Η DeepMind της Google προσπάθησε – και απέτυχε – να κερδίσει την αυτονομία της

Related

COSMOTE TV: Αποκλειστικά ο ημιτελικός του Περιστερίου στο Final 4 του BCL και τα ματς Παναθηναϊκός-Άρης, Ολυμπιακός-ΠΑΣ Λαμία, Γιουβέντους-Μίλαν και Νάπολι-Ρόμα

Την COSMOTE TV έχει ως αποκλειστικό προορισμό το Final 4 του FIBA Basketball Champrions League, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 26-28/4. Τα κανάλια COSMOTE SPORT και οι απεσταλμένοι της COSMOTE TV, Ρήγας Δάρδαλης και Άρης Μπάρκας, θα δώσουν το «παρών» στο Βελιγράδι. Εκεί θα βρίσκεται και το Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη, το οποίο θα αντιμετωπίσει…

Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό Βαγγέλης Μαρινάκης: Το… photobombing στην κάμερα της Cosmote την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέτσος. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Παναγιώτης Ρέστος, στην κάμερα της Cosmote, μετά την θρυλική νίκη του Ολυμπιακού με 2-4 στο Βίλα Παρκ, εκείνη ακριβώς την ώρα περνούσε από πίσω ο πρόεδρος…

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Share

Τα ανώτατα στελέχη της DeepMind, μονάδας Τεχνητής Νοημοσύνης της Google, βρίσκονταν σε χρόνιες διαπραγματεύσεις με την μητρική εταιρεία για παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας, αναζητώντας μία ανεξάρτητη νομική δομή για την ευαίσθητη έρευνα την οποία πραγματοποιούν.

Η DeepMind ανακοίνωσε στο προσωπικό της τον περασμένο μήνα ότι η Google σταμάτησε τις συγκεκριμένες συζητήσεις, σύμφωνα με αναφορές ατόμων που γνωρίζουν το θέμα. Το τέλος των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων, οι οποίες δεν είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, είναι το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Google και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες προσπαθούν να ενδυναμώσουν τον έλεγχο σε μελέτες και εξελίξεις που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Νωρίτερα, αυτό το μήνα, η Google είχε αποκαλύψει τα σχέδιά της για διπλασιασμό του μεγέθους της ομάδας που μελετά την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να παγιωθεί η συγκεκριμένη έρευνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, έχει αποκαλέσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία «κλειδί» για το μέλλον της εταιρείας και η μητρική Alphabet έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η τεχνολογία αυτή, που πραγματεύεται πεδία κάποτε αποκλειστικότητα του ανθρώπινου είδους, κάνοντας τη ζωή πιο αποτελεσματική σε σπίτι και δουλειά, έχει εγείρει σύνθετα ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της επίδρασης των αλγορίθμων σε μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής.

Η προσέγγιση της Alphabet στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης παρακολουθείται στενά ακριβώς γιατί η εταιρεία κολοσσός του Διαδικτύου θεωρείται ένας ηγέτης του συγκεκριμένου τομέα ειδικά λόγω της εκτεταμένης χρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης νέων προηγμένων εφαρμογών. Το νέο πεδίο δραστηριότητας έχει αποδειχθεί μία πρόκληση για την διοίκηση της Alphabet κατά καιρούς καθώς η εταιρεία έχει χωριστεί λόγω αντιπαραθέσεων που εμπλέκουν κορυφαίους ερευνητές και διοικητικά στελέχη. Επίσης, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τραβήξει την προσοχή κυβερνήσεων και οργανισμών, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα επιβάλει σχετικές ρυθμίσεις.

Με έτος ίδρυσης το 2010 και εξαγορά από την Google το 2014, η DeepMind ειδικεύεται στη δημιουργία αναβαθμισμένων συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης που μιμούνται τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί, μία μέθοδος ευρύτερα γνωστή ως «βαθιά μάθηση». Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα προηγμένο επίπεδο Τεχνητής Νοημοσύνης που θα μπορεί να εκτελεί μία ευρεία γκάμα γνωστικών αποστολών, όπως θα έκανε και ένας άνθρωπος. «Με καθοδήγηση από την ασφάλεια και την ηθική, αυτή η εφεύρεση θα μπορούσε να βοηθήσει την κοινωνία να βρει απαντήσεις για ορισμένες από τις πλέον πιεστικές και θεμελιώδεις επιστημονικές προκλήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της DeepMind.

Οι ιδρυτές της DeepMind είχαν αναζητήσει, μεταξύ άλλων ιδεών, μία νομική δομή που χρησιμοποιείται από μη κερδοσκοπικές ομάδες, θεωρώντας ότι η ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη την οποία μελετούσαν δεν θα έπρεπε να ελέγχεται από μία και μόνη εταιρική οντότητα, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση αυτών των σχεδιασμών.

