Ο θορυβώδης άνθρωπος και η σιωπηλή Τεχνητή Νοημοσύνη

Related

Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέτσος. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέστος, στην κάμερα της Cosmote, μετά την θρυλική νίκη του Ολυμπιακού με 2-4 στο Βίλα Παρκ, εκείνη ακριβώς την ώρα περνούσε από πίσω ο πρόεδρος…

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Η Samsung ξεκινά επίσημα την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή καμπάνια της στην τελική ευθεία για το Παρίσι 2024

Με λιγότερες από 100 ημέρες πριν από το Παρίσι 2024, η Samsung Electronics Co., Ltd., Παγκόσμιος Ολυμπιακός και Παραολυμπιακός Συνεργάτης, εγκαινίασε επίσημα την καμπάνια “Open always wins” – η οποία γιορτάζει τις κοινές αξίες του brand με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για την ευρύνοια και ανακοίνωσε τα εγκαίνια της Olympic™️ rendezvous @ Samsung…

Share

Δικαστικές ποινές, ιατρικές διαγνώσεις, ασφαλιστικές προσφορές. Πρόκειται για αποφάσεις κρίσεως που οι άνθρωποι παίρνουν κάθε μέρα. Πώς όμως παίρνονται αυτές οι αποφάσεις; Με ατελή τρόπο, καταλήγει ένας κορυφαίος σύγχρονος επιστήμονας.

Ακουσα ένα podcast στη σειρά «Sway» με καλεσμένο τον γλυκύτατο, 87χρονο πλέον, βραβευμένο με Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών οικονομολόγο και ψυχολόγο Daniel Kahneman. Το μέσον τού πάει, η Kara Swisher, η πιο επιδραστική δημοσιογράφος της Silicon Valley, ήταν εξαιρετική και έτσι είχα την ευκαιρία μιας ευρύτερης επισκόπησης της νέας του θεωρίας, η οποία στην αρχή με ξένισε ιδιαίτερα.

Το θέμα στη λήψη δίκαιων αποφάσεων είναι ο «θόρυβος», υποστηρίζει ο Kahneman. Ο θόρυβος είναι ο όρος που χρησιμοποιεί για τη φυσική μεταβλητότητα που προκαλούν οι άνθρωποι στη λήψη αποφάσεων και αποτελεί το θέμα του νέου (ομώνυμου) βιβλίου του, το οποίο έγραψε με τον Olivier Sibony και τον Cass Sunstein. Ο θόρυβος φυσικά είναι μια πραγματικότητα της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Δημιουργεί ωστόσο διάφορα προβλήματα. Ο Kahneman επιμένει ότι μπορεί να είναι ανεπιθύμητος – ειδικά όταν διακυβεύεται η δικαιοσύνη ενός συστήματος, αφήνοντας τις αποφάσεις υψηλού επιπέδου στις ανθρώπινες ιδιαιτερότητες.

Ο Kahneman υποστηρίζει πως οι εταιρείες και οι ιδιώτες μπορούν να μειώσουν τον «θόρυβο» και τα συστήματα μπορούν να γίνουν πιο δίκαια. Θα ήμασταν όλοι καλύτερα, είπε, εάν αφήναμε μερικές από αυτές τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τις μηχανές.

Οταν ακούει κάνεις ότι οι δικαστικές κρίσεις θα αφήνονται στα χέρια μηχανών με Τεχνητή Νοημοσύνη, έτσι ώστε να μειωθούν οι μεγάλες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις των δικαστικών, αυτομάτως μεταφέρεται σε έναν άλλον κόσμο. Ναι, η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή, αλλά μπορεί να είναι και άυλη; Να είναι αλγοριθμική; Εάν εκπαιδεύσουμε τις μηχανές έτσι ώστε να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, αφαιρώντας τον ανθρώπινο παράγοντα, είμαστε σίγουροι πως δεν εκχωρούμε ένα μεγάλο μέρος της ελευθερίας μας;

Ομως τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρωτοπόρο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προχώρησε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), στην υιοθέτηση του Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα και στο περιβάλλον τους. Στον Χάρτη τονίζεται πως οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης γνωρίζουν ήδη ταχύτατη εξάπλωση στα δικαστικά συστήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης, θεσπίζονται συγκεκριμένες θεμελιώδεις δεοντολογικές αρχές για τη χρήση της ΤΝ στη

Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα γίνεται μια συνολική διαπραγμάτευση του ζητήματος, τόσο από επιστημονική όσο και από δεοντολογική άποψη. Οπότε, θέλουμε δεν θέλουμε, τα πράγματα προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ευτυχώς είμαστε ακόμη στη θέση να θεσπίζουμε εμείς αρχές για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και όχι το αντίστροφο.

Λέει ο Kahneman: «Ο θόρυβος είναι ανεπιθύμητη μεταβλητότητα. Δηλαδή: όταν το ίδιο άτομο κρίνει το ίδιο αντικείμενο πολλές φορές και καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα, πρόκειται για ένα είδος θορύβου. Τον αποκαλούμε θόρυβο συστήματος. Το δικαστικό σύστημα επιβάλλει ποινές σε κατηγορουμένους και εγκληματίες. Θέλουμε να λειτουργεί έτσι, ώστε το ίδιο έγκλημα να τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο από διαφορετικούς δικαστές και να μην επηρεάζεται από ανεπιθύμητες μεταβλητότητες. Να μην επηρεάζεται από τα γούστα του δικαστή, από την ιδεολογική του θέση, ακόμη κι από τον καιρό ή από το τι έφαγε για μεσημέρι!».

Αντίστοιχα, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για προκατάληψη. Υπάρχουν π.χ. δικαστές που, για διάφορους λόγους, είναι εγγενώς προκατειλημμένοι ως προς κάποια ζητήματα. Είναι κάτι που προκαλεί προβλήματα, αλλά όμως είναι ανθρώπινο. Η προκατάληψη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ο «θόρυβος» όμως μπορεί να σταματήσει; Μάλλον ναι, λέει ο Kahneman.

Οταν ένας ικανός αριθμός από επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό ενός οργανισμού δεν συμφωνούν σε πολλές από τις εκτιμήσεις/αποφάσεις τους, υπάρχει πρόβλημα. Εάν λόγου χάρη παρουσιάσετε την ίδια μαγνητική τομογραφία σε πέντε γιατρούς και τους ζητήσετε να κάνουν τη διάγνωση, τι θα συμβεί εάν έχετε τρεις ή παραπάνω απόψεις; Θόρυβος, τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι σε θέση να εξαλείψει. Ηδη τα ΤΝ συστήματα έχουν ξεπεράσει την ικανότητα του ανθρώπου να εντοπίσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής αλλά και ορισμένους τύπους καρκίνου μόνο και μόνο από την ανάλυση εικόνων. Τα ιατρικά λάθη υπάρχουν, δεν είναι σπάνια και είναι δύσκολο να τα επισημάνει κανείς, οπότε σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για μια εξέλιξη αφάνταστα χρήσιμη.

Βέβαια, αυτά ισχύουν σε πεδία όπου υπάρχει η σωστή απάντηση, όπως η διάγνωση μιας αρρώστιας, η πρόγνωση του καιρού κ.λπ. Υπάρχουν άλλα πεδία ωστόσο πιο ρευστά, όπου τα πράγματα δεν είναι σωστά ή λάθος. Εδώ η μεταβλητότητα είναι ζητούμενο. Π.χ. θέλουμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις από τους κριτικούς θέατρου.

Δεν θέλουμε όμως μεταβλητότητα σε ποινές που αφορούν το ίδιο έγκλημα.

Υπάρχουν φυσικά και οι αντίθετες απόψεις. Ο Nick Bilton, αρθρογράφος των «New York Times», λέει: «Οι αναταραχές που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να κλιμακωθούν γρήγορα και να γίνουν τρομακτικές, ακόμη και κατακλυσμικές. Φανταστείτε ένα ιατρικό ρομπότ, αρχικά προγραμματισμένο να δρα με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου, να κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για την εξάλειψη της νόσου είναι το να εξοντώσει ανθρώπους που είναι γενετικά επιρρεπείς στην ασθένεια».

Η ΤΝ δεν είναι μια μακρινή εξέλιξη. Ηδη υπάρχει δίπλα μας και γιγαντώνεται με εκθετικούς ρυθμούς. Για να καταστεί ένα θαυμαστό εργαλείο στην υπηρεσία του ανθρώπου – θα είναι και πιο σημαντικό από καταβολής –, πρέπει να υπάρχει μια αναλογία στη συνύπαρξη μηχανών και ανθρώπων. Δύσκολο; Θα δούμε.

Οπως λέει και ο κορυφαίος επιστήμονας πληροφορικής Alan Kay, διάσημος για την ευρυγωνική του ματιά στον κόσμο: «Κάποιοι φοβούνται πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μας κάνει να νιώθουμε κατώτεροι, ωστόσο ποιος άνθρωπος με σώας τας φρένας δεν νιώθει σύμπλεγμα κατωτερότητας κάθε φορά που κοιτάζει ένα λουλούδι;».

Ο κ. Αλέξης Σταμάτης είναι συγγραφέας.