Εφεύρεση Ελλήνων φοιτητών αυξάνει την παραγωγή τυριού

Related

Μεταφορά υπολοίπου σε καρτοκινητό COSMOTE 10 ΕΥΡΩ

Πώληση 25/04/2024 05:48 μμ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ Μεταφορά υπολοίπου σε καρτοκινητό COSMOTE 10 ΕΥΡΩ 7 € εμφανίσεις: 6 0 παρακολουθούν Επικοινωνία με Πωλητή Επικοινωνήστε με τον πωλητή μέσω προσωπικών μηνυμάτων. Αποφύγετε τραπεζικές καταθέσεις Hazard07 (0) Μέλος από: 10/11/2014 Ποσοστό αξιολογήσεων 0 0 Πόντοι κοινότητας: 3 Εμφάνιση προφίλ Πληροφορίες Κάνε μια ερώτηση Σας μεταφέρω υπόλοιπο (COSMOTE Mobile Easy Transfer)…

5G διασυνοριακός διάδρομος μεταξύ Ελλάδας & Βουλγαρίας με τη συμβολή της COSMOTE

Στο ευρωπαϊκό έργο 5G SEAGUL για την ανάπτυξη 5G διασυνοριακού διαδρόμου (5G Corridor) Ελλάδας-Βουλγαρίας που υποστηρίζει προηγμένες λειτουργίες συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (Connected and Automated Mobility - CAM), συμμετέχει η COSMOTΕ. Στόχος του έργου είναι να διασφαλίσει ευρεία κάλυψη 5G σε πάνω από 450 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Σόφια-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις…

Cosmote: Συμβολή στον 5G διασυνοριακό διάδρομο Ελλάδας

Στο ευρωπαϊκό έργο 5G SEAGUL για την ανάπτυξη 5G διασυνοριακού διαδρόμου (5G Corridor) Ελλάδας-Βουλγαρίας, που υποστηρίζει προηγμένες λειτουργίες συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (Connected and Automated Mobility – CAM), συμμετέχει η Cosmote.Στόχος του έργου είναι να διασφαλίσει ευρεία κάλυψη 5G σε πάνω από 450 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Σόφια-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις των…

5G SEAGUL: Διασυνοριακός διάδρομος μεταξύ Ελλάδας & Βουλγαρίας με τη συμβολή της COSMOTE

Στο ευρωπαϊκό έργο 5G SEAGUL για την ανάπτυξη 5G διασυνοριακού διαδρόμου (5G Corridor) Ελλάδας-Βουλγαρίας που υποστηρίζει προηγμένες λειτουργίες συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (Connected and Automated Mobility - CAM), συμμετέχει η COSMOTΕ. Στόχος του έργου είναι να διασφαλίσει ευρεία κάλυψη 5G σε πάνω από 450 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Σόφια-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις…

5G διασυνοριακός διάδρομος μεταξύ Ελλάδας & Βουλγαρίας με τη συμβολή της COSMOTE

Στο ευρωπαϊκό έργο 5G SEAGUL για την ανάπτυξη 5G διασυνοριακού διαδρόμου (5G Corridor) Ελλάδας-Βουλγαρίας που υποστηρίζει προηγμένες λειτουργίες συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (Connected and Automated Mobility – CAM), συμμετέχει η COSMOTΕ. Στόχος του έργου είναι να διασφαλίσει ευρεία κάλυψη 5G σε πάνω από 450 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Σόφια-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις…

TechYourFuture: Νέα πρωτοβουλία της Microsoft για την ψηφιακή ενδυνάμωση της νέας γενιάς

Η Microsoft δημιουργεί την πρωτοβουλία «Tech Your Future» και προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε νέες και νέους που βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες αιχμής, συνδυάζοντας την εκπαίδευση παράλληλα με αμειβόμενη εργασία σε μεγάλες εταιρείες. Η Eurobank και η PwC Ελλάδας αποτελούν τις πρώτες εταιρείες που υιοθετούν την…

Η Νέα Εμπειρία Κωτσόβολος έφθασε στο αναβαθμισμένο, mega κατάστημα στη Λεωφόρο Συγγρού

