Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» της ΕΕ στις κυβερνοεπιθέσεις του τελευταίου έτους

Related

9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Κυβερνοασφάλεια και Τεχνητή Νοημοσύνη στο μικροσκόπιο

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις του μετασχηματισμού που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και η τομή της με την Κυβερνοασφάλεια βρέθηκαν στο επίκεντρο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, και συγκεκριμένα σε συζήτηση όπου συμμετείχε η Αντιπρόεδρος ΔΣ της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου, καθώς και ο νέος διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας. Όπως τόνισε…

Η Google απέλυσε 28 εργαζόμενους που ζήτησαν να τερματιστεί σύμβαση με το Ισραήλ

Η Google απέλυσε 28 εργαζομένους της που συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση την Τρίτη (16.04.2024) στην οποία οι διαδηλωτές ζητούσαν από την εταιρεία να λήξει μια σύμβαση με τον στρατό και την κυβέρνηση του Ισραήλ. Η Google να κατηγορεί τους εν λόγω εργαζομένους που διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ ότι εμπόδισαν τους συναδέλφους τους να πάνε στον…

Η «Φόνισσα» σε πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση αποκλειστικά στην COSMOTE TV

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η απόλυτη κινηματογραφική επιτυχία του περασμένου χειμώνα «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, έρχεται σε πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση αποκλειστικά στην COSMOTE TV, την Κυριακή 21/4 στις 22:00, στο COSMOTE CINEMA 2HD. Η ταινία που αποτελεί μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV εκτυλίσσεται σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900. Πρωταγωνίστρια της…

Οι προκρίσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του UEFA Europa Conference League «κρίνονται» στην COSMOTE TV

H προημιτελική φάση των UEFA Europa League και UEFA Europa Conference League ολοκληρώνεται στην COSMOTE TV απόψε, Πέμπτη 18/4. Τα κανάλια COSMOTE SPORT θα μεταδώσουν αποκλειστικά τις κρίσιμες ρεβάνς του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, καθώς και όλα τα υπόλοιπα ματς από τις δύο διοργανώσεις. Η δημοσιογραφική ομάδα της COSMOTE TV θα βρίσκεται στην «καρδιά» των εξελίξεων για να μεταφέρει το πλούσιο ρεπορτάζ από τις αναμετρήσεις της βραδιάς. Facebook Comments

Δείτε τους αγώνες του Παναθηναϊκού με προσφορά* γνωριμίας Cosmote TV

Η Stoiximan σας δίνει την ευκαιρία να δείτε δωρεάν* τους αγώνες τoυ Παναθηναϊκού στην Cosmote TV, με μοναδική προσφορά* γνωριμίας!Τώρα η Stoiximan σε υποδέχεται με μία εκπληκτική ΤΡΙΠΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* Γνωριμίας!Ο Παναθηναϊκός είναι στη μάχη του τίτλου στη Stoiximan Superleague κι έχει σημαντικές πιθανότητες για να κατακτήσει την πρωτιά και το πολυπόθητο τρόπαιο. Επιπλέον, έχει προκριθεί…

Ολυμπιακός & ΠΑΟΚ με Super Ενισχυμένες, Stoiximan Master, Missions & ΤΡΙΠΛΟ ΔΩΡΟ*με Cosmote TV!

Agones team 18/4/2024 15:05 Η πιο μεγάλη ώρα για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ έφτασε και το προϊόν της Stoiximan είναι συναρπαστικό!Σε ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς ρυθμούς η Stoiximan και με μία Προσφορά* Γνωριμίας που δεν χάνεται με ΤΡΙΠΛΟ ΔΩΡΟ*:● 1 μήνα Cosmote TV ● Δώρο* χωρίς κατάθεση● Πολλές Εκπλήξεις*Με Cosmote TV λοιπόν για να μη χάσεις κανένα παιχνίδι…

Η Huawei διοργάνωσε διάσκεψη για τους Ευρωπαίους εταίρους της

Η Huawei, κορυφαία εταιρεία στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), διοργάνωσε το πρώτο Huawei European Partner Conference 2024, στις 10-11 Απριλίου στο Κόμο της Ιταλίας, με προσκεκλημένους συνεργάτες της από όλη την Ευρώπη. Το συνέδριο με τίτλο «Grow Together, Win the Future» παρακολούθησαν περισσότεροι από 1000 Ευρωπαίοι εταίροι. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν παρουσιάσεις…

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στα “Μυστικά του Ολύμπου”

Με υψόμετρο 2.917 μέτρων, ο Όλυμπος είναι η υψηλότερη κορυφή βουνού στην Ελλάδα. Σήμερα, είναι διάσημος για την εξαιρετική βιοποικιλότητα και πλούσια χλωρίδα του, ενώ παραμένει το πιο δημοφιλές βουνό της Ελλάδας για πεζοπόρους, ορειβάτες και αναρριχητές, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον πλανήτη, που θέλουν να ανακαλύψουν το μυθικό βουνό. Αυτοί οι…

Οι τηλεοράσεις OLED evo της LG λαμβάνουν πιστοποίηση eco-friendly για τέταρτη συνεχή χρονιά

Η LG Electronics (LG) συνεχίζει να λαμβάνει διακρίσεις για τη σταθερή δέσμευσή της στη βιωσιμότητα και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές της. Οι τηλεοράσεις LG 2024 OLED evo απέσπασαν τις πιστοποιήσεις Reducing CO2 και Measured CO2 από το Carbon Trust και το Environmentally Evaluated Mark από τη Société Générale de Surveillance SA (SGS), σηματοδοτώντας…

Με… υπερηχητικές ταχύτητες η νέα μνήμη RAM LPDDR5X της Samsung!

Όταν η Samsung ανακοίνωσε τη μνήμη RAM 8,5 Gbps LPDDR5X, εκείνη την εποχή μάγεψε τα πλήθη, καθώς παρουσίασε την ταχύτερη μνήμη στο κόσμο. Ωστόσο, η τεχνολογική πρόοδος… συνεχίζεται, καθώς τώρα η εταιρεία αποκάλυψε ένα ακόμα πιο γρήγορο chip LPDDR5X! Το νέο μοντέλο τρέχει στα 10,7 Gbps, ξεπερνώντας την παραλλαγή LPDDR5T των 9,6 Gbps που παρουσιάστηκε…

Όμιλος ΟΤΕ: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στις προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετώπισε ο Όμιλος ΟΤΕ στην πορεία του προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρθηκε η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, κατά τη διάρκεια ESG Hμερίδας, με θέμα «Οδηγός για ένα Νέο Επιχειρηματικό Οικοσύστημα ή μια ακόμα Μόδα στο Χώρο της Διοίκησης Επιχειρήσεων;». H ημερίδα διοργανώθηκε…

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ με Stoiximan Master και δώρο Cosmote TV

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έτοιμοι να γράψουν ιστορία κόντρα σε Φενέρμπαχτσε και Μπριζ αντίστοιχα! Ανάλυση, προγνωστικά και σούπερ προσφορές* στη Stoiximan!Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση το ελληνικό ποδόσφαιρο το βράδυ της Πέμπτης, καθώς έχει την ευκαιρία να δει δύο ομάδες της χώρας να συμμετέχουν στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία!Και η Stoiximan…

Νέα διαρροή για το Pixel 9 φανερώνει νέες ΑΙ δυνατότητες!

Μάχη δίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Google για να προωθήσει όλες τις αρετές που μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή και στη καθημερινότητά μας. Επομένως είναι απολύτως φυσιολογικό για την εταιρεία να ενσωματώνει τις προόδους της στα smartphone της. Με τη σειρά Pixel 8 πέρυσι, η Google παρουσίασε έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών τεχνητής…

Εκπαιδευτική Ρομποτική: Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM, οι 9.000 συμμετοχές & η στρατηγική συμβολή της COSMOTE

165 Η Εκπαιδευτική Ρομποτική αποτελεί έναν ευέλικτο και ευρηματικό τρόπο μάθησης της φυσικής, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM), όπου η μαθητική κοινότητα ενθαρρύνεται για την κατασκευή αυτοματοποιημένων κατασκευών (ρομπότ) με συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού. Κατά τη φετινή διοργάνωση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2024, επετεύχθη ρεκόρ συμμετοχής 9.000 μαθητών από όλη την Ελλάδα. Τα…

Ο Όμιλος Sunlight συμμετέχει στη συμμαχία Upcell με στόχο τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μπαταριών λιθίου

Στην πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, Upcell Alliance εντάσσεται, η Sunlight Group, μέλος του Ομίλου Olympia, με στόχο να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας μπαταριών στην Ευρώπη.  Η Sunlight που ειδικεύεται σε καινοτόμες λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics) και σε Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας από ΑΠΕ,  αναγνωρίζει την ανάγκη για διευρυμένη…

Share

Η Ελλάδα υπήρξε μία από τις χώρες της ΕΕ όπου οι χρήστες του Διαδικτύου εκτέθηκαν περισσότερο σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού από τον Μάιο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Kaspersky.

Kατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, ransomware Trojans επιτέθηκαν σε 56.877 μοναδικούς χρήστες σε όλη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 12.358 εταιρικών χρηστών (εξαιρουμένων των ΜμΕ) και 2.274 χρηστών που σχετίζονταν με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που αποκλείει την πρόσβαση στο σύστημα ή κρυπτογραφεί τα δεδομένα του. Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο απαιτούν λύτρα από τα θύματά τους σε αντάλλαγμα για τη μη κοινοποίηση των δεδομένων. Τα διανύσματα επίθεσης (attack vectors) που χρησιμοποιούνται συχνά από εκβιαστικά Trojans περιλαμβάνουν το πρωτόκολλο απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας (RDP), τα μηνύματα phishing και τις ευπάθειες λογισμικού. Επομένως, μια επίθεση ransomware μπορεί να στοχεύσει μεμονωμένα άτομα αλλά και εταιρείες. Από όλες τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με το μεγαλύτερο μερίδιο μοναδικών χρηστών των οποίων οι υπολογιστές αποτέλεσαν στόχο ransomware (0,56%), με την Κύπρο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (0,38%).

«Πρωτιά» Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με το μερίδιο των μοναδικών χρηστών των οποίων οι υπολογιστές αποτέλεσαν στόχο χρηματοοικονομικού κακόβουλου λογισμικού να αγγίζει το 1,1%. Κακά νέα και για τους Έλληνες χρήστες macOS, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση με 9,59% μερίδιο μοναδικών χρηστών να έχουν δεχτεί επίθεση.

Οι ειδικοί της Kaspersky ανέλυσαν επίσης επιθέσεις στο IoT (Internet of Things), όπως routers και άλλους τύπους εξοπλισμού δικτύου. Κατά την περίοδο αναφοράς, πάνω από το 80% των επιθέσεων σε παγίδες της Kaspersky πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Telnet. Όσον αφορά τη διανομή συνεδριών, υπερισχύει επίσης το Telnet, αντιπροσωπεύοντας τα τρία τέταρτα του συνόλου των συνεδριών εργασίας. Ως αποτέλεσμα, επιλέχθηκαν συσκευές που πραγματοποίησαν επιθέσεις χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Telnet για τη δημιουργία του χάρτη των διευθύνσεων IP των εισβολέων. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών με βάση τις συσκευές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις.

Διαδικτυακές επιθέσεις

Οι διαδικτυακές επιθέσεις εξετάστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτές περιλαμβάνουν κακόβουλα αντικείμενα που έχουν ληφθεί από κακόβουλες / μολυσμένες ιστοσελίδες (δημιουργούνται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο για δόλιους σκοπούς) ή διαδικτυακούς πόρους με περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες (για παράδειγμα, φόρουμ), καθώς και παραβιασμένους νόμιμους πόρους. Οι λύσεις της Kaspersky στην ΕΕ απέκλεισαν 115.452.157 επιθέσεις που ξεκίνησαν από διαδικτυακούς πόρους σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, κατά την περίοδο αναφοράς, προγράμματα adware καταγράφηκαν στο 89,60% των υπολογιστών των χρηστών στους οποίους ενεργοποιήθηκε το Web Anti-Virus. Κατά μέσο όρο, το 13,70% των υπολογιστών χρηστών του Διαδικτύου στην ΕΕ υπέστησαν τουλάχιστον μία επίθεση κατηγορίας κακόβουλου λογισμικού κατά την περίοδο αναφοράς. Η Ελλάδα κατέλαβε επίσης πολύ υψηλή θέση σε αυτή τη λίστα στην ΕΕ, καθώς βρέθηκε στη δεύτερη θέση των χωρών όπου οι χρήστες** αντιμετώπισαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο διαδικτυακής «μόλυνσης», καθώς το 18,50% των υπολογιστών χρηστών του Διαδικτύου αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία επίθεση με κακόβουλο λογισμικό κατά την περίοδο αναφοράς.

Η συχνότητα των επιθέσεων

Επιπλέον, για κάθε χώρα στην ΕΕ, η Kaspersky υπολόγισε πόσο συχνά οι χρήστες αντιμετώπισαν επιθέσεις σε αρχεία που ενεργοποίησαν το antivirus. Αυτά περιλαμβάνουν ανιχνεύσεις αντικειμένων που βρίσκονται σε υπολογιστές χρηστών ή αφαιρούμενα μέσα που είναι συνδεδεμένα σε αυτούς (μονάδες USB flash, κάρτες μνήμης κάμερας/τηλεφώνου, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι).

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν το επίπεδο μόλυνσης προσωπικών υπολογιστών σε διαφορετικές χώρες. Ανησυχητικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών όπου οι χρήστες αντιμετώπισαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο τοπικής μόλυνσης με μερίδιο 32,60% μοναδικών χρηστών σε υπολογιστές των οποίων οι τοπικές απειλές κατηγορίας κακόβουλου λογισμικού εμποδίστηκαν από τα προϊόντα της Kaspersky. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον ένα κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε στο 18,77% των υπολογιστών, των σκληρών δίσκων ή των αφαιρούμενων μέσων που ανήκουν σε χρήστες του KSN στην ΕΕ.

Τέταρτοι στο phishing

Τέλος, η Ελλάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση στη λίστα χωρών της ΕΕ με βάση τον αριθμό των επιθέσεων phishing (δολώματα σε ανυποψίαστα θύματα για παράδοση τραπεζικών πληροφοριών, αριθμών κοινωνικής ασφάλισης και πολλά άλλα), με το 14,98% Ελλήνων μοναδικών χρηστών** να έχουν αποτελέσει στόχο επιθέσεων phishing.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν βρεθεί στο στόχαστρο μαζικών κυβερνοεπιθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι πολλοί και τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους. Κάποιοι σχετίζονται με το είδος των επιθέσεων, οι οποίες μπορούν να βρουν πιο πρόσφορο έδαφος σε κλάδους με έντονη παρουσία στην Ελλάδα, ενώ κάποιοι άλλοι πολλές φορές προέρχονται από οργανωμένες ομάδες με καθαρά εθνικιστικά κίνητρα. Οι περισσότερες, όμως, επιθέσεις έχουν ως κοινό παράγοντα και κίνητρο το οικονομικό όφελος, κάτι το οποίο αποτυπώνεται έντονα και στο είδος των επιθέσεων που έλαβαν χώρα στην Ελληνική επικράτεια (ransomware, financial malware, κα.)», σχολιάζει ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager για Ελλάδα και Κύπρο στην Kaspersky.