Έλληνες μαθητές θα εκτοξεύσουν μικροδορυφόρο σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου

Related

Cosmote: Τι ισχύει για την τηλεόραση μέχρι 31.12.2024

Cosmote: Ο αριθμός των συσκευών που μπορείς να παρακολουθείς ταυτόχρονα περιεχόμενο εξαρτάται από τον τύπο της συνδρομής σου και από το αν διαθέτεις το πακέτο extra συσκευών. Σημειώνεται ότι το πακέτο extra συσκευών παρέχεται : δωρεάν στα πακέτα συμβολαίου δωρεάν έως 31/12/2024 στα ευέλικτα πακέτα Monthly Pack ενώ παρέχεται με χρέωση, κατόπιν αιτήματος του συνδρομητή,…

Μάιος στην COSMOTE TV με την επιστροφή του Μάρτιν Φρίμαν στο «The Responder»

Η COSMOTE TV υποδέχεται τον Μάιο με τον 2ο κύκλο του υποψήφιου για 6 BAFTA «The Responder». Ο βραβευμένος με Emmy Μάρτιν Φρίμαν (Sherlock, The Hobbit, Fargo) επιστρέφει στον ρόλο του Κρις Κάρσον, ενός αστυνομικού που προσπαθεί να βάλει τη ζωή του σε τάξη και να παραμείνει στην καλή πλευρά του νόμου. Στο καλεντάρι του…

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επέλεξε την Υπηρεσία Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης “IMPACT EINVOICING” του Ομίλου SOFTONE

H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κορυφαίος όμιλος εταιρειών με πολυετή δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας, επέλεξε την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης IMPACT EINVOICING του Ομίλου SOFTONE, στο πλαίσιο ευθυγράμμισής της με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαβίβαση φορολογικών δεδομένων παραστατικών στην ΑΑΔΕ και την ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA.  Σε πλήρη διασύνδεση με τα υφιστάμενα πληροφοριακά…

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε μία εφαρμογή εταιρικός και προσωπικός λογαριασμός

Μια νέα επιλογή στους εταιρικούς της πελάτες προσφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών λειτουργιών της, η Τράπεζα διαθέτει πλέον την επικαιροποιημένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τραπεζικής Pancreta Online, η οποία υποστηρίζει  την πρόσβαση των εταιρειών με πολλαπλούς χρήστες.   Οι εταιρικοί χρήστες της Παγκρήτιας έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια εφαρμογή να διατηρούν τόσο…

Ταμειακή και POS σε μία συσκευή από την Worldline σε συνεργασία με την Eurobank

Η Worldline στην Ελλάδα (Worldline Greece & Cardlink a Worldline brand), σε συνεργασία με την Eurobank, έχει αναπτύξει και προσφέρει στις επιχειρήσεις την ολοκληρωμένη πλατφόρμα συναλλαγών Worldline All-in-One Platform, η οποία αναβαθμίζει το POS σε ταμειακή μηχανή δίνοντας τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός. Η νέα πλατφόρμα, σχεδιασμένη να απλοποιεί και να…

Cosmote: Δίνει δωρεάν απεριόριστα data – Πώς θα τα πάρετε

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους…

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εταίρους του οικοσυστήματος και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και προκλήσεις της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απώλεια υψηλών γραμμών, η αναξιόπιστη εξυπηρέτηση και το βάρος της διαχείρισης νέων ενεργειακών…

Εάν δεν χτυπάει το ξυπνητήρι στο iPhone σας, δεν φταίτε εσείς, υπάρχει… bug!

Εάν το iPhone σας δεν σας “ξυπνάει” τελευταία, δεν είστε οι μόνοι! Μετά από παράπονα χρηστών στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Apple επιβεβαίωσε στο Today ότι υπάρχει ένα σφάλμα λογισμικού που εμποδίζει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να χτυπήσει στην ώρα που το έχουν ορίσει. Σαφώς, η Apple έσπευσε να…

Nothing Phone (1): Άρχισε να λαμβάνει την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 με ενσωμάτωση του ChatGPT

Πακέτο ανάθμισης λογισμικού διατίθεται από σήμερα για το Nothing Phone (1) και ουσιαστικά πρόκειται για την ενημέρωση Nothing OS 2.5.5 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για το Phone (2) και το Phone (2a). Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ενημέρωσης Nothing OS 2.5.5 είναι η ενσωμάτωση του ChatGPT, η οποία προσθέτει νέα γραφικά στοιχεία ChatGPT στην…

Τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV

All Around Βρίσκεστε εδώ:  ΑρχικήAll AroundΤα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης αποκαλύπτονται στην Cosmote TV Στις 5 Μαΐου, η Cosmote TV θα αποκαλύψει τα μυστικά της Λίμνης Βουλιαγμένης μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ UNDERWONDER, παρουσιάζοντας την Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00…

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος και των Υπηρεσιών Υγείας

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος και η χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για τη βελτίωση της υγείας και των υπηρεσιών υγείας ήταν τα κεντρικά μηνύματα στο πλαίσιο της συζήτησης «AI and Healthcare Revolution», που διεξήχθη στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η προσβασιμότητα των ασθενών στα ιατρικά τους δεδομένα,…

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες χρησιμοποιούν το νέο One UI 6.1 και το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές Galaxy

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν αρχικά διαθέσιμες στη σειρά-ναυαρχίδα smartphones Samsung Galaxy S24, θα διατίθενται σε περισσότερες Galaxy συσκευές μέσω της νέας ενημέρωσης One UI 6.1. Η ενημέρωση έγινε διαθέσιμη στις σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 και Tab S9 από τα…

Τεχνητή νοημοσύνη: 12 κορυφαία AI app που μπορείτε να αξιοποιήσετε σήμερα!

Τα μοντέλα AI αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα εξερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών και AI app, ειδικά σχεδιασμένων, ώστε να παρέχουν ιδέες και υποστήριξη σε καλλιτέχνες, προγραμματιστές, τεχνικούς και διακοσμητές, καθώς και στον μέσο χρήστη που επιδιώκει να βελτιστοποιήσει την παραγωγικότητά…

Underwonder: Τηλεοπτική πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV που «βουτά» στα υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας

Μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης, με επίκεντρο την εξερεύνηση των κρυμμένων υποβρύχιων σπηλαίων της Ελλάδας, προσφέρει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Underwonder». Η σειρά 4 επεισοδίων αποκαλύπτει ιστορίες κρυμμένες βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα και στην αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά…

BEWISE: Συνεργάτης εμπιστοσύνης για την SYMEONIDES FASHION HOUSE και την υλοποίηση τεχνολογικών Microsoft λύσεων

Η BEWISE, ο μοναδικός Έλληνας συνεργάτης που κατέχει και τα 6 Microsoft Designations, συνεχίζει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας μέσω των καινοτόμων εργαλείων της Microsoft. Στο πλαίσιο αυτό, η BEWISE έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στη SYMEONIDES FASHION HOUSE (MARKS & SPENCER) στην Κύπρο, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε Microsoft cloud BizApps τεχνολογίες. …

Share

Μια ομάδα από μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου στη Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να παρουσιάσει το τελικό μοντέλο ενός μικροδορυφόρου, τύπου «CanSat», το οποίο φιλοδοξεί να εκτοξεύσει σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου. Ο Λευτέρης Σπανός, ένας από αυτούς τους μαθητές και υπεύθυνος για τους τομείς λογισμικού, outreach και συντονισμού χρηματοδότησης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων εκ μέρους της ομάδας Pegasus CanSat 2018 για την πορεία μέχρι τον διαγωνισμό, τα επιστημονικά όργανα που θα διαθέτει ο μικροδορυφόρος και την αποστολή που προσομοιώνει.

«Έχουμε την τύχη, η ομάδα μας να επιλεχθεί για να συμμετάσχει στην τελική φάση του διαγωνισμού “CanSat” στην Ελλάδα. Είχαμε στο σκεπτικό μας ότι θέλαμε να πάρουμε μέρος σε έναν διαγωνισμό, βρέθηκε ο συγκεκριμένος, δηλώσαμε συμμετοχή και μας πήραν», αναφέρει ο μαθητής. Ο οποίος προσθέτει πως στην τελική φάση του «CanSat in Greece» βρέθηκαν 10 ομάδες μαθητών από την επικράτεια. Περιγράφει πως εκείνο που έβαλε την ομάδα Pegasus στην τελική ευθεία, ήταν ότι θα κάνουν κάτι πολύ φιλόδοξο: θα προσπαθήσουν να μετρήσουν πολλά αέρια και να τα αναλύσουν όσο καλύτερα γίνεται.

Οι τέσσερις νεαροί θα κατασκευάσουν έναν δορυφόρο στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού, που μέσα του θα έχει τα ηλεκτρονικά στοιχεία. Όπως εξηγεί ο μαθητής της Β’ Λυκείου: «Θα φτιάξουμε εμείς και θα εκτελούν, κατά την πτώση από υψόμετρο, δύο αποστολές: η πρώτη είναι κοινή για όλες τις ομάδες και είναι η μέτρηση θερμοκρασίας, πίεσης, καθώς και η καταγραφή των γεωγραφικών συντεταγμένων και η αποθήκευσή τους σε μια κάρτα SD όπως και η ανάλυσή τους αφού φτάσει ο δορυφόρος».

«Η δεύτερη αποστολή διαφέρει από ομάδα σε ομάδα», διευκρινίζει και προσθέτει: «Εμείς έχουμε ως στόχο να μετρήσουμε κάποια αέρια όπως μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, ακετυλένιο κι αμμωνία. Θα μετρήσουμε αυτά τα στοιχεία καθώς θέλουμε να κάνουμε με μια προσομοίωση της διαστημοσυσκευής Cassini (Κασίνι), που έκανε στον Εγκέλαδο, φυσικό δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου, αυτό ακριβώς που ζητά ο διαγωνισμός CanSat (σ.σ πτώση σε συνδυασμό με ολοκλήρωση μετρήσεων)».

Με τον Λ. Σπανό να τονίζει στη συνέχεια: «Όταν σκεφτόμασταν τι να επιλέξουμε ως δεύτερη αποστολή ήταν η εποχή της επετείου των δέκα ετών από την εκτόξευση του “Cassini” και η “αυτοκτονία” του ουσιαστικά (σ.σ. οι επιστήμονες ήθελαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα πέσει σε κάποιον από τους δορυφόρους Τιτάνα ή Εγκέλαδο). Αυτό (σ.σ. η “αυτοκτονία”) έγινε ώστε το διαστημικό σκάφος να μη μολύνει με γήινα στοιχεία τούς πίδακες από τον δορυφόρο Εγκέλαδο, σε περίπτωση που υπάρχει σε αυτόν εξωγήινη ζωή σε μοριακό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά τέλος την εξέλιξη της αποστολής, η ομάδα των νεαρών εργάζεται πάνω σε ένα σημαντικό τμήμα της. «Όνειρο και στόχος μας είναι να φτιάξουμε τον δορυφόρο ώστε να είναι λειτουργικός, να μπορεί να κάνει την αποστολή που θέλουμε και να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερα λάθη. Έχουμε αρχίσει και ετοιμάζουμε μια έκθεση, την οποία πρέπει να στείλουμε μέχρι 28 του μήνα και την οποία πρέπει να διαβάσουν να βαθμολογήσουν και εν συνεχεία να μας στείλουν πίσω», εξηγεί ο μαθητής, που διευκρινίζει ότι το κατασκευαστικό τμήμα εκτιμάται πως προχωρήσει μέσα στον Φεβρουάριο.

qjuimh0g

Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες στην ομάδα

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι μαθητής της Α’ τάξης του Λυκείου και έχει αναλάβει την ευθύνη της εξέλιξης στους τομείς του λογισμικού (software), των ηλεκτρονικών (electronicσ) και της δομικής κατασκευής (structure). Ο μαθητής έχει αναλάβει την έρευνα αγοράς, τη μελέτη των χαρακτηριστικών των υλικών και τη συγκέντρωσή τους, τη σχεδίαση σκελετού του CanSat, το κατασκευαστικό μέρος της αποστολής και τη δοκιμαστική σύνθεση διακριτών μερών του δορυφόρου, ώστε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να κάνουν τις δικές τους ενέργειες.

Επιπλέον, θα βοηθάει τον προγραμματιστή ως προς την αναζήτηση και συγκέντρωση των βιβλιοθηκών που θα υποστηρίξουν προγραμματιστικά τα εξαρτήματα που θα επιλεγούν (αισθητήρες, GPS κλπ). Στα σχέδιά του, λέει, είναι να ακολουθήσει τη θετική κατεύθυνση σπουδών, αφού είναι λάτρης των μαθηματικών και της φυσικής. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό WRO (World Robot Olympiad) του 2017, όπου κατέλαβε τη δωδέκατη θέση, στα προκριματικά της Ολυμπιάδας Ρομποτικής που πήρε την έβδομη θέση, όπως και σε διαγωνισμό του σχολείου του στα μαθηματικά, κατακτώντας την τέταρτη θέση όταν ήταν μαθητής της έκτης Δημοτικού.

Ο Λευτέρης Σπανός είναι μαθητής της Β’ τάξης του Λυκείου και έχει αναλάβει την ευθύνη του τομέα Software Outreach και είναι ο επικεφαλής του συντονισμού χρηματοδότησης (Funding Coordinator leader) της ομάδας. Είναι υπεύθυνος για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από όλα τα μέλη, την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους, την οργάνωση των συναντήσεων και των δοκιμών, την οργάνωση συγκεντρώσεων, με σκοπό την προβολή του έργου της ομάδας σε ενδιαφερόμενους μαθητές, την αναζήτηση συνεργασιών με εξειδικευμένους οργανισμούς (εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς κ.ο.κ) όπως και εταιρείες, που μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη του έργου, ενώ σε γενικό πλαίσιο έχει αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στον leader της ομάδας. Ακολουθεί τη θετική κατεύθυνση ενώ η μετέπειτα επιλογή του είναι το πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και θα ήθελε να ασχοληθεί με τη ρομποτική και τον αυτοματισμό.

Ο Σωκράτης Σπανός είναι μαθητής της Β’ τάξης του Λυκείου και ως υπεύθυνος λογισμικού και ανάλυσης δεδομένων (Software & Data Analysis) έχει αναλάβει το έργο αξιοποίησης και ανάλυσης των δεδομένων που θα αποστέλλει ο δορυφόρος, τόσο κατά το στάδιο εκτέλεσης της αποστολής του, όσο και κατά το στάδιο της ανάλυσης που θα ακολουθήσει μετά την πτώση του. Καθώς το έργο του συνδέεται άμεσα με το ερευνητικό μέρος της αποστολής, θα συμμετάσχει και σε αυτό, ενώ έχει αναλάβει την προετοιμασία της τεκμηρίωσης πριν την αποστολή και την ολοκλήρωσή της στη συνέχεια. Ως δευτερεύοντα ρόλο έχει αναλάβει την κατασκευή του αλεξίπτωτου. Έχει επιλέξει και ακολουθεί τη θεωρητική κατεύθυνση. Στόχος του είναι να σπουδάσει νομικά και αργότερα να εργαστεί στο δικαστικό σώμα. Αλλά, γοητευμένος από την ρομποτική, παρακολουθεί μαθήματα από το 2017.

Ο Νίκος Μαυρομμάτης είναι μαθητής της Α’ τάξης του Λυκείου υπεύθυνος του τομέα υλισμικού, τηλεμετρίας και ηλεκτρονικών (Hardware, Telemetry & Electronics). Έχει αναλάβει τη μελέτη των βιβλιοθηκών των αισθητήρων και την επιλογή του κατάλληλου κώδικα προγραμματισμού, είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του κώδικα σε όλα τα στάδια και θα βοηθήσει τον αναλυτή δεδομένων για την αξιοποίηση των πληροφοριών που θα δίνουν οι αισθητήρες. Έχει ήδη αποφασίσει να ακολουθήσει τη θετική κατεύθυνση σπουδών, με απώτερο στόχο την εισαγωγή του στο ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) γενικότερα και στο τμήμα Προγραμμματισμού ειδικότερα, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθεί μαθήματα ρομποτικής και προγραμματισμού υπολογιστών. Στο παρελθόν έχει επίσης συμμετάσχει στο διαγωνισμό WRO του 2017.

rbymx5p0

* Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα της ομάδας στο Facebook