Αμέτρητες επιλογές σε χιλιάδες προϊόντα, κορυφαίες προσφορές και ολοκληρωμένες λύσεις, συναντούν το καινοτόμο design και απογειώνουν την αγοραστική εμπειρία. Μία νέα εποχή ξεκινά για την Κωτσόβολος, καθώς μέσα από την πλήρη ανακαίνιση του καταστήματός της στη Λεωφόρο Συγγρού, καλωσορίζει τη Νέα Εμπειρία των καταστημάτων της, όπου τα προϊόντα και οι υπηρεσίες συμβαδίζουν για να καλύψουν…

Public: Υπηρεσία «Τα πάντα Άτοκα» που στηρίζει καταναλωτές εν μέσω πληθωρισμού

Σε μια εποχή όπου οι τιμές αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, τα Public ανατρέπουν τα δεδομένα της αγοράς, προσφέροντας άτοκα και χωρίς κάρτα όλα τα προϊόντα τεχνολογίας, οικιακών συσκευών και ψυχαγωγίας. Με επίκεντρο τον πελάτη, αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό σήμερα και δεσμεύονται να διατηρήσουν τα προϊόντα τους προσιτά μέσα από…

COSMOTE CINEMA KIDS: Πάσχα με 50 μεταγλωττισμένες παιδικές ταινίες στο pop-up κανάλι της COSMOTE TV

Το COSMOTE CINEMA KIDS επιστρέφει και φέτος στην COSMOTE TV με 50 μεταγλωττισμένες παιδικές ταινίες. Το pop-up κανάλι θα είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του Πάσχα, από  την Παρασκευή 26/4 έως και την Κυριακή 12/5. Το πρόγραμμά του θα ξεκινά καθημερινά στις 18.00 με την προβολή ενός επεισοδίου της σειράς κινουμένων…

Πασχαλινό τραπέζι με σύμμαχο τα LG πλυντήρια πιάτων

Αν σας προβληματίζει το πλύσιμο των πιάτων μετά το πασχαλινό τραπέζι, τότε τα πλυντήρια πιάτων της LG Electronics (LG) θα σας λύσουν τα χέρια, καθώς συνδυάζουν κορυφαία τεχνολογία και ευκολία στο πλύσιμο των πιάτων με κομψότητα και στιλ που ομορφαίνει την κουζίνα σας. Η LG διαθέτει τόσο ελεύθερα όσο και εντοιχιζόμενα πλυντήρια πιάτων, καλύπτοντας τις…

Η Salesforce αναβαθμίζει τo MuleSoft με δυνατότητες ΑΙ για ευκολότερη αυτοματοποίηση και ενοποίηση εφαρμογών

Η Salesforce προχώρησε σε μια σειρά αναβαθμίσεων τεχνητής νοημοσύνης στις λύσεις αυτοματοποίησης, ενοποίησης και διαχείρισης API του MuleSoft. Οι βελτιστοποιήσεις αυτές στοχεύουν στο να βοηθήσουν τους προγραμματιστές και τους επιχειρηματικούς χρήστες να απλοποιήσουν τη ροή εργασιών και τις διαδικασίες, να επιταχύνουν την απόδοση της επένδυσης (time to value) και να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Η λειτουργία…

Η GIGABYTE παρουσιάζει την limited edition σειρά μητρικών και καρτών γραφικών XTREME Prestige

Η GIGABYTE Technology ανακοινώνει την κυκλοφορία της σειράς XTREME Prestige Limited Edition, που περιλαμβάνει την μητρική Z790 AORUS XTREME X ICE και την κάρτα γραφικών AORUS GeForce RTX 4080 SUPER XTREME ICE 16G. Αυτή η exclusive έκδοση συνδυάζει κορυφαίες επιδόσεις με μοναδικό σχεδιασμό, καλύπτοντας τα απαιτητικά γούστα των gaming enthusiasts και των συλλεκτών. Η σειρά…

Η United Group συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία ανάπτυξης με αποτελέσματα – ρεκόρ για το 2023

Η United Group (UG), μητρική εταιρεία της Nova, κατέγραψε επίδοση ρεκόρ για το οικονομικό έτος 2023. Ο όμιλος σημείωσε αύξηση 7%, τόσο στα έσοδα, όσο και στo EBITDAal σε 2.791 εκατ. ευρώ και 988 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Προσαρμόζοντας τον αντίκτυπο  της πώλησης των σταθμών βάσης τον Αύγουστο του 2023, ο όμιλος σημείωσε 10% οργανική αύξηση…

Οι αθλητικές μεταδόσεις της Πέμπτης

Το δεύτερο παιχνίδι του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και η πρεμιέρα της Σάκκαρη στο Madrid Open κόντρα στην Βέκιτς ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας. Αναλυτικά όλες οι επιλογές:02:00 COSMOTE SPORT 4 HD Μπόστον Σέλτικς – Μαϊάμι Χιτ 12:00 Novasports 6HD Ντόνα Βέκιτς – Μαρία Σάκκαρη Τένις 12:00 COSMOTE SPORT…

Η τελευταία σειρά τηλεοράσεων της Samsung φέρνει τη νέα εποχή της Samsung AI TV

Η Samsung Electronics Co., Ltd. παρουσίασε σήμερα στην εκδήλωση “Unbox & Discover” τη νέα σειρά τηλεοράσεων και soundbars για το 2024, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων Neo QLED 8K και 4K, OLED και soundbar. Ως ο κορυφαίος κατασκευαστής τηλεοράσεων** στον κόσμο για 18 συναπτά χρόνια, οι φετινές προτάσεις της Samsung προσφέρουν εκπληκτική εμπειρία ψυχαγωγίας στο σπίτι, με…

Share

Μια νέα επαναστατική τεχνολογία, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους τυροκόμους να αυξήσουν την ποσότητα του τυριού που παράγουν χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα γάλακτος, δημιούργησαν δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Ο λόγος για τους τελειόφοιτους της Φαρμακευτικής Σχολής, Δημήτριο-Ιωάννη Κασαρτζιάν και Γεώργιο Καρανάσιο που με τη βοήθεια του συντονιστή καθηγητή, Κωνσταντίνου Πουλά και της εταιρίας Θύρατρον, έχουν καταφέρει να οδηγηθούν στο έργο «CHEESEBOOST».

Η εν λόγω τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα με την ίδια ποσότητα γάλακτος να αυξηθεί κατά 10 με 20% η τυροποίηση. «Ένα παράδειγμα είναι ότι ενώ με την κανονική μέθοδο τυροποίησης από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 25 κιλά τυρί, με την υπηρεσία που προσφέρουμε από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 28 κιλά τυρί», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κασαρτζιάν.

Σύμφωνα με τους δυο φοιτητές, η αύξηση της παραγωγής επιτυγχάνεται μέσω «μιας ασύρματης αυτοματοποιημένης συσκευής η οποία εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της τυροποίησης» και συμπλήρωσαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο τυροκόμος έχει αύξηση των εσόδων του, μειώνοντας τις παράπλευρες απώλειες του γάλακτος, με την μορφή τυρογάλακτος, το οποίο αποτελεί, ως γνωστόν, ρυπαντικό φορτίο του περιβάλλοντος».

Αντίστοιχη είναι και η αύξηση που παρατηρείται με τη χρήση αυτής της μεθόδου στο κατσικίσιο γάλα. Όπως καταγράφονται στα μέχρι τώρα στοιχεία της ομάδας, με 100 κιλά κατσικίσιο γάλα σήμερα παράγονται περί τα 17 κιλά τυρί, ενώ η συσκευή αυξάνει την παραγωγή στα 20 κιλά.

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία

Όπως τόνισαν οι δυο φοιτητές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ιδέα τούς ήρθε όταν παρατήρησαν ότι «η συσκευή που χρησιμοποιούσαμε στο εργαστήριο σε καλλιέργειες κυττάρων, οδηγούσαν στην κρυστάλλωση των πρωτεϊνών» και πρόσθεσαν «σκεπτόμενοι ότι το τυρί είναι ένας μεγάλος κρύσταλλος πρωτεϊνών προχωρήσαμε σε πειραματικές μελέτες. Παρατηρήσαμε έτσι ότι ο τρόπος λειτουργίας της συσκευής στο τυρί ήταν παρεμφερής της λειτουργίας της στις πρωτεΐνες των κυττάρων και ότι με τη μη θερμική, ενεργειακή επεξεργασία του τυριού προκύπτει ένας μεγαλύτερος κρύσταλλος τυριού, αξιοποιώντας περισσότερες πρωτεΐνες από το σύνολο του γάλακτος κατά τη διαδικασία της πήξης, μεγάλο μέρος των οποίων, υπό φυσιολογικές συνθήκες τυροποίησης, καταλήγουν στο τυρόγαλο.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι η συσκευή οδηγεί στην επιτάχυνση και την αύξηση του ρυθμού κρυστάλλωσης των πρωτεϊνών του τυριού».

Μάλιστα όπως υπογραμμίζουν, μετά από φωτομετρικές αναλύσεις, ηλεκτροφορήσεις, ειδικές μετρήσεις πρωτεϊνών, υδατανθράκων, pH, υγρασίας, λακτόζης, καζεϊνών κα επιβεβαιώνουν την αρχική υποψία των δυο νέων επιστημόνων ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος παραμένουν αναλλοίωτα.

Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η τεχνολογία η οποία εφαρμόζεται στο τυρί δεν είναι καταστροφική» και αυτό γιατί «επεξεργαζόμαστε μη θερμικά αλλά ενεργειακά το τυρί, κινητοποιώντας μεγαλύτερο μέρος πρωτεϊνών για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου κρυστάλλου πρωτεϊνών».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα γευστικά χαρακτηριστικά του τελικού, παραγόμενου προϊόντος υποστηρίζουν ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν «ότι το παραγόμενο προϊόν είναι ταυτόσημο με αυτό που παράγεται χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας μας» προσθέτοντας «ωστόσο είμαστε στο στάδιο της ωρίμανσης και των γευστικών δοκιμών.

Μεγάλο οικονομικό κέρδος για τις εγχώριες επιχειρήσεις

Σημαντικά προβλέπονται να είναι τα οφέλη από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Σύμφωνα με στοιχεία της οικονομικής ανάλυσης που έγινε για το έργο «CHEESEBOOST», σε περίπτωση εφαρμογής της από το σύνολο της εγχώριας παραγωγής τυροκομικών, το οικονομικό όφελος προβλέπεται ότι θα φτάσει στα 30.800.000 ευρώ ετησίως.

Αναλυτικότερα, εάν μια μικρή επιχείρηση, η οποία παράγει περί τους 500 τόνους τυρί, κάνει χρήση της τεχνολογίας, θα μπορέσει να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 70.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, μια μεσαία επιχείρηση με παραγωγή 3.000 τόνων θα δει το τζίρο της να αυξάνει κατ’ έτος κατά 300.000 ευρώ, ενώ μια επιχείρηση που παράγει 10.000 τόνους θα δει τον κύκλο εργασιών της να αυξάνει, σε ετήσια βάση, κατά 1.400.000 ευρώ.

Πιθανοί πελάτες τυροκομικές εταιρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό

Στόχος των δυο φοιτητών είναι να αποκτήσουν πελάτες τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. «Έχουμε στόχο ως ομάδα την επέκταση σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και την εφαρμογή της τεχνολογίας και σε υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα» λένε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τους δυο νέους, πιθανοί ανταγωνιστές προβλέπονται να είναι οι μέθοδοι της υπερδιήθησης και της χρήσης τρανσγλουταμινάσης, οι οποίες όμως μειονεκτούν ως προς την ευκολία χρήσης τους κατά τη διαδικασία της τυροποίησης.

Επίσης αναφέρουν ότι ένας ακόμη στόχος είναι «η ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με την καινοτόμα τεχνολογία που προσφέρουμε, η οποία θα δώσει λύση τόσο σε οικονομικό όσο σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο».

Τα κέρδη που προβλέπεται να έχει η ομάδα θα είναι ανάλογη από τις δυνατότητες που διαθέτουν οι επιχειρήσεις με τις οποίες πρόκειται να συνεργαστούν «και θα προκύπτουν ύστερα από την ποσοστιαία αύξηση που θα προσφέρει η τεχνολογία μας τελικά στο παραγόμενο τυρί της εκάστου επιχείρησης» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Μάλιστα τα επόμενα βήματα των δυο φοιτητών, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι η εφαρμογή αυτής της καινοτομίας σε τυροκομική μονάδα, από την οποία και θα αντληθούν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τυριού.

Αποτελέσματα, που όπως λένε θα μοιράσουν «σε διεθνές επίπεδο μέσω συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων και επιστημονικών δημοσιεύσεων».