Σε μία τηλεδιάσκεψη με στελέχη της DeepMind, τον περασμένο μήνα, ο εκ των συνιδρυτών της, Demis Hassabis, ανέφερε ότι η προσπάθεια της εταιρείας να διαπραγματευτεί μία περισσότερο αυτόνομη εταιρική δομή έχει τελειώσει, σύμφωνα με γνώστες του θέματος. Είπε επίσης ότι η έρευνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν θα ελεγχθούν από ένα «συμβούλιο ηθικής» στελεχωμένο κυρίως από ανώτερα διοικητικά στελέχη της Google.

Η Google έχει ανακοινώσει ότι ο συνιδρυτής της DeepMind, Mustafa Suleyman, ο οποίος μετακινήθηκε στην Google την περασμένη χρονιά, θα κατέχει μία θέση στο συγκεκριμένο εποπτικό συμβούλιο. Η DeepMind από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι η δική της διευθύνων σύμβουλος, Lila Ibrahim, θα συμμετέχει στο συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει νέα projects και προϊόντα της εταιρείας.

Οι επικεφαλής της DeepMind έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με διοικητικά στελέχη της μητρικής, ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερη αυτονομία, ήδη από το 2015, ενώ η νομική ομάδα της εταιρείας προετοιμαζόταν για μία νέα δομή πριν η πανδημία κάνει την εμφάνισή της την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με άτομα που έχουν επαφή με το ζήτημα. Μάλιστα, η ιδρυτική ομάδα προσέλαβε εξωτερικούς δικηγόρους να βοηθήσουν στην υπόθεση, ενώ το προσωπικό συνέταξε κανόνες δεοντολογίας για να καθοδηγήσει τον διαχωρισμό της εταιρείας και να αποτρέψει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης της σε αυτόνομα όπλα ή επιτήρηση. Η ηγεσία της DeepMind κάποια στιγμή πρότεινε στην Google και μερική εταιρική επανεκκίνηση, αναφέρουν διάφορες πηγές.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς της DeepMind, η προτεινόμενη δομή δεν είχε οικονομικό νόημα για την Alphabet, δεδομένης της συνολικής επένδυσής της στη μονάδα και της προθυμίας της να χρηματοδοτήσει την DeepMind.

Η Google είχε εξαγοράσει την start up με έδρα το Λονδίνο έναντι του ποσού των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η DeepMind απαρτίζεται από περίπου 1.000 στελέχη, οι περισσότεροι εκ των οποίων ερευνητές και μηχανικοί. Το 2019, η DeepMind είχε απώλειες προ φόρων που ανήλθαν στα 477 εκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή ένα ποσό περίπου στα 660 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κατατέθηκαν στο βρετανικό μητρώο επιχειρήσεων (U.K. Companies House).

Η Google φυσικά αντιμετώπισε το ζήτημα της εποπτείας του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το 2019, η Google λανσάρισε ένα υψηλού προφίλ ανεξάρτητο συμβούλιο για να καθοδηγεί τις εργασίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Μία εβδομάδα αργότερα, διέλυσε το εν λόγω συμβούλιο μετά τις διαμαρτυρίες που προέκυψαν. Περίπου την ίδια περίοδο, η Google διέλυσε άλλη μία επιτροπή ανεξάρτητων ελεγκτών που επέβλεπε τις εργασίες της DeepMind στον τομέα της Υγείας.

Η αντιπρόεδρος της Google, Marian Croak, υπεύθυνη για θέματα μηχανικής, νωρίτερα μέσα στον μήνα αποκάλυψε τα σχέδια υποβοήθησης της εργασίας στον τομέα της Ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Croak αποκάλυψε στο Future of Everything Festival της Wall Street Journal ότι η εταιρεία έχει ξοδέψει «πολλά, πολλά, πολλά χρόνια βαθιάς έρευνας γύρω από την υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη». Τόνισε μάλιστα ότι η προσπάθεια ήταν επικεντρωμένη, αλλά «κάπως… διευρυμένη επίσης».

Μιλώντας γενικά, και όχι για την DeepMind, η Marian Croak είπε ότι σκεφτόταν «εάν μπορούσαμε να φέρουμε τις ομάδες εργασίας μαζί και να έχουμε έναν ισχυρότερο πυρήνα δεξιοτήτων… θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Ο τομέας υπολογιστικού νέφους της Google χρησιμοποιεί τεχνολογίες της DeepMind, αλλά πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μονάδας δεν έχουν καταστεί εμπορικά διαθέσιμες. Το 2016, ένας υπολογιστής της DeepMind μπήκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όταν κατάφερε να κερδίσει τον άνθρωπο πρωταθλητή στο Go, ένα κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι με αρκετές ομοιότητες με το σκάκι αλλά με πολύ περισσότερες ελεύθερες κινήσεις.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο