεν είναι καλή λύση για τη φοροαποφυγή της τεχνολογίας

Related

Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέτσος. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέστος, στην κάμερα της Cosmote, μετά την θρυλική νίκη του Ολυμπιακού με 2-4 στο Βίλα Παρκ, εκείνη ακριβώς την ώρα περνούσε από πίσω ο πρόεδρος…

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Η Samsung ξεκινά επίσημα την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή καμπάνια της στην τελική ευθεία για το Παρίσι 2024

Με λιγότερες από 100 ημέρες πριν από το Παρίσι 2024, η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια “Open always wins” – η οποία γιορτάζει τις κοινές αξίες του brand με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για την ευρύνοια και ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Olympic™️ rendezvous @ Samsung…

Share

tech revΔεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου που σκέφτεται ριζοσπαστικά μέτρα. Μια χούφτα μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, που βγάζουν πολλά χρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πληρώνουν μικρό φόρο εκεί. Αυτό μπορεί να είναι απολύτως νόμιμο ή όχι, ανάλογα με την περίπτωση. Αλλά είναι σίγουρα άδικο.

Απαιτείται μια επιδιόρθωση και ο πειρασμός είναι να χρησιμοποιηθεί μια απλή και τολμηρή. Η φορολόγηση των τεχνολογικών επιχειρήσεων με βάση τα τοπικά έσοδά τους θα είναι και τα δύο. Οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο δύσκολο να μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο ή την Ιρλανδία Ο Μελ Στράιντ, οικονομικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομιοκών, λέει ότι ο φόρος εισοδήματος είναι «ενδεχομένως η προτιμώμενη επιλογή». Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν παρόμοιες ιδέες.

Η επιφύλαξη στη δήλωση του κ. Στράιντ δείχνει ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αλλάξει γνώμη. Καλώς. Ο φόρος εισοδήματος θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Καλύτερα να επικεντρωθούμε σε πιο θεμελιώδεις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, τη μεγαλύτερη διεθνή εναρμόνιση και την αυστηρότερη επιβολή.

Τα αριθμητικά στοιχεία είναι αρκετά εξωφρενικά για να αξίζουν επανάληψη. Το 2016, το eBay είχε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή του. Ωστόσο, τα κέρδη που αναφέρθηκαν, στις βρετανικές φορολογικές καταθέσεις, ήταν 8 εκατομμύρια λίρες και η φορολογική υποχρέωση ήταν 2 εκατομμύρια λίρες. Το Netflix διαθέτει 6,5 εκατομμύρια συνδρομητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με συνολικά περίπου 400 εκατομμύρια λίρες σε έσοδα. Τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν και ο φόρος που καταβλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο; Σχεδόν τίποτα.

Τέτοιες εταιρείες εκτοπίζουν τις παλαιότερες επιχειρήσεις – την τηλεόραση, το λιανικό εμπόριο που βασίζεται σε καταστήματα – που δυσκολεύονται περισσότερο να εκμεταλλευτούν παραθυράκια, όπως η αποστολή τελών σε οντότητες με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους και διατηρούν υπολογιστές διακομιστών ή πνευματική ιδιοκτησία. Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δε χάνει μόνο τα φορολογικά έσοδα. Αναγκάζεται να επιδοτεί μια μορφή οικονομικής δραστηριότητας (η οποία βασίζεται στο λογισμικό) έναντι άλλων. Καμία κυβέρνηση δε θα πρέπει να το ανεχτεί.

Η πρόκληση με τον φόρο εισοδήματος είναι ότι βλέπει μόνο τον επιδιωκόμενο στόχο. Μπορεί να είναι καλό να χτυπηθούν τα eBay, Netflix, Facebook ή Amazon με βάση τις τοπικές πωλήσεις. Αλλά τι θα συμβεί με τις start-ups που βρίσκονται αρχικά στάδια, και δεν είναι ακόμη κερδοφόρες; Δεν πληρώνουν τώρα εταιρικό φόρο, και αυτό είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι.

Η κοινωνία θέλει να ενθαρρύνει την ανάληψη κινδύνων – σε αντίθεση με την αναζήτηση ενοικίων τεχνολογικών ολιγοπωλίων. Και τότε υπάρχει το πρόβλημα των κερδοφόρων επιχειρήσεων που, επειδή δεν αντλούν κέρδη από άυλα στοιχεία, πληρώνουν σήμερα τους κανονικούς φόρους στα κέρδη. Ένας βασικός τρόπος να αποκλείονται από έναν φόρο εισοδήματος, αν βρεθεί κάποιος, θα μπορούσε να είναι ευάλωτος στα τυχερά παιχνίδια.

Μια καλύτερη λύση θα είναι λιγότερο κομψή και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, αλλά θα κατανείμει το φόρτο της φορολογίας πιο δίκαια. Αυτό θα σήμαινε την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με το πού και πότε οι τεχνολογικές πλατφόρμες δημιουργούν αξία. Το ισχύον καθεστώς, εκ των πραγμάτων, ορίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της αξίας δημιουργείται από την πνευματική ιδιοκτησία ή από την ονομαστική θέση μιας ηλεκτρονικής συναλλαγής και ότι ελάχιστη ή καμία δεν δημιουργείται όταν παρέχεται η υπηρεσία. Απαιτείται μια πιο ισορροπημένη φόρμουλα.

Ένα σύστημα εξισορρόπησης, για να είναι αποτελεσματικό, θα απαιτούσε σημαντική διεθνή συμφωνία, όχι για τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά για τη φορολογική βάση – τι αποτελεί φορολογητέο γεγονός. Αυτό θα πάρει χρόνο. Τόσο η ΕΕ όσο και ο ΟΟΣΑ ασχολούνται με αυτό. Εν τω μεταξύ, οι μεμονωμένες χώρες πρέπει να επιβάλουν έντονα τους υφιστάμενους νόμους και να εγκαταστήσουν μικρότερα μέτρα για την κάλυψη των φορολογικών διαρροών. Ο «φόρος Google» του Ηνωμένου Βασιλείου στα αποπροσανατολισμένα κέρδη και το σχέδιο του Φίλιπ Χάμοντ, του υπουργού Οικονομικών, να κάνει τα δικαιώματα πληρωτέα στις δικαιοδοσίες χαμηλής φορολογίας υπό την επιφύλαξη του φόρου του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι αξιόλογες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι παγκόσμιες τεχνολογικές επιχειρήσεις είναι πολύπλοκες, ευμετάβλητες και τεράστιες. Καμία αλλαγή πολιτικής δεν πρόκειται να κλείσει κάθε παραθυράκι που μπορούν να εκμεταλλευτούν, οι απλές λύσεις, όπως ένας φόρος εισοδήματος ακόμη λιγότερο. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι το σημερινό σύστημα μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο.