Ο θορυβώδης άνθρωπος και η σιωπηλή Τεχνητή Νοημοσύνη

Related

Οι Unboxholics στην εκπομπή Watch Next της COSMOTE TV

Λίγο μετά την πρεμιέρα της ταινίας τους «Μην Ανοίγεις την Πόρτα», οι Unboxholics φιλοξενούνται απόψε στις 20.00 (Παρασκευή 26/4, COSMOTE Cinema 1HD και Youtube κανάλι της COSMOTE TV) στην κινηματογραφική εκπομπή «Watch Next» της COSMOTE TV. Ο Σάκης και ο Αλέξανδρος Καρπάς μιλούν στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους, που είναι…

Underwonder: Η Ελλάδα μέσα από τα υποβρύχια σπήλαιά της

Με μία ξεχωριστή ειδική προβολή, παρουσία των συντελεστών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου η επίσημη παρουσίαση του νέου ντοκιμαντέρ "UNDERWONDER”, σε παραγωγή της COSMOTE TV. Το "UNDERWONDER” είναι μία τετραμερής σειρά ντοκιμαντέρ, η οποία αποκαλύπτει υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας μέσα από τη σπηλαιοκατάδυση. Στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης, προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς, το…

Εξάμηνο AI course για Marketers λανσάρει η Sherpa Society

Με εισηγητή τον Vincent Sider, AI Lead Course Director στο Chartered Institute of Marketing και ακαδημαϊκό υποστηρικτή το BCA College. H Sherpa Society, συνεχίζοντας να παρέχει στα στελέχη του Marketing αποτελεσματική εκπαίδευση που θα τους βοηθήσει να ξεχωρίσουν στην αγορά, δημιούργησε την “AI Academy for Marketers” σε συνεργασία με τον Vincent Sider, AI Trainer &…

Kaspersky: Απατεώνες στοχεύουν χρήστες του Telegram για να κλέψουν Toncoins

Οι απατεώνες προσπαθούν να κλέψουν Toncoins (TON) από χρήστες του Telegram σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας ένα εξαιρετικά αναβαθμιζόμενο σύστημα που περιλαμβάνει ενισχυτές κρυπτονομισμάτων και παραπομπές φίλων σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky. Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023. Η εμφάνισή του εν μέσω της αυξανόμενης δημοτικότητας του TON και του Telegram…

Η νέα σειρά 12 Pro Series 5G έκλεψε την λάμψη στο catwalk της Kathy Heyndels, στο Athens Fashion Week

Με αφορμή τo 34ου AXDW η realme ήταν χορηγός στο εντυπωσιακό show της Kathy Heyndels και του Μάριου Τόγκου,  που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών το Σάββατο  20 Απριλίου και ώρα 21:30, όπου παρουσιάστηκε η νέα συλλογή της Kathy Heyndels η οποία αναδεικνύει την κάθε γυναίκα. Συγκεκριμένα η συλλογή αυτή έχει εμπνευστεί από τα λουλούδια…

COSMOTE: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες για το Πάσχα για όλους τους συνδρομητές της

Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους τους…

Ferrari και HP ανακοινώνουν την νέα τους ονομαστική συνεργασία

Η Ferrari και η HP ανακοίνωσαν μια ιστορική, πολυετή συνεργασία. Συνδέοντας δύο από τις πιο εμβληματικές εταιρείες στον κόσμο, η συνεργασία περιλαμβάνει μια κοινή δέσμευση για την προώθηση της βιώσιμης καινοτομίας και την επιτάχυνση της στοχευμένης τεχνολογίας στην ομάδα Scuderia Ferrari Formula 1, στην ομάδα Scuderia Ferrari Esports και στην Scuderia Ferrari Driver Academy. Επιπλέον,…

COSMOTE: απεριόριστα δεδομένα για 1 μήνα -η πιο φθηνή τιμή της αγοράς

Απεριόριστα δεδομένα (data) για 1 ολόκληρο μήνα δίνει η Cosmote με 11.90 ευρώ που αυτή τη στιγμή αποτελεί ίσως το φθηνότερο πακέτο και το μεγαλύτερο σε διάρκεια. Η προσφορά είναι διαθέσιμη για τους συνδρομητές COSMOTE: Οικιακού Συμβολαίου, Καρτοσυμβολαίου & Mobile Internet Συμβολαίου Εταιρικού Συμβολαίου & Business Cost Control COSMOTE Neo Cosmote: Απεριόριστα data για 7 ημέρες…

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data 7 μέρες για Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές

Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η Cosmote, για να μπορούν να σερφάρουν από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται.Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους τους οικιακούς και…

COSMOTE: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες για το Πάσχα για όλους τους συνδρομητές της

Στο μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα με κορυφαίες ταχύτητες

COSMOTE: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες για το Πάσχα για όλους τους συνδρομητές της

Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει και φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η COSMOTE, για να μπορούν να σερφάρουν ξένοιαστα από το κινητό τους, να ψυχαγωγούνται και να μοιράζονται online αγαπημένες στιγμές με τους φίλους τους, όπου κι αν βρίσκονται. Η προσφορά διατίθεται έως και τις 7 Μαΐου, για όλους τους…

Η.Π.Α.: Οι πωλήσεις iPhone επιβραδύνονται, ενώ το Android κερδίζει συνεχώς έδαφος!

Ως γνωστόν εδώ και αρκετά χρόνια, iOS και Android δίνουν μια μάχη μέχρι τελικής πτώσεως. Ενώ η Apple ανανεώνει σε ετήσια βάση τη σειρά iPhone, κατασκευαστές όπως η Samsung, η Xiaomi και η Oppo δίνουν μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσουν όλο και πιο αυξημένο μερίδιο αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση ένα νέο report, το…

OnePlus 8 και 8 Pro: Φτάνουν στο… τέλος της διαδρομής, καθώς μόλις έλαβαν το τελευταίο τους OS update!

Δύο smartphones της OnePlus που παρουσουάστηκαν τ0 2020, έλαβαν πρόσφατα την ενημέρωση OxygenOS 13 και μάλλον όπως όλα δείχνουν αυτό ήταν και το τελευταίο τους update.  Φυσικά μιλάμε για τα OnePlus 8 και OnePlus 8 Pro που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους αφού εκτελούσαν την πιο πρόσφατη έκδοση OxygenOS 13.1.0.587. Αυτό δείχνει…

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη προβολή της νέας σειράς ντοκιμαντέρ UNDERWONDER της COSMOTE TV

Με μία ξεχωριστή ειδική προβολή, παρουσία των συντελεστών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου η επίσημη παρουσίαση του νέου ντοκιμαντέρ "UNDERWONDER”, σε παραγωγή της COSMOTE TV. Το "UNDERWONDER” είναι μία τετραμερής σειρά ντοκιμαντέρ, η οποία αποκαλύπτει υποβρύχια σπήλαια της Ελλάδας μέσα από τη σπηλαιοκατάδυση. Στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης, προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς, το…

inin.gr | Cosmote: Ξεπερνάει τους πάντες δίνοντας απεριόριστα data για 1 μήνα

You don't have permission to access /cosmote-xepernaei-tous-pantes-dinontas-aperiorista-data-gia-1-mina/ on this server.

Share

Δικαστικές ποινές, ιατρικές διαγνώσεις, ασφαλιστικές προσφορές. Πρόκειται για αποφάσεις κρίσεως που οι άνθρωποι παίρνουν κάθε μέρα. Πώς όμως παίρνονται αυτές οι αποφάσεις; Με ατελή τρόπο, καταλήγει ένας κορυφαίος σύγχρονος επιστήμονας.

Ακουσα ένα podcast στη σειρά «Sway» με καλεσμένο τον γλυκύτατο, 87χρονο πλέον, βραβευμένο με Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών οικονομολόγο και ψυχολόγο Daniel Kahneman. Το μέσον τού πάει, η Kara Swisher, η πιο επιδραστική δημοσιογράφος της Silicon Valley, ήταν εξαιρετική και έτσι είχα την ευκαιρία μιας ευρύτερης επισκόπησης της νέας του θεωρίας, η οποία στην αρχή με ξένισε ιδιαίτερα.

Το θέμα στη λήψη δίκαιων αποφάσεων είναι ο «θόρυβος», υποστηρίζει ο Kahneman. Ο θόρυβος είναι ο όρος που χρησιμοποιεί για τη φυσική μεταβλητότητα που προκαλούν οι άνθρωποι στη λήψη αποφάσεων και αποτελεί το θέμα του νέου (ομώνυμου) βιβλίου του, το οποίο έγραψε με τον Olivier Sibony και τον Cass Sunstein. Ο θόρυβος φυσικά είναι μια πραγματικότητα της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Δημιουργεί ωστόσο διάφορα προβλήματα. Ο Kahneman επιμένει ότι μπορεί να είναι ανεπιθύμητος – ειδικά όταν διακυβεύεται η δικαιοσύνη ενός συστήματος, αφήνοντας τις αποφάσεις υψηλού επιπέδου στις ανθρώπινες ιδιαιτερότητες.

Ο Kahneman υποστηρίζει πως οι εταιρείες και οι ιδιώτες μπορούν να μειώσουν τον «θόρυβο» και τα συστήματα μπορούν να γίνουν πιο δίκαια. Θα ήμασταν όλοι καλύτερα, είπε, εάν αφήναμε μερικές από αυτές τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τις μηχανές.

Οταν ακούει κάνεις ότι οι δικαστικές κρίσεις θα αφήνονται στα χέρια μηχανών με Τεχνητή Νοημοσύνη, έτσι ώστε να μειωθούν οι μεγάλες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις των δικαστικών, αυτομάτως μεταφέρεται σε έναν άλλον κόσμο. Ναι, η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή, αλλά μπορεί να είναι και άυλη; Να είναι αλγοριθμική; Εάν εκπαιδεύσουμε τις μηχανές έτσι ώστε να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, αφαιρώντας τον ανθρώπινο παράγοντα, είμαστε σίγουροι πως δεν εκχωρούμε ένα μεγάλο μέρος της ελευθερίας μας;

Ομως τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρωτοπόρο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προχώρησε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), στην υιοθέτηση του Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα και στο περιβάλλον τους. Στον Χάρτη τονίζεται πως οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης γνωρίζουν ήδη ταχύτατη εξάπλωση στα δικαστικά συστήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης, θεσπίζονται συγκεκριμένες θεμελιώδεις δεοντολογικές αρχές για τη χρήση της ΤΝ στη

Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα γίνεται μια συνολική διαπραγμάτευση του ζητήματος, τόσο από επιστημονική όσο και από δεοντολογική άποψη. Οπότε, θέλουμε δεν θέλουμε, τα πράγματα προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ευτυχώς είμαστε ακόμη στη θέση να θεσπίζουμε εμείς αρχές για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και όχι το αντίστροφο.

Λέει ο Kahneman: «Ο θόρυβος είναι ανεπιθύμητη μεταβλητότητα. Δηλαδή: όταν το ίδιο άτομο κρίνει το ίδιο αντικείμενο πολλές φορές και καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα, πρόκειται για ένα είδος θορύβου. Τον αποκαλούμε θόρυβο συστήματος. Το δικαστικό σύστημα επιβάλλει ποινές σε κατηγορουμένους και εγκληματίες. Θέλουμε να λειτουργεί έτσι, ώστε το ίδιο έγκλημα να τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο από διαφορετικούς δικαστές και να μην επηρεάζεται από ανεπιθύμητες μεταβλητότητες. Να μην επηρεάζεται από τα γούστα του δικαστή, από την ιδεολογική του θέση, ακόμη κι από τον καιρό ή από το τι έφαγε για μεσημέρι!».

Αντίστοιχα, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για προκατάληψη. Υπάρχουν π.χ. δικαστές που, για διάφορους λόγους, είναι εγγενώς προκατειλημμένοι ως προς κάποια ζητήματα. Είναι κάτι που προκαλεί προβλήματα, αλλά όμως είναι ανθρώπινο. Η προκατάληψη είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ο «θόρυβος» όμως μπορεί να σταματήσει; Μάλλον ναι, λέει ο Kahneman.

Οταν ένας ικανός αριθμός από επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό ενός οργανισμού δεν συμφωνούν σε πολλές από τις εκτιμήσεις/αποφάσεις τους, υπάρχει πρόβλημα. Εάν λόγου χάρη παρουσιάσετε την ίδια μαγνητική τομογραφία σε πέντε γιατρούς και τους ζητήσετε να κάνουν τη διάγνωση, τι θα συμβεί εάν έχετε τρεις ή παραπάνω απόψεις; Θόρυβος, τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι σε θέση να εξαλείψει. Ηδη τα ΤΝ συστήματα έχουν ξεπεράσει την ικανότητα του ανθρώπου να εντοπίσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής αλλά και ορισμένους τύπους καρκίνου μόνο και μόνο από την ανάλυση εικόνων. Τα ιατρικά λάθη υπάρχουν, δεν είναι σπάνια και είναι δύσκολο να τα επισημάνει κανείς, οπότε σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για μια εξέλιξη αφάνταστα χρήσιμη.

Βέβαια, αυτά ισχύουν σε πεδία όπου υπάρχει η σωστή απάντηση, όπως η διάγνωση μιας αρρώστιας, η πρόγνωση του καιρού κ.λπ. Υπάρχουν άλλα πεδία ωστόσο πιο ρευστά, όπου τα πράγματα δεν είναι σωστά ή λάθος. Εδώ η μεταβλητότητα είναι ζητούμενο. Π.χ. θέλουμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις από τους κριτικούς θέατρου.

Δεν θέλουμε όμως μεταβλητότητα σε ποινές που αφορούν το ίδιο έγκλημα.

Υπάρχουν φυσικά και οι αντίθετες απόψεις. Ο Nick Bilton, αρθρογράφος των «New York Times», λέει: «Οι αναταραχές που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να κλιμακωθούν γρήγορα και να γίνουν τρομακτικές, ακόμη και κατακλυσμικές. Φανταστείτε ένα ιατρικό ρομπότ, αρχικά προγραμματισμένο να δρα με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου, να κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για την εξάλειψη της νόσου είναι το να εξοντώσει ανθρώπους που είναι γενετικά επιρρεπείς στην ασθένεια».

Η ΤΝ δεν είναι μια μακρινή εξέλιξη. Ηδη υπάρχει δίπλα μας και γιγαντώνεται με εκθετικούς ρυθμούς. Για να καταστεί ένα θαυμαστό εργαλείο στην υπηρεσία του ανθρώπου – θα είναι και πιο σημαντικό από καταβολής –, πρέπει να υπάρχει μια αναλογία στη συνύπαρξη μηχανών και ανθρώπων. Δύσκολο; Θα δούμε.

Οπως λέει και ο κορυφαίος επιστήμονας πληροφορικής Alan Kay, διάσημος για την ευρυγωνική του ματιά στον κόσμο: «Κάποιοι φοβούνται πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μας κάνει να νιώθουμε κατώτεροι, ωστόσο ποιος άνθρωπος με σώας τας φρένας δεν νιώθει σύμπλεγμα κατωτερότητας κάθε φορά που κοιτάζει ένα λουλούδι;».

Ο κ. Αλέξης Σταμάτης είναι συγγραφέας.